ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin orasul vechi Sarajevo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A. Am sa va povestesc astazi impresiile mele despre orasul vechi din capitala Bosniei Hertegovina.

Eram deja la doua vizita in aceasta tara, cu un an in urma vizitasem orasul Mostar, iar acum venise randul si orasului Sarajevo.

Prea multe nu stiam despre acest oras in afara de faptul ca aici in anul 1914 a fost asasinat arhiducele Ferdinand al Austriei, fapt care a dus la declansarea primului razboi mondial. Mai stiam ca aici s-a desfasurat in anul 1984 jocurile olimpice de iarna si in timpul razboiului interetnic dintre ani 1992-1995, orasul a fost supus unui asediu neintrerupt si bombardat atat de sarbi cat si de fortele aliate. Cam la atat se rezumau cunostintele mele despre Sarajevo.

Am ajuns in oras in jurul orei 13. Fiind o zi de iarna ne-am grabit sa incepem explorarea orasului, sa vedem cat mai mult in cele cateva ore pana la lasarea intunericului. Inarmati cu o harta pe care ne-a oferit-o amabila noastra gazda de la hotelul Boutique 36 si pe care a insemnat cateva obiective pe care neaparat trebuie sa le vedem, pornim spre primul obiectiv insemnat pe harta, Biblioteca nationala a Bosniei Hertegovina aflata la cateva sute de metri de hotel.

Prima impresie despre Sarajevo ar fi ca orasul este situat intr-o galeata fiind inconjurat de munti si dealuri. Acum imi este mult mai simplu sa inteleg cat de usor a fost sa fie tinut sub asediu. si bombardat sistematic de pe dealurile ce il inconjoara. Parerile sant impartite in privinta razboiului care a dus la scindarea fostei Iugoslavii si formarea vechilor state care formau candva aceasta federatie. Oricum Bosnia Hertegovina si implicit Sarajevo au avut foarte mult de suferit.

Ajungem in fata bibliotecii, facem cateva poze si descoperim pe fatada cladirii un panou pe care este scrisa istoria acestei cladiri. Cladirea a fost reconstruita cu ajutorul uniunii europene, vechea cladire fiind incendiata si bombardata de catre sarbi in anul 1992... Au fost distruse atunci peste 1,5 milioane de carti si foarte multe manuscrise de importanta istorica. Un rol negativ in aceasta poveste il are un profesor universitar bosniac care a instigat la distrugerea din temelii a bibliotecii, dupa ce a fost racolat de sarbi si a aderat la miscarea Noua Serbie. Bosniacii au numit asta cel mai mare atentat criminal la istoria si originile acestui popor si asteapta in continuare sa se faca dreptate. Profesorul care a instigat la distrugerea biblioteci s-a sinucis. Langa panou se afla si o placa de marmura prin care oficialitatile bosniace multumesc tuturor celor care au contribuit la reconstructia cladirii si donatorilor de carte.

Plecam de la biblioteca si ne indreptam spre piateta centrala din orasul vechi, cunoscuta cu numele de Bascarsija. Aveam sa aflu un pic mai tarziu ca toata aceasta zona poarta aceasta denumire. Principala atractie din aceasta piata este fantana Sebilj. A fost construita in anul 1891 si este lucrarea unui arhitect din Cehia. Toti localnicii spun ca aici este cea mai buna apa din tot orasul iar legenda spune ca cine bea apa de aici va reveni cu siguranta in Sarajevo.

Toata piateta unde se afla fantana este inconjurata de mici magazine, cafenele si restaurante. Toate stradutele care pornesc din aceasta piata formeaza un imens bazar unde poti cumpara absolut tot ce vrei de la haine si incaltaminte, souveniruri, bijuterii, pielarie, produse de bacanie etc etc.

Ne afundam si noi prin labirintul de stradute pavate si multumim cu o inclinare a capului tuturor negustorilor care ne invita sa trecem pragul pravaliei lor. Urmand harta ajungem la urmatorul nostru obiectiv, moscheea Gazi Husrev...

Intram si noi in curtea acestui lacas de cult musulman construit in secolul 16 de catre turci, care sant si fondatorii acestui oras. Facem cateva fotografii si observam ritualul celor care vin sa se roage la moschee. Desi este foarte frig se descalta, se spala pe picioare la fantana de langa intrare, isi lasa incaltamintea la usa dupa care intra in incinta moscheei. Totul pare atat de normal si ramai surprins daca nu ai mai vazut un asemenea ritual. De altfel, marea majoritate a negustorilor de aici sant de origine turca si implicit de religie musulmana.

Facem un mic popas si noi intr-o cafenea unde savuram o delicioasa cafea la ibric. Pentru ca nu mi se accepta plata cu cardul schimb citiva euro in moneda locala, marca bosniaca.

Ne indreptam apoi spre Catedrala romano catolica din Sarajevo cunoscuta si sub denumirea de Catedrala inimii Sacre a lui Isus. A fost construita in anul 1889 de arhitectul Vancas Iosef dupa planuril catedralei Notre Dame din Gijon. Se deosebeste de alte lacasuri de cult ale religiei catolice prin faptul ca pe peretele de la intrare este pictata o moschee.

Facem cateva fotografii si ne indreptam si spre Catedrala ortodoxa cunoscuta si sub denumirea de Biserica sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Este cel mai vechi lacas de cult din Sarajevo, fiind construit in anul 1489. In curtea interioara se afla si un muzeu care are o serie de manuscrise cu caracter religios si o frumoasa colectie de icoane vechi. Platim cate trei euro pentru a vizita catedrala si muzeul. Santem atentionati ca nu avem voie sa facem fotografii. Exista un mit care spune despre aceasta biserica ca aici se afla inmormantat trupul unui copil care a fost inecat in raul Bosna de mama lui vitrega. Un preot ortodox afland asta recupereaza trupul baiatului si il ingroapa in curtea bisericii. In anul 1966 cand a fost restaurata catedrala, muncitorii care faceau sapaturi au gasit trupul baiatului care se consevase perfect. El a fost mutat in biserica si ulterior declarat sfant de catre biserica ortodoxa. Tot de atunci acest loc a devenit si unul de pelerinaj pentru toate femeile care isi doresc copii.

Cand parasim incinta catedralei deja incepea sa se intunece. O luam inapoi prin labirintul de stradute ale bazarului si ne indreptam spre hotel. Ajungem din nou in piata Bascarsija si vedem fantana Sebilj foarte frumos luminata. Ispiti de arome si de o reclama intram intr-o patiserie de unde cumparam cel mai bun burek din Sarajevo. Incercam ambele variante de placinta traditional turceasca cu carne si cu branza. Cerem vanzatorului sa ne puna de toti banii ramasi dupa ce am platit la muzeu si la cafea. Am primit doua portii pe care le vom servi in camera de hotel. Mai aveam cate ceva de vazut si vizitat dar timpul nu tine niciodata cu turistul.

A doua zi am trecut in revista si orasul nou, strabatand bulevardul Mese Selimica care traverseaza Sarajevo de la un capat la celalalt. Sant sigur ca pentru a descoperi cu adevarat acest oras ai nevoie de mai multe zile. Oricum am fost incantat de tot ce am vazut si pentru ca am baut si apa din fantana Sebilj sant sigur ca ma voi intoarce in aceste locuri. Trebuie sa vad si celelalte obiective pe care nu am avut timp cum ar fi Parlamentul, Teatrul National, Muzeul Tunelului, Opera, Podul latin etc.

Orasul nou are si el o multime de locuri frumoase de vazut si vizitat. Pentru astazi ne-am multumit sa il vedem din masina.

Ca o concluzie finala as putea spune urmatoarele; -Desi mai sant prezente urmele razboiului, acest oras renaste incet din propria cenusa. Este un oras curat si sigur. Se construieste mult si se imbina foarte armonios prezentul cu trecutul. Fiind o mare diversitate culturala si religioasa, locuitorii din Sarajevo convietuiesc pasnic si nu mai sant conflicte de ordin etnic sau religios.

Orasul se dezvolta si peste tot domneste o pace care sper sa tina cel putin 10000000000 de ani. Recomand vizitarea acestor locuri.

P. S Inca o data scuze pentru calitatea fotografiilor facute cu un telefon care a facut baie. Vacante si calatorii frumoase va doresc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de micutzu in 04.04.20 18:16:08
Validat / Publicat: 04.04.20 19:31:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOSNIA-HERZEGOVINA. A mai fost în/la: Mostar, Hotel Patria

VIZUALIZĂRI: 5683 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Catedrala inimi sacre a lui Isus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39600 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

mishu
[04.04.20 19:45:00]
»

@micutzu: Start vot! Foarte cald si placut articolul tau, si daca si eu pana acum asociam Sarajevo cu inceperea Primului Razboi Mondial, acum aflu mult mai multe despre oras.

Istorie, religie, normalitate, cam acestea sunt cuvintele care pot caracteriza orasul pe care l-ai prezentat frumos in articol, dar si in poze, chiar dca initial voiam sa imi sterg ochelarii, ca prea aveau aceeasi hiba .

Nu conteaza asta pana la urma, conteaza ce ai vrut sa ne transmiti.

Ma bucur ca ti-ai intalnit si fratele pana la urma, felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[04.04.20 19:54:24]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[04.04.20 21:45:06]
»

Frumoasă prezentare a orașului Sarajevo, frumoasă plimbare! Nu știam mai nimic despre acesta dar citind review-ul tău și văzând și pozele îmi dau seama că orașul are multe de arătat. Mi-au plăcut bisericile, mi-a plăcut Biblioteca Națională, ce suferință a avut cauzată tocmai de un profesor... Sper că fântâna îți va îndeplini dorința!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[05.04.20 07:21:17]
»

Ziceai ca : " Inca o data scuze pentru calitatea fotografiilor facute cu un telefon care a facut baie. "

In perioada asta ceva mai dificila, sunt bune si pozele " alb-negru" , facute cu aparate Ciaika, Smena sau Liubitel, de pe vremea bunicilor, important e sa postam cat mai mult si sa mai deturnam atentia lumii, mai ales in urmatoarele 2-3 luni, de la problemele existente.

webmaster13
[05.04.20 08:31:55]
»

Clipul ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

Dan&EmaPHONE
[05.04.20 10:23:54]
»

@micutzu:

Mi-au placut fantana, biblioteca, moscheea, cele doua catedrale.

Interesant! Nu stiu daca voi ajunge vreodata in aceste locuri asa ca m-am bucurat sa aflu despre acesta in articolul tau.

Felicitari pentru postare.

Inca o data scuze pentru calitatea fotografiilor facute cu un telefon care a facut baie

Pozele nu sunt atat de slab calitative ca sa nu ne puten bucura vizual de aceste locuri.

Numai bine! Sper ca sunteti sanatosi! ????

micutzuAUTOR REVIEW
[05.04.20 10:34:43]
»

@mishu: Multumesc mult pentru vizita si vot. Asta este starea de spirit care domina acum acest oras -normalitate. Se poate convietui pasnic indiferent de originea etnica sau religie. Pentru noi este foarte greu de inteles cauzele care au generat razboiul interetnic si religios care a divizat federatia iugoslava. Parerile sant impartite si toti au dreptate si sarbi si bosniaci si croati. Important este sa fie pace, pentru ca toti sa putem calatori si vizita aceste frumoase locuri. Vacante si calatorii frumoase va doresc. A si sa nu uit MULTA SANATATE.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[05.04.20 10:50:32]
»

@mprofeanu: Multumesc mult pentru vizita si vot. Sa stiti ca toate tarile care au format fosta Iugoslavie sant foarte frumoase. Natura si bunul Dumnezeu au fost darnice cu aceste locuri. Un plus de avantaj il are Croatia si Muntenegru care sant avantajate de litoral si Slovenia care mi se pare una dintre cele mai bogate tari ale Europei. Si Bosnia are o mica fasie de litoral de 11km. Toate aceste locuri isi au propria lor istorie acum si peste tot domneste starea de normalitate. Vacante si calatorii frumoase va doresc. Si multa SANATATE.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[05.04.20 11:01:37]
»

@dorgo: Va multumesc pentru vizita si vot. Adevarul este ca in aceste momente foarte grele trebuie sa ne gasim linistea, bucuria si echilibru in lucrurile marunte si simple. Chiar daca nu putem calatori fizic o putem face aici in mediul virtual, putem descoperi noi locuri cu ajutorul filmelor si al fotografiilor chiar daca sant de o calitate mai slaba. Asa cum am povestit in reviewul despre Krakujevac telefonul a facut o baita intr-o baltoaca si pentru ca am actionat foarte repede l-am putut folosi pentru poze pana la finalul calatoriei. Urmeaza acum Italia si ma bucur ca am reusit sa vad acele locuri anul trecut. Vacante si calatorii frumoase va doresc. Si multa sanatate domnule doctor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[05.04.20 11:09:40]
»

@Dan&Ema: Multumesc mult pentru vizita si vot.

Niciodata sa nu spui niciodata. Tarile fostei Iugoslavii sant la cativa pasi de Romania si au o multime de locuri de vizitat si descoperit. Acum fiecare tara are propria istorie si identitate.

Pentru ca am baut apa din Sebilj sper sa ma intorc prin aceste locuri pentru ca mai am o multime de locuri de vizitat.

Vacante si calatorii frumoase va doresc. Multa Sanatate si sa auzim de bine.

ovidiuyepi
[05.04.20 12:33:02]
»

Felicitarile mele! Un articol frumos si bine documentat. Despre Sarajevo tot timpul este ceva de scris si nu te poti opri. Pozele sunt reusite, parerea mea, chiar daca telefonul a facut baie. Daca este vorba de apa din Sarajevo inseamna ca trebuie sa-l luati in viitoarea excursie.

Multa sanatate si vacante frumoase pe viitor!

micutzuPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.20 13:26:11]
»

@ovidiuyepi: Multumesc mult pentru vizita si ecou. Sarajevo este un oras in care ma voi intoarce cu placere pentru ca mai am foarte multe de vazut. Sper sa trecem cu bine peste aceasta grea incercare si sa ne putem bucura in continuare de calatorii si vacante. Multa sanatate va doresc.

Mika
[06.04.20 11:19:08]
»

@micutzu: De câte ori aud de Sarajevo, asociez orașul cu două lucruri: războiul și JO de iarnă, mai ales cu patinajul. Nu am fost pe acolo, dar văd din fotografiile tale (care au iesit bine, cu toată baia telefonului), că orașul are multe de oferit. Votat cu plăcere.

micutzuAUTOR REVIEW
[06.04.20 19:13:43]
»

@Mika: Multumesc mult pentru vizita si ecou. E un oras frumos si sper sa il pot revedea. Am mai vizitat si Mostar si a fost super. Sper sa trecem cu bine peste aceasta pandemiecai sa putem calatori liberi, sa ne bucuram de frumusetile acestei lumi. Vacante si calatorii frumoase iti doresc. Si multa sanatate.

Dan&Ema
[11.04.20 09:51:29]
»

Noroc ca a ajuns pe prima pagina articolul sa vad ca nu l-am votat desi il citisem si viotasem poze ale lui,

Felicitari pentru articolul despre Sarajevo!

Numai bine! ​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, micutzu, Mika, mishu, mprofeanu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarajevo şi imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045614957809448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1