GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bulgaria…. mult timp pentru mine acest cuvant a insemnat doar un rau necesar, adica obstacolul dintre Romania si Grecia, concretizat in cateva ore de condus, mereu cu frica ca undeva sta ascuns un echipaj de politie care doar asteapta sa ma taxeze pentru cei cativa kilometric in plus peste limita de viteza admisa, de multe ori aceasta fiind chiar de 30 km/ora. Stresul de a strabate cei 470/480 de kilometric in aceste conditii si-a pus amprenta puternic asupra perceptiei mele despre aceasta tara.
Cu timpul lucrurile s-au schimbat, pot sa spun ca in ultimi ani cand am strabatut Bulgaria drumul nu a mai fost atat de stresant, din potriva am ajuns sa apreciez infrastructura din tara vecina mult mai avansata decat la noi. Copil fiind tatal meu imi spunea ca in Europa nu exista nici o tara care sa nu merite a fi vizitata, si aici nici Bulgaria nu face exceptie.
Apoi mi-am adus aminte cum acum multi ani…mult prea multi cand elev fiind in clasa a II-a, am fost intr-o excursie in Bulgaria …. da in acei ani inca se faceau excursii de acest gen. Amintirile sunt vagi, un lucru mi-a ramas in memorie, o fortareata impozanta la poalele unor stanci impresionante, si asta undeva aproape de Vidin in oraselul Belogradchik. Mi-am propus apoi ca o data in drumul spre Grecia sa fac un mic ocol insa de fiecare data a intervenit ceva, ori am intarziat prea mult ori vremea nu era favorabila. Am asteptat in ultimii ani sa apara impresii despre acest loc aici pe AFA insa nici acest lucru nu s-a intamplat, apoi m-am gandit ca multi nu au auzit despre aceste minunatii asa ca iata:
In vecinatatea orasului Belogradchik pe o arie cu o lungine de cam 30 km si o latime de 3-5 km se afla unele dintre cele mai spectaculoase formatiuni stancoase din Balcani, unele dintre acestea ajungand pana la 200 metri inaltime. Nu am sa intru in detalii privind perioada cand s-au format sau cum s-au format, important este ca ele exista si reprezinta una dintre atractiile acestei tari. Arealul este atat de spectaculos incat a reprezentat Bulgaria in concursul noilor minuni ale lumii realizat acum cativa ani, concurs in care Romania a participat cu Delta Dunarii si Rezervatia Naturala Masivul Retezat.
Unele dintre cele mai spectaculoase stanci se afla chiar in vecinatatea orasului Belogradchik, Madona, Calaretul, Calugarul, Studentul, Leul, Ursul, Adam si Eva, Castelul (da fiecare dintre acestea au nume, au fost botezate de catre localnici din totdeauna, functie de asemanarea acestora cu personajele pe care le intruchipeaza.)
In zona exista si una dintre cele mai mari pesteri din Bulgaria, pestera Lepenitsa, aflata la 4km distanta de Belogradchik, acolo se afla un alt grup dintre care se detaseaza stanca numita Dinozaurul, langa localitatea Borovitsa se afla Pinul de Piatra si Albina de Piatra. Alaturat de pe platforma Stancii Gandurilor se zareste o nesfarsita padure de stanci ascutite si bolovanisuri inconjurate de o abundenta vegetatie, peisajul iti taie respiratia iar cuvintele par de prisos.
Flora din aceasta zona include nenumarate plante rare inscrise in Cartea Rosie din Bulgaria (cuprinde speciile rare protejate de lege), iar fauna este reprezentata de vulturul imperial, bufnite, barza neagra, lupi, mistreti si cerbi lopatar.
Exista si o frumoasa legenda care spune ca pe vremea romanilor aici era o manastire si una dintre maicute era deosebit de frumoasa, de aceasta s-a indragostit un tanar patrician roman, si a reusit sa o viziteze in secret. Dupa un timp s-a nascut un copil care a spart linistea manastirii cu plansul sau. Maica a fost blestemata si izgonita cu toate rugamintile acesteia. Tanarul patrician afland de acest lucru s-a grabit sa vina sa o salveze pe iubita sa insa cand a ajuns la portile manastirii o furtuna groasnica s-a dezlantuit transformand totul in piatra.
Tot in vecinatatea orasului Belogradchik se afla si Fortareata Kaleto.
Este una dintre cele mai bine pastrate fortarete din Bulgaria, a fost construita in era romana in secolele 1-3, este strategic amplasata, stancile in sine fiind o fortareata naturala.A fost folosita atat in timpul imperiului bizantin cat si in timpul Regatului Vidinului, fiind ultima reduta cucerita de catre otomani in secolul 14. In anii 1805-1837 Fortareata Kaleto a fost extinsa si reconstruita pentru a putea fi aparata cu arme de foc(tunuri) de catre o echipa de ingineri franco-italiana.Extinderea a constat in construirea a trei noi curti capabile de a fi aparate independent cu o suprafata totala de 10211 metrii patrati plus o fortificatie separata. Zidurile au 2 metri grosime si 10 metri inaltime si exista doua porti de acces, Vidin Kapia si Nish Kapia, iar pentru tunuri au fost construite trei bastioane fiecare putand avea 15/16 tunuri. Pe timp de razboi fortareata putea fi aparata si de 3000 de oameni. Interesant este ca zidurile sunt construite decat pe doua laturi, in rest stancile formeaza un sistem defensiv natural.
Belogradchik se afla la 52km sud de Vidin si undeva in mod sigur exista o stanca care inca nu a fost inca botezata, de ce sa nu fiti chiar dumneavoastra cel sau cea care-i va da un nume !!!!
Trimis de webmaster in 20.04.12 00:26:07
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primaaa. Bufnita, vroiam sa zic ). Trebuie sa merg neaparat sa vad stanca Leul, avem un bisniz impreuna
Imi place.
Foarte interesant, asteptam si pozele!
Am fost acolo, pentru ca am citit aici!... Ati descris atat de complet... incat nu avea rost sa mai adaug ceva... altceva decat poze. amfostacolo.ro/user-foto. ... vidin&hid=11404
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2019 Super locuri!! — scris în 01.01.20 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Kaleto și stâncile Belogradchik — scris în 23.06.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Peștera Măgura. O călătorie spre centrul Pământului — scris în 28.05.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cetatea Kaleto, incursiune în lumea basmelor! — scris în 11.01.18 de hopyk din ZALăU - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Belogradchik, o poveste frumoasa — scris în 17.07.16 de stefi rus din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Prin Belogradchik si primprejur (sau ce poti face 4 zile la Belogradchik) — scris în 02.12.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ