ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Buzău
    ÎNSCRIS: 08.07.15
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    AUG-2016
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Vama Buzăului - o localitate a cărei frumusețe așteaptă să fie descoperită

    TIPĂREȘTE

    În drumurile noastre prin țară am parcurs de multe ori distanța dintre Buzău și Brașov. Urmând îndeaproape cursul râului Buzău, DN10 este unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară, pentru că traversează o zonă colinară, munții, pentru ca apoi să intre într-o încântătoare depresiune, până să ajungă la poalele Tâmpei.

    Peisaje încântătoare se deschid privirii la Păltineni, Nehoiu, Nehoiașu, culminînd cu lacul de acumulare de la Siriu, un ochi albastru verzui deschis către cerul pe care se rotesc vulturii cubăriți în Munții Buzăului. După ce ieși din zon barajului, minunându-te de viaductele construite prin anii ’80, te - ai aștepta ca frumusețea locurilor să pălească, ca nimic să nu te mai surprindă, dar nu e nici pe departe așa. Crasna, Zăbrătău și Sita Buzăului, localități din județul Covasna, te întâmpină cu pajiști colinare încântătoare, de la care nu-ți mai iei ochii, cu locuințe frumoase, chiar dacă unele mai modeste, cu apa Buzăului, vioaie și săltăreață. Puțin mai departe, dincolo de Întorsura Buzăului, și ea demnă de a fi remarcată, dacă te abați la stânga, pe DC49A, ajungi într-o zonă a cărei frumusețe este puțin cunoscută, dar care se dezvăluie încă de la început. Este vorba de Comuna Vama Buzălui, situată în partea de sud-est a județului Brașov. Aceasta are în componență satele Vama Buzăului (reședință), Acriș, Buzăiel și Dălghiu.

    Prima atestare documentară a zonei Buzaielor ar fi din anul 1449. În secolul XIII, în trecătoarea Tabla Buții din Masivul Ciucaș s-a construit de către Ordinul Cavalerilor Teutoni o cetate, cunoscută în documente sub numele de " Cetatea Crucii ”, "Cetatea Buzăului" sau "Tabla Buții" și folosită ca bastion de apărare și punct vamal de graniță.

    După anul 1699, când Transilvania a intrat sub dominația Imperiului Habsburgic, Oficiul Vamal a fost coborât mai jos, pe cursul râului Buzău și astfel, după anul 1700, s-au așezat locuitori în jurul punctului vamal, dezvoltându-se localitatea Vama Buzăului. Denumirea localității provine de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.

    Mărginită la nord de Depresiunea Întorsura Buzăului, la est de Munţii Siriului, Tătarul Mare (1860 m) și Tătarul Mic (1415 m), iar în sud-vest de Masivul Ciucaş, aceastei comune îi este propriu un relief de înalt (la 800 m altitudine se găsește Vama Buzăului) o vegetație specifică zonelor premontane (păduri și pășuni) și un aer proaspăt, nepoluat. Faptul că este străbătută de apa râului Buzău și a unor afluenți ai acestuia, dă zonei un farmec aparte, dar și mai multă vigoare și prospețime.

    Obiectivele turistice ale acestei comune sunt: rezervaţia naturală ,,Valea Zimbrilor”, Pichetul de grăniceri, ruinele fostei capele catolice, tabăra de sculptură în lemn, Cascada Urlătoarea, Biserica Ortodoxă „Înălţarea Domnului ”construită în anul 1848.

    Noi am vizitat doar două dintre aceste obiective, într-o zi plăcută de august, din această vară. La ambele obiective se ajunge foarte ușor, fiind indicatoare peste tot.

     

    Rezervațía de zimbri, numită Valea Zimbrilor, a luat ființă în anul 2008, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. S-a considerat că clima și altitudinea localității Vama Buzăului sunt potrivite pentru aceste animale impresionante și atât de rare, astfel au fost aduse 8 sau 9 exemplare din Elveția, Austria și Italia. Se pare că a fost o opțiune fericită, fiindcă în numai câțiva ani s-a ajuns la 23 zimbrii. (2014). Locul unde aceștia trăiesc este un țarc-pășune de 12 ha, situată chiar pe malul râului Buzău.

    Alături de zimbrii viețuiesc cerbi și căprioare. Plimbarea în jurul țarcului este foarte plăcută, pentru că aici se găsesc leagăne, bănci, mese, unde poți zăbovi până când zimbrii sau căprioarele se apropie de gard. Am dat și noi roată țarcului, dar nu pe toată întinderea lui, pentru că animalele au locuri speciale penrtu apă și hrană, concentrate într-o parte a acestuia. Căprioarele se apropiau de gard prietenos, dar zimbrii stăteau în expectativă, insuficient convinși că e necesar să „ socializeze ”. Mie personal îmi plac foarte mult acești uriași, cu capul și bustul lor impunătoare, care se știu puternici, stând neclintiți ca o stâncă, de parcă ar cunoaște efemeritatea celor din jur. Drept e că nici ei nu sunt nemuritori, trăiesc aproximativ 28 – 30 de ani în captivitate, iar în libertate, chiar mai puțin, dar zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Având o lungime de 2,9 - 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 până la 920 kg, acesta este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american.

    N-am avut norocul, în vizita noastră, să-i vedem foarte de aproape, dar ne-am bucurat să-i admirăm cum stăteau în grupuri, alături de puii lor și de căprioare.

     

    De la rezervația de zimbri am ajuns cu ușurință la Cascada Urlătoarea, situată pe valea Dălghiului, un afluent al Buzăului. De fapt sunt două cascade străjuite de o pădure de brad seculară, de o frumusețe aparte. Apa Dălghiului se prăvălește năvalnic printre brazi, limpede și curată, răspândind în jur sunetul de cristal al curgerii ei. Brazii înalți, aerul tare și apa asta săltăreață, par a fi de ajuns în acest tablou, pentru ca acesta să fie memorabil, dar când se lărgește cadrul cu cascadele, totul devine minunat.

    Cascadele sunt de fapt niște izvoare (7-9 la cea mai mare) care curg peste pantele unor coline, acoperindu-le pe toată suprafața. În urma curgerii lor s- a depus tuf calcaros, de culoare gălbui-ruginie, conținând probabil diferite alte minerale. Din păcate nu am găsit alte informații despre fenomen, în afară de faptul că temperatura apei izvoarelor este constantă tot timpul anului. O altă informație, transmisă însă informal, ar fi aceea că apa lor ar avea virtuți terapeutice, fiind foarte bună pentru stomac.

    M-a surprins plăcut faptul că, în zona izvoarelor, sunt mici amenajări, cu mese și scaune, pentru un repaus plăcut, dar faptul că informațiile legate de acest fenomen sunt laconice, nu mi se pare potrivit.

    Revenind la înfățișarea cascadelor, închipuiți-vă valea unei coline sclipind în bătaia soarelui, ca și cum ar fi poleită cu argint. Dar aceasta este doar ceea ce se oferă ochilor, pentru că, atunci când pășești în mijlocul lor (e voie!?) un adevărat vuiet de ape se năpustește asupra urechilor. Te găsești în mijlocul unor ape care te înconjoară ca niște fuioare, umezindu-ți din belșug tălpile și răspândind o răcoare binefăcătoare. Fenomenul este cu adevărat unic și merită să fie luat în atenție cu multă seriozitate. Mă gândesc, desigur, la protejarea lui, deși până în prezent, el este conservat, învingând natura. Nici nu am văzut turiști sticând ceva (!), doar bucurându- se de prospețimea pe care apa limpede a izvoarelor o răspândește cu atâta generozitate. Așa cum spuneam, una dintre cascade este mai mare și, în cazul ei, relieful se prezintă, într-o parte a sa, sub forma unor trovanți, peste care apa izvoarelor se prelinge sub forma unei perdele fine de apă, ca o coamă a unui animal mitologic.

    Nu te mai saturi să stai în mijlocul izvoarelor, în această casă de ape binefăcătoare de la poalele Ciucaș-ului!

     

    Poți să faci drumeții în zonă, poți să asculți izvoarele, să pescuiești sau să mergi la păstrăvărie. Există și câteva pensiuni, pe lângă care doar am trecut, dar care mi s-au părut interesante.


    [fb]
    ---
    Trimis de GIN2015* in 02.11.16 19:58:15
    Validat / Publicat: 02.11.16 21:41:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA BUZĂULUI [BV]. A mai fost în/la: Sinaia, Predeal, Brasov, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea, Borsa, Fagaras, Tusnad, Geoagiu, Cozia

    VIZUALIZĂRI: 2786 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cascada Urlatoarea (mare)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [02.11.16 21:37:07]
    »

    Odată cu acest review - ce prezintă 2 obiective demne de reţinut din zonă, rezervaţia de zimbi şi cascada Urlătoarea - şi având în vedere că din câte înţeleg ar mai fi şi altele: am redenumit vechea rubrică "rezervaţia de zimbi Valea Buzăului" în "Descoperă Vama Buzăului".

    Vom găzdui aici toate recomandările despre obiective de vizitat din Vama Buzăului

    Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [02.11.16 23:05:19]
    »

    Foarte frumoasă și ofertantă această zonă pe care ne-ați prezentat-o! În urmă cu un an și ceva am vizitat și noi Rezervația ”Valea Zimbrilor”, însă nu am mers mai departe pentru a descoperi și celelalte obiective din zonă. Se pare că va trebui să revenim, poate chiar vara viitoare, întrucât atât articolul, dar și fotografiile atașate m-au convins că zona Vama Buzăului merită o atenție mai mare din partea noastră.

    Mulțumim pentru informațiile prezentate!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [03.11.16 07:00:13]
    »

    @GIN2015:

    Frumoase locuri si-ti multumesc ca mi-ai reamintit de ele. Prin '89 sau "90, nu-mi amintesc sigur, am fost cu corturile in zona Urlatoarea, atunci mult mai salbatica, mai putin umblata decat acum.

    Chiar ai readus in atentie o zona superba, putin prezentata.

    O zi frumoasa!

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 07:58:20]
    »

    @Crazy_Mouse:

    Zona este foarte frumoasă, iar cascadele sunt unice (la noi). Merită din plin să fie vizitată. In plus localnicii au produse naturale foarte bune.

    Multumesc pentru ecou.

    Calatorii frumoase!

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 08:03:02]
    »

    @elviramvio:

    Intr-adevăr e o zonă curată, cu un aer tare, cu relief accesibil la orice vârstă, vegetație minunată. Cred că e frumos în orice anotimp, cascadele pot fi vizitate și iarna.

    Si noi vrem sa revenim.

    Multumesc pentru ecou.

    Calatorii frumoase in continuare!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [03.11.16 08:46:19]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 08:48:12]
    »

    @webmaster:

    Multumesc. Ma bucur ca l-ati considerat util.

    tata123 🔱
    [03.11.16 10:33:16]
    »

    @GIN2015: Frumoasă zonă... eu nu am trecut mai departe de Lacul Siriu, dar am fost impresionat de frumusețea peisajelor (vezi impresii).

    Țara Buzaielor, parțial descrisă de articol, a făcut subiectul unui proiect Regio. Am primit materiale informative și o hartă la unul din târgurile de turism din București. Găsiți informații interesante, trasee, pliante și hărți pe saitul oficial al proiectului: tarabuzaielor.ro/prezenta ... -tara-buzaielor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 11:04:55]
    »

    @tata123:

    Asa cum spuneam si in articol, zona este foarte frumoasă datorită alternanțelor de relief, vegetatiei si asezarilor.

    Foarte bune si informatiile din proiectul Regio.

    Mi-a placut si articolul dvstra, mai ales ca eu cunosc zona foarte bine. Cand mai calatoriti in zona sa va abateti si pe la Colti, la Muzeul Chihlimbarului, dar mai ales la biserica din piatra de la Alunis, fiindca acum drumurile sunt bune, a fost reasfaltat si drumul Patarlagele - Colti, care a fost un cosmar de peste zece ani. Acum e bine.

    Multumesc pentru ecou.

    tata123 🔱
    [03.11.16 11:11:10]
    »

    @GIN2015: Mulțumim, ne-ați oferit o informație prețioasă: reasfaltarea drumului până în localitatea Colți. Calitatea proastă a „carosabilului” era unul din motivele pentru care am ocolit de câțiva ani obiectivele din Țara Luanei. Autoritățile s-au trezit în al 12-lea ceas - dar s-au trezit... poate continuă până la Aluniș (sunt doar circa 4 km).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mishu
    [03.11.16 12:01:48]
    »

    @GIN2015: Foarte frumose locuri, felicitari pentru aducerea lor in prim plan. Felicitari, votat cu mare placere.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 13:01:12]
    »

    @tata123:

    Si pana la Alunis e asfaltat, mai demult. Acesta era paradoxul: asfalt in cadrul comunei si drum in paragina pana in comuna.

    Tara Luanei va asteapta!

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 13:03:40]
    »

    @mishu:

    Va multumesc si va doresc o zi buna!

    ANILU
    [03.11.16 15:58:45]
    »

    @GIN2015: Mi-a făcut plăcere să mă plimb alături de voi prin locuri pe unde câteva veri le-am luat la pas.

    Mergeam la Întorsura Buzăului la pensiunea La moară (acum nu ştiu dacă mai are acelaşi proprietar), unde stăteam 4-5 zile. Nea Nicu proprietarul de atunci ne recomanda locuri de vizitat în zonă.

    După plămbarea la Casccadă ne opream la păstrăvărie de unde cumpăram păstrăv şi Nea Nicu ni-l pregătea.

    Frumoase amintiri mi-ai trezit cu această plimbare.

    Felicitări.

    Toate cele bune.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.11.16 18:08:40]
    »

    @ANILU:

    Si noi vrem sa stam la o pensiune acolo, cand vom revizita zona. Cred ca ati petrecut clipe minunate si ma bucur pentru aceasta. De abia astept sa mergem si noi la pastravarie.

    Ma bucur ca v-am redesteptat amintiri placute si va multumesc pentru ecou.

    Cdia
    [07.11.16 15:16:03]
    »

    Am fost doar în trecere prin zonă, dar ar trebui să o iau în calcul pentru un minisejur. Frumoasă zona Carpaților de Curbură, de fapt frumoasă țară avem!

    Votat cu plăcere.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [08.11.16 09:35:28]
    »

    @Cdia:

    Zona o sa va placa cu siguranta. E foarte curata si proaspata.

    Multumesc pentru ecou.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, Cdia, elviramvio, GIN2015*, mishu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama Buzăului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072863817214966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1