ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lustica, o peninsulă superbă

TIPĂREȘTE URM de aici

În timpul documentării despre Muntenegru, adică multe luni, am studiat harta acestei țări micuțe, am urmărit malurile mării pe hartă și forma acestora, așa fac mereu. Am văzut acest „deget”, această peninsulă și mi s-a aprins un beculeț. Am căutat de zor informații și-am descoperit pe câteva bloguri câteva idei, extrem de prețioase pentru mine, m-am folosit de ele din plin.

Peninsula Lustica are aproape 13 km lungime, 19 sate mititele, 15 bisericuțe din piatră, se află la 15 km de Tivat și la o distanță de doar 6 km, pe apă, față de Herceg Novi. Astfel încât peninsula este împărțită din punct de vedere administrativ în două, baza - până la satul Radovici este „proprietatea” Tivatului, partea superioară aparține de Herceg Novi. Eu, ca turist, rămân la părerea mea: o prostie împărțeala asta, se ajunge imediat pe uscat, din Tivat sau de oriunde de pe Rivieră, n-am văzut pe nimeni să vină de pe apă să se cazaze acolo, în schimb am văzut și întâlnit multe taxi care aduceau și luau turiști de la hoteluri/vile din peninsulă și-i duceau la aeroportul Tivat și invers.

Muntenegru are 25 de plaje premiate cu steag albastru, dintre acestea cele mai multe sunt în Lustica.

Am petrecut acolo două zile, mi se pare un tărâm de vis, întreaga zonă m-a fascinat.

Din șoseaua principală ce leagă toate stațiunile estivale există indicatoare clare, vizibile, către satul Radovici. Trecem pe lângă Rezervația Solila care este un sanctuar al păsărilor, locul unde marea e marginită numai de stânci, în buza apei zăresc vile cu pontoane în loc de plajă, cu restaurante, toate de 4 stele, aparțin satului Durasevici. Peisajul este albastru, de excepție. Șerpuim cu mașina către Radovici, un sat mai măricel, cu magazinașe, cârciumioare și o biserică frumoasă, coborâm spre plaja Horizont, asta aparține de Tivat :)

Cei cazați în Radovici beneficiază de această plajă nisipoasă, e un pic de mers pe jos din sat până la ea, există și parcare cocoțată, gratuită, mai departe de plajă, dar și parcare cu plată, 2 euro/zi, mai la umbră, pe un drum drept, fără pante...

Dacă înaintăm spre vârful peninsulei, trecem prin sate micuțe și pitorești, drumul se îngustează simțitor de mult, serpentinele sunt pe alocuri tare anevoioase, ne aflăm pe teritoriul Herceg Novi =))

În 2017 peninsula a fost cuprinsă de un incendiu, urmele sunt încă vizibile, copacii negricioși ne priveau cam supărați, împărțeau terenul cu măslinii mustăcioși, cu rodii și smochini stufoși, cu pinii mândri și verzi.

Drumul până la Mirista este foarte frumos, din loc în loc am întâlnit numeroase indicatoare foarte clare, mi s-a părut foarte important lucrul acesta, nu prea ai pe cine întreba la intersecția ulițelor pustii despre plajă sau alte obiective din zonă, plus că marea majoritate a localnicilor nu vorbesc decât limba lor.

Satul Mirista are multiple posibilități de cazare, sunt restaurante în zonă, ulițele sale înguste se termină la malul mării, acolo există și o parcare generoasă, contra a 3 euro/zi mașina se poate odihni liniștită.

Plaja Mirista este micuță, stâncoasă dar și betonată, are câteva șezlonguri și umbrele, apa este de smarald, liniștită, se poate intra lin printre pietre sau de pe scările special amplasate. Se adâncește foarte repede, ideală pentru înotători. Pe mal sunt și măslini, umbra lor e benefică și liniștitoare, un mare plus din partea mea.

La malul mării, în sat, sunt ancorate bărcuțe-taxi, contra sumei de 15 euro/persoană se poate merge în excursie la Peștera Albastră, acesta a fost motivul principal pentru care am ajuns în Peninsula Lustica. După un prânz excelent în golful Mirista am refuzat excursia, prețul era nejustificat de piperat:(

Următorul golf, Zanjice Beach, oferă un peisaj de poveste și diverse spații de cazare, o plajă pietroasă și un mic port din care se pot face excursii. La Zanjice am ajuns ușor, pe jos din parcarea cu măslini, se coboară o pantă spre Adriatică. Mai cu bombăneli a fost la urcare, la întoarcere, mi-am luat papara de rigoare:(

Pentru iubitorii de liniște rurală estivală, pentru îndrăgostiți, eu văd în Zanjice un adevărat paradis, se poate și campa în zonă, sub măslini.

Golful nu este foarte larg, apa are nuanțe de smarald, șezlongurile și umbrelele de pe plajă sunt de calitate, dar cel mai important pentru mine a fost acel port pitic, locul de plecare către Peștera Albastră, Fortul Arza și Fortăreața Mamula.

Fortul Arza se poate vizita și de pe uscat, e la 15 minute distanță de Mirista, este bine conservat, este străjerul capului Arza, spectacolul oferit de stânci și mare este grandios.

Am văzut și un vapor măricel în Zanjice, Budva se numea, a plecat la ora 12 în direcția Kotor și până la ora 19 nu se întorsese, nu m-am interesat de traseul și opririle lui pentru că timpul nu mi-a permis, dar sunt convinsă că era super interesant.

De la satul Madari până în Zabrdje, în vârful peninsulei sunt câteva sate vechi, casele sunt construite numai din piatră, sunt de pe vremea venețienilor, fiecare are și-o bisericuță din piatră, unele se pot vizita.

Grotele din Dobrec sunt interesante, au și plaje secrete, apa Adriaticii este renumită pentru claritate în satul Dobrec, zidurile misterioase de la Kabala sunt pitite printre arbori și se găsesc în apropiere de satul stâncos Rose, sat cu aromă cosmopolită, cu restaurante bune, cu multe cazări superbe, cu vederi spectaculoase către mare, Golful Lustica este pentru cei bogați care ajung în peninsulă cu iahturile personale, plaja Przno este una dintre favoritele turiștilor sârbi.

Zecile de vile cu diferite clasificări, locurile de campare, peisajele de senzație, liniștea mută a satelor, plajele fără cusur, fortărețele, bisericuțele, excursiile pe apă cu plecare din peninsulă, apropierea de Tivat, Kotor și Perast, dar și prețurile mai mici decât în alte locuri muntenegrene, mă fac să recomand fără rezerve Peninsula Lustica, în opinia mea fiind cel mai frumos loc din Muntenegru. Desigur că nu avem cluburi ca în Budva, nici bazar și nici gălăgie, Lustica e liniștită, e pentru odihnă și relaxare, e ca o poezie care-ți mângâie simțurile.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 15.08.19 06:52:29
Validat / Publicat: 15.08.19 07:44:13

VIZUALIZĂRI: 2658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Peninsula Lustica, golful Lustica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tivat și împrejurimile sale:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056720972061157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1