ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAY-2015
    DURATA: 2 zile
    familie cu copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    De vizitat în Turda

    TIPĂREȘTE

    Chiar dacă municipiul Turda este cunoscut în special datorită Salinei și a Cheilor Turzii, eu vă voi aduce în atenție și alte obiective turistice de vizitat în acest oraș.

    Mai întâi câteva repere din bogata istorie a micului oraș situat pe malul râului Arieș. Așezarea a fost fondată pe vremea dacilor sub numele de Turdava, a fost cucerită de romani și redenumită Potaissa. În evul mediu a cunoscut o evoluție deosebită, aici au fost ținute 127 de Diete ale Transilvaniei. Localitatea Turda este atestată documentar în anul 1075, atunci când regale Ungariei a donat minele de sare Castrum Turda călugărilor benedectini.

    Primul obiectiv turistic din zonă cu care am luat contact a fost Cheile Turzii, întrucât am ajuns la o oră rezonabilă la intrarea în oraș și am urmat indicatorul către chei, iar după vizitarea acestui obiectiv am mers să ne cazăm la Garsoniera Iulia.

    În după-amiaza zilei am plecat cu mașina spre centrul istoric și deși a fost o perioadă în care mulți turiști au vizitat acest oraș, am găsit loc de parcare foarte repede (taxa de parcare se poate achita prin SMS sau la automat) foarte aproape de Piața Republicii.

    După parcarea mașinii și achitarea taxei ne-am deplasat pe jos prin spre primele două obiective întâlnite în cale: Teatrul Municipal și Biserica Romano-Catolică, ambele situate în Piața Republicii.

    Teatrul Municipal este o clădire frumoasă, construită la începutul secolului al XX-lea. Vis-a-vis de teatru tronează impunătoare Biserica Romano-Catolică, o construcție solidă construită la sfârșitul secolului al XV-lea – începutul secolului al XVI-lea, declarată monument istoric. Biserica era închisă la acea oră dar am vizitat-o a doua zi. La exterior pot fi observate cu ușurință mai multe portaluri în stil gotic, dar și mai multe rânduri de contraforți. În interior, pe peretele din dreapta atrage atenția o placă comemorativă pe care este inscripționat un text redactat în 3 limbi (în ordine de sus în jos: maghiară, română și engleză), care amintește de Edictul de la Turda din anul 1568, prin care a fost proclamată, pentru prima dată în lume, înființarea Bisericii Unitariene. Voi reda mai jos textul în limba română:

    ”ÎN ACEASTĂ BISERICĂ A PROCLAMAT DIETA TRANSILVANIEI DIN 1568, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN LUME, EDICTUL PRIVITOR LA LIBERTATEA CONȘTIINȚEI ȘI TOLERANȚA RELIGIOASĂ”.

    Ne-am continuat plimbarea prin Piața Republicii, admirând clădirile istorice din oraș și am ajuns la următorul obiectiv: Biserica Reformată Turda Veche, care la ora trecerii noastre pe aici era închisă. Pe partea frontală a bisericii este un panou informativ de unde a aflat că aceasta este monument istoric și a fost construită în stil gotic pe vremea împăratului Sigismund de Luxemburg, la sfârșitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea. Deși este o construcție de mari dimensiuni, la această biserică impresionează turnul cu ceas care este foarte înalt.

    Foarte aproape de această biserică este Muzeul de Istorie și Etnografie. Acesta se află în fostul Palat Voievodal-Princiar, clădire monument istoric construită în stil gotic-renascentist. Muzeul este situat pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și este deschis de luni până duminică între orele 10.00 – 17.00. Cred că este de prisos să mai spun că muzeul era închis la acea oră, dar este interesant de menționat că Palatul Princiar a fost reședința lui Sigismund Bathory la finalul secolului al XVI-lea și începutul celui de-al XVII-lea.

    De la muzeu ne-am întors înapoi în Piața Republicii și am ajuns la Pizzeria Alegria, unul din locurile de servit masa din oraș despre care aveam recomandări foarte bune. Întrucât stomacul fiecăruia dintre noi își cerea drepturile, am poposit aici o perioadă pentru a servi cina.

    După cină ne-am continuat periplul prin oraș, trecând pe lângă Catedrala Ortodoxă (care era închisă în acel moment dar am vizitat-o în ziua următoare), am ajuns în Piața 1 Decembrie 1918. Aici am putut admira Copia Miliarului de la Aiton, o bornă kilometrică romană. amplasată în fața poștei din oraș. Originalul datează din anul 108 e. n. și se păstrează la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Acesta atestă construirea din porunca împăratului Traian a drumului de la Potaissa la Napoca. Monumentul de mici dimensiuni indica distanța de zece ori o mie de pași de la Aiton (o comună din județul Cluj) până la Potaissa.

    Am ajuns și la Statuia lui Avram Iancu, ridicată în anul 1998, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Revoluția de la 1848. Pe soclul statuii este inscripționat mesajul:

    ”UNICUL DOR AL VIEȚII MELE ESTE SĂ-MI VĂD NAȚIUNEA FERICITĂ”.

    În continuare am ajuns la sediul Primăriei Turda, o clădire monument istoric, foarte frumoasă. În fața Primăriei este un părculeț unde este amplasată statuia Dr. Ioan Rațiu.

    Continuându-ne plimbarea am ajuns am ajuns în Piața Romană, unde este amplasată Statuia Lupa Capitolina, într-un mare sens giratoriu de la intrarea în oraș. Aceasta este o copie a statuii cu același nume din Târgu-Mureș. Statuia originală a fost adusă în Turda în anul 1940, odată cu cedarea Ardealului de Nord și a fost retrocedată autorităților locale din Târgu-Mureș în anul 1991. Autoritățile locale din Târgu-Mureș au fost de acord cu crearea unei copii a statuii, care să rămână turdenilor, lucru pus în practică în anul 1992.

    Foarte aproape de statuie este amplasat un steag tricolor de mari dimensiuni care poate fi văzut în una din fotografiile atașate.

    A doua zi a șederii noastre în Turda am început-o cu vizita la salină, după care ne-am îndreptat către Mormântul lui Mihai Viteazul și Mânăstirea Mihai Vodă, situate la 3 km de Turda, destul de aproape de unitatea militară de tancuri.

    Odată ajunși aici am parcat mașina la marginea parcului și am străbătut aleea care duce la direct la Mormântul lui Mihai Viteazul. Aici a fost îngropat trupul domnitorului, capul fiind dus la Mânăstirea Dealu de lângă Târgoviște. Inițial, pe locul pe care se află mormântul, soția domnitorului, Doamna Stanca, a construit o capelă în stil bizantin, care a fost distrusă de naționaliștii fanatici maghiari. Pe locul fostei capele, la dorința lui Ferdinand I, în anul 1923 a fost ridicată o troiță, care în prezent este expusă la Muzeul de istorie din Turda. Obeliscul a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977, are înălțimea de 1601 cm (cifra evocă anul morții) și este placat cu travertin de Rușchița. Acesta are trei laturi, la baza fiecăreia dintre acestea se află stemele celor trei principate. În fața obeliscului se află mormântul lui Mihai Viteazul pe a cărui lespede din marmură albă poate fi citită următoarea inscripție:

    ”AICI ODIHNEȘTE MIHAI VODĂ (1593 – 1601), DOMN AL ȚĂRII ROMÂNEȘTI, AL ARDEALULUI ȘI A TOATĂ ȚARA MOLDOVEI”.

    Dacă tot ați ajuns aici nu aveți cum să nu vizitați și Mânăstirea Mihai Vodă situată la doar câțiva metri de mormânt. Acest lăcaș de cult a fost înființat în anul 2002 la inițiativa lui Bartolomeu Anania. Biserica mânăstirii a fost construită în stil bizantin și este amplasată în chiar în mijlocul curții. Mânăstirea are două corpuri de chilii, dintre care doar unul era finalizat la data vizitei noastre.

    Reîntorși în oraș ne-am îndreptat spre Castrul Roman Potaissa (sunt indicatoare), situat pe Dealul Cetății. Acesta este un important monument istorico-arheologic al orașului, fiind inclus pe lista monumentelor istorice ale județului Cluj. Castrul a fost construit în anul 168 de Legiunea a V-a Macedonica, cu scopul de a apăra Dacia Superior. Deși prima impresie formată după ajungerea la acest obiectiv a fost de nepăsare, am apreciat totuși faptul că am găsit un panou informativ care conținea și o schemă a castrului. Acum să explic de ce am folosit termenul ”nepăsare”: câteva văcuțe pășteau nestingherite foarte aproape de castru, iar în interior am văzut urme ale trecerii omului necivilizat pe aici (ambalaje de produse alimentare, peturi). Nu erau multe, însă oricum e păcat că acest obiectiv turistic nu este protejat cumva.

    Ultimul obiectiv vizitat în Turda a fost Catedrala Ortodoxă, un monument de arhitectură ridicat în amintirea lui Mihai Viteazul în anul 1935. Când am ajuns aici tocmai se oficia o cununie religioasă, fiind nevoiți să așteptăm ceva timp până să putem vizita catedrala. În acest timp am admirat monumentul ridicat în cinstea eroilor români căzuți pentru eliberarea orașului în Al Doilea Război Mondial situat în fața catedralei.

    Catedrala impresionează atât la exterior prin dimensiunile și arhitectura sa, cât și în interior, prin pictura și icoanele sale. Atrag atenția iconostasul și o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul, despre care se spune că este ”grabnic folositoare femeilor ce nu pot rămane însărcinate”.

    Locuri de servit masa

    Am plecat spre Turda cu temele făcute și pe această dimensiune. Recomandările făcute de câteva persoane din oraș, între acestea o includ și pe gazda noastră, au coincis în mare parte cu ceea ce știam eu. Pizzeria Alegria, care are avantajul de a fi situată în centrul orașului a fost alegerea noastră, una avantajoasă. Aceasta este un restaurant-pizzerie, aici se pot servi aperitive, supe, ciorbe, feluri principale, desert, etc. Porțiile au fost mari, prețurile normale, iar noi am fost mulțumiți de calitatea preparatelor de aici și nu ne-am mai deplasat la un alt restaurant.

    Restaurantul are o terasă acoperită încăpătoare unde poate fi servită masa în perioada caldă.

    Am mai avut recomandări despre cofetăria Dana, dar poziția, calitatea preparatelor și a serviciilor oferite de Pizzeria Alegria ne-au determinat să revenim aici.

     

    Mai sunt și alte obiective de vizitat în oraș sau în împrejurimi, pe care noi nu am reușit să le vizităm în cele două zile în care am stat în oraș. Dintre acestea aș aminti:

    - Cheile Turului sau Turenilor (articole interesante despre acestea au scris @Dan&Ema și @Maya_C).

    - Sinagoga din Turda.

    Nouă ne-a plăcut Turda și recomand tuturor vizitarea orașului de pe malul Arieșului și a împrejurimilor sale.

    Sursă de inspirație: www.wikipedia.ro


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 18.04.16 21:23:34
    Validat / Publicat: 18.04.16 23:47:44
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

    VIZUALIZĂRI: 13527 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Centrul orasului Turda
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Dan&Ema
    [19.04.16 06:56:15]
    »

    Reusit minighid care prezinta orasul de pe malurile Ariesului cu ceea ce ofera el turistilor. Noi am petrecut un concediu in imprejurimile orasului Turda si am descoperit la pas majoritatea obiectivelor prezentate. Iar pentru iubitorii de drumetii si adrenalina as adauga Cheile Turenilor, care sunt foarte provocatoare vezi impresii

    Felicitari pentru articol!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [19.04.16 08:00:18]
    »

    @Dan&Ema - Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot!

    Turda (la pachet cu împrejurimile sale) este o destinație turistică ce merită vizitată.

    La Cheile Turenilor (pe care nu am reușit să le vizităm în cele 2 zile) am făcut referire în finalul review-ului, menționând articolele scrise de tine și @Maya_C.

    O zi bună!

    mishu
    [19.04.16 10:59:47]
    »

    Felicitari pentru acest reusit articol. Nu am ajuns inca in Turda dar daca o sa ajung voi tine sigur cont de articolul tau atat pentru obiectivele care merita atinse cat si pentru recomandarea privind locul de luat masa care

    mi se pare ca este unul care sa acopere toate gusturile. De asemenea pozele mi se par minunate aratand o mica parte a unui oras frumos.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [19.04.16 16:28:03]
    »

    @mishu - Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot!

    Turda este un oraș în care ai ce să faci un week-end. Doar dacă te gândești la salină, Cheile Turzii și Cheile Turenilor, obiective interesante care merită vizitate, merită să faci deplasarea până aici. E important să fie și vremea frumoasă, noi am prins ziua de sâmbătă ploioasă, aceasta fiind cauza pentru care nu am reușit să vizităm Cheile Turenilor.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    arru
    [19.04.16 22:27:05]
    »

    Foarte frumos si util articol de prezentare a Turdei. O parte din obiective le-am vazut si noi. Cu mare placere as reveni. Multumesc pentru aducerea aminte. Unul dintre cele mai frumoase concedii pe care le-am avut

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [19.04.16 22:41:45]
    »

    Remarcabile transformări! Centrul arată în fine cum ar trebui, pune în valoare clădirile istorice și invită la plimbare. Mi-aduc aminte cît de agresat de trafic era, și cum apărea în mijlocul drumului silueta bisericii catolice. Acum văd că nu se mai circulă pe acolo (decît pe juma de stradă, în sens unic), ceea ce e foarte bine.

    Mai demult se găseau, la intrarea în salină, și probabil și la alte chioșcuri, niște hărți turistice foarte bune ale orașului, care indicau toate obiectivele de interes, inclusiv castrul roman. Dacă le vedeți, puteți să le cumpărați, sînt utile și vă pot semnala locuri pe care poate le-ați trece cu vederea.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [20.04.16 08:50:56]
    »

    @arru - Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot!

    Cred că amândoi suntem de acord cu faptul că Turda este o destinație care merită vizitată și promovată.

    Am citit și review-ul tău despre această destinație, mi-a plăcut mult, un mini-ghid util pentru turiștii care vizitează orașul. Îmi pare rău că nu l-am citit când trebuia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.

    O zi frumoasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [20.04.16 09:25:19]
    »

    @abancor - Mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    Anul trecut am fost pentru prima dată în Turda și am perceput orașul așa cum l-am găsit, neputând face o comparație cu o vizită anterioară. Centrul orașului arată într-adevăr foarte bine, nouă ne-a plăcut.

    Referitor la trafic, mi s-a părut fluent în tot orașul, luând în calcul și faptul că era weekend-ul prelungit de 1 Mai. Poate că mulți localnici erau plecați dar erau și mulți turiști.

    În salină am intrat pe la intrarea veche, nu era niciun chioșc de unde să poți achiziționa harta orașului, dar nu am avut nevoie, plecasem cu temele făcute, în plus atâta timp cât ai posibilitatea de a intra pe net de pe telefon documentarea / accesarea unei hărți devine ușoară.

    O zi bună!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    liviu49
    [21.04.16 18:19:42]
    »

    @costy69 - Am avut ocazia votului cu numarul 40, pentru un articol despre un loc unde am fost si eu in vizita. In aprilie 2014 am fost intr-un pelerinaj la mai multe manastiri si dupa linistea si linistirea de la manastirea Dumbrava, de unde nu ne mai venea sa plecam, pe inserat am ajuns in Turda unde am fost cazati la hotelul Sun Garden, pe partea stanga a drumului spre Cluj, la iesirea din oras. Amintirile despre hotel sunt placute, dar a doua zi ne-am continuat drumul spre casa si am avut bucuria de a vizita, poate, cel mai frumos obiectiv turistic al orasului. Este vorba de salina Turda, care trebuie vazuta obligatoriu, indiferent de cat timp aveti la dispozitie. Modernizarea salinei a transformat-o intr-o atractie deosebita si numarul mare de turisti care revin sunt cea mai buna marturie. Am vizitat de asemenea manastirea Mihai Voda si evident Mormantul domnitorului primei uniri. As adauga la cele descrise de dvs. faptul ca manastirea se afla in apropierea unei frumoase pepiniere de arbusti ornamentali, care ar trebui, daca timpul va permite, vizitata. Evident ca o vizita la Turda nu poate ocoli cheile Turzii, sau alte frumuseti montane din zona invecinata.

    Pana atunci numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [21.04.16 19:50:35]
    »

    @liviu49 - Mulțumesc pentru vizită, vot și completări!

    Salina Turda este într-adevăr cel mai frumos obiectiv turistic din oraș, un obiectiv ”must see” pentru toți turiștii care ajung aici. Pepiniera menționată de dumneavoastră am văzut-o doar din afara perimetrului ei întrucât vremea nefavorabilă nu ne-a permis să o vizităm.

    Turda și împrejurimile ei reprezintă doar o mică parte din locurile frumoase din România care merită vizitate.

    Numai bine și călătorii frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    arru, costy69*, Dan&Ema, liviu49, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065783023834229 sec
    ecranul dvs: 1 x 1