ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2016
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Turda și câteva dintre atracțiile sale

TIPĂREȘTE URM de aici

La mijloc de august am simțit nevoia să evadăm puțin și am căutat o locație unde nu am mai fost, într-un județ limitrof. Căldura m-a împins să aleg ceva cu ștrand (obsesia mea de vară), unde să mă bălăcesc câteva ore.

Așa că, după documentarea de rigoare pe AFA... iată-ne în mașină și... spre Turda! Am plecat pe ruta Beiuș - Roșia - Bratca - Borod - Gilău - Turda (ultimul segment pe A3). Am ajuns în aproximativ 3 ore (cu o mică oprire) în centrul orașului Turda.

Nerezervând cazare, am avut probleme la a găsi ceva în centrul orașului, dar am zărit un anunț ce ne-a fost favorabil și am reușit să ne cazăm în piață, la o pensiune, deasupra unui magazin și al unei cafenele (birt - aș spune). Nu am să insist asupra calității cazării, prețul a fost mic (80lei/noapte), cameră cu un pat matrimonial și unul single, balcon, baie cu duș, totul învechit - dar curat și proprietara amabilă. Am avut și avantajul de a fi piața păzită de o firmă de securitate, așa că nu a fost nici gălăgie.

Am servit masa la un restaurant de pe aleea pietonală, mâncare bună, dar ritmul de servire a fost vădit încetinit... (poate de căldură).

Ne-am urcat în mașină și am setat în GPS Băile Turda. Nu știu unde am greșit, dar m-am trezit în capătul unei străzi care părea că se termină în aer... nu era așa, dar urma să cobor o pantă de aproximativ 60 de grade (așa mi s-a părut). Ei, până la urmă, cu ajutorul "husbandului" am scos-o la capăt și am ajuns în parcarea Băilor, de fapt a Ștrandului Roman, unde erau doar câteva mașini, dat fiind faptul că începea să se întunece cerul. Intrarea a fost 10 lei și domnul ce vindea bilete m-a întrebat dacă nu ne e frică de furtună.

Dorința de îmbăiere a fost mare, așa că, deși la mal apa era mai murdărică și plină de insecte plonjate pe luciul apei, vântul bătea și ploua cu găleata, peste jumate de oră eram singură în lac (ștrand). Mie mi-a plăcut apa sărată călduță, care părea și mai caldă în raport cu condițiile meteo. Cum toată lumea (soțul, dar și personalul ștrandului) își doreau să mă satur de bălăceală pe vremea aceea potrivnică, după cam o oră jumătate am părăsit ștrandul.

Pentru că timpul ne permitea (era doar ora 18.00), am hotărât să vizităm Mănăstirea Mihai Vodă, dar... iar greșeală de introducere în GPS și am ajuns în comuna Mihai Viteazul, așa că am schimbat traseul și am ales să vedem de aproape Cheile Turzii. Deși toată seara a plouat, experiența a fost una interesantă, aerul curat și priveliștea superbă.

Întorcându-ne în oraș, am făcut o plimbare prin centrul orașului și apoi am savurat o bere rece pe o terasă.

A doua zi dimineață am profitat de situarea locației noastre de cazare, așa că am făcut câteva cumpărături: celebra ceapă roșie de Turda (de fapt din comuna Mihai Viteazul), ardei care miroseau îmbătător, roșii cherry și niște flori la ghiveci de la o doamnă care mi-a dat o mulțime de sfaturi în materie...

A urmat o vizită de două ore la Salina Turda (intrarea 20 lei/pers). Fiind atât de mult mediatizată, știam la ce să mă aștept, dar tot m-a impresionat... Lângă Salină (la câteva sute de metri) se află ștrandul Durgău, unde nu am ajuns, dar am admirat aria protejată din jurul minei, plină cu flori de culoare mov.

La întoarcerea spre casă, la 3 km de Turda, am ajuns pe la Mănăstirea Mihai Vodă (înainte de a intra pe A3). Am lăsat mașina în parcare și am pornit pe jos prin parcul dendrologic ce duce la monument. Din păcate, au fost persoane care au considerat că trebuie să ducă mașinile pe aleile parcului, să nu deplaseze prea mult... Am plecat capul în fața mormântului lui Mihai Viteazul, am admirat obeliscul ridicat în memoria domnitorului și steagul țării fluturând. Mănăstirea era în renovare, curtea interioară tocmai se curăța după sărbătoarea de Sfântă Marie. Totul mi-a dat un sentiment de "au fost odată niște oameni adevărați... "

Dacă la dus am oprit să admirăm peisajul la lacul Gilău (cam neîngrijit), la întors am savurat o cafea la Negreni.

Tot periplul nostru, pe care încerc să-l ilustrez corespunzător, se încadrează într-un topic "O zi în Turda", pentru că am valorificat aproape 24 de ore la maxim.


[fb]
---
Trimis de Cdia in 30.08.16 22:19:51
Validat / Publicat: 30.08.16 22:48:16

VIZUALIZĂRI: 3610 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cheile Turzii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.08.16 22:35:38]
»

@Cdia:

am reușit să ne cazăm în piață, la o pensiune, deasupra unui magazin și al unei cafenele

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mishu
[31.08.16 09:10:25]
»

@Cdia: Foarte frumos totul, articol scris pe repede-nainte — asa mi-a venit sa-l citesc si am presupus ca l-ai scris repede asa cum ai si incercat de fapt sa profiti de fiecare minutel al celor 24 de ore.

Si din cate se vede ti-a iesit.

Pozele sunt si ele minunate insa poza P15 mi s-a parut deosebita.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CdiaAUTOR REVIEW
[31.08.16 09:12:43]
»

@mishu: Mulțumesc. Exact așa l-am scris, exact așa a fost traita...

Dan&Ema
[02.09.16 11:43:06]
»

@Cdia

Inca un superbonus pentru tine!

CdiaAUTOR REVIEW
[02.09.16 11:49:28]
»

@Dan&Ema: Multumesc. Voi mă faceți să tot scriu, să mă umplu de amintiri frumoase, dar mâine-poimâine începe școala și iau o pauză...

Dan&Ema
[03.09.16 00:02:55]
»

@Cdia:

Chiar raspoimsine as zice! Asa ca mai scrie.

Turda este un orasel cu mai multe obiective. E renumit pentru salina, dar sunt intr-adevar si altele pornind inca de acum 2000 de ani.

Salina este foarte draga noua. Am petrecut mai multe zile in ea si am admirat arhitectura futurista si am jucat mult minigolf acolo. Si nu numai.

Imprejurimile sunt si ele fantastice. Carsturile din Cheile Turzii si din Cheile Turenilor (despre ultimele am scris un articol de suflet cu (inca) virginele din Cluj).

Presimt ca vom reveni curand in zona

Felicitari pentru articol

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cdia, Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057788133621216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1