ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sokobanja - Inima verde a Serbiei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt ceva ani de când călătoresc în Serbia descoperind locuri de poveste, multe dintre ele necunoscute turiștilor români dornici de experiențe noi. Un astfel de loc este Sokobanja - 'Inima verde a Serbiei' datorită faptului că pretutindeni vei întălni păduri, parcuri, munți, lacuri, peșteri și cascade înconjurate de un paradis verde, care îți va bucura sufletul și unde te vei încărca cu energie.

În 1992, Sokobanja a devenit primul oraș ecologic din Serbia, ca o recunoaștere a eforturilor pentru păstrarea un mediu curat bogat în ozon și ioni negativi, într-o natură curată, protejată de oamenii locului. Numele de Sokobanja vine de la Soko - Șoim (pentru că existau mulți șoimi pe piscurile munților) și banja - baie (pentru efectele curative ale băilor romane).

Situată la o distanță de aproximativ 130 km de granița cu România, Sokobanja este una dintre cele mai populare destinații de vacanță și sănătate din Serbia, cei mai mulți turiști sosind pentru ofertele spa wellness cu ape termo minerale, relaxare și recreere, În plus, Sokobanja oferă nenumărate posibilități pentru mișcare în natură, agrement, cicloturism, zbor cu parapanta, plimbări cu caiacul pe lacul Bovan, explorarea cetății Soko Grad (Orașul Șoimului) sau a peșterii Reseva, una dintre cele mai mari din Serbia.

Istoria stațiunii seamănă cu cea a Băilor Herculane, romanii fiind primii care au construit bazine termale pe care le utilizau frecvent după întoarcerea din luptă... Mai târziu otomanii au construit băile turcești, pe ruinele celor romane.

Hammanul este perfect funcțional și astăzi, fiind situat în centrul stațiunii. A fost construit în sec al XV-lea, având ca destinație purificarea corpului, invitând la relaxare, meditație și curățenie spirituală. Este singura baie turcească din Serbia și una dintre foarte puținele existente în Europa, având două bazine circulare, cu mozaic pe podea și motive estetice originale. În Sokobanja exită 6 izvoare termo-minerale, două dintre acestea fiind în cadrul băilor turcești, 'Izvorul Sf. Arhanghel' cu o temperatură de 43 de grade și 'Izvorul Transfigurare' cu o temperatură cuprinsă între 43 și 53 de grade, folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatologice și afecțiuni post traumatice.

Cetatea Soko Grad sau Orașul Șoimului, a fost ridicată în secolul al IV-lea pe ruinele unei fortificații romane, având rol strategic de apărare și control deasupra Canionului Moravica. Greu accesibilă (de aici și numele ei), a fost totuși cucerită de otomani, apoi de austrieci, apoi din nou, de otomani, până când a devenit nesemnificativă din punct de vedere strategic. Ultimul care a cucerit cetatea, a fost haiducul Veljiko în 1808, în prima răscoală sârbă împotriva stăpânirii otomane. Există o legendă care contribuie la vizitarea acestui loc. Se pare că au existat doi tineri care se iubeau, deși familiile lor se dușmâneau. Fata, pe numele ei Lepteria, era fica guvernatorului cetății Soko Grad, iar tânărul îndrăgostit, Zupan, era fiul unui guvernator dintr-o așezare învecinată... Dragostea lor era dezaprobată de cele două familii, astfel au hotărât să fugă pentru a rămâne împreună. Tatăl Leperiei a trimis armata după ei și după ce tânăra a fost prinsă a fost executată. Auzind acest lucru, tânărul Zupan s-a aruncat în zona cea mai adâncă al râului Moravica. Cele două locuri unde au sfârșit cei doi, poartă numele îndrăgostiților, Lepteria, respectiv Zupan. Astăzi se pot observa două turnuri si un zid care le unește, parapeți cu rol defensiv. Este o atracție must see pentru Sokobanja, oferind turiștilor o lecție de istorie, curaj, credință și iubire. 

În Sokobanja există numeroși munți (Rtanj, Ozren, Devica, Bukovic, Slemen și Krstatac) care atrag an de an sute de mii de turiști, dornici de a descoperi frumusețea piscurilor și a văilor adânci. Muntele Rtanj (Muntele Vrăjit), declarat Rezervație Naturală, este considerat un loc sacru, cu puteri inexplicabile. Situat la marginea de nord a bazinului Sokobanja, forma piramidală a muntelui ar ascunde o concentrație de radiații electromagnetice, de trei sau patru ori mai mari decât cea normală în anumite zone din vârf, pe această temă născându-se numeroase legende și mituri. În plus, se pare că în zonă au fost observateobiecte zburătoare neidentificate, care planau la mică înălțime. Legendele susțin că acest loc sacru ar fi tărâmul zeilor și un portal artificial către alte dimensiuni. Mituri precum un vulcan stins, mingi de foc, grote secrete și povești despre extraterești, atrag un număr considerabil de turiști în căutare de paranormal, dar și pentru plimbări în natură. Atunci când vremea este senină, se poate observa confluența râurilor Sava cu Dunărea Legendele sunt întărite și de o anumită plantă care există aici - Rtanjtea despre care se spune că are efecte miraculoase, ajutând la revitalizarea organismului. Această plantă se mai găsește doar pe muntele Olimp.

Muntele Ozren (Cel care luminează)  este considerat cel mai împădurit munte din Serbia și o sursă inepuizabilă de oxigen, fiind în topul turiștilor în căutare de păduri dese, floră bogată în arbori și pârâuri limpezi. Este renumit pentru traseele bine puse la punct, marcate atât pentru vizitatorii experimentați dornici de aventură, cât și pentru cei care caută simple plimbări sau doresc un picnic pe marginea unui pârâu. Rezervația Naturală Ozren cuprinde Lepterija Sokograd, aflată la 3 km de Sokobanja, o zonă naturală deosebită cu multe locuri pentru activități și relaxare în aer liber, unde poți petrece clipe minunate uitând de timp și spațiu. 'Fecioara în stâncă' este una dintre atracții aflată deasupra râului Moravica, practic o scobitură naturală în stâncă a cărei siluetă seamănă cu Fecioara Maria. O legendă spune că Fecioara Maria s-ar fi ascuns acolo de soldații romani, iar ca să nu fie găsită, s-a lipit de zidul stâncii, contopindu-se cu acesta. În zona parcului se află o mică bisericuță construită pe vechiul unui templu medieval distrus și reconstruit în 2001 cu hramul Nașterii Sfintei Fecioare Maria. Printre obiectivele must see pentru Ozren, trebuie menționată

Cascada Ripaljika (40m) aflată în parcul Grundo, cea mai mare din Serbia și primul monument al naturii, încă din 1949. Este formată din 11 căderi de apă succesive, cu înălțimi cuprinse între 0,5 si 2 metri. Penultima este cea mai mare și spectaculoasă, aproximativ 11 metri, în timp ce ultima secțiune are o înălțime de 5 metri. De aici si numele cascadei - 'săritură'. Cei care doresc să o admire în toată splendoarea, o pot vedea în lunile de primăvară, după topirea zăpezilor. Vara, când este secetă, debitul cascadei este foarte mic.

Piatra Iubirii aflată pe muntele Ozren este un loc popular din Sokobanja și este cea mai dorită destinație pentru 1 Mai, atât pentru localnici cât și pentru turiști. Punctul de atracție este o mică stâncă aflată într-o poieniță, cunoscută sub numele de 'Piatra Iubirii'. Pentru că legendele vând foarte bine aceste locuri, există și aici o poveste. Se spune că un cuplu a înconjurat de trei ori piatra și apoi s-a urcat pe ea, unde s-au sărutat, au rămas îndrăgostiți pentru tot restul vieții lor. Nu se poate verifica acest lucru decât încercând, tot mai mulți tineri venind aici pentru acest ritual.

Un alt obiectiv must see vizitat este lacul Vrmdza de la poalele muntelui Rtanj, care se află în vecinătatea satului Vrmdza, la 15 km de Sokobaja. În jurul lacului descoperim un traseu care poate fi parcurs pe jos sau cu bicicletele, există locuri de popas și băncuțe. În apropiere se pot găsi restaurante cu specific tradițional care pot completa o zi reușită de relaxare.

Dacă ar fi să vorbim despre cazare, în Sokobanja există nenumărate variante optime de petrecere a unei vacanțe reușite. Fie că vorbim de hotelurile moderne cu facilități wellness-spa sau de cele tradiționale, retrase în natură și departe de agirația stațiunii, toate oferă un confort sporit unde tradițiile și gastronomia locală sunt puse excelent în valoare, alături de frumusețile naturale.

Am putut vizita hotelul Since, (Soare), unul dintre cele mai moderne hoteluri de 4* din Sokobanja, cu o capacitate de 155 de paturi. A stat mulți ani în paragină până când un investitor a reușit să-l renoveze și să-l doteze cu facilități wellness - spa, care se întind pe mai mult de 1300 mp, căutate pe tot parcursul anului. Două piscine, una interioară și una exterioară, saună uscată, saună umedă, cabine de masaj, baie cu aburi, tepidarium (fotolii din mozaic incălzite), jacuzzi cu hidromasaj și duș tropical sunt printre facilitățile oferite oaspeților. În plus, o sală de fitness și una de joacă pentru copii, contribuie la relaxarea turiștilor.

Un alt hotel vizitat a fost Zeleni Grad, ultimul corp deschis anul trecut, în decembrie. A fost gândit să fie un concept modern, eco, cu spații largi, terase cu mult verde, de unde se pot admira munții Ozren și Rtanj. Este un boutique hotel cu două corpuri de clădire având o capacitate totală de 60 de paturi, un restaurant 'Panorama' la ultimul etaj și o terasă la parter, un loc pentru bronz aproape de un pârău și de o mică cascadă și loc de joacă. Facilitățile spa din zona Nataly Spa includ o piscină cu apă sărată, saună finlandeză, baie de aburi și cabine pentru masaj. Ambele corpuri au câte o terasă panoramică cu un covor de iarbă, de unde oaspeții pot admira zona și unde pot servi o băutură bucurându-se de minunata priveliște.

Fenix Apartaments este o altă unitate de cazare din Sokobanja care pune accent pe confort și facilitățile spa. Piscină exterioară pentru adulți și copii, jacuzzi cu hidromasaj, saună uscată, masaj de mai multe tipuri, sunt câteva dintre elementele care atrag oaspeții de pretutindeni. În plus, confortul apartamentelor de până la 45 mp, contribuie la satisfacția celor care aleg o cazare la Fenix.

Ultima unitate de cazare vizitată este Resort Horizonti, cea la care am avut bucuria să fiu cazat. Despre experiența la Horizonti am povestit aici - vezi impresii. Doar atât spun aici: Dacă aș reveni în Sokobanja, tot la Horizonti m-aș caza. De ce? Citiți detaliile în articolul de mai sus și admirați pozele!

Turismul rural este bine pus la punct, în satele din zona Sokobanja oferind numeroase posibilități de cazare în case vechi, dar adaptate condițiilor actuale, care contribuie la relaxarea turiștilor prin confort, păstrând în același timp elementele tradiționale rustice. Am putut vizita în satul Vrmdza un complex - 'Etno Vodenica Kod Deda Mije', un loc magic în care domnește o liniște deplină și care ne amintește de poveștile lui Creangă. Este o veche moară care funcționează și astăzi și care conferă locului un farmec aparte, alături un restaurant cu preparate tradiționale eco, dar și o căsuță unde cei care doresc o evadare într-o altă dimensiune a naturii neatinse și unde se pot caza pentru câteva zile. Nu pot să trec cu vederea plăcinta oferită, cred că este cea mai bună pe care am servit-o vreodată. A fost adusă ca aperitiv, astfel că restul preparatelor tradiționale au trecut pe locul 2.

Un alt complex tradițional vizitat a fost 'Etno Park Kalinovica' situat la 6 km de Sokobanja, într-un cadru natural de excepție, în mijlocul unei păduri dense de conifere. Este un complex tradițional unde poți servi preparate tradiționale eco din gospodăria proprie, țuică și vin preparat de gazde, familia Milenkovic. Și sunt excelente, credeți-mă pe cuvânt! Gastronomia, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, nicăieri nu poți servi un ou, roșii sau carne prăjită mai bună decât aici. Iar caimacul (un fel de cremă din lactate) este unic. Căsuțele tradiționale din lemn si piatră sunt înconjurate de flori iar elementele exterioare de decor, cu unelte și vasetradiționale aduc aminte de viața simplă din trecut. Pentru cei mici există un miniteren de sport și ponei care pot fi călăriți.

Nu pot trece cu vederea restaurantul Zelengora, situat în zona central pietonală a orașului Sokobanja. Este unul dintre cele mai aglomerate restaurante, asta datorită preparatelor sârbești de calitate oferite, dar și a muzicii live tradițională, interpretate de o formație care interacționa la fiecare melodie cu oaspeții restaurantului. Toate preparatele, de la aperitive: brânzeturi, bacon, legume proaspete, vinete și ardei, mezeluri uscate, fel principal: friptură de porc și vită, pleșkavița, gulaș, mix grill cu cevapcici (asemănători cu micii noștri, dar ceva mai mari) și cârnați picanți și până la plăcinta (pita) cu brânză sau burek. Fiecare masă începe cu o rakije de gutui, apoi vin sau bere locală după poftă. Sokobanja este primitoare, este un oraș stațiune care îți transmite cheful de vacanță, foarte mult verde și aer curat, flori, fântâni arteziene, oameni care râd și se simt bine, copii care zburdă pe triciclete. Arterele pietonale sunt flancate de terasase și restaurante, magazine de suveniruri. Seara ele sunt neîncăpătoare, turiștii fiind dornici de plimbare după activitățile de peste zi și de o masă relaxantă la unul dintre restaurantele din zonă.

Branislav Nusic a caracterizat Sokobanja cum nu se poate mai bine: 'Locul unde ajungi bătrân și pleci tânăr! ' Îi dau dreptate 100% adăugând doar atât: Dacă ai nevoie de frumusețe și liniște, Sokobaja este răspunsul. Aici te simți mereu tânăr și fericit! Sper că v-am convins pentru planificarea unei vacanțe aici. Eu sigur voi reveni!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 02.11.24 10:08:25
Validat / Publicat: 02.11.24 11:25:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA

VIZUALIZĂRI: 305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Fabuloasa plăcintă cu brânză
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.11.24 11:25:08]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Sokobanja, SOKOBANJA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mprofeanu
[10.11.24 10:33:17]
»

@pepsi70ro: Frumoasă zona, are multe lucruri de oferit, natură, cu tot ce înseamnă ea, lac, cascadă, pădure, aer curat.... și cazări excelente! Castelul arată bine chiar dacă nu este restaurat, sunt poteci pentru a ajunge la el, se poate vizita....

pepsi70roAUTOR REVIEW
[11.11.24 08:36:17]
»

@mprofeanu: Te încarci cu sănătate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048861980438232 sec
    ecranul dvs: 1 x 1