ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Sf. Anastasia - Zadar

TIPĂREȘTE URM de aici

Partea veche a Zadarului este plină de obiective turistice. Toate au un farmec aparte. În articolul de astăzi o să vă povestesc despre Catedrala Sfânta Anastasia.

Catedrala Sfânta Anastasia este cea mai mare catedrală din întreaga Dalmație. Este sediul Arhiepiscopiei din Zadar.

Vizita noastră nu începe cum ar fi firesc, din față în spate ci invers, pentru că primul care ne-a ieșit în cale a fost Turnul Clopotniță, care se află în spatele catedralei. Turnul se vede de la depărtare, datorită înălțimii sale. Accesul în turn se face contra cost. Prețul este de 15 kuna/ persoană.

Am achitat suma și am început urcușul spre cei 56 de metri ai tunului. Prima parte este cam strâmtă, nu încam două persoane odată, urcarea se face pe scări din piatră, construite în spirală. Ajungem la primul nivel unde aflăm și istoria turnului.

Turnul s-a construit în secolul al XV-lea la comnda Arhiepiscopului Valleressco. Construcția s-a rezumat doar la primul nivel, la care ne aflam noi. Turnul până la acest nivel nu are ferestre.

Partea superioară a etajului se termină în coloane legate între ele prin arcuri de cerc. Partea superioară a turnului a fost construită între 1891 și 1893 după proiectul arhitectului britanic TG. Jackson. Acesta a înălțat turnul cu încă trei etaje. Pe fiecare etaj sunt decorațiuni în stil romanic. La fiecare nivel există ferstre, cu plase din sârmă de unde se poate admira priveliștea. Înainte de ajunge în turn, am admirat clopotele, sunt patru la număr, de diferite mărimi.

Turnul se termină cu o piramidă. În vârful piramidei se află un inger, din tablă, care este mobil, și indică întotdeauna direcția vântului. La baza piramidei, e un culoar, destul de îngust, de unde se poate admira frumusețea orașului vechi, Zadar, și marea Adriatică. De aici am făcut cele mai frumoase poze cu orașul vechi.

Cu greu ne-am desprins din vârful turnului, dar până la urmă a trebuit să coborâm. Am pornit spre poarta de intrare în catedrală. Pe marginea zidului dinspre nord al bisericii, erau mulți comercianți care vindeau produse făcute în casă, de mâna, lor, diverse broderii. Am ajuns în fața biserici. Lângă biserică se află un seminar teologic, un cursant la seminarului stătea la ușa bisericii cu o pancardă mare pe care era trecut ”Please, no foto”. La început lumea l-a ascultat, dar cum el s-a întors cu spatele, majoritatea au scos telefoanele și au început să facă poze. Am făcut și noi câteva.

Istoria acestei catedrale a început prin secolele IV-V. Atunci s-a construit o mică bazilică, formată din naos și două absibe. Întreaga construcție era susținută de 12 coloane legate între ele prin arcuri de cerc. Numele bazilicii era Sf. Petru. Pe la începutul anilor 800, în timp ce episcop de Zadar era, Donatus, acesta a primit în dar de la împăratul Nikephoros I, o urnă cu cenușa sfintei Anastasia. Donatus a construit un sarcovag unde a pus cenușa. Acel sarcofag se găsește și astăzi în biserică. De atunci biserica și-a schimbat patronul, de la Sf. Petru la Sf. Anastasia.

În anul 1202 Zadarul a fost aproape distrus în urma luptelor dintre cruciați și venețieni. Biserica a avut mult de suferit, fiind distrusă în proporție mare. Biserica a fost reconstruită apropae în întregime, dândui-se forma actuală, între 1285 și 1324. Fațada bisericii, este brodată, în partea superioară, cu galerii cu arcade oarbe și mici coloane care redau aspectul unei catedrale roamnice. Biserica are trei portale, unul principal și două laterale.

Deasupra portalului principal, construit în stil gotic, se află reliefurile gotice ale Fecioarei Maria, a Sf. Anastasia și a Sf. Hrisogon. În stanga și dreapta portalului principal se află statuile al altor patru sfinți (câte doi pe fiecare parte). Deasupra portalui se află o ferestră rotundă sub formă de trandafir. Portalele laterale sunt mai mici.

Să pătrundem în interiorul bisericii. La prima vedere aceasta nu este așa de mare pe cum mă așteptam. Biserica este formată din trei naosuri, Naosurile sunt despărțite de coloane și stâlpi ornați cu pilastri. În naosul din dreapta este un Crucifix din lemn, care datează din 1418, și un altar construit în still baroc În altarul naosului din stânga se află sarcofagul, din marmură, cu cenușa sfintei Anastasia. Pereții interiori sunt ornați cu tablouri și statuete care datează din secolul al XIV-lea.

Cum, în majoritatea bisericilor catolice, pe mijlocul lor sunt bănci, ne-am bucurat și noi de răcoarea bisericii și am poposit puțin în bancă. De acolo am admirat în liniște frumusețea interioară a bisercii. Nu puteam să nu remarcăm oraga de deasupra portalului principal. Nu este foarte mare, dar încă strălucește deși are cateva secole vechime. Pe unul dintre pereți se află un tablou cu Papa Ioan Paul al II-lea. Tabloul a fost făcut în anul 2003 cu ocazia vizitei Papei la catedrala Sf. Anastasia. A fost printre ultimele călătorii a Suveranului Pontif în străinătate.

Dacă ajungeți în Zadar vizitați catedrala Sf. Anastasia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 26.09.17 11:07:49
Validat / Publicat: 26.09.17 13:36:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 3001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 se vede bine și marea Adriatică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[26.09.17 20:34:17]
»

@zlatna:

Toată ziua n-am putut deschide calculatorul și cum aflasem deja că ai povestit despre Zadar, îți dai seama că abia așteptam să ajung să citesc și să văd poze.

M-am distrat privind poza ta din turn, scările acelea de o persoană lățime, la coborâre eu le-am făcut sus/jos pe jumătate așa de cam trei ori, căci eu să cobor, turiști, culmea, mai vârstnici ca mine, urcau! Și m-am găsit eu cu politețea până am strigat de sus, să nu urce nimeni!

N-ai avut plăcerea să-ți bată clopotele când erai sus?! ???? Noi da! Plasele au fost puse și pentru sinucigași dar și pentru păsările care-și făceau cuib acolo. Nu i-a oprit însă nimic pe turiști să le găurească.

Zadar a rămas orașul croat care-mi place cel mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[26.09.17 20:38:10]
»

Altarul (care apare in fotografie) este realizat la Florenta in atelierele familei della Robbia?

O simpla curiozitate. Nu-s specialist in teracota.

Calatorii frumoase pe mai departe.

elviramvio
[26.09.17 21:14:23]
»

@Radu Tudoran:

Nu, din informațiile mele, e și diferență mare in timp, ceramiștii Robbia au trăit mult mai târziu. Poate mă înșel totuși. Poate documentarea mea e greșită dar cele mai multe lucrări în catedrală sunt din sec. XII.

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.09.17 09:34:06]
»

@elviramvio: Nu am avut plăcerea de a auzi clinchetul clopotelor, probabil bat la oră fixă și noi am fost între ore.

Am avut și noi probleme pe porțiunea cu scara strâmtă, la coborâre, când am urcat era liberă.

Am văzut găurile făcute de turiști, probabil dornici să prindă imagini frumoase, nu știu că atunci când ajung în vârf au tot Zadarul la picioare.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Radu Tudoran, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zadar și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079186916351318 sec
    ecranul dvs: 1 x 1