ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castelul dinastiei Windsor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Avand la dispozitie doar doua zile pentru a vizita Londra, in drumul spre destinatia finala Scotia, mi-a fost foarte greu sa aleg doar cateva obiective. Fiind vorba de tara in care amprenta Casei regale este puternica si avand in vedere ca am ajuns exact la o saptamana dupa nunta dintre printul Harry cu Meghan Markle, am hotarat ca prima locatie vizitata sa fie Windsor.

Din Bucuresti am zburat pe aeroportul Luton cu compania Blue Air, ajungand aici in jurul orei 10, ,,castigand’’ astfel o zi intreaga pentru Londra. In oras am ajuns cu autocarul companiei Greenline (pentru care am rezervat locuri), dupa circa o ora si jumatate, coborand in Victoria Station (pretul biletelor 11 lire/persoana). De aici am intrat in forfota orasului, am luat metroul spre hotelul unde ne-am cazat, Pembridge Palace Hotel, aproape de statia de metrou Bayswater, situat la 0,7 mile de Palatul Kensington, intr-o zona foarte linistita a orasului.

Dupa ce ne-am cazat, am luat din nou metroul si ne-am indreptat spre gara Paddington, de unde am calatorit cca. 30 minute cu trenul pentru a ajunge la Windsor, situat la 34 km de Londra. Calatoria a costat 12 lire dus-intors, iar trenul l-am schimbat la Slough, insa acest lucru implica doar coborarea dintr-un tren si urcarea in cel de la platforma vecina. Din Slough e doar o statie pana la Windsor & Eton Central, iar castelul se vede din gara. Am fost surprinsa sa pasesc intr-un orasel curat, cochet, cu boutique-uri simpatice si restaurante, in care poti faci o plimbare cu vaporasul si hrani lebedele de pe raul Tamisa. Gara este mica, plina de cafenele si magazine ce vand suveniruri, majoritatea avand ca domeniu de interes castelul Windsor. Am fost intampinati de cei doi proaspat casatoriti surprinsi intr-un lego de 2mx2m, cu care m-am fotografiat pentru a avea dovada ca intalnirea dintre noi a avut loc.

Castelul Windsor este una din cele mai importante cladiri din Marea Britanie si este singurul castel locuit din Epoca Medievala si pana astazi. Alaturi de Palatul Buckingham si Palatul Holyrood din Edinburgh, castelul face parte din resedintele principale ale monarhilor britanici din Casa de Windsor. Regina Elisabeth II petrece aici frecvent sfarsitul de saptamana, unde primeste si vizita oficiala sau privata a unor ministri sau sefi de state.

Biletul a costat 21,2 lire/persoana, incluzand: The State Apartments, Queen Mary’s Dolls’ House si St. George’s Chapel, insa fotografierea in interior este interzisa. Posesorii de Londonpass au asigurata intrarea gratuit.

Am ratat ceremonia de schimbare a garzii, apreciata de turisti, de la ora 11.00 si din nefericire si Capela Saint George, pe care au inchis-o publicului pentru ca la ora 17 urma sa se desfasoare o nunta. E bine de stiut ca aceasta inchide la ora 16, de aceea trebuie vizitata prima.

La casa de bilete am stat peste o jumatate de ora, insa am profitat si, m-am fotografiat’’ cu Regina Elisabeta alaturi de cei sapte stranepoti ai sai, in centrul atentiei fiind micuta Mia Tindall (2 ani), care tine mandra geanta reginei.

Dupa ce am trecut pe langa Gradina jubileului, am intrat pe poarta St. George, cu Upper Ward (curtea de sus) in partea dreapta, ce cuprinde urmatoarele cladiri dispuse in forma de patrulater: apartamentele de stat (cele publice), in partea de nord si apartamente regale (private) cu iesire la Poarta de sud George al IV-lea si cu Turnul Edward al-III-lea pe lângă ea. Turnul Rotund se gaseste la marginea de vest a curtii, avand in fata o statuie din bronz a lui Charles al II-lea.

Pentru a vizita apartamentele statului (publice), am strabatut Middle Ward si ne-am indreptat spre North Terrace. Tot aici se gaseste Queen Mary’s Dolls’, cea mai faimoasa casa de papusi din intreaga lume, creata de Edwin Lutyens, gandita ca un cadou pentru Regina Maria din partea oamenilor. A fost realizata la scara 1:12, are peste 3 metri inaltime si este remarcabila pentru detaliile atent gandite. Reprezinta, de fapt, o copie in miniatura a interiorului castelului (piesele de mobilier sau covoarele fiind identice cu cele reale). Casa are curent electric, apa calda si rece curenta, lift si toalete functionale, o pivnita cu vinuri si bere si o biblioteca miniaturala umpluta cu povesti originale scrise de mana de autori precum Rudyard Kipling si Sir Arthur Conan Doyle.

Apartamentele statului sunt in numar de 23, remarcabile fiind camera Waterloo, camerele regelui, camerele reginei si grandiosul St. George's Hall, unde au loc banchetele reginei si sunt primite personalitatile politice si artistice importante.

Impresionanta este camera dedicată bataliei de la Waterloo, care a marcat infrangerea lui Napoleon Bonaparte (iunie 1815), creata de regele George al IV-lea, plina cu portrete si statui ale figurilor ilustre care au participat la batalie, printre care Napoleon si adversarul sau Ducele de Wellington.

Covorul indian tesut special pentru aceasta camera de detinutii din inchisoarea Agra, pentru Jubileul de Aur al Reginei Victoria, este considerat cel mai mare covor fara cusaturi existent si cantareste doua tone (probabil ca cel din moscheea alba din Abu Dhabi, care are 45 tone are cusaturi).

In 1992 a avut loc un incendiu care a afectat peste 100 de camere din apartamentele oficiale si private, necesitand interventia a 200 de pompieri in 15 ore. Restaurarea a fost finalizata abia in 1997, ajungand la 37 de milioane de lire sterline. Desi multe dintre obiectele de valoare fusesera anterior mutate, pentru schimbarea instalatiei electrice, actuala regina a Angliei, Elisabeta a II-a a fost profund afectata, acesta fiind locul in care si-a petrecut copilaria. Restaurarea a fost realizata de artizani, utilizand aceleasi metode ca cele originale.

Capela Saint George, situata in Lower Ward, este resedinta oficiala a Ordinului Jartierei, cel mai inalt ordin cavaleresc din Marea Britanie, care are o poveste hazlie. La un bal, in timp ce regele Eduard al III-lea dansa cu nora lui, acesteia i-a cazut jartiera pana la glezna. Regele ar fi luat jartiera, si-a pus-o pe picior si a rostit cuvintele: „Honi soit qui mal y pense”, adica „rusine aceluia care de rau gandeste” si „cei care astazi rad, maine o vor purta cu mandrie”. Cavalerii Ordinului Jartierei poarta si astazi insigna inscriptionata cu acest mesaj.

In capela sunt inmormantati 10 monarhi, printre care Edward al IV-lea, Charles I, George al V-lea, Regina Maria şi George al VI-lea, Henric al VIII-lea, alaturi de sotia sa favorita, Jane Seymour. Tot aici se afla intrarea in Memorialul Albert, construit de Regina Victoria in memoria sotului si consortului sau, Printul Albert, de asemenea inchis.

Dezamagiti ca nu am vizitat Capela St. George si nici Albert Memorial Chapel, am parasit castelul indreptandu-ne spre gara, desi mi-ar fi placut sa ma plimb prin orasel, insa cum poti sa vizitezi cat mai multe in doar 2 zile in Londra?

Intorsi in Londra in jurul orei 17.00, am facut un tur al catorva obiective caracteristice orasului, care puteau fi admirate din exterior, pentru ca la aceasta ora toate erau inchise.

Ne-am plimbat de-a lungul Turnului Londrei, fondat de William Cuceritorul si in jurul caruia s-a desfasurat peste un mileniu de istorie a Angliei. Regii au locuit aici in perioadele cand situatia politica si militara din Anglia era instabila, rezistand asediilor.

De aici se vede si turnul Gherkin din City, zona din centrul istoric al Londrei unde se gasesc multe institutii guvernamentale si financiare., Castraveciorul’’ are o fatada din sticla acoperita de panouri in forma de romb si un sistem de economisire a energiei, care permite aerului sa urce pe o serie de puturi de aerisire spiralate. Din nefericire cladirea nu este deschisa spre vizitare publicului larg.

De aici am pornit pe Tower Bridge, celebrul pod din Londra, pe pasajul pietonal facut pentru a permite oamenilor sa traverseze Tamisa in timp ce podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari sa treaca.

Pe celalalt mal al Tamisei se gasesc City Hall si Shard, un turn zgarie-nori din sticla si otel, o structura foarte moderna din Londra care la momentul cand a fost finalizata in 2012, era cea mai inalta cladire din Europa.

Cu metroul, din statia London Bridge am coborat in statia Waterloo pentru a ne plimba pe acelasi mal sudic al Tamisei, in alta zona aglomerata a Londrei, cu Acvariul si London Eye, roata gigantica cu o inaltime de 135 de metri, care se roteste foarte incet, permitand vizitatorilor o priveliste de 360 de grade a capitalei. Nu am urcat in aceasta deoarece trebuia sa stam la doua cozi considerabile, una pentru achizitionat biletele si cealalta pentru urcare in capsule. Ne-am propus sa revenim mai tarziu, noaptea fiind mai putin aglomerat, insa nu am mai ajuns, oboseala spunandu-si cuvantul.

De aici am pornit pe Westminster Bridge, spre Palatul Westminster (Palatul Parlamentului), cu binecunoscutul Big Ben, cel mai mare ceas cu clopot și patru fețe, și al treilea turn cu ceas, ca înălțime din lume, pe care din nefericire nu le-am putut admira in toata splendoarea lor, fiind acoperite de schele.

Obositi, am concluzionat ca ar cam fi cazul sa ne indreptam spre hotel, avnd in vedere ca si ziua urmatoare era una cu un program incarcat, iar seara urma sa zburam spre Edinburgh.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 24.06.18 11:03:49
Validat / Publicat: 24.06.18 11:49:41
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 2459 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 London Eye si Acvariul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17500 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.06.18 11:49:20]
»

am luat metroul spre hotelul unde ne-am cazat, Pembridge Palace Hotel, aproape de statia de metrou Bayswater, situat la 0,7 mile de Palatul Kensington, intr-o zona foarte linistita a orasului.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[24.06.18 20:53:13]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Windsor & Eton:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050191879272461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1