GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După consumarea momentului Fur Elise, mă las purtat de valurile trepidante ale mulțimii ce se îndreaptă spre faimosul cartier Wanhua, unde bucătăria veche, tradițională, concentrată pe specialități de rozătoare, insecte și reptile amestecate în supe și în melanjuri de orez condimentat, te atrage ca o ispită interzisă, care încă nu ți-a fost oferită pe tava meniurilor vieții. Deodată, mirosul inconfundabil de mahala, praf și mâncăruri prăjite în uleiuri arse, te izbește ca un zid greu de trecut. Mă opresc descumpănit și caut câteva puncte de reper în peisajul din ce în ce mai pestriț al străzii, unde Fur Elise nu se mai aude, oamenii au un aspect mai încruntat iar zâmbetul nu mai ține loc de salut. Simt instantaneu șocul trăit în momentul în care citeam, înainte de aventura mea asiatică, despre riscurile consumului de șarpe sau măruntaie de reptile insuficient de bine fripte sau fierte, cu niște consecințe greu de evaluat pentru sănătatea unui european. Timp în care pașii mei fac un stânga-mprejur spre cartierele mai luminoase ale Taipeiului.
Pe măsură ce trec pe lângă vechea Stradă Dihua, cu arhitectură din secolul al 17-lea și pe lângă Parcul Creativ Hassau, încep să prind viață și apuc să mă reintegrez în normalitate. Și totuși, am senzația că oriunde te-ai afla pe străzile din Taipei, într-o zi de iulie, ai din nou senzația că lumea de aici trăiește într-un cerc închis, în care doar oamenii, plantele și viețuitoarele născute și crescute în acest habitat, au posibilitatea de a crește normal. Senzația de sufocare generală pe care localnicii nu o acuză câtuși de puțin, te obligă să speri că în cele câteva zile petrecute aici, nu vei trece la regnul vegetal, ca și o floare ofilită de dogoare, doar privind cum soarele unge verdele frunzelor cu razele lui de laser asiatic. Este nevoie de acțiune.
După o oră de mers la pas, cu opriri la superbul Templu Hsing Tian Kong și în zona de cumpărături Ximending, simt că am ajuns la o schimbare de macaz, un loc în care gusturile sălbatice sunt înlocuite cu cele rafinate. Odată intrat în Piața Shimbu, aromele devin mai îmbietoare, moment în care și foamea mă trage de mână, mă îmbie într-un local cu mese rotunde și mă așează lângă o familie numeroasă de taiwanezi, cărora nu avea să le dispară zâmbetul de pe buze preț de mai bine de o oră, cât am petrecut acolo. După ce trecem de formalități, sunt răpit câteva minute de dezinvoltura tehnică în desprinderea cărnii de pe oasele unor crapi, conversația și râsul concomitent, discursul respectat al părinților- fiindcă este vorba de familia Wang Min venită în vizită dintr-o provincie din sud, pentru a o vedea pe Li și pe băiatul lor Yong, amândoi studenți la drept în Taipei, dar și buni vorbitori de engleză. Tot ce știu despre România, în afară de legenda lui Dracula, este că avem cel mai bine păstrat teazaur folcloric din Europa. Li îmi mai spune, plină de entuziasm, că pentru taiwanezi, mâncatul în jurul mesei este bucuria supremă a vieții și că prietenii, înainte de a se saluta, se întreabă dacă au mâncat deja. Îmi mai confirmă că restaurantele respectabile gătesc mâncăruri doar până la un anumit număr de calorii, pentru a se înscrie în limitele legii.
Aflu că domnul cu fața arsă de soare din stânga mea, Wang Wei, este navigator și călător pe viața, că pentru el uscatul este doar un loc de muncă, pentru a-și pregăti următoarea călătorie, unde el poate simți viața adevărată; văzând că nu mă pot decide între milkfish și omletă de stridii, domnul Wang mă sfătuiește să le comand pe amândouă, pentru a combina marea cu uscatul; milkfish-ul meu are carnea dulce, pe vreo o mie de oase subțiri, dar imposibil de desprins pentru un ageamiu ca mine, așa că mă mulțumesc cu porridge-ul rămas în farfurie; omleta de stridii, în schimb, este un amestec binecuvântat de ou, amidon, ton și stridii, împachetate delicat în amestec; la masa alăturată, câțiva rapperi cu haine negre și ponosite, parcă încearcă să prindă din urmă, cu bețișoarele, prezentul grăbit; alături, un cuplu de bătrânei își bea tremurând ceaiul de fructe, amintind că lama ascuțită a timpului este la fel de necruțătoare și în inima oceanului; undeva, în capătul sălii, văd cum se ridică o pălărie înaltă de paie, cu panglicuță albastră-este patroana localului, o doamnă rotofeie și roșie ca o vișină, a cărei mers transmite vibrații line întregului local; aflu de la vecinii mei că este doamna Wung Fang, o prosperă investitoare chineză; ceaiul de ginseng pare să aducă o stare de pace generală; prin fereastra restaurantului, Turnul Taipei pare un cui uriaș ce țintuiește insula pe cer; la rândul lor, siluetele impunătoare ale unui cartier de locuințe par pe jumătate scufundate în mare.
Se spune că pentru un călător, întâlnirea poate însemna o simplă escală a destinului sau un miracol iar despărțirea, aproape o banalitate- un gând ce mă însoțește atunci când le mulțumesc noilor mei prieteni pentru companie, cu speranța că nu ne vom uita curând. Tocmai atunci văd un grupuleț de șase români, între două vârste, intrând în local dezinvolți și fericiți, ca apoi să constate că nu sunt locuri și să-și continue gesticulând căutarea. Nu diferă cu nimic față de turiștii consacrați de pretutindeni.
Unde sunt românii... est-europenii ce poartă cu ei fragilitatea unei istorii nesigure și frământate de întrebări? Unde sunt vremurile când priveam vitrinele cu invidia unei perle de cultură față de suratele ei veritabile, născute din spuma mării? Frumusețea lumii învăluie, ca un curcubeu salvator, tot mai mulți români, cocoțați acum prin toate colțurile Terrei...
Da, și mâine va fi o zi-o zi plină, în care voi cunoaște un trib din imensitatea apelor. Un trib ce unește culorile și formele de viață purtate de mare cu unduirea luminoasă a țărmului spălat de albul valurilor...
Trimis de glcitizen in 14.01.17 11:47:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Taiwan, destinații diverse #" (deja existentă pe sait)
Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@glcitizen: Desi este o ora tarzie in noapte nu am putut sa nu citesc acest articol de doua ori iar anumite fragmente chiar si de mai multe ori, si unul dintre ele ar fi acesta
”la masa alăturată, câțiva rapperi cu haine negre și ponosite, parcă încearcă să prindă din urmă, cu bețișoarele, prezentul grăbit; alături, un cuplu de bătrânei își bea tremurând ceaiul de fructe, amintind că lama ascuțită a timpului este la fel de necruțătoare și în inima oceanului
O incursiune atenta in viata acestor oameni. Felicitari, votat cu mare placere.
@glcitizen: Bună Malimu, te salut cu drag!
Am citit de ieri, eram în grabă, pe telefon.
Am văzut pozele azi, sunt interesante.
”mâncatul în jurul mesei este bucuria supremă a vieții
- cam așa consider și eu. Indiferent dacă mănânci ceva sau doar stai la masă, la un pahar cu vorbe sau doar la o cafea alături de cei dragi, bucuria este maximă.
Am observat că îți place să privești oamenii. La fel sunt și eu, nu contează locul în care mă aflu.
@TraianS a scris odată un articol de excepție, a atașat și poze de frumoase, cu mare valoare pentru mine. A privi și a studia oamenii este o reală plăcere pentru mine. Pot descoperi lucruri interesante dar cel mai important este că acolo unde sunt oameni locurile sunt mai colorate, mai vii și mult mai valoroase.
Îmi vine să te bat un pic pentru poza 13! Mi-ai făcut poftă și eu chiar NU sunt pofticioasă.
@glcitizen:
Multumesc, Mishule. M -am gindit ca oamenii sunt satui a vedea doar descrieri de cladiri, muzee, monumente. Farmecul ascuns sta, de fapt, in cei ce le creeaza si fiecare popor are nuantele sale.
Multumesc din nou si, daca stiam ca ai fost acolo, ma uitam, poate, dupa umbra ta...
@krisstinna:
Multumesc si te salut cu drag, Kristinna. Si tu, cred ca porti o parte din vina, pentru ca depind mullt si de observatiile tale, asa ca, ma mai gindesc daca iti va place sau nu ceea ce citesti. Asta după ce-mi termin review-urile.
Sunt sigur ca mi-ai fi sarit in ochi dintr-o multime, in jurul mesei, prin felul tau de a trai frumos clipa, cu sau fara dramatismul trecerii timpului.
@glcitizen: Ce pot să mai zic? Sunt onorată, bucuroasă pentru vina ce-o port
Îmi place Malimu, doar că nu mereu am timp pentru ecouri. Nu pot scrie doar la întâmplare un ecou, știi că am și eu „chestiile” mele. Atunci când pot aduce o laudă sau un mic aport și când timpul mă păsuiește, mai scriu și eu câteva rânduri. Eu știu cât de ocupat ești și apreciez mult că scrii de dragul de a scrie, de a ne răsfăța cu lucruri noi. Și mai știu din proprie experiență că ai nevoie de timp și de o anumită stare pentru a împrăștia un parfum dintr-o vacanță. Tu nu poți fi doar tehnic, tu ești ca mine, emani o aromă de călătorie, o aromă inconfundabilă. Și ca noi sunt mulți alți colegi simpatici, care scriu excepțional.
Eu trebuie să simt ceva când citesc, am nevoie să mi se transmită ceva. Și tu reușești, deci continuă.
Ești un pic încăpățânat, recunosc. Crezi că descriind un loc de cazare, un hotel, nu-mi vei transmite mare lucru. Greșești. Multe lucruri amuzante și interesante poți citi într-un rw despre cazare. Uite articolul lui Dan - vezi impresii, e pe placul meu, m-a făcut să visez la zilele în care pedalam, la vântul care-mi mângâia fața și părul. Mi-a transmis ceva: o stare de bine.
Te urmăresc, știi bine. Nu te îngrijora, nu ai șanse să nu te citesc.
@krisstinna:
Iti multumesc si sper, la fel ca tine, sa-mi pastrez prospetimea condeiulu pentru a scoate o carte anul viitor, pe tipul acesta, o carte care va ajunge la tine si la mai multi prieteni dragi de pe site.
@glcitizen:
Exotic si interesant! Astept cu interes continuarea. Faina tare si cascada!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 La dans cu Amis, tribul oceanic — scris în 28.01.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Dincolo de nuanțe — restaurantele tematice din Taipei — scris în 21.01.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Prin Taipei, mai aproape de mandarini — scris în 24.12.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O scrisoare din inima Pacificului — scris în 10.12.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Mica experiență Taiwan — scris în 30.12.15 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Taipei- episodul 4 si ultimul — scris în 12.03.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Taipei - episodul 3 — scris în 12.03.12 de MCM din BUCURESTI - RECOMANDĂ