ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2012
DE cuza
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 19.09.12
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Comoara ascunsa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am ajuns intentionat la Sarmisegetusa Regia, asta in primul rand, adica am vrut sa mergem si am gasit si drumul si indicatoarele si cazare.

E important sa spun ca drumul e destul de bun, pana in Costesti e asfalt, apoi 16 km e u drum forestier. Dupa ce iesiti de pe asfalt nu mai este semnal deloc la telefonul mobil, se pare ca in nici o retea doar Zapp are ceva ceva... Cand am fost noi erau indicatoare peste tot, drumul era destul de bun, noi nu avem masina de teren, ba chiar e cam joasa, dar ne-am descurcat mergand incet si cu atentie. Nu este asfalt, nu stim cum e pe vreme de ploaie, insa cand am mers noi era praf insa compenseaza faptul ca drumul, dupa ce intrati in padure, e de vis.

Noua ne-a folosit o filmare a unor oameni de pe net, nu-mi amintesc cu precizie unde am gasit postarea, dar ne-a fost de mare ajutor, raportat la starea drumului.

Sa revin la drum, insa. Dupa 8 km de la Costesti am ajuns la pensiunea unde am fost cazati, e ultima casa locuita inainte de Sarmisegetusa si se numeste, evident, Sarmisegetusa. De acolo mai sunt 8 km ceva mai ingust drumul decat pana acolo, dar e foarte frumos, pe malul paraului, prin padure. In fine, sunt indicatoare pana la cetate, noi am lasat totusi masina la aproximativ 1-2 km de cetate, desi am vazut curajosi care urcasera, nu era imposibil. De la poarta cetatii impresionanta cu adevarat ni s-a parut padurea si copacii, inalti, seculari si foarte foarte drepti, asa pesemne ca dacii.

De asemenea, la intrare se vad zidurile cetatii, ma rog, o parte, ziduri care se continua in padure, mult, daca aveti curiozitatea sa le urmati macar un pic. Ma este tot la intrare un drum pavat impresionant, ale carui poze am vazut ca sunt postate.

Dupa aceea am ajuns la altar si brusc s-a deschis o poiana in fata ochilor, poiana in care se gaseste celebrul sanctuar circular mare, si multe altele. Noi am gasit fascinanta privelistea care se deschide de sus, se vad numai coroanele copacilor ca niste valuri, ma rog, e foarte frumos, greu de descris. Am foat la fiecare monument in parte, ne-a impresionat cadranul solar, sanctuarele si toata privelistea generala. Am aflat dupa ce ne-am intors ca sanctuarele reprezinta calendare religioase si agricole, aca si cadranul solar, de forma circulara, impartit in 10 felii. N-o sa va vina sa credeti dar pe noi ne-a impresionat lungimea si acuratetea cu care au fost facute canalizarile, rigolele din piatra, se vad usor cu ochiul liber.

Desi nu se plateste intrare, nu inteleg de ce, am vazut oameni care coseau oarba si curatau monumentele de iarba, ca sa poata fi vizibile. Mai e ceva despre care am aflat cand ne-am intors la pensiune, si anume e un izvor pe care l-am vazut dar n-am baut apa din el si acum ne pare rau. Gazada noastra ne-a spus ca izvoru contine apa micobiologic pura, nu stiu daca e reala informatia sau nu se pare ca izvoraste dintr-un filon de argint.

Ceea ce nu am gasit nicaieri postat si am aflat abia acolo, tot dela administratorul pensiunii este drumul si existenta unei alte cetati, nu de aparare ca celelalte ci unde se adaposteau preotesele, si anume Cetatea Fetele Albe. Drumul spre cetatea asta e prin padure, un traseu marcat nu foarte usor, nu foarte greu, dar sus impreia e aceeasi ca si al cetate, de mister, de energie pozitiva si liniste. Noi asta am simtit. La Fetele Albe se ajunge d ela drumul principal spre Sarmisegetusa urmand un indicator vizibil

Ma bucura faptul ca lucrurile au evoluat in ceea ce priveste cetatea, adica sunt indicatoare, drumul este practicabil pentru orice masina, in cea mai mare parte, deci obiectivul e accesibil, acest lucru nefiind posibil acum citiva ani.

Ce vreau sa va mai spun este ca vreau sa ma duc din nou pentru ca sunt multe multe lucruri de vazut pentru oamenii care vor sa vada, numai pentru acestia.

E foarte important ce te astepti sa gasesti acolo, nu e nimic spectaculos, dacii erau oameni simpli, practivi si nu faceau parada, insa eu cred ca orice roman trebuie sa mearga o data in viata pana acolo ca sa vada, sa simta sa inteleaga originea noastra. Mai cred ca ar trebui sa fie un fel de Mecca si nu e, destinatia nu e acesibila oricui, informatii sunt foarte putine, nu exista pliante, doar oameni de-ai locului care stiu multe legende despre cautatori de aur, despre comori, despre cetati.

In afara de capitala dacilor e interesant de vizitat si restul cetatilor, noi am avut timp doar pentru Costesti, la Blidaru n-am reusit sa ajungem era un traseu de o ora pe jos dar se intuneca. Sper din tot sufletul sa mai pot ajunge odata, sa-mi duc toti prietenii acolo si sper sa mearga lumea sa vada locul acela splendid, pentru ca sunt prea putine si inutile cuvintele pentru a descrie frumusetea locurilor.


[fb]
---
Trimis de cuza in 19.09.12 21:14:43
Validat / Publicat: 19.09.12 23:13:13

VIZUALIZĂRI: 4699 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cuza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cadranul solar Sarmisegetusa Regia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.09.12 23:12:49]
»

@cuza: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo.

Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare

Un articol de debut remarcabil; a contribuit probabil si subiectul ales. Review-ul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iordachec
[19.09.12 23:35:20]
»

drumul este praf pe toata portiunea de 18 km. ai senzatia ca iti vei lasa toate maruntaiele masinutei pe acel drum. peisajul, da, este superb.

am fost anul acesta in luna Mai pe acolo si am urcat pana sus cu masina.

stiam din alte reviewuri de pe net ca drumul e prost dar cand am ajuns si eu m-am convins 100% ca asa e.

si ca idee aici e descris drumul foarte bine

vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[20.09.12 01:55:00]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

userbusy
[24.06.13 00:19:52]
»

Astazi am ajuns si noi la aceste locuri incarcate de istorie, destul de sarace in evidente materiale, insa lasa mult loc pt imaginarul colectiv sa le atribuie nenumarate alte valori.

Drumul e destul de rau, f multe gropi, evident de la masinile care transporta lemne, insa, probabil in anii ce vin se va asfalta.

Se plateste taxa de intrare, adulti 5 lei, si este paza permanenta, lucru care mi se pare f bun.

Referitor la padurile care inconjoara dealurile din jur, incep, si ele sa se duca, asa ca grabiti-va sa mai prindeti ceva din privelistea evocata mai sus, sau sa facem ceva pentru a putea si copii si nepotii nostri sa se bucure de aerul si atmosfera deosebita de acolo.

Locuri unice, locuri de pelerinaj.

webmaster
[24.06.13 09:15:50]
»

@userbusy: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iordachec, userbusy
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 2.286679983139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1