ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Strasbourg sau inima Europei

Ilustrație video-muzicală
Bourville - Du coté de l'Alsace


TIPĂREȘTE URM de aici

S-a scris mult şi frumos despre acest oraş pe AFA, am citit şi am luat în considerare toate informaţiile astfel încât să-mi fac un plan pentru cele trei zile pe care aveam să le petrecem în Strasbourg.

Pe parcursul celor trei zile am descoperit un oraş modern, dinamic, plin de culoare şi savoare, în care istoria, cultura şi civilizaţia se împletesc pentru a oferi vizitatorului clipe de neuitat. Ce este de admirat? Totul: arhitectura variată, casele din lemn, poduri cu flori, pieţe cu statui, străduţe animate, catedrala care domină oraşul de la înălţimea celor 142 de metri.

Evident toate acestea se datorează istoriei tumultoase a acestui oraş născut pe malul Rinului acum 2000 de ani şi care astăzi cunoaşte un adevărat destin european.

Originile oraşului se pierd în perioada romanilor care şi-au construit o cetate militară pe malurile Rinului, denumită Argentoratum. După invaziile barbare, în sec. al VII-lea este cunoscut sub numele de Strateburgum sau oraşul de la intersecţiile drumurilor. A prosperat în Evul Mediu în timpul Sfântului Imperiu Roman Germanic, a cunoscut perioada de aur în timpul Renaşterii, iar în 1681 este anexat Franţei lui Ludovic al XIV-lea. A fost vizitat de Ludovic al XV-lea, de Napoleon şi Josephine, aici s-a compus La Marseillaise, imnul Franţei.

Teritoriu disputat în continuare de francezi şi germani, în 1940 este anexat Germaniei pentru ca la 23 noiembrie 1944 să fie eliberat de trupele generalului Leclerc.

Şi iată că astăzi vedem oraşul încântător şi mândru, care îmbină şarmul franţuzesc cu rigoarea germană.

Dis de dimineaţă pornim de la hotel, pe jos spre centrul oraşului, urmând oarecum linia verde de tramvai, trecem pe rând pe lângă Palatul Muzicii şi Congreselor, Piaţa Bordeaux, Piaţa Republicii, Piaţa Broglie apoi distingem silueta imensă şi maiestuoasă a catedralei. Ajungem astfel în inima oraşului, la umbra impresionantei catedrale, înconjuraţi de sute de turişti.

Pentru a putea vizita tot ce ne-am propus am intrat în clădirea Oficiului de Turism, (otstrasbourg.fr), aflat chiar în piaţa catedralei, de unde am cumpărat Strasbourg Pass pentru adult 14 euro şi Strasbourg Pass junior (3-18 ani) 7euro, valabile trei zile.

Acestea oferă gratuităţi şi reduceri la muzee sau la plimbări cu vaporul sau cu trenuleţul. De asemenea se pot închiria gratuit şi biciclete pentru o jumătate de zi. Mi s-a părut comod şi avantajos. De exemplu, dacă o plimbare cu vaporaşul timp de 1h şi 10min costă în mod normal 9,20 euro cu Pass-ul este gratuită, sau urcatul pe platforma catedralei este 5 euro, cu Pass-ul este gratuit. Tot de la Oficiul de Turism se pot lua hărţi sau diverse pliante unele gratuit sau altele contra cost. Cu tot ce ne trebuie pornim în căutarea frumuseţii şi culturii.

Catedrala Notre Dame, „o delicată şi uriaşă minune” spunea Victor Hugo, a fost punctul de plecare al vizitei noastre prin Strasbourg. Ridicată într-o piaţă largă, pavată, ca în Evul Mediu, se află pe rămăşiţele unei vechi biserici construită în 1015. Construcţia noii catedrale a început în anul 1176 şi a durat până în 1439 când a fost finalizat turnul înalt de 142 metri. Catedrala a fost cea mai înaltă construcţie a creştinătăţii până în sec al XIX-lea şi se caracterizează prin turnul său unic şi prin inegalabila dantelărie exterioară în piatră.

Urcând cele 332 de trepte se ajunge pe platforma catedralei de unde se poate admira o impresionantă panoramă a oraşului şi a împrejurimilor - munţii Pădurea Neagră şi Munţii Vosgi. Se spune că Goethe urca deseori şi privea emoţionat apusul soarelui de la înălţimea acestei platforme.

Interiorul catedralei este impresionant, pur şi simplu te simţi pierdut şi cred că mi-ar trebui mai multe vizite ca să înţeleg şi să văd mai bine bogăţia de sculpturi, statui şi vitralii în mare parte originale. Cu migală, răbdare, talent şi mai ales har de la Dumnezeu, sticlari, sculptori, constructori au realizat toate minunăţiile pe care le admirăm noi astăzi.

Între orele 11.20 şi 12.35, catedrala se goleşte de vizitatori, pentru a face loc celor care pe bază de bilete sau Pass-uri intră pentru a vedea spectacolul oferit de Orologiul Astronomic. La ora 12, am intrat în catedrală şi ne-am oprit în faţa orologiului, o bijuterie construită pe la anul 1547 de o echipă de ceasornicari elveţieni. Ceasul are o înălţime de 18 metri fiind considerat unul din cele mai mari din lume. Mecanismul actual datează din 1842. Pe un ecran ni s-a prezentat un film cu etape ale construcţiei orologiului şi semnificaţia elementelor sale. Operă a ştiinţei şi tehnicii, plin de semnificaţii, orologiul pare un joc de copii. La ora 12.30 începe defilarea celor 12 apostolilor în faţa lui Isus, apoi a celor patru vârste în faţa morţii, un cocoş cântă anunţând trădarea apostolului Petru. Nu trebuie uitată defilarea în care elegante a zeilor antichităţii care simbolizează zilele săptămânii. Sunt pictate anotimpurile, zodiile, soarele şi luna, iar mecanismul este uluitor, arată anii bisecţi, calculează când este Paştele, de asemenea calculează eclipsele solare, momentele zilei. Omul un grăunte de nisip în eternitate...

Dacă la lumina zilei am admirat catedrala în nuanţele ei de roz, noaptea am descoperit-o într-o manieră inedită, într-un spectacol de sunet şi lumină. Vitraliile, sculpturile, dantelăria, învăluite în muzică, se îmbracă în culori diverse, mov, roşu, verde sau în umbre creând o atmosferă de mister. Spectacolele au loc în fiecare seară, de la ora 22 la 23 câte 15 minute. Terasele se umplu, iar în piaţă lumea începe să se adune începând de la ora 21- 21.30. Aproape că nu mai găseşti loc în piaţă, apoi urmează aşteptarea, la ora 22 lumina se stinge, lumea aplaudă şi apoi începe spectacolul. Impresionant. Un vis. O minunăţie în faţa ochilor noştri.

În piaţa catedralei admirăm casa Kammerzel considerată cea mai frumoasă casă din lemn din Strasbourg. Faţada sa are 75 de ferestre înconjurate de sculpturi ce ilustrează personaje biblice sau mitologice, semne zodiacale. Casa este monument istoric şi adăposteşte un restaurant. Străduţele pietonale din jurul catedralei alcătuiesc aşa – numitul careu de aur şi sunt pline de turişti ademeniţi de magazinele cu suveniruri sau cu bunătăţi tradiţionale (ciocolată, îngheţată, brânzeturi, etc.). Ce gusturi, ce arome!

Cartierul La Petite France sau Mica Franţă este o altă bijuterie a oraşului Strasbourg. Înscris în patrimonial mondial UNESCO, cartierul are un pitoresc aparte cu străduţele lui întortocheate, cu frumoasele case împodobite cu flori, locuite altădată de morari, pescari şi tăbăcari. Casele sunt foarte bine restaurate şi întreţinute, unele adăpostesc restaurante, terase sau magazine cu suveniruri. Mai lipsesc muşchetarii…. Cartierul este format pe canalele râului l’Ille. Demne de admirat din punct de vedere tehnic sunt ecluza – pasaj obligatoriu pe canale – şi podul mobil pe roţi cu un sistem special ce permite trecerea vaporaşelor.

Piaţa Gutenberg în apropiere catedralei, în care se află Camera de Comerţ a cărei clădire a fost construită în sec. al XV-lea şi evident statuia lui Gutenberg ridicată în 1840. Gutenberg a descoperit principiul tipografiei cu litere mobile aici la Strasbourg.

Piaţa Kleber în centrul căreia se află statuia generalului Kleber, născut în 1753 la Strasbourg. Caracterizat ca un om puternic, a studiat arhitectura, în 1798 a participat la campania lui Napoleon în Egipt iar în 1800 a fost asasinat la Cairo.

Cartierul European, un adevărat oraş în oraş, se găseşte în partea de nord a oraşului. Aici se găsesc impresionantele clădiri cu faţade din sticlă şi panouri metalice: Consiliul Europei, Parlamentul European, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În cele trei zile paşii ne-au purtat simplu, printr-un oraş minunat, prin vasta zonă pietonală, pe malurile romantice ale râului l’Ille, pe stăzile încărcate de istorie. Am vizitat muzee, am admirat clădiri şi statui. În mod sigur am avut bucuria de a descoperi oraşul mergând pe jos, chiar dacă nu am ajuns chiar peste tot unde am fi dorit.

Oraşul poate fi văzut şi din mijloacele de transport în comun (tramvai sau autobuz). Şase linii de tramvai traversează oraşul de la est la vest şi de la nord la sud, iar unele staţii au corespondenţă cu cele de autobuz (cts-strasbourg.fr). O singură zi am avut nevoie de transportul în comun, atunci când am mers la Muzeul ciocolatei. Pentru noi a fost avantajoasă o variantă de bilete pentru trei persoane, valabilă 24 de ore cu un număr nelimitat de călătorii, aşa numitele “24H Trio” care costă 5,60 euro. Sunt valabile atât pentru tramvai cât şi pentru autobuz şi se pot achiziţiona de la distribuitoarele automate de pe peroanele staţiilor. La aceste distribuitoare se poate plăti cu cardul sau cash. Tichetele se validează pe peroane pentru tramvai iar pentru autobuz la aparatele din autobuz după ce au fost arătate şoferului.

Şarmul oraşului Strasbourg poate fi descoperit într-o plimbare plăcută cu vaporaşul pe râul l’Ill. Există două varinte de circuit. Circuitul “Strasbourg, plus de 20 siecles d’histoire”, care durează 1 oră şi 10 minute şi costă 9,20 euro/ adult şi 4,80 euro/copil până la 18 ani. Acest tip de circuit este inclus în Pass, iar circuitul este gratuit. O altă variantă de circuit este „Strasbourg, Grand Île”, care durează 45 minute şi care costă 6,90 euro/adult şi 3,60 euro/copil până la 18 ani. Îmbarcarea se face din faţa Palatului Rohan, plimbarea este comentată în 12 limbi, vaporaşele sunt descoperite sau acoperite. Pe firul apei am descoperit de la căsuţele din lemn până la instituţiile europene, am trecut pe sub podurile pline de turişti, am alunecat alături de elegante lebede.

O altă modalitate de plimbare este cu minitrenul electric, „foarte prietenos cu mediul”. Acesta se ia de lângă catedrală, din faţa oficiului de turism. Plimbarea durează aproximativ 40 minute şi costă 5,50 euro/adult şi 2,80 euro/copil. Traseul parcurge străzi, pieţe, aduce în faţa turiştilor clădiri şi case frumoase iar audioghidul are explicaţii interesante pentru acestea.

Pentru că tot ce este frumos trece repede, nici nu ştiu cum s-au scurs cele trei zile. Am plecat din Strasbourg luând cu noi bună dispoziţie şi multe amintiri frumoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 07.01.13 15:18:24
Validat / Publicat: 07.01.13 18:07:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Strasbourg. Catedrala Notre Dame, sculpturi închinate sfinţilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.01.13 15:42:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mariana.olaru
[07.01.13 19:48:20]
»

Am urmărit cu interes serialul despre vacanța voastră din vara anului trecut, de la Loara până în Alsacia și după ce cu satisfacție am votat fiecare episod, cred că a venit momentul să-ți adresez și câteva cuvinte: toate de felicitare! Ai reușit cu eleganță, cu un inconfundabil stil literar plin de acuratețe, cu informații foarte interesante, utile și de actualitate, să ne captezi atenția și să ne faci să descoperim Franța altfel decât din pliantele sau site-urile turistice. Și fotografiile mi-au plăcut mult, mai ales cele care ne descoperă Strasbourgul drept o soră mai mică a orașului elvețian Lucerna. Încă o dată felicitări și aștept cu același interes... continuarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[07.01.13 22:17:28]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

doina_c24AUTOR REVIEW
[07.01.13 23:41:13]
»

@webmaster:

Multumesc.

@mariana. olaru:

Multumesc mult pentru cuvintele frumoase. In adevar, am avut o vacanta precum in povesti, in care m-am bucurat precum un copil si fiecare clipa am savurat-o din plin. Impresiile sunt masura acestei bucurii. Nu am vizitat inca orasul Lucerna, dar pot sa spun ca toate orasele situate pe maluri de lacuri sau canale au un farmec aparte si ofera privelisti de neuitat.

Cu drag, Doina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24AUTOR REVIEW
[07.01.13 23:51:31]
»

@webmaster13:

Multumesc pentru melodie, este OK.

Am amintit in review despre spectacolul de lumina si culoare din fata catedralei Notre-Dame. Am filmat acest frumos spectacol care se afla pe yuotube la adresa youtube

Acesta poate fi atasat review-ului.

Multumesc.

webmaster
[07.01.13 23:55:15]
»

@doina_c24: din păcate videoclipul de la adresa indicată nu poate fi atașat sau inclus, pentru că este setat "Embedding disabled by request"...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doina_c24, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Strasbourg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1244900226593 sec
    ecranul dvs: 1 x 1