GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Spuneam, în articolul destinat pregătirii călătoriei, că am prins o ofertă la bilete de avion, exact în destinația urmărită și anume Sri Lanka! Mulți poate își pun întrebarea ce m-a atras în această inedită și puțin cunoscută, destinație exotică. O să încep acest articol , cu câteva date din istoria și geografia acestei țări.
Sri Lanka este o țară insulară situată în Oceanul Indian. Este a noua insulă, ca mărime din lume. Ca vecini relativ apropiați, menționez India și Maldive. Hopa deja sună bine! Pe o suprafață cam cât a României trăiesc aproximativ 20 de milioane de locuitori, cam ca la noi, să zic așa. Limbile vorbite sunt tamila și sinhaleza vorbită de majoritatea locuitorilor. Populația din această țară este majoritar budistă aproximativ 70 %, urmată de hinduși vreo 20 %, musulmani si creștini în cote mult mai mici.
A fost pe rând colonie olandeză, portugheză și engleză. Ultima și-a lăsat cel mai mult amprenta asupra țării. Până în 1972 avea dată denumirea de englezi, respectiv Ceylon. Sri Lanka a fost o mare producătoare de cafea, dar într-o anumită perioadă a istoriei lor zbuciumate, din cauza dăunătorilor i s-au compromis toate culturile și la inițiativa colonialiștilor englezi s-a reprofilat și a devenit una dintre cele mai mari și cunoscute producătoare de ceai.
Țara a fost cutremurată de un război civil ce a durat 26 de ani, război încheiat foarte aproape de zilele noastre și anume în 2009. Războiul a fost dus între majoritatea budistă și minoritatea hindusă și a fost de o cruzime extremă. Bine că s-au potolit, pqna la urmă!!! Războiul, dar și tsunamiul au făcut zeci de mii de victime și au lăsat urme adânci în conștiința populară.
Câteva știați că, ar fi utile zic eu:
- știați că Sri Lanka a fost prima democrație din Asia?
- știați că Sri Lanka este prima țară din Asia ce a avut conducător o femeie?
- știați că Sri Lanka are cea mai lungă istorie continuă a budismului?
Sri Lanka este una din cele 25 de ecosisteme din lume. Deși este o țară mică are cea mai mare densitate de biodiversitate din Asia. Deasemenea are cea mai densă populație de elefanți. În parcurile naturale se spune că ar trăi aproximativ 6000 de elefanți, alături de păuni și o mulțime de alte păsări, căprioare, crocodili și chiar leoparzi.
Există și o legendă. Se spune că acu multe mii de ani în urmă, Sri Lanka era legată de India, de o fâșie de pământ. Multe animale au migrat din India spre Sri Lanka, mai putin tigru bengalez, care nu a avut curaj. Astfel, singurul mare animal prădător a rămas leopardul. Acesta se poate admira în parcul natural Yala, dar doar dacă ai mare noroc.
În largul mării se pot admira delfini, dar si balene. Se spune ca aici este locul ideal de a vedea balene în habitatul lor natural, pentru că este un loc pe unde acestea migrează.
Ei bine aceste ultime date, au fost de-ajuns pentru a alege ca destinație de călătorie și de vacanță, această țară insulară. Am povestit cum am ajuns aici, acu e momentul să spun și cum am petrecut!
Noi suntem mari iubitori de mare, de soare, de plaje pustii, dar și de aventură și de adrenalină. Și cum suntem și mari iubitori de animale sălbatice am decis că o vizită aici ar fi benefică pentru noi. Fiecare are anumite așteptări de la vacanța de vară. Noi am îmbinat foarte plăcut plaja și marea, cu diverse excursii, făcute prin zonă.
Sri Lanka e o țară săracă, e o țară în curs de dezvoltare. Nu ai prea multe opțiuni de distracție și relaxare, în afara hotelului. Cineva îmi spunea că dacă ar vedea cum trăiesc ei ar fi foarte dezamăgit și nu ar mai avea chef de vacanță!!!
Eu personal cred că trebuie să-i învățăm pe copiii noștri, că nu totul este lapte și miere pe lumea asta. Cu toate că ei sunt mult mai săraci, totuși nu-și plâng de milă sunt fericiți cu ce au. Mai îmi spunea un prieten, că n-ar putea să stea la un resort de lux, când alături sunt oameni amărâți. Consider că mai mult îi ajut eu pe acești oameni, dându-le câteva zile de lucru și ceva bani, decât dacă nu aș veni pe aici, eu și alții ca mine și ne-am orienta doar către țările bogate. Eu nu cheltui banii doar la resort, ci îmi place să și interacționez cu localnicii. De altfel am fost cu ei in excursii, am luat masa la localurile lor rustice, am mers cu tuc-tuc-ul și chiar am fost invitat la unii în casă, ca să le cunosc familia.
Hai să vă povestesc și două întâmplări mici, dar care pe mine m-au marcat. În a doua seară am ieșit și noi din hotel, să explorăm zona! Trotuare nu sunt, trafic infernal plin de tuc-tuc-uri. Zona de restaurante si magazine, cam la doi kilometri. Asta am aflat ulterior. Vine un puști cu tuc-tuc-ul să ne ducă el. Eu îl refuz politicos, pentru că eu prefer mersul pe jos! Nu stiam la acel moment că oriunde ai vrea să mergi trebuie să fii cât de cât motorizat, că altfel pleci, da nu mai știi când te întorci.
Mergem noi câteva sute de metri și ne prinde din urmă băiatul cu tuc-tuc-ul. Acesta ne face o propunere absolut neașteptată: vă duc eu unde vreți și nu vă costă nimic. Au și ei niște mici comisioane, dacă duc turiștii pe la diverse magazine și cumpără ceva de-acolo. L-am văzut așa insistent am zis haide, de ce nu! Ne-a plimbat el pe la diverse magazine și apoi am cerut să ne ducă înapoi la hotel. Acolo i-am dat 500 de rupii și a început să tremure și i-au dat lacrimi în ochi. Vă dați seama ce însemna pentru el acești bani!?
A doua întâmplare pe care vreau să o povestesc este cu un așa numit beach boy. Aceștia sunt tipii aia de stau agățați de gardurile hotelului și încearcă să intre în vorbă cu clienții hotelului doar, doar îți vor vinde sau recomanda ceva. La toate astea are un comision. La început era agasant și mă enerva, da încet, încet mi-a intrat pe sub piele și m-am împrietenit cu el. Din varii motive, nu am ales niciuna din recomandările lui, fie că a fost vorba de excursii, masaj, loc de servit masa sau plimbare cu tuc-tuc-ul. Ei bine în penultima zi mi s-a făcut milă de el si i-am dat cadou 5 USD. Mi-a mulțumit simplu. În ultima zi i-a spus soției mele doar atât: Robert is a good man!
Gata cu poveștile siropoase. Deci majoritatea zilelor le-am petrecut la hotel, la piscină sau la mare în lupta cu valurile imense, ce mă dărâmau invariabil, ca pe o nucă de cocos. La hotel erau în fiecare zi organizate petreceri sau nunți. Nu, nu eram invitati, doar ne mai clăteam și noi ochii. Oricum se mai anima treaba.
Cum am precizat anterior, în ciuda informaților restrânse, aveam lecțiile făcute, fiind foarte hotărât asupra excursiilor pe care am dori să le facem. Plimbarea cu barca să vedem delfinii și balenele, am scos-o din start, deoarece am înțeles ca marea majoritate a mușteriilor au rău de mare și dacă au noroc văd patru, cinci balene și nu în toata splendoarea lor. Așa că ne-am orientat spre un mai vechi vis al meu și anume safari, unde se pot vedea mai multe animale sălbatice în mediul lor natural, dar în special elefanți. A doua excursie era legată tot de elefanți și anume vizita la un orfelinat al elefanților, unde sunt îngrijiți până ajung la maturitate și apoi li se dă drumul înapoi în sălbaticie. A treia excursie pe care am ales să o facem era să cucerim vârful denumit Adam’s Peak, unde în vârf ar fi urma unui uriaș pas uman. Aceasta era o excursie lungă și obositoare, se urca noaptea pe munte, preț de vreo patru ore, pentru a prinde răsăritul. Nu am apucat să o facem din diverse motive și de oboseală, da și de bani, pentru ca excursiile aici erau extrem de scumpe. Iar ultima excursie a fost una ce m-a marcat profund și anume vizitarea stâncii denumită Sigirya sau Stânca Leului, fostă reședință regală. Ei bine asta chiar m-a marcat profund.
Din punctul meu de vedere și nu doar ca să o parafrazez pe colega crismis, vacanța în această țară a fost cea mai tare experiență traită de mine și de familia mea. Persoanelor active, care vor să îmbine lenevitul la plajă cu aventura, le-o recomand cu mâna pe inimă!
Trimis de robert in 07.09.17 08:30:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog https://www.youtube.com/watch?v=ym1eDeOxq14
mersi anticipat!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Super vacanță! Super aventură! Felicitări! E și pe gustul nostru, oriunde am merge și noi încercăm să îmbinăm marea, plaja cu urcatul pe munte sau măcar descoperirea unor locuri noi, iar dacă mai e și o destinație... undeva departe, accesibilă nu tuturor, cu atât mai mult. Mă bucur de ceea ce am văzut, citesc cu mare plăcere, nu știu dacă voi putea ajunge vreodată acolo, deci mai aștept povești, întâmplări, mi se par acestea, interacțiunea cu oamenii, cu poveștile lor, cele mai bune momente dintr-o călătorie.
@webmasterX: multumesc! Rectific pe o suprafață cât jumate din România!
@maryka: Mulțumesc frumos! Ma bucur tare mult că vă plac aventurile noastre!
Daca-mi permiți sa-ti dau o sugestie: primul și cel mai important este visul! Daca-ti dorești ceva cu ardoare, ceva lumesc desigur, mai devreme sau mai tarziu se vor alinia astrele ca să ti-l indeplinesti!
Referitor la interacțiunea cu băștinașii, pentru mine o vizită nu este completă fără această.
Vacanțe frumoase acolo unde visati! ????
@robert: Robert, pe mine m-a fascinat acest review al tău. Cu mâna pe inimă pot spune pardon scrie ca din punctul meu de vedere este cel mai bun, amplu și miscător review
În poza 02 ce bei? Este cumva sucul dintr-un fruct? Iar poza 03 face să merite toți banii Cumva în poza 08 elefanții sau mă rog elefantița care este punct de sprijin au lanțuri la picioare??? De ce???
Mai zici că toată lumea vroia să facă poze cu voi, eu te întreb, cu voi sau cu superbitatea ta de fată (nu că voi ați fi urâți)?
Vot acordat cu toată inima
Foarte frumos și interesant review! O fereastră deschisă către o lume îndepărtată. Pozele sunt superbe și fata și mai și .
Totuși, fiind o țară atât de săracă, e sigură? Adică nu v-a fost frică să ieșiți din zona resortului și să umblați de capul vostru prin oraș, mai ales că se vede de la cinci poște că sunteți turiști? În Europa sau în SUA te poți pierde în mulțime, dar aici... Scuze dacă pare deplasată întrebarea mea.
@diana2015: Mersi frumos Diana! Esti tare drăguță!
Sa le iau pe rând, în prima poză semnalată de tine bem suc de cocos și apoi mâncăm miezul! Gustos si foarte hranitor! Maimutica e o dulce!
Probabil era mai agresiv! Stii ce poate face un elefant nervos? Da 50 de elefanți? Oricum majoritatea erau liberi!
Ai dreptate nu cu mine, ci cu fetele mele! ????
@RoxanaGRS: În primul rând vreau sa-ti mulțumesc pentru vorbele frumoase! Am fost prin mai multe țări sărace și de fiecare dată am fost întrebat același lucru, dacă m-am simțit în siguranță! Ultima dată când am fost întrebat ă fost când am vizitat India! Peste tot nu am avut nicio problemă!
Ei bine aici pot spune că în anumite momente chiar mi-a fost frică pt fetele mele! Astia se mai imbatau si deveneau mai agresivi! Din acest motiv seara stăteam mai mult pe la resort!
@Michi: Săru mâna! Un compliment venit de la dvs valorează dublu!
@robert:
Emotionant! Ti-ai pus sufletul aici in articol, odata cu amintirile superbe!
@elviramvio: multumesc frumos pentru vorbele frumoase!
@robert: Nu cred ca va exista vreun articol scris de tine care sa ma plictiseasca sa sa ma dezmageasca. Felicitari, votat cu foarte mare drag.
@robert: Colega crismis te saluta! Desi nu e genul meu de excursie (sau nu inca), nu pot sa nu va admir! ????
@crismis: mersi colega! Foarte bine ca ai pus paranteza, never say never!
@robert: Sunt încă in vacanță, profit de ultimele zile călduroase la Marea Neagră.
Dar, "mi-ai dat un motiv" să visez la exotic și inedit.
Felicitări pentru vacanță, articol și poze. Hmm, melodia... de excepție.
Mulțumesc
@krisstinna: Eu mulțumesc și vacanță plăcută în continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Ambuluwawa Biodiversity Complex & Templul Sacru al Dinetelui din Kandy — scris în 25.05.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Drumul dintre Ella și Gampola — scris în 19.05.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Drumeții și plantații de ceai în Ella — scris în 28.04.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Ella și obiectivele ce o înconjoară — scris în 14.04.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Parcul Național Udawalawe - prima experiență de safari — scris în 04.04.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Mirissa - plajă, fructe de mare și relaxare — scris în 22.03.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Explorând zona Galle — scris în 18.03.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ