GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
VISOKO - Cea mai mare si mai veche piramida din lume
Suntem un cuplu de "exploratori" si turisti de aventura si desigur, cand am auzit in urma cu mai multi ani despre marea descoperire de la VISOKO, imaginatia ni s-a aprins, mai exact a luat foc de-a binelea.
Am inceput sa cercetam pe internet cum sta treaba cu piramida respectiva si am vazut pareri pro si mai ales pareri contra. Multe organizatii sustineau ca nu exista asa ceva, ca totul e o poveste. Pe de alta parte un om cu suflet mare, profesorul Semir Osmanagic, lupta din rasputeri, folosind fonduri personale, bani din donatii si multi voluntari, sa scoata la lumina probabil cea mai mare descoperire a secolului.
Avand un drum in zona Belgrad am decis sa ne abatem vreo 2 zile si prin Bosnia Herzegovina si sa bagam un ochi prin piramida cu pricina. Zis si facut! Am pornit noi dimineata devreme din Belgrad cu o simpla harta pentru ca GPS-ul nu mergea bine, ne baga prin tot felul de fundaturi, si intreband in stanga si in dreapta am ajuns la Sarajevo (trebuia sa innoptam undeva si nu stiam unde ar fi indicat, asa ca am mers la Sarajevo cu gandul ca in oras e mai usor sa gasesti cazare).
Ideea a fost buna, Sarajevo este un oras frumos si sigur, hotel am gasit imediat fara probleme, iar serviciile au fost bune. Privind la fata orasului am constatat ca inca este brazdata de urmele razboiului. Blocuri cu gauri peticite prin ele - urme clare de obuze, tineri cu un singur picior - victime ale minelor anti-personal, si salbe de gaurele, peticite si ele, provenind de la gloante. Tara a fost greu incercata, dar intrand in vorba cu localnicii am aflat ca ei nu ii urasc pe sarbi ci pe americani pentru ca doar ei au provocat acest razboi. Orasul are si un targ in centrul istoric unde se gasesc tot felul de produse contrafacute, genti si tricouri de la diverse firme celebre (nu dau nume).
A doua zi am pornit catre VISOKO, un mic orasel nu departe, cam la 1 ora si jumate de Sarajevo. Imediat ce am patruns in orasel am vazut piramida. Pentru un ochi neformat pare a fi doar un deal inalt acoperit cu multa vegetatie, dar noi mai explorasem jungla sud-americana si acolo problema este aceeasi, piramidele sunt acoperite de vegetatie si pot fi usor confundate cu formatiuni naturale.
Am parcat masina si am pornit in sus urmand indicatoarele. Am ajuns la tabara profesorului SAM si acolo am gasit un tanar istoric, voluntar, care s-a oferit sa ne fie ghid. Il cheama SANEL si este foarte instruit si destept. Va sfatuiesc sa nu mergeti sub nici o forma neinsotiti prin padure si nici sa va abateti de la carare deoarece exista mine neexplodate! Mare atentie! Ghidul nostru a inceput sa ne povesteasca despre piramida si cum a fost ea descoperita, profesorul SAM a intuit existenta ei si a solicitat scanari din elicopter si sateliti (chestii f scumpe platite exclusiv din banii lui caci guvernul se opune din toate puterile). Rezultatul scanarilor a fost uimitor, peste tot exista galerii, camere si una peste alta sub piramida au descoperit un labirint enorm care se intinde sub tot orasul Visoko si leaga inca alte 4 dealuri. au scanat si acele dealuri si surpriza! Alte 4 piramide. In total sunt 5. "Pyramid of the Sun", "Pyramid of the Moon" "Pyramid of the Dragon" "Pyramid of the Earth" and "Pyramid of Love".
Au luat mostre din peretii piramidelor si le-au trimis la 5 universitati diferite din lume, 4 din ele au raspuns ca mostrele sunt ciment imbunatatit cu polimeri de calitate superioara celor de azi iar datarea cu carbon a indicat 25.000 ani!!! Singura universitate care nu a raspuns si a mai si pierdut probele a fost universitatea din Londra. In acel moment au inceput sa le dezgroape lucrand pe 2 planuri, unii la suprafata si altii in labirint. Munca este uriasa, si desigur nu pot distruge padurea cu totul, asa ca au mai scanat si au decopertat piramida doar in anumite portiuni. Vezi pozele atasate!
In varful piramidei soarelui este chiar si o fortificatie de provenienta musulmana. Dupa ce am urcat am coborat pe alt drum spre labirint. Acesta este pur si simplu uimitor! Oamenii au excavat portiunile unde se prabusise si acum lucrau la intarirea tavanului cu lemne. Acest labirint este astfel construit incat se ventileaza singur, nefiind nevoie de aparate speciale. Uneori urci, uneori cobori si din loc in loc exista niste camere 4x4 care nu se stie la ce folosesc dar se presupune ca fac parte din metoda de ventilare a labirintului.
La un moment dat am vazut un bolovan urias, de fapt era un bloc enorm de ceramica arsa, greutate 7 tone, acoperit cu inscriptii nedescifrate. Pozitionarea lui e uimitoare, ulterior scanarilor au descoperit ca sub el exista o confluenta a doua ape subterane care emit energii negative. Blocul ceramic e pozitionat deasupra, iar in urma masuratorilor energia negativa este transformata in energie pozitiva prin intermediul sau. Deci are rol de purificare.
In apropierea unei alte camere subterane ne atrage atentia un anunt care spune ca acolo la 2 niveluri mai jos (lucru descoperit prin scanare) exista o alta camera in care se afla 3 obiecte perfect rotunde ce emit energie pura. Nu se stie inca ce sunt. In acest labirint s-a descoperit si o bucata de lemn datata cu carbon radioactiv la 35000 ani! Ni s-a spus piramida a fost atinsa de 3 ori in timpul existantei sale, o data de constructori, a doua oara de cineva care a dorit sa ascunda ceva si a astupat labirintul, si a treia oara de cei care o dezgroapa azi.
Dupa piramida soarelui, ghidul ne-a propus sa urcam si pe piramida lunii. Am luat masina si am urcat. peste tot semne cu ATENTIE MINE, am fost avertizati sa nu parasim cararea. In varful piramidei lunii este terenui unui localnic ce si-a facut o gradina. sarmanul om a sapat pentru o fantana dar nu gaseste decat tuneluri si puturi goale. Aici am vazut ceva incerdibil, de la baza pana la varf constructorii piramidei au facut o strada pt utilaje si un trotuar pt pietoni!!! Da! Acum 25.000 ani... oare ce trebuiau sa care cu niste masini pana sus sau de sus in jos??? O sa atasez poze relevante.
Excursia a meritat din plin si in plus am decis sa mergem voluntari acolo pt sapaturi. Exista program de voluntariat de 2 saptamani, gasiti pe internet.
Daca sunteti interesati de asa ceva va spun din toata inima sa nu ezitati sa mergeti acolo pentru o vizita macar!
Trimis de buterfly* in 01.04.14 17:44:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOSNIA-HERZEGOVINA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descoperă Sarajevo şi imprejurimile" (deja existentă pe sait).
Fotografiile cu o rezoluţie pre mică, care le făcea neclare, au fost şterse. Dacă dispui de altele, cu o rezoluţie mai mare, le poţi încărca pe acelea.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@buterfly: "Excursia a meritat din plin si in plus am decis sa mergem voluntari acolo pt sapaturi. Exista program de voluntariat de 2 saptamani, gasiti pe internet. "
Felicitari, @buterfly. O sa continui sa te citesc cu mare drag. Cand mergeti voluntari? Este un vis de-al meu mai vechi, mai ales de cand sora-mea a fost o luna in Peru, printr-o asociate de calugarite de aici, intr-un program de ajutor social. Cred ca e o experienta care trebuie traita macar o data in viata.
Mi-a ramas in minte starea de bine/liniste in care te afli de cand ai venit din Nepal. Eu incerc s-o extrag din locurile de pe aici, dar sunt convinsa ca nu se compara.
O zi frumoasa!
@alinaro: uite aici niste link catre programul de voluntariat si mult succes, noi cred ca prin august mergem, sa vedem cu timpul cum stam. oricum iti urez succes si spor la sapaturi
Super. Se pare ca nu este interes pentru a spune adevarul despre ele, fac parte din acea istorie ascunsa de ochiii muritorilor de rand.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 La pas prin orasul vechi Sarajevo — scris în 04.04.20 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Jurnal de calatorie în fosta Iugoslavie (II) — scris în 20.09.17 de SN din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Sarajevo - orasul renascut; impresii si recomandari — scris în 02.05.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Visoko - Valea Piramidelor — scris în 10.05.16 de XGeorge din REşIţA - RECOMANDĂ
- May.2013 Sarajevo altfel — scris în 25.03.14 de danezu008 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Trebuia sa vad — scris în 04.01.13 de Bula din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Sarajevo, dragostea mea - partea a II-a — scris în 26.07.16 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ