ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Catedrala Sf. Iacob - Sibenik

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibenik este Catedrala Sfântul Jacob.

Am ajuns În Sibenik destul de dimineață, în jurul orei 10, orașul era aproape gol așa că nu ne-a fost greu să ajungem până la catedrala Sf. Iacob. În Sibenikul vechi parcă toate străduțele înguste și pietruite duc spre Piața Republicii (Trg Republike), unde se află catedrala.

Catedrala este construită exclusiv din piatră, care a fost adușă din mai multe insule din apropierea Sibenikukui. Este construită pe locul unde se afla o lată biserică creștină dar mai mică. În anul 1298 Sibenikuk devine oraș desine stătător cu propia episcopie. Cum biserica veche era prea mică s-a luat hotărârea de a se construi una mult mai mare. Dar în Sibenik a urmat o perioadă mai dificilă, cu războaie și bol, i așa că abia în anul 1402 s-a revenit la ideea construirii unei noi biserici, după ce cea veche a fost grav avariată în timpul războaielor.

Construirea efectivă a bisericii a început în anul 1431, cu muncitori venețieni sub îndrumarea arhitectului Paolo Masegne. În primii 10 ani s-au construit pereții sudici și nordici, partea gotică a fațadei și portalul bisericii. Catedrala a fost terminată în anul 1536, deci construcția ei a durat mai mult de un secol.

Am ajuns în fața catedralei, nu poate trece neobservată marea rozetă amplasată deasupra portalului central. Pe laturile portalului privirea se oprește asupra decorațiunilor rafinate cu motive florale, bustul lui Hristos, iar pe laturi apostolii. De o frumusețe aparte este și decorațiunile portalului lateral (dinspre piață), nenumit și portalul Leilor. Aici doi se privesc unul pe celelalt de sub două coloane sculptate, în vârful cărora se află stauile lui Adam și a Evei, operă renașcentistă a artistului Bonino. Același artist inserează pe cornișa absidelor o galerie de 77 portrete, în care fiecare chip are caracteristici ale expresii diferite, oameni obișnuiți, bărbați, femei și copii, care locuiau în oraș în acea vreme. În acest fel el ne-a lăsat o mărturie despre cum arătau oamenii vremii.

Pătrundem în interiorul bisericii, intrarea este liberă, pe ușa de la intrare sunt semne care ne spun că fotografiatul este interzis, dar profit de faptul că eram cam singuri prin biserică și suprind câteva cadre, fără bliz. Biserica este formată din trei nave, una centrală și două laterale. Navele sunt separate prin prin coloane care se termină în arcade ogivale, care sunt decorate cu ramuri, cea centrală este închisă de o boltă rotundă. Nasosurile laterale sunt foarte joase și prezintă o serie de capele.

În dreapta intrării se află mormântul, din piatră, a episcopului Juraj Sizgoric – una dintre cele mai importante figuri culturale ale Sibenikukui în secolul XV. Pe lângă acest mormânt în catedrală se află îngropați încă vreo cinci figuri bisericești din Sibenik, mai puțin cunoscute.

Cea mai interesantă parte a bisericii este cupola centrală. La intersecția navei centrale cu cele laterale se formează dreptunghi, din acesta pornește un tambur octogonal care are 16 ferstre. Deasupra tamburului se ridică partea finală a domului, care este puțin ascuțit.

Un alt loc interesant din biserică este prezbiteriul, în care se află scaune din marmură în balconul de unde cântă corul. Presbiteriul este ornat cu frize renascentiste. Tot aici se află și orga bisericii care este destul de mică, a fost montată în secolul XVIII, fiin încadrată într-un balcon din piatră.

Absidele au fride cu caneluri și sun ornate cu forme de scoici, ingeri, delfini și cocoși. Sub absida stângă se află baptisteriul orant cu trei ingeri și cu un acoperiș în stil gotic, cu flori.

În urma războiului Sârbo-Croat de la începutul anilor 1990 catedrala a avut de suferit find borbondată, cel mai mult a avut de suferit cupola. În anul 1996 au început ample lucrări de reabilitare a bisericii care s-au încheiat în anul 1997.

Catedrala Sfântul Iacob din Sibenik face parte din anul 2000 din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dacă ajungeți prin Sibenik nu ratați o vizită la catedrala Sf. Iacob.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 12.10.17 08:40:47
Validat / Publicat: 12.10.17 09:41:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 2975 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 fațada laterală a catedralei cu statuile lui Adam si Eva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[12.10.17 12:18:40]
»

@zlatna:

Sibenik nu l-am colindat, doar am trecut stresați că vom fi blocați acolo, am spus. Catedrala desigur că n-am văzut-o, așa că articolul tău pică bine. Nu pot să nu remarc portalul care seamănă puțin cu cel din Trogir, mult mai simplu însă.

Acum să știi că mi-ai dat de lucru. Fiecare culoare, model, chip are în biserică un rol, un simbol. Despre Adam și Eva am pomenit în articolul meu despre Catedrala Sv. Lovro dar m-am ferit să intru în simbolistică pentru că e un amalgam întreg de idei care sigur dădeau naștere la ecouri. Aici la Sibenik Adam și Eva au alt simbol și trebuie să-l caut.

Plimbări frumoase!

zlatnaAUTOR REVIEW
[12.10.17 13:21:32]
»

@elviramvio: Înainte de a pleca în Croația, am studiat puțin despre Trogir și am citit că, catedrala Sf. Laurențiu, ar fii singura în care se află statuile lui Adam și Eva. Surpiza a fost foarte mare când le-am văzut și la Sibenik. Cand am ajuns acasă am căutat informații ca să mă conving că sunt Adam și Eva și la Sibenik, am aflat că da.

Sunt sigur că o să vă placă catedrala când o să o vedeți în realitate, e mult mai frumoasă decât în poze.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibenik:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048963069915771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1