GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Astăzi voi prezenta ceva din orașul meu și în același timp vă îndemn și la sport (inclusiv mă îndemn pe mine, ar fi nevoie :) Mai exact voi prezenta o zonă verde de-alungul Cibinului care în decursul timpului a fost transformată în parc, zone de recreere și piste de biciclete moderne. Zona este de luat în calcul atât în cazul localnicilor cât și turiștilor deoarece centrul istoric este foarte aproape.
Unde se află
Râul Cibin în municipiul Sibiu se află la vest de centrul istoric. Tot pe malul estic al Cibinului se află cartierele Ștrand, Tilișca la sud de centrul istoric și cartierele Lupeni, Reșița la nord de centrul istoric. Pe malul vestic se află cartierele Turnișor și Terezian.
Din centrul istoric până la malul Cibinului se fac cca 10-15 minute din Piața Mare și cca 5 minute din Orașul de Jos. Locuri de parcare la malul Cibinului sînt amenajate de-alungul Cibinului, pe malul către centrul istoric parcarea se plătește 1 leu/0.5 oră iar pe malul celălalt este liber. Parcări libere lângă Cibin ar mai fi cele de la Kaufland și Lidl.
Despre râul Cibin
Este un râu modest dar este al nostru, hai să-l descriem.
Râul Cibin izvorăște în Munții Cindrel la confluența a două râuri/pârâuri mici râul Mare și râul Mic. Cibinul are o lungime de 82 km, traversează localitățile înainte de municipiul Sibiu, Sibiul după care cotește spre sud, traversează restul de localități și se varsă în Olt. Cibinul nu trece peste granițele județului. Debitul mediu al Cibinului este de 14.7 m/sec.
Istoria Cibinului
Am povestit acum câțiva ani despre zidurile cetății Sibiului, este un serial întreg. Am povestit atunci că locuitorii sibiului din evul mediu au folosit apa Cibinului pentru a inunda șanțurile defensive din jurul burgului. Acest lucru a fost posibil și cu ajutorul celorlalte cursuri de apă pârâuri existente. De asemenea observăm în multe picturi din perioada medievală Cibinul.
În 1702 Împăratul Leopold a dispus începerea unor ample lucrări de fortificare a burgului Sibian. Pentru transportul de piatră, var, lemne și alte materiale de construcții din Mărginimea Sibiului și până în Sibiu s-a construit un canal navigabil pe care puteau naviga plute din lemn sau bărci. Plutele au fost încărcate cu materiale și trase cu cai. Râul este atât de mic încât orice încercare de navigare eșuează, astfel era nevoie de acest canal. Și costurile cu transportul erau mai mici fără canal erau nevoie de 450 căruțe trase de cai.
Canalul s-a construit, dar lucrările de fortificare ulterioară au eșuat. Canalul a fost folosit ulterior tot pentru transport, și a funcționat mult timp. În prezent undeva în apropierea localității Poplaca se mai vede relieful canalului, în fine nu multă lume știe că acum 300 de ani acolo s-a navigat.
Malurile Cibinului nu erau totdeauna amenajate astfel râul mic care arăta inofensiv din când în când mai ieșea din matcă. În istoria Sibiului sînt menționate câteva inundații din orașul de jos și cartierul Terezian. Iar în vremurile noastre îmi aduc aminte de un asmenea eveniment din anii 70 când cartierul Terezian a fost inundat. Cred că imediat după această inundație s-a săpat și s-a amenajat râul. După aceea au mai fost inundații prin județ dar nu în Sibiu.
Nici din punct de vedere salubritate nu era ca acum. Pe vremuri locuitorii aruncau gunoaie pe albia râurilor (din păcate mai există și astăzi oameni în special în mediu rural care folosesc această practică și mai trist este că li se pare normal)
Până după anii 2000 nu s-a făcut mai nimic nici o amenajare în această zonă. Mai recent s-a început cu diferite modernizări, s-au reconstruit 2 poduri, s-a mai renovat un pod istoric și încet încet s-a început transformarea zonei în zonă de agrement. Ultimele amenajări au avut loc în acest an și în următoarele rânduri voi prezenta un pic cam ce se poate face aici.
Cibinul astăzi
În prezent pe malul Cibinului cel mai important obiectiv este pista de biciclete lungă de 3.6 km. Această pistă este legată de alte piste de biciclete și într-un final se poate circula doar pe pistă de biciclete din localitatea Gușterița până în localitatea Poplaca, deci o distanță mult mai considerabilă decît pista de lângă râu. Piste de biciclete există destule și în oraș doar că acestea sînt un pic mai periculoase având în vedere că mare parte a acestora se află pe carosabil iar traficul în Sibiu la anumite ore infernal. Pe această pistă dedicată amplasată predominant în natură este mult mai ok și reconfortant. Un video cu pista este la începutul articolului
Tot în legătură cu bicicletele am testat ceva nou liftul pentru biciclete. Să nu vă gândiți la un lift convențional. Dispozitivul se află pe marginea unor scări pe stânga și dreapta se așează bicicleta pe șanțul dispozitivului și bicicleta este trasnportată fie în sus fie în jos, trebuie doar să ții ghidonul să nu se răstoarne.
În afară de sport, ciclism pistele nu sînt complet interzise pietonilor. Există bineînțeles și trotuarele sus lângă șosea dar jos lângă apă este mai fain să te plimbi, doar că trebuie să te ferești de bicicliști.
La mal este iarbă care în sezonul cald este tuns de angajații municipalității. Sînt multe rațe pe Cibin atât vara cât și iarna iar în sezonul cald apar și berzele. Nu lipsesc nici pescarii iar unii pur și simplu stau lângă apă pe o pătură și citesc eventual o carte.
Nu lipsesc locurile de recreere, de picnic. Este mult mobilier stradal și au apărut și băncile smart solare pe care se pot sta dar se pot încărca și dispozitivele fie normal fie wireless. În zonă se afă routere astfel avem și internet gratuit doar că trebuie înregistrare. Și iluminația stradală este nouâ aici
S-au plantat multe, inclusiv arbori, arbuști, s-au amenajat insulițe decorative cu flori, elemente decorative.
O altă realizare care mi-a plăcut podul circular care ajută la traversarea pietonilor și bicicliștilor de pe un mal pe celălalt. Podul circular are o lungime de 115m (în cerc) lățime de 5 m iar raza interioară 15 m. Este atât practic cât și spectaculos.
În final pot spune că am văzut și opera lui dorel în câteva locuri, ar mai fi neajunsuri de exemplu există cel puțin o întrerupere din ce am văzut eu unde trebuie urcat pe carosabil și trecută strada pe trecerea de pietoni. Ar mai fi o zonă fără balustradă. De făcut ar mai fi.
Deocamdată cam atât despre această zonă, voi atașa poze.
 
Rog WM să atașeze la început: youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Această zonă se află în apropierea centrului istoric. Sînt multe de vizitat, dar aici pe malul Cibinului turistul ar putea să facă o pauză.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
De și frumos amenajat această zonă nu este complet ferită de zgomotul traficului, atât pe malul stâng cât și pe malul drept există artere de circulație importante. Zona este ca o insulă de verdeață în mijlocul orașului
Trimis de AZE in 14.09.23 22:21:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Sibiul — sub „cod roșu” — scris în 04.10.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ