ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Panagia – satul contrastelor

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ajungi în Thassos, e musai să vizitezi vechile sate de munte. Unul dintre ele este Panagia, situat la mică distanță de Skala Potamia si de Golden Beach. Skala înseamnă plajă (pe continent se numește paralia), iar Golden Beach poate fi găsit pe unele hărți sub numele de Chryssi Ammoudia. Se poate ajunge aici cu autocarul (prin excursii de la agenția locală) sau cu mașina.

Cândva, după revoluția din 1821, Panagia a fost prima capitală a insulei, iar atestarea istorică a satului a fost cu vreo 300 de ani în urmă. Cățărată pe munte, la aproximativ 300 m deasupra nivelului mării, și ascunsă în pădurea de pini, satul pare un loc de poveste.

Desi satul își mai păstrează încă farmecul rustic nealterat, locul s-a modernizat (dar nu într-atât încât să devină comercial), Panagia este un sat turistic.

Este bine ca, atunci când vizitați satul, să vă abateți puțin de la traseul clasic și să cutreierați pe străduțele neincluse în vreun ghid. Pe acolo veți putea vedea case tradițional, modernizate în așa fel încât să se încadreze într-un tot omogen, într-un puzzle perfect, fără nicio fisură. Casele sunt înconjurate de flori, multe flori, pitorescul fiind întâlnit la tot pasul.

Ceea ce m-a uimit, încă de la primul pas în Panagia, au fost străzile. Da, străzile. Pavate cu marmură. După aceea m-am dumirit de ce localnicii au ales acest material de construcție. Răspunsul este simplu: Thassos are vreo doua cariere de marmură funcționale, iar cea mai apropiată carieră se află la doar câțiva kilometri depărtare. Acesta ar fi unul dintre răspunsuri. Dar mai este și cel de ordin practic. Pe lângă faptul ca marmura este un material la îndemână, una din caracteristicile acestei roci este faptul că temperatura ei nu depășește 16 gC (în orice anotimp), deci păstrează răcoare în timpul verii.

Urcând străduțele, drumul de duce la o mică piațetă străjuită de trei platani bătrâni, ale căror scorburi sunt modelate în formă de inimă. Tot în piațetă se întâlesc cele trei pâraie ale dorințelor, iar podul îndrăgostiților rămâne martorul mut al miilor de dorințe puse aici. Apele se dreneaza prin canale direcționate, printre case, până acolo unde se pierd de privirile noastre. Stând pe băncuțele din piațetă, ai impresia ca te afli în plin cadru al unei povești animate cu zâne.

Drumul de marmură se sfârșește în fața bisericii purtând hramul Maicii Domnului. Și biserica, la fel ca și străzile pe care am ajuns la ea, este realizată din marmură. Este impresionant.

După momentele de odihnă, ne-am reluat drumul prin sat. Am ajuns la fabrica de ulei Sotirelis, devenită de acum muzeu. A rămas doar un magazin cu produse de fabrica, dar la muzeu poți vedea cum funcționau primele fabrici de ulei. De la magazinul muzeului se pot achiziționa diverse produse specifice, care însă pot fi găsite si la Limenaria, la Potos sau la Limenas (devenit Thasos), la magazinele de produse naturale. Prețurile nu diferă prea mult de la un magazin la altul. Spuneam, într-o postare anterioară, că Thassos este producătorul de ulei de cea mai bună calitate din întreaga Grecie. Așadar, în insulă, prețul uleiului variază de la 5-6 euro/litru pana la 10-12 euro/litru (pentru uleiul extravirgin). Și măslinele se găsesc la prețuri bune, ambalate sub diverse forme (sărate, nesărate, deshidratate, umplute, la borcan, la pungă, la cutie etc.). Diversitatea este la ea acasă.

Dacă însă doriți inedite, atunci vă recomand să vizitați magazinul de ceramică pictată. Pășind pragul magazinului trăiești, din nou, senzația că te afli în altă lume, în alt timp. La prima vedere, totul pare încremenit în timp, dar după o vreme realizezi ca atelierul este dinamic și plin de viață. De aici pot fi obținute obiecte de ceramică de bună calitate, realizate chiar în magazinul-atelier de către maestrul olar. La prima vedere, obiectele par scumpe, dar merită să luați măcar un mic obiect. Sunt unicate, adevărate obiecte de artizanat local.

În Panagia, în centrul satului exista două taverne celebre, una dintre ele fiind Eleni (unde am mâncat) și unde se poate mânca celebrul miel la proțap, precum și gastronomie locală (mâncărurile gătite sunt absolut delicioase). Prețurile sunt bune pentru orice buzunar, dar, evident, nota finală de plată variaza în funcție de mâncarea si cantitatea comandate.

În concluzie, nu ratați o vizită și o plimbare la pas prin Panagia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 19.09.19 11:49:05
Validat / Publicat: 19.09.19 12:24:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Panagia - drenarea izvoarelor prin canale de piatră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.09.19 00:00:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skala Panagia & Chrissi Ammoudia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037355899810791 sec
    ecranul dvs: 1 x 1