ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul “Secretele Ciocolatei” – Un muzeu dulce, dulce

Ilustrație video-muzicală
Sammy Davis Jr. - The candy man can


TIPĂREȘTE URM de aici

Ciocolata... Mmmmm... cine nu iubește ciocolata... într-o după-amiază de duminică sper să nu refuzaţi o bucăţică de ciocolată.

Ciocolata - albă sau neagră, dulce sau amăruie, cu alune sau cu migdale, iubită sau blamată... Franţuzească, elveţiană sau belgiană, astăzi prepararea ciocolatei este o adevărată artă. Bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, ciocolata ne încântă simțurile, este o minune naturală pentru sănătate. Cu arome fine, în cutii elegante, ciocolata este un cadou întotdeauna primit cu plăcere.

Povestea începe în America Centrală în jurul anului 2000îChr., când arborele de cacao era considerat de origine divină iar băutura preparată din boabele sale era numită “licoarea zeilor”. Cacaua provine din fructul arborelui de cacao, fiind produsul final al unui process tehnologic ce implică prăjirea și măcinarea boabelor. Inițial preparată ca un amestec între pudra de cacao și o băutură, ciocolata de băut era folosită de indigeni în importante ritualuri religioase și sociale, nu era dulce, era chiar amăruie.

Cristofor Columb a adus prima dată boabele de cacao în Europa, în anul 1502, dar se crede că nu au interesat pe nimeni. Mai târziu în anul 1519, pe 21 aprilie, conchistadorul Hernan Cortez a fost întâmpinat de Montezuma, regele aztecilor cu o băutură regală făcută din boabele de cacao. Aceată băutură nu a fost însă chiar pe gustul spaniolului Cortez, dar a fost momentul în care cacaua şi băutura din ea s-au afirmat în Spania. Aceştia au îmbunătăţit gustul băuturii adăugând zahăr, vanilie şi alte arome. Astfel ciocolata a devenit o vedetă, s-a răspândit în Franţa, Anglia, Portugalia, Olanda. Era un adevărat ritual la curţile regale, s-au deschis saloane speciale, au fost confecţionate servicii de porţelan pentru servirea acestui desert dedicat numai celor bogaţi. Cu timpul datorită cererii din ce în ce mai mari, plantaţiile de arbori de cacao s-au extins iar industria de prelucare s-a dezvoltat. Povestea continuă astfel că astăzi nu ştiu ce ne-am face fără o bucată de ciocolată...

Muzeul „ Secretele Ciocolatei” se află în apropiere de Strasbourg, în zona Illkirch, rue du Peage.

Noi am ajuns cu tramvaiul B de la staţia Futura Glaciera până la staţia Homme de Fer, apoi am luat tramvaiul A până la staţia Baggersee. De aici se pot lua două autobuze, 62 sau 66, se coboară la staţia Pont du Peage, după care se merge puţin pe jos până la muzeu. Drumul este plăcut, tramvaiele şi autobuzele circulă foarte bine, nu sunt aglomerate.

Cu maşina personală se poate ajunge în 10-15 minute din centrul oraşului.

Muzeul are parcare gratuită, programul este de marţi până sâmbătă, de la ora 10 la 18. Biletul este 8 euro/adult, 6 euro/copil 5-15ani, copiii sub 5 ani au gratuitate. Folosind Strasbourg Pass am beneficiat de o reducere de la 8 la 6 euro bilet /adult. Foarte amuzant la intrarea în muzeu semnul şi îndemnul „Ţineţi copiii de mână”. La sfârşitul vizitei surpriza... o punguţă cu bomboane de ciocolată, cadou pentru fiecare vizitator.

Muzeul se află într-o clădire modernă, a fost deschis în anul 2003 şi are 800mp dedicaţi transformării pudrei de cacao în ciocolată. Muzeul este dedicat mărcii de ciocolată Marquise de Sevigné, una din cele mai bune mărci de ciocolată de lux din Franţa.

La intrare lângă casa de bilete se află evident din ciocolată un decor dedicat Jocurilor Olimpice 2012. Se ajunge apoi într-o sală gen amfiteatru unde se proiectează un film despre ciocolată bineînţeles. Se intră apoi în muzeul propriu-zis, într-un decor pitoresc cu personaje frumos costumate, unde se prezintă istoria, cultura şi procedeele de fabricare a ciocolatei. De la azteci la spanioli apoi la francezi, ciocolata a fost apreciată şi savurată cu mare plăcere. O adevărată modă în rândul celor bogați. Intră apoi în scenă Marchiza de Sevigné cu pasiunea ei pentru ciocolată. Această marchiză, care a trăit între anii 1626-1696, este renumită pentru scrisorile către fiica ei, în care laudă efectele pozitive ale ciocolatei.

În muzeu sunt foarte multe panouri despre influenţa ciocolatei asupra organismului, compoziţia ciocolatei, citate despre ciocolată, sisteme interactive ce prezintă procesul tehnologic, modalităţi de obţinere a produselor de ciocolată prin turnare sau prin centrifugare. Precum elevii cuminţi am citit toate etichetele, ne-am întors din drum să mai vedem odată anumite lucruri. Sunt prezentate chiar şi haine din ciocolată, cutii de bomboane, seturi de porţelan pentru servirea ciocolatei calde.

În finalul vizitei intrăm în laboratorul muzeului unde un tânăr ne face o demonstraţie de realizare a ciocolatei artizanale. Începe cu prezentarea materiei prime, care pusă în boluri trece din mână în mână. Suntem invitați să gustăm toţi. Apoi amestecă, încălzeşte, pune în forme şi scoate alte produse deja răcite şi întărite. Ei da, acum ciocolata nu mai are secrete pentru noi.

După acest moment intrăm în salonul de ceai şi buticul. În butic se găsesc tot felul de delicatese de ciocolată, cacao, cafea cu aromă de ciocolată, de la produse clasice la cele originale, sau alte accesorii necesare pentru un răsfăţ cu ciocolată. Cumpărăm ceva de amintire şi părăsim acest tărâm dulce nu de alta dar să nu dăm în diabet.

Nu este muzeu spectaculos, dar este o vizită plăcută şi interesantă.

A, da să nu uit, tot francezii au socotit că ciocolata trebuie să fie sărbătorită și astfel au hotărât ca 11 iulie să fie ziua internaţională a ciocolatei.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 24.02.13 15:40:01
Validat / Publicat: 24.02.13 19:17:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5964 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Strasbourg - Muzeul ”Secretele Ciocolatei” - chiar o fi din ciocolată?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[24.02.13 16:43:47]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †
[24.02.13 19:41:04]
»

Un review tare... dulce.

Cum sa nu placa.

webmaster
[24.02.13 21:32:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MCM
[24.02.13 22:06:25]
»

Mmmmm, ciocolata!!

cameiancu
[11.02.17 13:50:34]
»

Articolul ar fi unul foarte bun daca nu ar contine informatii eronate! Tocmai am fost in Strasbourg si am vizitat muzeul de ciocolata (indemnati de acest articol ). DAR: daca te dai jos la statia mentionata in articol, trebuie sa iei autobuzul 67 vreo 4 statii, si abia apoi poti sa iei autobusul 62 pt 2 statii. cel mai simplu e sa te dai jos din tramvaiul A la statia GRAFFENSTANDEN (unde e capat de linie) si sa mergi 2 statii cu autobusul 62. Avand in vedere ca e o zona periferica, circula cam la jumatate de ora autobusele deci e neplacut sa stai in vant (in aceasta perioada).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[11.02.17 13:52:59]
»

@cameiancu:

Tocmai am fost in Strasbourg...

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

cameiancu
[11.02.17 14:01:32]
»

@webmaster26: Dna a scris foarte frumos, chiar nu am nimic de completat, doar ca:neavand net tot timpul am facut print postarii si surpriza, a fost o adevarata aventura sa ajungem la muzeu . Plus ca a durat ceva pana am descoperit eroarea . Dar daca dna corecteaza in text, va fi articolul perfect pt toti cei care vor vizita Strasbourg-ul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[11.02.17 14:08:52]
»

@cameiancu:

chiar nu am nimic de completat

Nu ma refeream strict la acest muzeu! Ci la faptul că ai fost la Strasbourg, deci ceva material pentru un review poți găsi!

Sigur ai văzut/vizitat si altceva prin Strasbourg, nu numai acest muzeu. Poti să- ti spui parerea proprie chiar dacă a mai scris cineva despre un anumit obiectiv!

Dacă toți ar proceda/gândi la fel... ne-am trezi cu un sg review la un obiectiv și restul comentarii!

În plus 100% ai fost cazată undeva, deci dacă vrei - cu adevărat - ai ce scrie!! Numai să vrei!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cameiancu, MCM, Mihai18, traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Strasbourg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055178165435791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1