ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Civita di Bagnoregio – orașul care moare

    TIPĂREȘTE

    Cred că mai corect ar fi „orașul care a murit de mai multe ori și a fost reconstruit”. Am aflat despre acest obiectiv de mai mult timp, de pe un blog de articole turistice. Se afla pe lista mea cu locuri „musai văzut în această viață”, doar că nu s-a întâmplat până acum să fie suficient de aproape de drumurile noastre prin Italia. Anul acesta, în drumul de la Padova la Roma, treceam destul de aproape de Civita di Bagnoregio, așa că a venit, în sfârșit, timpul să vedem acest spectaculos orășel, sau cetate, nici nu știu cum să-i spun. Așezarea acesteia este foarte spectaculoasă – în vârf de stâncă (în genul Meteorelor din Grecia), legată de dealul cel mai apropiat printr-un pod pietonal lung.

    La o documentare mai atentă am aflat că Civita di Bagnoregio este o așezare foarte veche. Ea datează din epoca pre-etruscă, a fost apoi un înfloritor oraș etrusc, apoi oraș roman. Înițial, orașul era legat cu drumuri de așezările învecinate. Dar, de-a lungul timpului, rocile de tip tuf vulcanic din care este alcătuită stânca pe care a fost construit, au fost erodate de râurile din zonă. La această eroziune s-au adăugat alunecări de teren și cutremure devastatoare. Orașul se află în centrul Italiei unde și astăzi au loc cutremure de suprafață foarte distrugătoare. Astfel că în timp, orașul a rămas izolat, ca o insulă pe nori.

    Tot ceea ce vedem astăzi în Civita di Bagnoregio a fost construit și reconstruit de-a lungul timpului, astfel că e o adevărată provocare să se determine exact când au fost ridicate clădirile. Majoritatea clădirilor din prezent au fost ridicate în Evul Mediu; tot de atunci datează și biserica. În timpul celui de-al doilea război mondial majoritatea clădirilor erau în ruină. O reconstrucție lentă a început în lurul anului 1960, când orașul mai era locuit de aproximativ 80 de țărani localnici. Renașterea localității este, deci, destul de recentă. În prezent mai sunt foarte puțini rezidenți. Se spune chiar că în cetate sunt mai multe pisici decât localnici și vreau să precizez că n-am văzut prea multe pisici :). Multe case au fost luate de italieni bogați care le folosesc pe post de case de vacanță. Există de asemenea câteva cafenele, restaurante și magazine de suveniruri. Oricum, în prezent aspectul nu este deloc de oraș care moare, ci mai mult de oraș medieval, foarte bine conservat, cu multă piatră și multe flori care înveselesc atmosfera. Mie personal mi-a adus aminte de Palaios Panteleimonas, un sat vechi autentic grecesc, la poalele Muntelui Olimp.

    Există, chiar înainte de poarta de intrare în cetate, o casă din care a rămas doar fațada, restul s-a prăbușit probabil în hăul alăturat.

    Noi am venit cu mașina personală, dar cred că se poate ajunge și cu un autobuz local din Orvieto, până în Bagnoregio, apoi pe jos până la Civita di Bagnoregio. În zonă există trei parcări, toate cu plată, 2 euro/oră. Atenție că parcomatele acceptă doar monede și, dacă nu aveți, trebuie să începeți să umblați la chioșcurile de suveniruri din zonă ca să schimbați. Noi ne-am oprit total neinspirat la prima dintre acestea, plină de praf și cu un soare arzător. Mai încolo puțin era o parcare care avea și umbră, iar prețul era același. De asemenea, mai există o parcare chiar sub podul care duce spre cetate.

    Accesul în cetate costă 3 euro/persoană în zilele lucrătoare și 5 euro/persoană sâmbăta, duminica și în zilele de sărbătoare. Chioșcul de bilete este chiar la intrarea pe pod. Informații despre prețul biletelor și despre orar găsiți aici: promotuscia.it/civita-di- ... oregio/?lang=en

    Podul are inițial o pantă ușor descendentă, apoi începe să urce din ce în ce mai abrupt pe măsură ce te apropii de cetate. Noi plătisem parcarea pentru o oră și jumătate, pentru că doar 3 euro aveam mărunt. Când am văzut lungimea podului și panta acestuia, ne-am cam speriat. Am zis că o oră jumătate ne ia doar ca să urcăm până la cetate și să ne întoarcem. Când mai vizităm și cetatea? Până la urmă s-a dovedit că ne-am speriat degeaba. Podul cu pricina nu e foarte greu de urcat. E drept că pentru persoanele mai în vârstă sau care se deplasează mai greu poate fi o oarecare problemă. Dar pentru oameni normali, chiar sedentari ca noi, nu e nimic extraordinar. O problemă poate fi doar dacă prindeți o zi foarte caldă. Când am fost noi era cald, dar adia un vânt ușor și a fost chiar plăcut.

    Evident că cel mai plăcut de vizitat este în perioadele mai puțin aglomerate, adică dimineața până în ora 10 sau spre seară, când afluxul de turiști scade. Noi am ajuns exact în miezul zilei, când era destul de aglomerat. Am prins evident și un autocar de asiatici; cred că nici în gaură de șarpe nu scapi de ei; chiar ne-am mirat cum de-au ajuns până și aici, dat fiind că nu este un obiectiv turistic foarte cunoscut și mediatizat.

    Din interiorul cetății, priveliștea către văile din jur este impresionantă. Prin partea opusă intrării in cetate se poate coborî la niște peșteri etrusce. Noi n-am făcut-o deoarece eram oarecum sub presiunea timpului și ceea ce coboram, trebuia apoi urcat la loc. În total, dacă se ia în calcul și o oprire la o cafea sau un suc la localurile din cetate și coborârea la peșterile etrusce, atunci vizita la Civita di Bagnoregio durează cam 2 ore şi jumătate, poate 3 ore. Altfel, o oră jumătate cum am avut noi este suficient.


    [fb]
    ---
    Trimis de RoxanaGRS in 02.08.18 15:07:00
    Validat / Publicat: 02.08.18 18:22:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1092 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Civita di Bagnoregio - vedere spre dealurile alăturate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [02.08.18 18:22:15]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Viterbo şi împrejurimile, VITERBO" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [02.08.18 21:25:33]
    »

    @RoxanaGRS: După reviewul lui @Buterfly, din care am aflat de acest oraș, un alt articol foarte bun care îmi întărește dorința de a-l vizita.

    Felicitări!

    webmaster
    [03.08.18 06:26:56]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Dan&Ema
    [03.08.18 06:44:46]
    »

    @RoxanaGRS:

    Interesant oraselul care reinvie si podul acela de acees. Felicitari pentru articol!

    DOINITA
    [03.08.18 09:29:35]
    »

    Si un superbonus! Frumos, noi am văzut orașul doar de la distanță.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [03.08.18 09:48:06]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc Carmen. Și noi aveam de mai mult timp pe listă orășelul acesta, dar abia acum am reușit să-l vedem.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [03.08.18 09:51:07]
    »

    @Dan&Ema: Mulțumesc. Și orășelul și podul acela sunt foarte spectaculoase. Din poză nu prea îți dai seama de panta podului . O afli abia când ești pe el. Dar, cum am spus, nu e de speriat.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [03.08.18 09:53:44]
    »

    @DOINITA: Mulțumesc pentru apreciere și pentru superbonus . Cel mai spectaculos e de la distanță, așa cum apare și la mine în poza 1, dar și interiorul cetății e interesant și frumos.

    DOINITA
    [03.08.18 17:35:35]
    »

    @RoxanaGRS: Am banuit ca e frumos si in cetate, dar noi eram cu un grup si nu puteam face numai ce ne doream. Ramane un motiv sa mai ajungem o data in zona.

    Vacante frumoase!

    mihaelavoicu
    [05.08.18 18:37:48]
    »

    Ai ajuns într-o localitate superbă și chiar a meritat drumul până acolo!

    Felicitări și numai bine!

    mishu
    [05.08.18 23:51:26]
    »

    @RoxanaGRS: Un oras care isi ascunde tristetea prin flori. Felicitari, votat cu mare drag.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [06.08.18 08:46:27]
    »

    @mihaelavoicu, @mishu: Vă mulțumesc pentru aprecieri. Orașul este într-adevăr o mică bijuterie și merită vizitat.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, DOINITA, mihaelavoicu, mishu, RoxanaGRS
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Viterbo şi împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057543992996216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1