EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dacă în review-ul precedent vorbeam despre vestigii din Varna vechi de mii și mii de ani protejate în spații special amenajate, acum voi spune câte ceva despre monumentele ei, văzute în cursul unei plimbări de o zi.
Venind din Nessebar am lăsat mașina în Parcarea din Piața „Petko R. Slaveykov” , apoi pe Bulevardul Primorski în 5 – 6 minute am ajuns în Strada „8-mi Noemvri” , la numărul 8, la Micile Băi Romane, prima destinație a acelei zile. Băile au fost construite în secolele 3 – 4 d. Hr. când orașul Odessos, ca întreg Imperiul Roman, era în declin, mult mai mici decât Marile Băi existente care apoi au fost abandonate și parțial distruse.
Situate în partea de sud-est a orașului de azi, Micile Băi ridicate deasupra unui templu, sanctuar trac antic care îl cinstea pe zeul grec Apollo, sunt astăzi ruine recondiționate și conservate în anul 2014, amenajate pentru vizite: pentru plimbare cu o pasarelă de lemn și alei placate cu dale de piatră pentru informații cu plăcuțe bilingve, în bulgară și engleză, cu un cort și un pavilion de informare, iar pentru deconectare au loc spectacole de iluminat artistic, muzică și proiecții cinema sub cerul liber.
Am Fost Acolo în octombrie, Băile erau închise, sunt închise de la 1 octombrie până la 31 mai, în rest pot fi vizitate zilnic între orele 10 și 17, mi-ar fi plăcut să mă plimb prin ele, dar m-am mulțumit să le văd și să le pozez de sus….
Am continuat plimbarea pe Strada „8-mi Noemvri” până la numărul 3, la Muzeul „Noua Istorie a Varnei” înființat în anul 1969 ce prezintă dezvoltarea orașului ca port, centru comercial, industrial, cultural - educativ și turistic între 1878, anul obținerii independenței Bulgariei, și anul 1939, începutul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Din documentarea făcută la Pitești știam că muzeul este deschis zilnic între orele 10 și 17 și că taxa de acces este de 2 leva pentru copii și 4 leva pentru adulți, dar, surpriză, l-am găsit închis, deși era afișat mare „OPEN” .
Aș fi vrut să văd sălile muzeului unde sunt restaurate un atelier de artizanat și o patiserie, o cameră de hotel și livingul unei case din Varna, un studio foto și un birou de avocatură, o librărie și câteva magazine, de pălării, de jucării, de aparate radio…. Este prezentată și o porțiune de plajă cu o cabină de schimb din trestie. Sunt expuse fotografii originale cu clădiri si străzi vechi, îmi plac astfel de fotografii, îmi amintesc de centrul vechi al Piteștiului dărâmat cu ani în urmă, s-au mai păstrat câteva clădiri și câteva poze….
Mergând în continuare pe Strada „8-mi Noemvri” am trecut pe lângă Biserica Sf. Paraskeva cunoscută în Varna și sub numele de Biserica Sf. Petka, o biserică mică, veche de circa 100 de ani, păstrată în starea sa inițială, dar, pictată abia în a doua jumătate a secolului 20, când s-au adăugat o serie de icoane pe pereți ce completează frumusețea bisericii. Am continuat pe aceeași stradă, am trecut și pe lângă numărul 9, vezi impresii, și pe Strada „San Stefano” am ajuns la Băile Romane Mari din Odessos, cea mai mare clădire publică antică descoperită în Bulgaria și printre cele mai mari băi romane descoperite, alături de Pompei și Roma din Italia, Ankara din Turcia și Trier din Germania.
Zidurile relativ bine conservate arată o clădire imensă, impresionantă, construită pe mai mult de 7.000 de metri pătrați cu înălțimi ce depășesc pe alocuri 20 de metri.
În secolele 2,3 au fost băi, au fost centrul vieții sociale din Odessos, astăzi sunt un muzeu în aer liber vizitabil între orele 9 și 19 în perioada mai – octombrie, între orele 10 și 17 în celelalte luni, nu le-am vizitat, doar ne-am plimbat pe lângă ele. Nu știam dacă îmi ajunge timpul de vizitare, vroiam neapărat să văd Muzeul de Arheologie și să stau mai mult acolo….
Mi-ar fi plăcut să pot să parcurg traseul îmbăierii practicat în urmă cu aproape 2.000 de ani dar, mă mulțumesc doar să mi-l imaginez…. Intrările în băi, aflate la capetele din estul și vestul fațadei nordice, conduc fiecare pe niște trepte de piatră la câte un Vestibul, de aici în Vestiar și apoi la îmbăiere. Se începe cu apă rece în Frigidarium, apoi cu apă călduță în Tepidarium și se încheie cu apă fierbinte în Caldarium. Pe lângă aceste trei săli, obligatorii într-o baie romană, la aceste băi mai există Basilica thermarum, locul în care se făceau judecăți și se tratau afaceri, Sala de sport în care se mergea din baia fierbinte, Latrina, ...
În jurul clădirii erau hanuri, mici magazine cu „totul pentru scăldat” și pentru „o petrecere bună la baie” , bordeluri... Interesantă este instalația de încălzire, o invenție greacă din secolele 5-4 î. Hr...
Continuând plimbarea pe Strada „San Stefano” am ajuns la intersecția cu Strada „Han Krum” , la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” , biserică veche, construită în primii ani ai secolului 17 pe locul unui și mai vechi templu, o biserică deosebită, este săpată în pământ pentru a respecta restricțiile otomane din acea vreme conform cărora bisericile creștine nu se puteau ridica la mai mult de înălțimea unui călăreț. O altă unicitate a Bisericii sunt icoanele sale, ale căror fețe, spre deosebire de scrierile și canoanele bisericești, privesc spre sud, nu spre vest, estimate ca o mare bogăție. Este deschisă zilnic între orele 7:30 și 17:30.
Am continuat plimbarea ajungând la Biserica catolică „Fecioara Maria” , aflată numărul 41 de pe Strada „Preslav” , deschisă zilnic între orele 8 și 18. Construită în stil neogotic în ultimul deceniu al secolului 19, imediat după independența Bulgariei ca urmare a afluxului de funcționari catolici vest europeni sosiți în Varna, are o absidă cu un altar de marmură și un turn clopotniță. Interiorul este simplu, cu semicoloane și arcade încrucișate. În a doua jumătate a secolului 20 biserica a căzut în paragină, dar în anul 2013 a fost recondiționată cum era odinioară și cum arată și astăzi.
Piața Independenței, piața principală a orașului Varna și inima sa istorică, locul în care s-a concentrat puterea laică și spirituală, centrul vieții culturale din oraș, înainte și după Independența Bulgariei, în perioada otomană se numea „Moussallah” , covorul musulman de rugăciuni, în perioada comunistă se numea „9 Septembrie” , ziua instalării comunismului bulgar, găzduiește în prezent mai multe instituții și o frumoasă Fântâna arteziană…... Este la intersecția Străzii „Preslav” cu Bulevardul „Cneazul Boris I” , care în această zonă sunt pietonale, locul preferat pentru plimbare de seară și pentru savurare a unei cafele de către „varnentsi” , cum își spun locuitorii Varnei, noi doar ne-am plimbat ziua, oprindu-ne puțin pentru poze la Opera de Stat inaugurată în anul 1932 după 20 de ani de la începerea lucrărilor cu sprijinul locuitorilor care au achitat taxe speciale pentru construcția ei, ridicată în stil neo-baroc cu elemente ale artei acelei vremi, cu frumoase picturi murale pe cupola din foaierul central. Am trecut pe la Turnul cu Ceas ce domină Piața de aproape un secol și jumătate, am ajuns în Piața Sf. Chiril și Metodiu la Centrul de Informare Turistică, mi-a oferit multe informații, hărți, pliante, sâmbăta și duminica închis, în celelalte zile deschis de la 8:30 la 17:30 și la Teatrul Dramatic „Stoyan Bachvarov” .
Ne-am oprit la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unul dintre simbolurile orașului, construită între anii 1880 și 1886 din piatră de râu sau piatră de la ruinele oraşului din donațiile locuitorilor, este impresionantă prin clopotnița și cupolele acoperite cu cupru aurit, acum unele acoperite și de schele, prin pereții împodobiți cu un brâu ornamental și cruci din piatră, prin ferestrele înalte cu arcade.
Am intrat în Pronaosul pe care se sprijină Clopotnița ce se termină cu un foișor cu goluri în formă de arcadă care, de la ai săi 38 de metri, oferă o spendidă vedere asupra orașului, am trecut în Naosul cu două coloane mari bogat pictate, ca și cupola de deasupra lui, și ne-am oprit la Catapeteasma sculptată în lemn masiv aflată în fața Altarului principal. Tot din lemn masiv este confecționat tronul episcopal și cele cinci candelabre ce „luminează” Biserica, întreg interiorul fiind acoperit cu fresce și icoane, multe donate de țarul rus Nicolae al II-lea, geamurile au vitralii cu sfinți sau diverse alte motive. Poate fi vizitată zilnic între orele 7 și 18.
Plecând de la Catedrală am traversat Piața Sf. Chiril și Metodiu și am mers pe Bulevardul Principesa Maria Louisa, aici l-am întâlnit pe cunoscutul războinic și politician Țar Kaloyan, care în urmă cu vreo nouă sute de ani elibera Varna de sub ocupație bizantină și mărea țaratul bulgar, acum, călare, privește trecătorii din Monumentul „Țarului Kaloyan” , până la Muzeul de Arheologie, vezi impresii.
De aici mergând pe lângă Monumentul „Bătălia de la Slivnița” ridicat în anul 1894 în memoria luptătorilor din Varna decedați în războiul sârbo-bulgar din anul 1885, înconjurat de lanțuri susținute de proiectile de obuz și apoi pe la Consiliul Municipal Varna, ridicat în perioada socialistă în arhitectura-i specifică, am ajuns la Biserica metodistă evanghelică, o clădire renovată la începutul secolului 21. Am văzut pozat Memorialul „Victimele Comunismului” și Monumentul „Stefan Karadzha” , erou național bulgar, revoluționar și lider proeminent al luptei împotriva Imperiului Otoman, mort la doar 28 de ani, apoi Bulevardul Cneazul Boris I, stradă pietonală cu bănci și statui, pomi și flori.
Am ajuns la Biserica Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni, una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Varna cu peste 150 de ani de istorie, cunoscută și ca Biserica Marinarului, povestea spune că pe la mijlocul decolului 19 un cetățean rus din Varna surprins de o furtună puternică în Marea Neagră a jurat că dacă scapă va construi o biserică cu hramul sfântului protector al marinarilor, dar sunt și fapte confirmate legate de marină și marinari. La începutul secolului 20 doi căpitani au sfințit o icoană la mormântul Domnului pe care au adus-o în biserică, iar la începutul secolului 21 la intrarea în biserică a fost plasată o ancoră. Zilnic au loc slujbe și se poate vizita între orele 7 și 18.
Am continuat plimbarea pe bulevard, apoi Strada „Mihail Koloni” și Bulevardul „Primorski” am ajuns la Intrarea Centrală de la Grădina Mării, Primorski Park îi spun bulgarii. Vechi de aproape un veac și jumătate, se întinde pe 8 kilometri la marginea mării și este cel mai mare parc de acest gen din Europa. Aleile și straturile de flori, mai puține în octombrie, formează un parc elegant, deconectant, este o plăcere să te plimbi prin el, iar Amfiteatrul, Observatorul, Planetariul și Grădina Zoologică îl fac și mai atractiv.
La acestea se adaugă Muzeul Naval înființat cu circa 100 de ani în urmă, organizat în două secțiuni; Secțiunea Interioară amenajată într-o frumoasă clădire de la sfârșitul secolului 19 prezintă în ordine cronologică istoria navală a Bulgariei din cele mai vechi timpuri până astăzi și Secțiunea Exterioară unde cap de afiș este „Vasul-muzeu Drazki” , lansatorul de torpile care a luptat în războiul balcanic din anul 1912, unicul lansator din aceasta clasă conservat în lume. Mai sunt expuse tunuri imense cu proiectilele lor, mai multe nave de război, un elicopter... Am văzut muzeul exterior din mers în drum spre Strada „Graf Ignatiev” unde la numărul 19 se află Biserica Sf. Atanasie, vechea biserică mitropolitană din Varna, construită în anul 1838 pe locul unei mici biserici mai vechi săpată în pământ în secolele 16 – 17. Este o biserică mare și frumoasă, cu un pronaos mare și bogat vitrat și interiorul bogat decorat, cu catapeteasma o capodoperă a sculpturii în lemn, … era închisă și m-am mulțumit cu câteva poze exterioare, după care am plecat spre parcare unde lăsasem mașina, dar am făcut o pauză mai mare pentru pauza de masă cu care s-a încheiat plimbarea noastră prin Varna….
Cam atât am văzut în Varna, poate trebuia să aloc mai mult timp orașului, poate vedeam mai multe din monumentele lui, mai aveam de văzut și aș dori ca cei ce ajung acolo să vadă cât mai multe din frumusețile lui…. Este un oraș care are ce arăta și știe să arate, oraș în care vreau să revin, un oraș frumos, elegant, aerisit, un oraș cu clădiri și străzi frumoase, un oraș cu un parc și o plajă deosebite…. Am fost plăcut surprinsă!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Oraș frumos, cosmopolit, cadru natural deosebit...
Trimis de mprofeanu in 22.02.21 19:14:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Ia uite cum citesc eu 2 articole despre același oraș, unul după altul, dar totuși diferite. De fapt, unul îl completează pe celălalt și mă bucur să le știu pe amândouă la îndemână, pentru când o fi să fie. Cum îi spuneam și Cristinei, n-ai zice, când doar treci prin orașul ăsta, că poate fi o destinație care să-ți ofere atâtea. Sper să ajung și eu cât mai curând, simt că mă cheamă Grădina Mării.
, spor la plănuit!
@Aurici: Și mie mi-a plăcut articolul Cristinei, am văzut obiective noi sau le-am revăzut pe altele... Grădina Mării este specială chiar dacă începuseră să pregătească rondurile cu flori pentru iernat, în multe locuri scoseseră totul, se vedea pământul negru fără nimic...
Chiar mă gândeam să mai merg în primăvara aceasta în Bulgaria, mă tenta Veliko și Plovdiv și altele... dar cum au introdus și aici testul RT PCR cu mare regret nu cred că voi ajunge curând...
Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !
Salut. Foarte interesant și util reviewul dumneavoastră. Pentru ca nu ati fost în perioada estivala prioritățile acestei vizite au fost vizitarea și descoperirea acestui oraș port. V-am spus ca Varna și Plovdiv sant cele mai frumoase orașe ale vecinilor noștri bulgari. M-am plimbat de foarte multe ori prin Varna dar prioritățile mele au fost altele Am reținut și notat pe agenda tot ce trebuie văzut in acest oraș. Toate cele bune.
@micutzu: Am reținut ce ai precizat despre cele două frumoase orașe ale Bulgariei, Varna și Plovdiv, sper să mai ajung în Bulgaria dar nu în acest an și să mai văd și alte locuri și bineînțeles Plovdiv...
Mulțumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 City-break de toamnă în Varna și împrejurimi — scris în 22.02.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Varna octombrie 2020 — scris în 05.11.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Varna, un oraș minunat — scris în 30.05.18 de black_mamba din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 La pas prin Varna — scris în 31.03.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 O plimbare de jumătate de zi prin Varna — scris în 10.08.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Varna - un city break reusit, mai ales in extra sezon! — scris în 08.06.17 de Raluca H din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Cine se scoala de dimineata la castel ajunge - Castelul Euxinograd — scris în 11.07.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ