ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prin Ruse ca prin Cișmigiu. Review fără pretenții despre o plimbare de Duminică după amiaza

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto. ”Un bun călător nu are planuri fixe și nu este interesat să ajungă undeva” – Lao Tzu.

 

Ruse este primul oraș al Bulgariei pe care-l vezi, când treci Podul ”Prietenia” de peste Dunăre, sau, evident, ultimul oraș atunci când pleci din Bulgaria spre România, trecând pe același pod.

Era evident că, atunci când ieșeam din Bulgaria , aveam de gând să petrecem ceva timp, e drept, nu foarte mult, în acest oraș. Ca să fim siguri că vom opri, încă de la plecarea din Veliko Tărnovo hotărâsem că vom mânca la Ruse, sau, în cel mai rău caz, după ce aveam să trecem Dunărea.

Doar că, după ce am ajuns, vremea frumoasă ne-a făcut să agreem ideea unei plimbări prin centrul orașului înaintea celei de-a sta la masă.

Vreau să vă spun ,încă de la început , că habar n-am cum se ajunge în centrul orașului Ruse, altfel decât cu ajutorul Waze sau, mă rog, Google Maps! Eu doar am venit dinspre Veliko Tărnovo, renunțând la ideea inițială de a vizita chiliile de la Ivanovo sau Biserica din stâncă a lui Sf. Dumitru, ocrotitorul Bucureșilor, de la Basarbovo. Sincer, mi se cam luase ,de la Arbanasi , de muzee, biserici și case din piatră!

Așa că, atunci când rulam pe Bdul Bulgaria iar Irina mi-a spus să mă pregătesc să fac la dreapta, eram numai ochi, tot! Am văzut și indicatorul care spunea ”Țenter” ,doar că cu litere chirilice, apoi am mers doar urmând ”indicățiile”, care s-au terminat, prin oprirea într-o parcare auto de lângă o clădire impresionantă. Am înțeles că ne aflam în centrul orașului Ruse.

La prima vedere, Ruse mi-a făcut impresia unui oraș aerisit, cu străzi lărguțe și destul de curat. Dar, indiferent ce mi-ați spune, se vede arhitectura comunistă în construcțiile mai vechi, blocuri ca la noi, în România, multe din ele colorate-n culoarea aia”ciment”, singura mai urâtă ca mine !

În același timp, așa cum am crezut mereu, faptul că trece o apă pe lângă o localitate, îi schimbă acesteia imaginea, o face să pară mai aerisită, mai liberă, ca spațiu, mă refer.Iar Ruse e port la Dunăre.

Din locul unde am parcat mașina, mergând spre Monumentul Libertății , am văzut numeroase terase, mai toate ocupate, semn că orașul are o viață socială activă. Mulți oameni tineri, frumos îmbrăcați, fete gătite de oraș. Clădirile aflate în construcție arată idei noi arhitecturale, pavajul străzilor impecabil.

Am ajuns în Piața unde se află Monumentul Libertății, format dintr-un obelisc în vârful căruia este o femeie, cu o sabie în mână iar cu cealaltă arătând spre orizonturi, alături de statuile a doi lei, din care unul rupe grelele lanțuri ale sclaviei, probabil.

Monumentul a fost inaugurat în 1907, arătând aspirațiile clare de independență a Bulgariei față de Imperiul Otoman, independență ce avea să se pronunțe un an mai târziu, în 1908. Monumentul a ajuns, de-a lungul timpului, să devină un simbol al orașului. Mai știu că a fost realizat de un sculptor italian dar, nu știu cum îl cheamă și, sincer, mi-e lene să mă uit pe Google, mă iertați și voi!

Vremea era superbă, așa c-am ales să ne continuăm plimbarea spre strada principală „Aleksandrovska”, care se află în apropiere de piața centrală a orașului.

Este o stradă unde veți găsi multe magazine și restaurante, terase. Nu veți fi necăjiți de mașini, este o stradă cu acces pietonal. Ne-am plimbat pe-aici și, până la urmă, Adriana a vrut o plăcintă de la una din terasele de-acolo. Normal că mi-am luat lși eu una, tot imensă, tot ”Banițe” dar, ne-am așezat la masă și ne-am bucurat de gustul incredibil de bun.

Pe undeva, cam pe la jumătatea străzii, se face o stradă ce duce spre Portul Ruse dar n-am mai insistat, ne-am întors spre Monumentul Libertății.

Până acolo am ajuns și la clădirea Operei de Stat din Ruse, o clădire frumoasă, vopsită-n roz, ca fondantele ???!!!

În imediata apropiere a ei am descoperit și Biserica Îngropată Sf. Treime.

Biserica are o poveste de spus și anume aceea că, prin 1640, când a fost construită, (ia stați să mă uit, că prea-s multe lăsate-n coadă de pește... 1632, da... și pe sculptorul italian, ăla cu Statuia Libertății îl chema Arnoldo Zocchi), revin, la 1632 când au construit biserica, turcii aveau o lege ce interzicea oricărui lăcaș de cult de altă religie decât cea musulmană, să fie mai înalt decât o moschee. Biserica Sf. Treime ( Svetla Troitsa) este construită în stil rusesc, ori, se știe, rușii vor “mare”, “balșoi “! Ca să păstreze proporțiile mari dar , ca să nu depășească-n înălțime vreo moschee, a fost construită cam ca un demisol mai adânc, săpându-se sub pământ. Am aflat că s-ar fi folosit pentru asta și o catacombă ce era deja descoperită la data construcției.

Am intrat în biserică, accesul liber, după ce au aflat că suntem români și au presupus ei c-am fi ortodocși. Bună presupunere ! Fiind duminică, era slujbă, erau destui credincioși care asistatu la ea. Am făcut câteva fotografii, care să-mi aducă aminte că am fost acolo, încercând să nu deranjez .

Revenind spre Monumentul Libertății, veți remarca Palatul de Justiție, parcul din fața lui și celebra fântână arteziană , ce apare în mai toate fotografiile.

Toată plimbarea asta ne-a luat vreo oră jumătate, așa că, ne-am gândit să mergem spre mașină.

Dar, trecând pe lângă clădirea teatrului din Ruse veți remarca o terasă: Happy Bar & Grill. Chiar dacă păpaserăm plăcintele, mai mult așa, ca să mai tragem de timp și mai lungim șederea noastră-n Ruse, am decis să intrăm și să comandăm ceva, mai ales că ne mai rămâneau vreo 60 de leva necheltuite.

Terasa plină-ochi, dar am avut noroc, chiar când am intrat , o pereche s-a ridicat de la prima masă , din capătul spre Piață al terasei, așa c-am cucerit imediat locul.

Nu o mai lungesc, eu- o porție de calamari (inele, bune), Adriana- un ”mojito”, a zis că nu-i mai trebuie mâncare după plăcinta de mai devreme.

Am fost serviți repede, am tras de timp cu consumația, motivul vi l-am spus mai sus. Am plătit, vreo 26 de leva, 30, cu tot cu tips și am plecat spre mașină.

V-am avertizat, nu a fost o vizită de documentare, chiar ne-am plimbat, așa, la pierderea timpului și pentru a ne bucura de după-amiaza aia plăcută, Dacă vreți, cam cum vă plimbați, voi, cei ce puteți, prin Cișmigiu, plimbare pentru a da ”Reset” creierului.

Ne-a scos Ioana de unde ne adusese și ne-a înscris pe drumul spre Vamă. Am trecut vama ușor, am plătit cele 4 leva taxa de pod și, în 10 minute eram deja la Vama Giurgiu, zâmbind frumos și uitându-ne, senini, la vameșul de verifica faptul ca moacele noastre să corespundă cu cele din buletinele de le ținea în mână.

-Bine-ați revenit în țară, ne-a urat el iar noi ne-am dat seama că, da, e bine că am revenit în țară!

Patru ore mai târziu eram deja în orașul istoric de-i suntem cetățeni.

După ce ne-am liniștit, seara, înainte de culcare, rememorând excursia, am exclamat, involuntar, amândoi:

-Ce frumos a fost!

Da, a fost frumos și în Bulgaria și pe acest sait, că m-ați lăsat să mă laud!

Gata!

 

P. S. La mulți ani celor ce-și serbează ziua onomastică! Un gând bun din partea mea!

 

Web, te rog: youtube


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 26.10.18 13:13:04
Validat / Publicat: 26.10.18 16:10:09

VIZUALIZĂRI: 4682 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Spre Aleksandrovska
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.10.18 16:09:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.10.18 16:21:01]
»

@webmasterX: mersi!

webmaster
[26.10.18 16:55:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis
[26.10.18 18:14:37]
»

@Yersinia pestis: Să-nțeleg că v-au mai rămas leve. 60-30=30. Păcat de ele, trebuie să reveniți în Bulgaria, mai ales acum, că i-ați prins gustul! Să știi că meritau și bisericile alea săpate în piatră (de fapt doar una se mai vizitează, cât s-o mai vizita și ea, că multe zile nu cred să mai aibă). Și Mânăstirea Sf. Dimitrie Basarabov mi-a plăcut, e o atmosferă faină acolo, chiar e un loc atins de mâna lui Dumnezeu!

Mai sunt obiective intre Ruse și Veliko: Cetatea Cerven, orașul antic Nikopole ad Istrum, cascada Hotnița, Mânăstirea Preobrajenski (cu o superbă frescă exterioară înfățișând Roata Vieții)!

Dacă vrei, îți mai zic! Gratis, zău!

Nr. 2: N-am înteles bine: ați intrat în Ruse cu Irina și plecarăți cu Ioana?! Eu credeam c-ai fost doar cu Adi, așa, porumbei-tinerei...

Hai, la bună vedere!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.10.18 18:46:01]
»

@crismis: de fapt, mai este peștera, ekopoteka, mă pregătisem pentru excursia asta.

Am greșit cu “Irina”, de fapt, era “ Ioana” dar, de încăpățânat ce sunt, îți spun că pe Waze vocea feminină are alt nume ca pe Google Maps, nah!!!

Și, până-n Ruse am venit cu Waze doar ca să -mi spuie unde-s gaborii, de acolo am mers cu Google...

Mmm, ce zici, cum am întors-o?!

crismis
[26.10.18 19:46:13]
»

@Yersinia pestis: "Ca la Ploiești?! " Nu, ca la Mărășești!

Păi... ekopoteka e la pachet cu cascada.

iulianic
[26.10.18 20:26:09]
»

@Yersinia pestis:

Ca să fim siguri că vom opri, încă de la plecarea din Veliko Tărnovo hotărâsem că vom mânca la Ruse, sau, în cel mai rău caz, după ce aveam să trecem Dunărea.

Cam așa gândeam și noi când am fost la Turtucaia, atâta doar că în Ruse voiam ceva foarte aproape de zona de trecere, pe lângă pod sau undeva pe malul Dunării. Pentru că nu am găsit nimic, am trecut în România și am mâncat la Restaurant Prietenia.

Cât despre rămasul banilor… asta este și la noi o poveste veche. Tot încercăm să nu ne mai întoarcem în țară cu leva, dar nu ne merge. Și-atunci, căutăm primul prilej să revenim în Bulgaria pentru a-i cheltui. Și uite-așa, anul acesta am fost la vecinii noștri de peste Dunăre de 5 ori. De la ultima călătorie iarăși ne-au mai rămas niște leva și tare mi-e teamă că ne va prinde revelionul în Bulgaria.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.10.18 20:45:59]
»

@iulianic: Noi suntem adepții sărbătorilor religioase acasă, dar, nu poate să vă fie teamă că veți petrece sărbătorile în Bulgaria?!

Știi că veți fi extrem de mulțumiți să le petreceți acolo!

Banii ne -au rămas, ei nu-s pierduți, deja am planificat un Kazanlak, cu a lui sarbatoare a trandafirilor , din prima duminică a lui iunie 2019! ????

crismis
[27.10.18 09:16:26]
»

@Yersinia pestis: M-ai uns pe suflet cu Kazanlacul ăsta! Neapărat cu haltă în Tryavna! Și... prin alte locuri. Dar n-am teamă, te documentezi tu! Dacă ai nevoie de ajutor, aci îs!

krisstinna
[27.10.18 09:23:41]
»

@Yersinia pestis: Da, un oraș comunist. Dar e aerisit si drăguț, o bună obtiune pentru cei din Giurgiu care se pot plimba in voie pe acolo.

Să va fie de bine!

krisstinna
[27.10.18 09:28:02]
»

@iulianic: Data viitoare poți încerca un prânz la Luliaka, in buza Dunării sau la Terasa Seafood & BBQ, tot pe malul apei.

Pentru ceva tradițional eu recomand Ciflika, in centru, noi am fost multumiți mereu.

iulianic
[27.10.18 09:52:44]
»

@krisstinna: Mulțumesc pentru sugestii! Când am "pățit" asta, adică să vrem să mâncăm ceva și să nu găsim la Ruse, aproape de Dunăre, ne întorceam de la Turtucaia. Era o excursie de numai o zi. Vizitaserăm orășelul și Monumentul Eroilor, iar când să mâncăm ceva... pustiu! Nu exista un restaurant, tavernă, orice... deschis în Turtucaia. Nu făcuserăm o documentare serioasă în acest sens în privința orașului Ruse, dar am sperat că malul Dunării - deci apropierea de punctul de frontieră - ne va oferi ceva de mâncare. Ne-a oferit malul românesc al Dunării, adică restaurantul de la Motel Prietenia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[27.10.18 10:03:20]
»

@crismis: Ai fost la Kazanlâc la Sărbătoarea Trandafirilor? Tare mă îndeamnă sufletul să ajungem și noi acolo. Cred că ar fi frumoasă o excursie în grup mai mare, ceva gen miniîntâlnire AFA - ceva cam în genul Paște la Kladovo, dar știu că perioada nu e bună pentru așa ceva. Lumea e deja împrăștiată prin alte destinații pentru că sezonul de vacanțe e început.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[27.10.18 17:13:21]
»

@iulianic: Am fost, am și povestit aici pe site! O experiență extraordinară, nu ne așteptam la așa ceva, ne-a emoționat și ne-a încântat maxim! Noi am apucat doar parada din ultima zi, îmi imaginez cum o fi în rest, să participi la cules, de exemplu... O idee bună să ne organizăm! Agențiile de la noi oare or fi având pe ordinea de zi acest festival?! Întreb pt că era full de grupuri de asiatici, era clar că erau veniți în excursii organizate, aveau locuri rezervate pe niște bancute la paradă. Pe urmă i-am tot întâlnit pe unde ne-am mai foit și noi...

iulianic
[27.10.18 17:44:27]
»

@crismis: Nu cred că agențiile noastre au în programe și așa ceva. Aș fi auzit, poate. Eu am citit într-un Ghid complet Bulgaria și apoi am găsit câte ceva pe internet. Perioada de început de iulie este problematică pentru mulți pentru că deja vara a venit și concediile au început. Și la mine e o problemă dacă mă gândesc la programul de viață al soțului meu, dar, dacă aș auzi că se organizează un grup în acest scop, m-aș înscrie să merg și fără el.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.18 19:22:12]
»

@crismis: Acuma, trebuie să aibă și Doamne-Doamne răbdare cu mine... mai sunt 8 luni pân ‘ atunci!

Cred că o să mai văd Bulgaria de ziua Adrianei, în ianuarie, probabil Pamporovo sau, dacă nu, Ukrayna, la Bukovel.

Nu știu, cum spuneam, să nu-și facă “bărbosul” alte planuri cu mine!

“Să vedem ! “, spuse orbul, dacă o fi nevoie de idei, poa’ c-o să mă tângui !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[27.10.18 20:17:42]
»

Russe!!! A fost prima noastră ieșire peste granițe în vara lui 1974. Nu aveam încă mașină, dar am mers cu fratele meu, deci patru persoane. Am făcut atunci Russe, Plovdiv, Sofia și retur prin Grivița.

Așa emoții și frică, nu am avut niciodată. Parcă eram speriați de bombe. Ieșeam prima oară din țară, ne minunam de toate cele, aș fi cumpărat orice, ne încurcam în bani, ne era frică să nu ne spargă mașina, aveam ipresia că ne urmărește cineva, vameșii erau ca niște balauri și câte altele...

Amintiri zero. Nici aparat de fotografiat nu aveam.

Aș spune că Russe a fost ”botezul” că apoi, să te ții nene, ne-am dat drumu... de nu mă mai opresc nici acum.

elviramvio
[27.10.18 21:20:53]
»

@Yersinia pestis:

Ai grijă ce mărturiseşti pe aici!! Când zici de dame, Crismis e cu răbojul pregătit

crismis
[27.10.18 22:24:54]
»

@elviramvio:

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.10.18 13:08:39]
»

@mihaelavoicu: Eu, prima oară, am ieșit din țară în 2006, în Polonia, la un turneu internațional de fotbal, ce avea loc la Jaworzno, lângă Katowice.

Apoi, în același an, de fapt la vreo două luni, în Germania. Acuma, când trag linie, am cam văzut din Europa vreo 12 țări, cred că, pentru noi, românii, ăsta a fost singurul mare succes al aderării la UE, faptul că putem vizita!

Zoazore
[28.10.18 20:01:15]
»

@Yersinia pestis: Ce timiduț te-ai făcut! Felicitări, domnule CONSUL!

Io am ieșit prima oară din țară în 1992, la Nisa pe Rivieră! Primul meu concediu de salariat!

Frumoasă plimbare, aerisit oraș, bună Banitsa!

Altă dată, atenție ce fete mai iei in mașină!

tata123 🔱
[31.12.18 14:57:20]
»

@Yersinia pestis: Întrucât nu ai activată Mesageria privată îmi permit să îți scriu aici. La mulți ani, un an 2019 cu dorințe împlinite și sănătate. Un an bun!

kerkyra66
[26.03.19 12:14:02]
»

@Yersinia pestis: Ne planificam si noi Pastele la Veliko, iar la intoarcere am vrea sa oprim in Ruse. Cum e cu parcarile in centru, cam pe unde ati gasit voi parcare si a fost contracost? Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, iulianic, kerkyra66, mihaelavoicu, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ruse și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091203927993774 sec
    ecranul dvs: 1 x 1