ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Plimbare prin Tbilisi – a doua zi

TIPĂREȘTE URM de aici

După turul Orașului Vechi făcut în prima zi petrecută în Tbilisi, după odihna necesară, aveam o noapte nedormită, după micul dejun de a doua zi, pe la ora 9, am plecat în plimbarea pietonală propusă pentru acea zi. Pentru a pune mai multe poze voi împărți acest articol în două, vizita la Muntele Mtatsminda o voi prezenta separat….

Am mers pe jos circa 800 de metri mai întâi în Piața Libertății, la Monumentul Libertății dedicat libertății și independenței națiunii georgiene, cunoscut și prin Statuia Sf. Gheorghe din bronz aurit fixată pe o coloană de granit înaltă ce îl face vizibil aproape din orice punct al orașului, o remarcasem cu o zi înainte când ne apropiam de ea în autobuzul de la aeroport. Este puncul de plecare al marelui bulevard Shota Rustaveli.

Foarte aproape este Pushkin Park și Centrul de Informații Turistice, deschis zilnic între orele 9 - 21, nu am găsit hărți, doar câteva pliante nu prea utile, și am mers tot aproape la Muzeul de Arte Plastice ”Shalva Amiranashvili”, cunoscut și ca Muzeul de Artă din Georgia, unul dintre cele mai importante muzee din Georgia cu obiecte de artă georgiană, orientală, rusă și europeană. Era închis la ora la care am ajuns acolo, este deschis între orele 11:30 și 16:30, l-am vizitat în a treia zi la ora prânzului, dar îl voi prezenta aici pentru că se încadrează cu obiectivele grupate din această zonă….

Se vizitează doar Trezoreria, clădirea este în reabilitare, și numai cu ghid, costă 45 GEL (13 euro) de grup, grupul nostru eram noi, ghidul, o tânără vorbitoare de franceză, biletul costă 3 GEL de persoană. Este foarte bine organizat și are exponate foarte valoroase, o adevărată incursiune în arta veche georgiană, de neratat! Se află la parter în dreapta, m-a impresionat imensa ușă blindată ce imită zidul. Vizita a durat aproape o oră, a fost ceva deosebit, am primit multe și frumoase explicații, fotografiatul este interzis, ghida a fost permanent cu noi, chiar nu am reușit să pozez nimic. Voi posta câteva poze, nevotabile, luate din alte surse…. Au mai fost două persoane dar cu ghid în limba engleză...

Am văzut Bijuterii din secolele 3, 4 și 5, apoi din secolul 11, multe din ele din perioada Regelui David Întemeietorul, din secolele 12 și 13, deosebite sunt cele din perioada Reginei Tamar cel Mare, nu este greșit ce am scris, a fost singura femeie încoronată ca rege, unele chiar ale ei, deosebită fiind “Crucea pentru piept cu locașul ei de păstrare”.

Icoanele expuse prezintă subiecte sacre, imagini și vieți ale sfinților și ale lui Hristos, scene din Noul Testament, cele mai frumoase și rare icoane din smalț cloisonné din Georgia, culmea artistică a artei religioase georgiene, printre ele, o icoană cu Sf. Gheorghe care nu este călare și nu ucide balaurul.

Capodopera din muzeul este “Tripticul Khakhuli, Icoana Fecioara Maria”, monument unic de cloisonné, foarte vechi, cel mai mare și mai ornat smalț cloisonné din lume. Este datat în secolele 8 – 11, are dimensiuni impresionante, 116×95 centimetri pătrați, este o pictogramă de aur încadrată de 200 de medalioane, cele mai multe cu pietre prețioase. În secolul 19 Icoana a fost prădată, tăiată, foarte afectată imaginea Fecioarei, …, s-au găsit la un colecționar rus doar mâinile și fața, au fost aduse la muzeu și puse la locurile lor pe icoană, cloisonné ce rămâne încă cel mai mare și cel mai uimitor smalț cloisonné din lume.

Interesant este modul în care expoziția ilustrează evoluția acestei arte în Georgia. Modelele autentice georgiene, cu vița de vie ca fundal, filigranate, cu ancadramente din plăcuțe de aur, argint, argint aurit, primite de la diverși donatori, au suferit modificări majore în secolele 15 - 18 ca urmare a influenței cuceritorilor Georgiei, turci, mongoli, perși, pe icoane au apărut multe și mari pietre semiprețioase, …, arta georgiană decade pentru ca la sfârșitul secolului 19, după cucerirea ei de ruși, să dispară complet. A reapărut după dispariția rușilor și a sovietelor.

Am văzut și alte Exponate deosebite, o “Mitră de aur” de 2 kilograme, m-am întrebat atunci, întreb și acum, cum putea cineva să o poarte pe cap, un “Vas de aur sculptat”, multe vase de aur pentru pâine și vin cu acoperământele lor, țesături cu fir de aur și multe, multe alte….

De aici am plecat pe Bulevardul Shota Rustaveli, Champs-Élysées din Tbilisi, cu mulțime de magazine și restaurante scumpe, cu muzee și clădiri în stil neoclasic, toate ridicate după anul 1800, după anexarea Georgiei la Imperiul Țarist Rus, bulevard cu o lungime de 2 kilometri pe care l-am parcurs până la capăt vizitând și pozând mai multe obiective.

Am văzut Galeria Tbilisi, centru comercial multifuncțional pentru cumpărături, distracție, servirea mesei și am ajuns la Muzeul Național “Simon Janashia” din Georgia, cunoscut și ca Muzeul de Stat al Istoriei Georgiei, vechi de peste 150 de ani, numele fiind al unui academician de la mijlocul secolului 20, principalul muzeu de istorie din Tbilisi. Prezintă multe descoperiri arheologice din țară, găzduiește o colecție unică de artefacte și bijuterii de aur precreștine precum și colecțiile naționale de arheologie, istorie și etnografie. Este închis lunea, în celelalte zile deschis între orele 10 și 18, taxa de acces de 15 GEL de persoană permite vizita celor patru nivele pe care le are, demisol, parter și două etaje. Și aici fotografiatul este interzis, dar neavând ghid, vezi poze, “mea culpa! ”….

Cel mai valoros nivel al muzeului este demisolul, Trezoreria, care găzduiește Tezaurul Arheologic, expoziție cu peste 600 de opere georgiene de aur, Tezaurul Numismatic ce prezintă circulația banilor în Georgia și Tezaurul Medieval, vitrine cu picturi vechi, artă precreștină și medievală. La parter este prezentată Epoca de Piatră cu cranii din timpurile străvechi, inclusiv “Craniul celui mai timpuriu locuitor din Europa”, 1,7 milioane de ani, excavat în situl arheologic georgian Dmanisi precum și cranii din paleolitic. Sunt impresionante aceste expoziții arătând nivelul de dezvoltare a Georgiei în diferite perioade.

Am urcat la primul etaj, nivel destinat erei noastre, în stânga secolele 2 – 5, prezintă Meșteșuguri Georgiene Vechi, care se păstrează și astăzi, am trecut mai repede printre ele, în dreapta Arme și Costume din secolele 18 – 20 și, tot din aceeași perioadă, un “Tablou al Regelui Erekle II”, apoi am mers la ultimul nivel, Ocupația Sovietică, perioada comunismului georgian. M-a impresionat această expoziție amenajată ca o închisoare, la a cărei intrare te întâmpină un vagon găurit de gloanțe și unde am văzut un film cu ororile comunismului sovietic ruso-georgian. Mi-a plăcut în totalitate muzeul, modern, cu multe ecrane, mai mari sau mai mici, care dau explicații despre exponatele ce sunt prezentate în muzeu. În muzeu am stat vreo trei ore, timp insuficient, de neratat!

Am continuat plimbarea, tot pe bulevard, pe lângă Muzeul Georgian de Arte Plastice, muzeu privat, deschis publicului din toamna anului 2018, de marți până sâmbătă, între orele 10 și 19, o clădire modernă construită ca muzeu, cost acces 35 GEL și pe lângă Palatul Parlamentului, o clădire istorică, arhitectură în stil rusesc, mare și grea, întunecată și mohorâtă, unde lucrează corpul legislativ georgian și în fața căreia se protestează în toate formele cunoscute, era un protest și când Am Fost Acolo….

Așa am ajuns la Kashveti St. George Church, una dintre marile biserici din Tbilisi, construită în primul deceniu al secolului 20, cu un exterior uimitor și o deosebită poveste, chiar două, pentru numele ei.

Una spune că Sf. David a fost învinuit de opozanții săi că o să aibă un copil cu o prostituată. Sfântul a atins cu toiagul pântecul prostituatei și a cerut copilului să spună numele tatălui. Acesta a spus numele, iar credincioșii, supărați, au alungat-o și omorât-o cu “pietre”. În altă poveste, cu același început, Sfântul a spus că la naștere se va vedea adevărul, și s-a văzut: femeia a născut o “piatră”. De aici numele bisericii, “kashveti”, care s-ar traduce prin "naște piatră".

Este construită în stilul arhitectural medieval georgian sub forma unei cruci, are intrarea principală pe fațada vestică, credinciosul intră din întunericul păcatului - vestul, în lumina adevărului - estul, și o intrare suplimentară pe latura sudică.

Am intrat, prin vest, în biserica ce are iconostasul din marmură albă împodobită cu icoane, altarul pictat cu o frescă foarte frumoasă, era și o nuntă, nu am stat prea mult acolo ca să nu deranjăm tinerii, ginerele era în adidași, tare haios!

Vizavi este Muzeul Gimnaziului Clasic amenajat în clădirea primei Școli Generale din primii ani ai secolului 19, mai apoi Gimnaziu de Băieți în Tbilisi, astăzi muzeu. Monumentul Ilya Chavchavadze și Akaki Tsereteli aflat în fața lui este ridicat în memoria celor două personalități georgiene, prinți, poeți, figuri proeminente ale mișcării de eliberare națională georgiene. Ne-am continuat plimbarea pe lângă Galeria de Artă, frumoasă clădire, la fel și exponatele, minunatele pânze naive de la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20, ale lui Niko Pirosmanashvi.

Am trecut pe lângă elegantul Hotel Marriott dar și pe lângă Teatrul Rustaveli, ne-am oprit puțin la Teatrul Național de Operă și Balet, vechi de peste 150 de ani, amenajat într-o frumoasă clădire construită în stil maur. A urmat Muzeul de Artă Modernă “Zurab Tsereteli”, cunoscut și ca Moma Tbilisi, închis lunea, în celelalte zile deschis între orele 10 și 19, o clădire cu trei nivele, nouă și luminoasă, unde este expusă artă georgiană modernă și nu numai…, am văzut apoi Baltmore Hotel de lux de 5 stele.

Am ajuns astfel la Piața Revoluției Trandafirilor, fostă Piața Republicii, rebotezată astfel după Revoluția Trandafirilor din anul 2003, trecerea pașnică a Georgiei spre integrarea ei euro-atlantică, martoră și participantă activă la marile evenimentele istorice din Georgia și din Tbilisi, piață dominată de Radisson Blu Iveria Hotel de 5 stele, dar și de o imensă clădire făcută de emirul din Abu Dhabi. Foarte aproape este și Monumentul Marea Bicicletă, o interesantă imensă bicicletă cu două locuri și două ghidoane dar și Stația de Metrou Shota Rustaveli aflată la capătul bulevardului cu același nume și Monumentul lui Shota Rustaveli, o statuie din marmură a poetului național georgian.

Am revenit în Bulevard și ne-am întors la Academia Națională de Științe din Georgia, GNAS, cea mai înaltă instituție științifică de cercetări fundamentale în științele naturale și umaniste și la Teatrul Shalikashvili, teatru de pantomimă, fiind cunoscut că pantomima georgiană este una din cele mai bune din lume, pentru că, spun ei, este naționalistă și colectivă,…, ne-am oprit la “Georgian Gifts”, un mic magazin cu suveniruri și cadouri specifice georgiane, de unde am cumpărat un cloisonné cu Sf. Gheorghe, 35 GEL, magneți și un tricou pentru nepotul cel mic.

Am revenit tot pe același bulevard părăsindu-l prin dreptul Palatului Parlamentului pentru a merge la Mtatsminda, Muntele Sfânt Evreesc, altă plimbare, altă poveste…, am urcat ușor pe strada 9 Aprilie și ne-am oprit în mica Piață Wardrop la Statuia Oliver și Marjory Wardrop frați englezi din bronz, în mărime naturală, el diplomat, ea savant, amândoi traducători de limbă georgiană, pasionați de istoria și cultura georgiană pe care le-au făcut cunoscute în Europa în jurul anului 1900. Tot aici în mica piață este și muzeul pentru copii cu exponate interactive despre fizică și chimie, Experimentorium - Muzeul științei distractive.

Ultima oprire înainte de a ajunge la poalele muntelui și la funicular a fost la Biserica Sf. Nino, nu la fel de mare ca celelalte despre care am vorbit, dar la fel de veche și frumoasă, cu o clopotniță ce oferă o priveliște uimitoare.

A fost o plimbare frumoasă, plăcută, printr-un Tbilisi cu muzee, biserici și multe clădiri vechi, clădiri bine întreținute, ce își păstrează frumusețea, diferite ca stil și arhitectură, active, și, după cum se prezintă ele și se implică cei responsabili, vor fi așa încă mult timp.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 24.03.20 11:52:11
Validat / Publicat: 24.03.20 16:13:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAUCAZ.

VIZUALIZĂRI: 698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tbilisi, Piața Libertății, dominată de Monumentul Sf. Gheorghe, statuia sfântului așezată pe o înaltă coloană de granit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[25.03.20 09:24:08]
»

Vag, mi-am amintit de Tbilisi văzut în 83. Am citit cu drag. Descrii cu pasiune lucruri interesante văzute de tine, precum cele din Muzeul Național. Te felicit pentru dragostea de frumos și de apreciere a muncii celor care au trudit la realizarea lui.

Citesc tot ce scrii, dar insist pe latura muzeală, care, cel puțin pentru mine, de fiecare dată a fost adevărată terapie.

Felicitări și să auzim de bine!

Marius 72
[25.03.20 14:06:02]
»

Articolele tale pe meleagurile acestea mi-au deschis pofta de a le vizita, iar pentru perioada următoare mi-am propus să îmi creionez un traseu care se va alătura celorlalte aflate în așteptare.

Sper doar să fim sănătoși și să putem călători în continuare, nu ca acum când am fost nevoiți să ne anulăm - sau amânăm, sper! -plecarea în Andaluzia, acolo unde astăzi aveam programată - încă din vara anului trecut - vizitarea Palatului Alhambra...

Voi cum rămâneți cu plecarea în Norvegia? Ați anulat-o sau mai așteptați îndreptarea situației actuale?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.03.20 23:13:43]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Știu din articolele tale că ești o mare amatoare de muzee și nu numai. Eram pentru prima dată în această țară și în trei zile de stat în Tbilisi mi-am prioritizat mult obiectivele de vizitat.

Cu drag, !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.03.20 23:25:00]
»

@Marius 72: Mă bucur dacă articolele mele ți-au atras atenția și curiozitatea de a vedea și aceste meleaguri. Păcat că Tarom nu m-ai operează acolo, orice lucru bun a ținut doar un sezon... noi am prins acest lucru...

Despre Norvegia ce să mai spun, cred că vom renunța de a mai pleca, era pe 4 iunie. O să am o experiență pe care nu am mai trăit-o niciodată, nu știu cum voi recupera banii la cazările nerambursabile, la închiriere mașină în Islanda, la avioane... voi vedea...

Să fim sănătoși și să putem pleca în alte călătorii!

Mulțumesc frumos pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONE
[26.03.20 08:23:37]
»

@mprofeanu: Buna dimineața! O sa recuperezi din ei, deși până în iunie mai e destul timp și poate chiar să se îndrepte lucrurile și să mergeți.

Sunt convins că islandezii și norvegienii sunt oameni înțelegători și nu se vor crampona de tertipuri. Încearcă doar să iei legătură cu ei.

Yolanda
[28.03.20 13:23:44]
»

@mprofeanu: Excelent articol. Am stat 5 min sa ma uit la craniul Dmanisi, s-a conservat destul de bine desi au trecut 1,7 milioane de ani! , o durata de timp greu de perceput în adevarata ei dimensiune.

Felicitari si sa ne auzim cu bine.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[29.03.20 20:55:25]
»

@Yolanda: Scuză-mă dar acum am deschis mailul, pe telefon nu merge... Mulțumesc frumos!

În muzeu nu se fotografia dar supraveghetoarele se făceau că nu observă, nu s-a comparat cu Muzeul de Istorie din Yerevan, acolo erau zbiri!!!

La început la Trezorerie am făcut poze destul de greu, pitită între exponate... La parter la plecare am prins curaj și am fotografiat Craniul chiar de aproape.

Cu drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[07.04.20 22:08:34]
»

@mprofeanu: Minunat! Toate aceste locuri prezentate de tine ma surprind in continuare. Foarte draguta poza cu mirii. Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[08.04.20 14:15:40]
»

@mishu:  Și mie mi-au plăcut mirii, erau haioși și fără prejudecăți, tinerii sunt aceiași peste tot...

Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tbilisi și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084371089935303 sec
    ecranul dvs: 1 x 1