ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 4 - 2

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sykia (Plaja Linaraki) - coltul rupt din rai dar ignorat de pamanteni

Ilustrație video-muzicală
HARIS ALEXIOU - APOPSE THELO NA PIO-


TIPĂREȘTE

La doar doi pasi de o locatie batatorita de romani si apreciata in multe recenzii aici pe site, Sarti - Sithonia, se afla unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe aceasta peninsula (plaja Linaraki).

Accesul se face din drumul principal pe o alee ascunsa la baza unui deal de care treci ca primarul daca nu cumva ti-a dezvaluit-o vreun grec sfatos in timp ce soarbe plictisit frape-ul de la ora 11.

Pentru a continua trebuie sa mentionez ca am fost cam de 3 ori in Halkidiki, de toate cele trei ori alegand Sithonia pentru ca avem copii si preferam calmul golfului de pe partea dinspre muntele Athos. De aceea o sa va povestesc mai mult despre locatie, plaja si mai ales despre modalitatile de a va autoadministra sederea.

Anul trecut, pentru ca era a 4-a oara pe Sithonia am facut pentru prima data rezervare, trimis avans si comunicat cu grecii altfel decat fata in fata. Credeam ca am suficienta experienta pentru a putea face asta. M-am inselat amarnic. Am optat pentru o locatie de vis in Toroni (vroiam sa vedem cum este si intr-o locatie mai agitata de pe peninsula). Pozele cu pensiunea (sau hotelul cum ii spuneau ei) erau superbe, masa la un pret negociat avantajos iar plaja pare a fi ideala pentru copii de pana in 5 ani.

Este vorba despre Angelos Garden (3*) - Toroni. Nu o sa mai insist mult. Studioul superb din poze negociat era de fapt o camera inghesuita, curata dar mai mica decat o camera de hotel olandez cu o toaleta in care nu incapeam decat pe jumate. Terasa era reprezentata de doua scaune pliante pe mica fasie de asfalt pe care se inghesuiau masinile turistilor si toata gloata de turisti vizibil prostita ca si mine. Pozele pe care le vedeti pe internet cand cautati "hotelul" sunt facute pe terasa tavernei patronului care nu are nici o treaba cu cladirea in care sunt cazati turistii. Aceasta se afla dincolo de sosea. Plaja de nisip cristalin era un soi de pietris enervant iar mancarea negociata la all inclusive semana cu fast-food-ul ala din gara de nord cu 3 feluri de mancare uscate de soare si chinuite de armatele de muste hamesite. Pe scurt. Am platit 3 nopti /35 e bucata, masa pentru ca era negociata dar nu am gustat din ea, iar in a 4-a zi dimineata am rupt usa fara ca macar sa facem cu mana.

Vizam un pont dat de un ziarist roman prins la inghesuiala pe taverna teparului grec. Acesta ne povestise de o plaja retrasa langa Sarti ce ascundea o vila cu 3 studiouri. Din povestirile lui, parea raiul pe pamant pe langa Angelos. Am dat buzna la Studios Maria Bafeidou, pentru ca asa se numeste, pe la 8 dimineata. Casa care ascunde studiourile este singura locatie ce ofera cazare in acea zona. Este la doar 5 metri de plaja Linaraki. Noaptea de cazare este de 45 de euro iar studiurile sunt impecabile, construite dupa modelul arhitectonic al zonei, astfel incat sa permita circulatia aerului fara a deranja, nu simti nevoia aerului conditionat nici in mijlocul zilelor toride de august. Fiecare studio are o terasa generoasa si o bucatarie separata complet utilata.

Locatia arata chiar mai bine decat in poze. Casa este complet acoperita de o vegetatie luxurianta foarte bine intretinuta. Sunt doua minusuri insa. 1. desi curata, baia din dotare este foarte mica cu un dus incorporat direct in perete, chestie destul de enervanta prin umezeala vesnica de acolo si 2. faptul ca prin fata spatiului verde din fata vilei, adica spatiul dintre vila si plaja este strabatut de sosea. Desi este una destul de putin tranzitata, aceasta se aglomereaza vinerea si sambata cand vin grecii la mare. In capatul acestei sosele se afla un mic port cu cateva locuri de cazare si taverne, cam la 15 de min de mers pe jos, care se umpleau de greci zgomotosi in week-end-uri, din cate am inteles. Ca orice grec respectabil, astia se imbatau haiduceste acolo si peste noapte plecau cu masinile in tromba, probabil spre Sarti in cluburi de unde reveneau pe la 3 - 4 urland bahic. Noroc ca momentele astea au fost scurte si doar intr-o sambata seara pentru mine.

Am uitat sa spun dotarile studiourilor. Pat matrimonial si doua paturi de copii intr-o camera foarte generoasa care comunica cu terasa la fel de mare prin intermediul unor usi culisante de lemn si a unor perdele albe de mare efect. Toate cele 3 studiouri au iesirea si terasa spre mare, deci privelistea este una incredibila, mai ales ca marea este la doar 5 metri. Casa este ascunsa in spatele unor stanci, deci briza se simte destul de putin, chestie care ne permitea sa dormim cu usile larg deschise. Senzatia de a adormi leganat de zgomotul valurilor calme din Sithonia este incredibila.

Plaja este oarecum privata. Pe marginea acesteia se afla doar studiourile in care eram cazati precum si o taverna la alti 5 metri tot a familiei Bafeidou. Preturile sunt identice cu toate celelalte preturi ale tavernelor din Sithonia deci nu revin asupra lor. Poate singurul atu al acestei locatii este reprezentat de faptul ca in bucatarie lucreaza batranele pe a caror fete se citesc multe secrete ale bucatariei grecesti. Musacaua sau specialitatile de miel fac felul calamarului inecat in uleiul ala putrezit al grecilor. Nu ala de masline, ci ala in care fac ei prajelile iar turistii normali se topesc dupa gust.

Ne-am imprietenit cand le-am recitat versurile celebrei poezii greceasca compusa de Caragiale si pe care, femeile alea simple si batrane o stiau vers cu vers. Mi-a fost rusina sa le zic ca am invatat-o la o bauta pe Caraiman, dar a prins bine pentru ca am fost invitat sa ma simt ca la mine acasa in bucataria lor, sau mai exact sotia a primit drept de munca in Grecia.

La capitolul fructe de mare recomand cu placere calamarul umplut cu branza si rosii rumenit la cuptor cu o salata mica de rosii cu ceapa. 14 euro parca portia cu cartofi prajiti. A, stropit bine cu un retsina (bautura alcolica crestineasca din struguri albi).

Plaja este perfecta pentru copii. Micul golf format de stancile de care va povesteam creeaza un mediu perfect pentru copii mici, care se pot balaci in voie fara riscuri. Pe plaja existau si cateva sezlonguri ale proprietarilor lasate in voia sortii si a vremii. Totusi, erau utile. Cei mai sportivi, ca mine (sic), o pot lua inot (in realitate un soi de plutire lenesa) de-a lungul coastei, pret de 700 de metri pe langa stanci loc in care puteti aparea din mare precum un adevarat Neptun in micul golf cu taverne si sa consumati doua beri reci pentru ca apoi sa va intoarceti la familie in acelasi mod racoros si sigur. La cata salinitate are apa din golful ala nu ati putea sa va inecati nici daca va rugati vreun prieten sa va ajute.

In fapt, in prima zi, grecii, care sunt foarte puturosi in preajma pranzului, au fost atat de socati sa ne vada aparand din valuri (pe mine si pe colegul ziarist care deja era cazat in locatia de vis in care am ajuns si eu), incat ne-au facut cinste pe loc cu doua Mythos. Evident, ca sa ne convinga sa facem escale zilnice in iesirile noaste marinaresti.

Cumparaturile le-am facut din supermaketurile existente in Sarti sau Sykia. Pestele si legumele din locurile special amenajate in aceleasi doua localitati. Preturile sunt identice cu Ormos si putin mai mari decat cele din Nikiti. Insezizabil.

Daca optati pentru un concediu in care sa va pregatiti singuri masa sau sunteti obligati, ca si mine, de copii, nu uitati sa luati de acasa cel putin cu cutit bun, tribuson, polonic, desfacator de bere si astfel de mici ustensile care va vor face viata mult mai usoara. Nu stiu de ce, dar aproape in nici o locatie in care am stat in grecia nu am gasit aceste ustensile extrem de utile in concediu in micile lor dulapuri cu vesela.

De asemenea, va recomand cu caldura sa achizitionati un portbagaj exterior de masina si o lada frigorifica in care sa indesati necesarul de carne congelata, paste, conservaraie si ce altceva include meniul dvs, exceptand pestele sau legumele, apa plata/minerala sau alimentele fragile. Acestea ori sunt ok la pret, ori sunt muuult mai bune decat cele existente la noi, vezi pestele. De asemenea, pizza este ok si la preturi acceptabile (aproximativ 13 - 14 euro o pizza pt 3 pers), nu e nevoie sa mergeti cu pizza semipreparata de la Dr. Oetker asa cum am vazut la niste colegi olandezi acum vreo 2 - 3 ani prin Vourvouru. Eu, de exemplu, nu sunt un mare fan al berilor mytos sau amstel grecesti iar vinurile lor ma lasa rece. Drept urmare, pentru prima saptamana deplasez cu mine cantitati importante din acestea pentru confortul meu personal. Nu va va intreba nimeni in grecia ce faceti cu ele atata timp cat alegeti tipul acesta de cazare.

Grecii sunt oameni calzi dar cu o conditie. Sa le fi client sau sa apuci sa te cunosti cu ei. Daca vor avea posibilitatea sa va faca la bani, o vor face natural, fara sa stea pe ganduri. De aceea nu cumparati nimic inainte de a va documenta. De exemplu, eu am intrat acum pentru a trimite cerere de rezervare la aceeasi locatie despre care va scriu. Mi-a raspuns sec ca studioul anul asta costa 80 de euro pe noapte. Sunt oameni de treaba, dar asa sunt grecii. Asa ca ma voi urca in masina si voi merge acolo unde va promit ca voi sta la acelasi pret ca si anul trecut.

PS. in pretul de 700 de euro sunt incluse cazarea si benzina. In realitate am cheltuit aproximativ 1.400 de euro ce au inclus si o mica croaziera cu o ambarcatiune speciala, cateva ore de plutit cu barca inchiriata si nelipsitul tur al peninsulei.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de lockerul in 29.01.13 22:48:09
Validat / Publicat: 30.01.13 08:31:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Halkidiki, Thassos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13683 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lockerul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aceasta este privelistea pe care o puteti admina de pe plaja Linaraki
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[30.01.13 04:39:42]
»

@lockerul: bun-venit pe sait şi în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare

Pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

Poate, dacă ai timp, vei scrie articole separate despre cele două unităţi de cazare, vei putea acorda astfel note pentru fiecare în parte.

lockerulAUTOR REVIEW
[30.01.13 08:50:18]
»

roger. o sa o fac chiar azi. in fapt, pentru ca ma pregatesc de vacanta tot acolo si studiez din scoarta in scoarta site-ul vostru o sa fac despre toate locatiile in care am stat in Halkidiki. Multumesc si toate cele bune.

webmaster13
[30.01.13 09:38:23]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mariana.olaru
[30.01.13 10:07:55]
»

@lockerul

O așa prezentare și descriere frumoasă cu bogăție de cuvinte cred că merita și o ilustrare foto mai cuprinzătoare. Cum altfel ne putem face o impresie mai apropiată de realitate a ”coltului rupt din rai dar ignorat de pamanteni”? Ce zici, data viitoare vei fi mai darnic și cu imaginile?

lockerulAUTOR REVIEW
[30.01.13 12:57:17]
»

foarte potrivit fundalul sonor ales. merci

@mariana. am cateva sute de fotografii din concediul ala. majoritatea insa sunt cu copii. nu am luat in calcul sa postez recenzii pana acum, deci nu am poze facute special pentru aceasta ocazie. o sa incerc insa sa selectez dintre ele cateva imagini graitoare multumesc

mirelag2003
[08.01.17 18:46:49]
»

Sikya sau Sithonya?

IulianPetru
[25.01.17 14:57:20]
»

@lockerul: hello, ne poti ajuta te rog cu un mail sau un site al acestei casute? cam cate camere disponibilie au? noi suntem cam 13 adulti si 2 copilasi...

lockerulAUTOR REVIEW
[23.06.17 22:45:41]
»

@IulianPetru: imi cer scuze, abia acum am vazut mesajul. au doua corpuri, in partea dinspre plaja sunt doua studiouri cu paturi matrimoniale impreuna cu paturi suprapuse pt copii si un soi de apartament cu acelasi mobilier plus o mica camera despartita de o usa glisanta cu un pat matrimonial, dar inghesuita. in spate mai au 3 studiouri mici, fara vizibilitate prea mare, dar destul de autentice, fiecare cu cate un pat matrimonial si alte paturi pentru copii suprapuse. feelgreece.com/en/vafidi-maria

Ultima data, acum doi ani am mers 8 adulti si 3 copii. am ocupat camerele dinspre mare si un studio din spate. inca mai aveau doua studiouri libere in spate, deci ar fi loc. dar o sa fie usor discriminatoriu, pentru ca cei din fata au conditii de cazare net superioare fata de cei din studiourile aflate in spate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ELYCLAU
[12.01.18 14:12:23]
»

@lockerul: buna... nu stiu dc ai mai fost in ultimii ani pe acolo... cum mai e?

Noi am rezervat 2 familii pentru sfarsitul lui august 2018.

Ce nu imi dau seama din poze si nici din descriere daca poti sa ma ajuti, cum e plaja? Intarea in apa? Pietricele sau nisip cu pietricele?

Noi mergem cu copii mici... oare cum e temeratura apei in aceasta perioada 23-31 aug-?

Unde lasam masinile? Am inteles ca accesul la locatie e pe o cararuie.

M-ar ajuta mult detaliile acestea si altele daca crezi ca ar fi necesare.

Multumesc anticipat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lockerulAUTOR REVIEW
[31.03.18 14:39:25]
»

@ELYCLAU: scuze, abia acum am vazut mesajul.

Nu am mai fost in ultimii ani - dar sunt sigur ca nu s-a schimbat nimic.

Accesul in mare este foarte facil pentru copii mici pentru ca in fata vilei este o fasie de plaja cu nisip fin si cu intrare in apa foarte lina. De fapt, este un soi de golfulet format in fata vilei care protejeiaza accesul in mare, e practic perfect pentru copii. Singurul incovenient este faptul ca nu poti lasa copii singuri pentru ca intre plaja din fata si vila trece un drum asfaltat. Din fericire, nu exista trafic aproape deloc acolo.

Masinile le parcati in curtea locatiei. Au spatiu de parcare special amenajat, sunt in siguranta si foarte aproape de studiouri.

Temperatura apei este de peste 23 de grade in perioada aia a anului. De fapt, perioada in care mergeti este extrem de calduroasa cu sanse de precipitatii aproape nule.

Aveti grija cu expunerea copiilor la soare, la pranz, cand temperaturile sunt extrem de mari.

Ultima data am fost 4 familii. O sa va simtiti excelent, este intim si placut.

Revenind la plaja, intreaga zona de coasta de acolo este reprezentata de plaje cu nisip fin. Nu am vazut in zona aia nici o plaja cu pietris.

Intreaba-ma orice mai vrei sa stii, distractie si odihna placuta si abia astept sa revii sa imi spui cum a fost

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ELYCLAU, IulianPetru, lockerul, mariana.olaru, mirelag2003
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sykia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049858093261719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1