GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflat pe coasta Adriaticii, Ulcinj, este unul din cele mai vechi orase, care a rezistat aici, timp se 2500 de ani, pe stancile de deasupra marii. Fondat de grecii din Kolhidium, în timpul intemeierii unei noi colonii grecesti în secolul al V-lea IHR, Ulcinj, se gaseste in sudul extrem al litoralului muntenegrean si este una dintre cele mai vechi asezari ilirice de pe coasta Adriaticii. ”Zidul lui Ciclop”, cel mai vechi zid al Orasului Vechi, sta marturie pentru asta, construit din blocuri gigantice din piatra.
Varietatea de culturi si civilizatii au lasat amprenta lor la acea imagine de ansamblu care captiveaza toate simturile. Pe aici au fost prezenti grecii, sarbii, venetienii, turcii, albanezii.
Orasul este un mic paradis pe pamant, sculptat de secole de lupte sangeroase, mandrie, sfidare si afectiunea celor care l au vizitat.
Scaldat de razele soarelui 270 de zile pe an, primavara, vara, toamana, Ulcinj, cel mai fierbinte (insorit) oras muntenegrean, are un nucleu vechi (Stari Grad) si o zona noua, Orasul Nou.
Din strada principala a Orasului Nou, garnisita cu magazine, poti urca spre cetatea venetiana (Orasul Vechi), in care se intra pe poarta spata parca in stanca (cetatea este foarte bine fortificata). Stradutele inguste si pietruite iti poarta pasii pana in piata cetatii (fosta piata de robi), unde se afla o fantana turceasca din anul 1749. Cetatea este prezenta aici, deasupra marii, din evul mediu, pe o colina stancoasa, intr un golf. De aci am admirat apusuri de soare imbatatoare si panorame ale orasului, care a fost a treia putere navala la Marea Adriatica dupa Dubrovnik si Venetia. In fosta geamie a cetatii, de langa poarta de nord, s a amenajat muzeul cetatii.
Dupa ce faci ocolul cetatii, te poti intoarce in lumea noua pe poarta dinspre portul de ambarcatiuni, aflat la baza fortificatiilor care inconjoara cetatea, pe partea dreapta a plajei orasului, garnisita cu restaurante, cafenele si magazine. Fostele palate venetiene (Palatul Venetia si Palatul Balsici), cladiri din piatra masive, sunt astazi galerii de arta sau hoteluri cu restataurant. Aici. pe strada comerciala a orasului am servit la restaurant ciorba de peste la 1 euro (painea si apa nu se platesc)
Partea de est a orasului, centrul orasului, face legatura intre Orasul Vechi si Orasul Nou, este spatiul unde s a creat si concentrat cultura si standardele etice si religioase. Cine se plimba pe aici descopera strada principala care este garnisita cu sute de magazine, care este atractiva nu numai pentru shopping ci si pentru promenada. Dinamismul urbei creste in zilele de targ (marti si vineri), paleta cromatica imbogatindu se cu culorile costumelor traditionale.
Alta zona de promenada a orasului Ucinj este pineta, care incepe de la Mala Plaza pana aproape de inima orasului.
Ulcinj, ca riviera la Marea Adriatica, se bucura de o bogata vegetatie mediteraneana si subtropicala. Pe langa pinetele amintite se pot adauga batranii maslini, chiparosii, mimozele, agavele. In piata din centrul orasului, troneaza la loc de cinste trei maslini batrani, deveniti parca monumente, alaturi de o presa de ulei din piatra, semn al indelednicirilor si bunastarii locuitorilor orasului.
Batranul oras al piratilor se bucura azi de cele mai bune plaje, dintre care la loc de frunte se afla Velika Plaza, cu al sau nisip auriu si tamaduitor, se intinde de la Capul Djeran pana la Ada Bojana (fieful nudistilor si surferilor), plaja lunga de 13 km pe care se poate practica diferite sporturi (volei, fotbal). Alaturi de ea Plaja Femeilor, este plaja cu izvoare tamaduitoare.
Golful Valdanos are o plaja al carui fundal este o livada de maslini. Aici este raiul pescarilor si scanfandrilor si mai ales al iubitorilor de sporturi nautice.
Eu am facut plaja, cel mai des pe Mala Plaza (plaja orasului) care este aproape de Vila Mila, locatia in care am fost cazata.
Pentru mine, Ulcinj, este o destinatie de vacanta tipic mediteraneana, cu strazi vechi si inguste, restaurante si baruri romantice (am fost si eu la Bonita), monumente antice, moschei, biserici, taverne, dughene, cladiri dispuse pe terase, palate.
Trimis de ile57b in 25.09.13 20:49:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în MUNTENEGRU
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ile57b:
Nu înţeleg la ce te referi. Ce foto ai editat? Cum le-ai editat?
@webmaster15: postasem primele 6 foto fara sa scriu ce reprezinta, iar ulterior am scris
@ile57b & @all
Pe saitul nostru, până la validare, nici măcar noi nu vedem fotografiile încărcate. Doar autorii le văd. Motiv pentru care, atunci când eu le-am văzut, aveau deja textul explicativ. De aici, mirarea mea!
@webmaster15: cand am scris textul avea deja punctajul 50+fara bonus, de exemplu
Absolut normal, poate n-ar fi rău să arunci o privire pe Regulamentul saitului pentru a te familiariza cu modul de acordare a punctelor.
Şi cu alte reguli de urmat...
@ile57b: şi mie în vacanţe-mi place să văd latura frumoasă a lucrurilor şi trec cu uşurinţă peste neajunsuri, insă nu trebuie să cădem în extreme, dacă nu ştiam despre ce este vorba în Ulcinji citind doar descrierea ta, probabil că atunci cănd ajungeam acolo aş fi fost oarecum dezamăgit. Recunosc că această greşeală am făcut-o şi eu în primele mele impresii, m-am axat mai mult pe latura artistică a textului în sine, ignorănd anumite aspecte importante.
Acum, revenind la Ulcinj, şi eu am avut acolo o vacanţă frumoasă însă a spune că acolo citez: Orasul este un mic paradis pe pamant este un pic cam mult, bineinţeles că are acel aer tipic mediteranean, la asta contribuie clima, flora şi fauna, etc însă cred că oraşul nu are o identitate arhitecturală, clădirile sunt un amalgam de stiluri iar delăsarea şi gunoaiele omniprezente nu sunt atributele unui mic paradis. Încă ceva, eşti sigură că nisipul de la Velika Plaja este auriu? Eu l-am văzut gri cenuşiu!
@Cristian_h: Te cred, dar fiecare cu experientele lui, chiar daca nu te multumeste. Intr un concediu fiecare are asteptarile, cerintele si dorintele lui.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Ulcinj - concediu perfect — scris în 26.07.18 de GCC din DROBETA-TURNU SEVERIN - RECOMANDĂ
- Jul.2017 India Europei este Ulcinj — scris în 13.07.17 de horatiu1234 din FLOREşTI [CJ] - nu recomandă
- Apr.2017 Ulcinj - piratii din Adriatica — scris în 24.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Sudul Muntenegrului - alege conştient — scris în 28.11.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Ulcinj - un orășel frumos — scris în 10.09.16 de robitu.viorel din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Un concediu reusit in Ulcinj insa cu un drum ce lasa de dorit! — scris în 08.08.16 de Biancalavi din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Ulcinj - dezamăgire — scris în 24.08.15 de sincu_adriana din BUCURESTI - nu recomandă