GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La momentul la care scriu aceste comentarii exista doua review-uri foarte bine documentate ale lui Costi de Rotterdam, pe care le recomand cu caldura deoarece:
- contin poze; din anumite motive eu nu le mai am la dispozitie, asa ca voi atasa doar poze pe care le veti gasi si voi pe net
- sunt foarte bine documentate
Si atunci ce doresc eu? Sa vin cu cateva impresii personale, despre un oras in care am petrecut 3 saptamani (una in iarna lui 2000 si restul in iarna urmatoare, cand am facut acolo si revelionul) mai mult ca un hoinar decat ca un turist uzual. Am ajuns acolo nu atat pentru a vizita orasul, cat pentru a incerca sa regasec niste sentimente si sensuri pierdute, asa incat incarcatura emotionala deosebita m-a facut sa ma atasez mai mult de acest oras decat as fii crezut, mi-a dat posibilitatea sa-i vad acele fatete care mi-ar fii scapat cu siguranta daca as fii ajuns acolo intr-o simpla calatorie. Poate ca aceste lucruri nu vor fii de prea mare folos unui turist grabit, cum suntem cu totii astazi, dar risc totusi, incercand sa-i dau acestui oras o sansa in plus.
Pentru ca ce poti spune despre Rott din prima?
Ca este un port. Multa vreme a fost cel mai mare port cargo al lumii, fiind detronat de Yokohama. Dar din cauza dimensiunii si a specificitatii topografice, nu prea ai cum sa-l vizitezi. Cel mai bun lucru e sa-l vezi din turnul Euromast.
Ca este centrul financiar al Olandei? Ei, asta parca mai merge. Are un mai mare impact. Arhitectonic, in primul rand, si asta se vede din pozele lui Costi, dar si sub aspectul preturilor mai piperate decat in Amsterdam.
Mai putini stiu ca este in acelasi timp si un puternic centru universitar – in genul in care este si Thessalonikul in Grecia – sau ca aici este cel mai “international” program MBA (doar 5% dintre studenti sunt olandezi), program care este si destul de bine cotat (la acea vreme era printre primele 30 din lume), asta facand ca viata de noapte sa fie destul de interesanta.
Poate si mai putini stiu ca in timpul WWII a fost aproape ras de raidurile aviatiei germane, asa incat singurele cladiri ramase in picioare au fost primaria (Stadhuis), cladirea postei (situata alaturi) si catedrala (Sint Laurenskerk) ? Asta a facut posibila refacerea lui din temelii aproape, si asa cum iarasi Costi a reusit asa frumos sa arate.
Dar ceea ce oricine ar trebui sa stie, este ca aproape orice in acest oras poarta, cu multa mandrie numele lui ERASMUS, desi statuia lui nu este prea bine pusa in valoare, dar o puteti gasi undeva in fata catedralei.
Si apropo de catedrala, am vizitat-o in prima zi de Craciun. De fapt statem in dubiu, ne stiind daca e deschisa sau nu, cand un grup de tineri m-a poftit sa intru, si intelegand ca sunt turist (faptul ca in ciuda accentului nu eram britanic ci roman nu i-a speriat) s-au oferit chiar sa-mi traduca slujba. Tin sa va spun ca spre surprinderea mea, obisnuit fiind cu frecventa mare din bisericile noastre de sarbatori, am constatat ca eram doar eu si aproximativ 10-15 credinciosi. Dar nu am zabovit prea mult, incercand sa nu-i deranjez. In general Rott-ul nu este privit ca un oras turistic, asa ca veti putea fii surprins sa constatati lipsa inghesuielii tipice (multi asiatici mici...) in zonele de interest.
A, si apropo. Indecizia mea (din fata catedralei) era legata de dificultatea de a intelege cum functioneza o tara in care – la aceea vreme – rata somajului este de sub 2%. Da, ati citit bine. Imaginati-va, daca puteti, o tara in care magazinele se inchid la ora 18.00pm! sau in care sinigurele non-stop-uri sunt benzinariile? In care la un post de politie oarecare trebuie sa suni la intrare ca sa-ti deschida! In care in weekend ai un singur supermarket dechis in tot orasul (si aici vorbesc de Rott)!
Asta imi aminteste de cel mai frapant lucru din Chisinau – scuzati divagatia – in care consider ca starea de saracie nu poate fii reliefata mai bine decat de faptul ca nu exista cotidiene in limba romana!
Revenind, pot spune ca lipsa hoardelor turistice – scuzati expresia, pentru ca si eu am facut parte din ele, de atatea ori... – e mult mai placut si mai eficeint sa simti pulsul unui oras. Poate ca asta face si ca masinile sa nu te claxoneze in centru chiar daca nu treci pe trecerea de pietoni. Dar mare grija la biciclisti. Acestia nu vor ezita sa dea peste tine daca mergi pe banda lor, si credeti-ma ca deseori nu veti fii constienti de asta. Din fericire, statura m-a ferit de acest pericol.
Un alt loc bun de vizitat daca nimeriti ziua potrivita, este piata ambulanta (Binnenrotte) din Blaak – este o statie tripla: tramvai, metrou si tren, asa ca nu puteti s-o ratati. Sau, si mai simplu, este situata in apropierea Creionului (Blaaktoren) si a Cuburilor. In aceasta piata am constat spre stupoarea mea ca intr-adevar exista mai multe calitati de produse – deobicei 3. De la cartofi la portocale. Asta ma face ca si azi, dupa atatia ani, sa ma indispun cand vad invariabil in supermarket-urile romanesti etichetate cu calitatea I toate rebuturile... Dar va puteti dispune cumparand putina Gouda, o branza (cascaval, pe numele romanesc) cum nu o sa mai gasiti la intoarecerea acasa, care se topeste incet-incet in gura, cu o savoare deosebita. Si apoi incercati peste marinat, pe care vanzatorii ti-l ofera pe o felie de paine proaspata. E bine sa aveti niste guma de mestecat, pentru orice eventualitate. A, si tot aici, cautati – e specific olandez – jofrele lor cu miere. Sunt cate 10-15 (stiva verticala) ambalate intr-o punga de cele mai multe ori transparenta. Nu le puteti rata.
Si daca sunteti aici, apropiati-va cu incredere si intrati in curtea Cuburilor (Kubuswoningen). Sunt cele mai ciudate cladiri pe care le-am vazut, si sunt locuite – adica nu sunt birouri. Apoi traversati strada si ajungeti pe malul unui canal (Oude Haven), unde puteti lua o gura de bere, sau ce va face placere, admirand panorama care incepe sa se deschida in fata voastra.
Pentru ca asta este frumos in Rott. Spatiile mari, larg deschise, care pot fi admirate cel mai bine din turn, dar si de pe unul din poduri sau de pe mal. Chiar va incurajez sa faceti o mica promenada pe malul drept – zona Tropikana. Veti fii surprins de forfota de pe fluviu – si credeti-ma ca indiferent de zi e la fel. Dar si de vant, si cel mai adesea de ploaie. Pentru ca asta este cel mai suparator aici, cel putin pentru noi, romanii.
Si ca sa intelegeti ami bine despre ce e vorba, puteti vedea mai multe: click aici
O alta curiozitate a orasului insuficient promovata este o (sau un, nu stiu exact) mini walk of fame, de gasit la urcarea pe podul Erasmus dinspre centru. Aaaa, fiind un “walk”, e bine sa fiti pe jos, sa vedeti ceva :)
Daca vreti sa vedeti cum arata insa partea rezidentiala a orasului, puteti sa va bucurati atat de cladirile dezvoltate pe vremea impozitului locativ pe latimea propietatii, dar si de blocurile obisnuite sau chiar vile, incercati sa ajungeti pe marginea parcului/lacului Kralingse – ei spun ca e echivalentul olandez al Wood-stock, dar nu stiu sa va confirm asta. Daca nu stiati, a fost o verme in care dezvoltarea urbanistica a fost puternic marcata de metoda de impozitare a propietatilor in functie nu de suprafata, ci de latimea acesteia la strada. Astfel veti intalni casele standard (inclusiv in Red Light-ul din Amsterdam) cu intrare prin dreapta, sufragerie la strada si living si bucatarie in spate si dormitoare la etaj.
Interesant este ca de cele mai multe ori poti vedea in casa oamenilor, vremea nu foarte insorita facandu-i sa nu aiba ferestrele acoperite integral cu perdele. Mai mult, in prezent orice cladire nou construita trebuie sa indeplineasca anumite norme privind suprafata minima a ferestrelor, tocmai pentru a facilitata prezenta luminii naturale intr-o cantitate cat mai mare in interiorul locuintelor.
Pentru zona de lux a orasului, treubie sa mergeti putin mai departe (dar nu foarte) pana in apropierea Universitatii: Arboretum Trompenburg – vezi poze.
Ca ordin de marime, toate locatiile descrise pana acum sunt la o departare de maxim 3km de centru (sa zicem primarie). Informativ puteti vizualiza locatia: click aici In dreapta jos este Universitatea, dreapta sus parcul, stanga jos zona Blaak-Cuburi-Catedrala.
Pe partea de cumparaturi, puteti beneficia de gruparea lor in jurul pasajului pietonal care subtraverseaza bulevardul central (Koopgoot), adica cam 200m mai jos (spre podul Erasmus) de primarie si posta. Va recomand V&D Rotterdam Centrum – un fel de magazinul Unirea :), situat in spatele World Trade Centrum (urmatoarea cladire mare pe partea stanga, dupa posta).
Si ca sa revin putin la ciudatenile/specificitatile orasului (si probabil ale Olandei, dar nu pot garanta, mare parte din informatiile prezentate fiind obtinute de la studenti din caminul incare am locuit, si care nu erau olandezi – vezi si poze). Trec peste cornetele cu cartofi prajiti innecate in maioneza, in speranta ca ati vazut Pulp Fiction, si ajung la faptul ca oamenii astia seara stau in casa! Magazine deschise pana tarziu? Nu. Stat (atarnat...) in baruri pana tarziu? Nu! – exceptie facand studentii, normal. Pizza delivery dupa ora 11pm? No way! In schimb, umblat mult cu bicicleta – si din pacate aruncarea lor impreuna cu umbrelele rupte fix in canale.... Asa ca la ei magazinul de biciclete e o imensitate, cum nu prea vezi prin alte parti. Iar nivelul ridicat de trai se traduce prin multitudinea magazinelor specializate: branzeturi, carneturi/mezelarii, tutun. Cand ati vazut la noi asa ceva ultima oara? Cam tot atunci cand o sa vedeti si data viitoare!
Asa incat mergand sa petrec revelionul in Paris, pe strada, stati linistit, ca atat a fost bugetul, dar macar “strada” s-a numit Champs Elysee.... am ramas frapat vazand ca acolo inclusiv cofetariile erau deschise la ora la care lumea pleca la miezul noptii din Place de la Concorde. Veneam direct din Rotterdam, unde a trebuit sa cumpar paine de le benzinarie, ca fiind Craciunul era totul inchis, si ma intorceam tot acolo...
Dar evident, nu pentru asta va invit sa vizitati Olanda! Ci pentru mutliculturalitatea care face oamenii mai deschisi – dar in mod cert in alt mod decat in Romania. Nu e vorba de opsitalitatea cu care suntem noi obisnuiti, ci de o “minte deschisa”. Indoctrinat cu tensiunile inter-rasiale din orice film american, am ramas cu gura cascata vazand in tren, o bunica alba dragalasindu-si nepoti negrii ca abanosul.
Scuze, dar divaghez iar putin, ca tot am ajuns la chestia cu trenul. E un mod foarte bun de transport prin Olanda, pentru ca multe gari sunt in “buricul” targului (in Bruxelles deasemenea), si avantajul e ca biletul luat este generic, pentru o calatorie cu trenul pe o anumita distanta, adica poti sa iei orice tren din ziua respectiva. Iar pe ruta Amsterdam-Haga-Rott circula cu o frecventa multumitoare, pentru ca sunt multi navetisti. Pe partea de transport local, in acea perioada era principiul zonarii: circulai intr-o anumita zona, compostai o singura calatorie, dar daca parcurgeai tot orasul ajungeai sa compostezi pana la 3 calatorii.
A, si foarte important! Sa nu cadeti pe jos cand vedeti ca la ora 6.30am in weekend nu vine tramvaiul si riscati sa nu ajungeti la timp pe Schipol! Verificati orarul din statie, sa vedeti ca primul tramvai vine abia dupa ora 7am!!! Si apoi fuga la metrou. Ca pana la Gara riscati ca pornirea sa fie jumate din costul cursei, ca la ora aia nu e nimeni pe strazi....
am sa pun cat de curand si pozelel promise
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (OvidiuB); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Super relatata hoinareala ta... parca as fi citit un jurnal personal, bine ascuns in podul casei...
Felicitari si la cat mai multe astfel de vacante care sa iti bucure sufletul!!
Mi-ai redeschis "cutia" cu amintiri; tot aman sa revad Rott & Amsterdam dar presimt ca in curand le vine randul... "maxim am spus" de punctaj pentru tine.
multumesc mult amandoura.
In fuga vietii cotidiene nu mai apucam sa facem astfel de calatorii. de aceea poate (disponibil doar in vest, momentan...) exista asa numitul an sabatic, in care nu doar vizitezi, ci reusesti sa te vizitezi si pe tine. Ca atunci cand privind intr-o vitrina vezi nu doar ce e dincolo de ea, ci vag, te vezi si pe tine.
din pacate nu doar timpul ne lipseste, ci si un anume nivel de trai si o atitudine diferita asupra vietii - dar asta insa se mai poate educa.
Ma bucur ca "te-ai regasit" intr-un loc atat de frumos. Este minunat ca si dupa atatia ani, se simte in "vocea" ta, bucuria (sau linistea) acelor zile.
un super bonus de la mine. Rotterdamul este cel mai vizitat oras de catre mine, pt simplul motiv ca firma la care lucrez in prezent are sediul acolo.
Cateva remarci: olandezii ies seara in oras si inca des dar la masa si la distractie, nu la shopping... nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu intr-un restaurant cu mai putin de 50% din mese ocupate.
Atentie: la benzinarii nu vand niciodata alcool, si da sunt singurele deschise. Dar chestia asta se intampla frecvent si in Germania sau Austria.
Magazinele in Olanda sunt deschise joia pana la ora 21. Acolo nu se sta peste program fara ore suplimentare, iar regimul lor este f bine legiferat. Este unul din motive. In plus la olandezi masa se ia in familie intotdeauna impreuna, in jurul orei 18.30 - 19 cand de obicei toata lumea este acasa!
Inteleg ca e vorba de firma U.
Am tras o petrecere (ca sa nu-i zic bauta) cu un indian care locuia acolo din acelasi motiv, fiind ceva sef pe financiar pe divizia alimentara pe EMEA, daca tin bine minte. Un super tip, si o sotie extrem de frumoasa.
Desi credeam ca nu o sa am probleme, a avut un stil de a bea amestecat incredibil, iar la 4 dimineata a fost in stare sa proneasca masina, sa iasa din parcarea subterana si sa ma duca pana la camin, in timp util sa dorm 2 ore inainte de a prinde avionul...
Hey... Romania e plina de firme Olandeze... la un moment dat erau nr 1 in capital investitit in Romania. Nu conteaza firma.
Olanda este insa o tara superba pt ca oamenii de acolo sunt muncitori, chibzuiti, comercianti inascuti si au stiut sa o faca asa!
Au cel mai mare port si unul din cele mai mari aeroporturi din Europa... asta spune multe despre relatiile lor comerciale.
eu din pacate nu am avut prea mult contact cu olandezii; asa cum am spus am stat intr-un camin cu studenti, in mare majoritate non-NL, dar istoria lor este incredibila pentru o natie atat de mica. la fel sunt si bancurile facute de ei pe seama belgienilor...
Si daca poti, si nu ai facut-o pana acum, cand esti "in zona" da o fuga pana in Delft. Primaria (cu piata ei cu tot) si catedrala veche merita vazuta.
Legat de marime, sunt natia cu cea mai mare medie ca si inaltime, nu stiu daca din lume, dar din Europa sigur.
Desi s-a amintit, subliniez ca au o alta clima complet diferita de a noastra, ploua si de patru ori intr-o zi asa ca umbrela intra in recuzita.
corect... la 1.80 esti considerat foarte scund in Olanda. Cred ca si sarbii concureaza cu brio in acest clasament.
Si umbrela este absolut necesara, intr-adevar.
OvidiuB.
te felicit pentru review-ul tău, pe care l-am citit abia acum, seara tâziu, dar care mi-a adus aminte de clipele frumoase petrecute la Rotterdam (mai ales că nu am avut de-a face cu ploaia).
Oricum, mie mi-a plăcut oraşul mai mult decât Amsterdam-ul, asta în primul rând că, aşa cum spuneai şi tu, aici nu vezi puhoaie de turişti, care să invadeze oraşul, grăbiţi să mai bifeze un obiectiv văzut.
Iar în ce-i priveşte pe olanezi, eu am un respect deosebit pentru tot neamul germanic, dar cei mai grozavi dintre ei sunt danezii şi suedezii.
Oricum, jos pălăria şi pentru olandezi, un popor ce şi-a cucerit la propiu jumătate din teritoriul ţării din mare nu poate fi decât unul demn de tot respectul.
Apropo de bancurile cu belgeni, poate nu ştii ce bancuri au francezii cu vecinii lor...
Îmi pare rău că vin abia cu votul nr. 8, dar asta înseamnă că review-ul tău a fost foarte bine primit.
Costi, ma bucur ca ai ajuns sa citesti review-ul meu. O parte din calitatea lui e legata de standardul impus de tine si asta e foarte bine. Oricum, dupa 9 ani si fara poze eu nu as fi reusit sa vin cu atatea informatii corecte ca si tine, de aceea am tinut sa-ti multumesc de la bun inceput.
cat priveste bancurile francezilor despre belgieni, nu am vrut sa fac referire pentru a nu fi complet off-topic...
molko, cred ca e vorba de cladirea cu ceasul electronic deasupra? vis-a-vis de H&M? un fost coleg expat, la terminarea contractului din Bucuresti se mutase in Rott si statea tocmai in blocul de vis-a-vis; cand l-am vizitat imi spunea ca nu mai are nevoie de ceas in casa... tot el insa spunea ca in romania se muncea mai mult - dar comparatia se referea evident doar la firma respectiva.
Cat priveste aspectul... o colega imi spunea ca o sa ma prind ca ajung in Olanda pentru ca acolo femeile arata ca vacile. Era o exagerare, evident. Pot spune insa ca la varietatea de natii de acolo, mi-a fost greu sa sa trag vreo concluzie. Alta decat ca barbatii arata bine, sunt ingirjiti, cam asa cum fac frantuzoiacele. Femeile insa mi-au parut putin masive si genul mai sport - toate aceste aprecieri fiind legate de albi.
Dar cred ca tema asta merita un topic separat!
Ovidiu.. nu stiu la ce cladire te gandesti. Dar daca e vorba despre celebra cladire "Unilever" din Rotterdam.. nu.. nu lucrez la ei. nu as putea lucra in corporatii mastodont de genul asta.
Si da, olandezele arata cam ca vacile. Genul sanatoase, tzapene. Dar stiu sa-si puna in valoare si dramul ala de feminitate pe care-l au. astfel incat pot spune ca sunt apetisante. Vaci apetisante!
Gata, sorry de off topicuri.
Ovidiu daca nu-ti place melodia atasata, este de ajuns un semn si schimbam!
@Molko.
Indiferent cum arata femeile din aceasta tara, mi se pare un gest total nedelicat din partea unui user AFA sa foloseasca expresia:
'' Si da, olandezele arata cam ca vacile. Genul sanatoase, tzapene. Dar stiu sa-si puna in valoare si dramul ala de feminitate pe care-l au. astfel incat pot spune ca sunt apetisante. Vaci apetisante! ''
Cine te crezi tu, Dumnezeu, de iti permiti sa vorbesti astfel despre femei?
Meriti cu varf si indesat o pedeapsa, sper ca mai citesti cineva din conducerea site-ului ce se scrie pe aici, din cand in cand!
Sa-ti fie rusine, cred ca mama ta nu ar fi mandra de tine nicidecum in acest caz!
Georgiana... am impresia ca te-ai trezit cu fata la cearceaf si iti propun ca de acum incolo sa incerci sa sari comentariile mele. A fost o completare a celor spuse de Ovidiu. daca tu te-ai simtit deranjata imi pare rau...
In orice caz o olandeza ar fi mult mai putin deranjata decat esti tu de aceste remarci, pt ca ele (olandezele) au simtul umorului... tie iti lipseste cu desavarsire. Nu cred ca trebuie sa vorbesc "delicat", si in nici un caz tu nu ai dreptul sa-mi spui mie sa-mi fie rusine si nici sa faci referiri vis-a-vis de parintii mei.
Iti propun sa-ti vezi de treaba ta si pur si simplu sa ma ignori asa cum incerc eu sa fac cu tine. Din pacate la mesajul de mai sus a trebuit sa raspund.
Cat priveste pedeapsa... no comment, dar cand se va intampla iti dau tie unul din boii mei de la bicicleta.
Zi usoara sa ai... pe mine m-ai distrat.
@molko
Sincer nu ma asteptam din partea ta la o asemenea atitudine de Ferentari, dar se pare ca m-am inselat.
Ai scos toata "artileria" din dotare si cred ca ai gresit in cazul de fata, pastreaz-o totusi pentru altii.
Referitor la olandeze, simtul umorului il gasesti dupa ce consuma 10 beri Amstel daca nu sunt extrem de tacute.
n-am scos nici o artilerie, nu detin asa ceva. Si nici nu vad unde am gresit. Era o discutie amicala cu un coleg de site despre felul in care arata un popor. E ca si cum ai spune bancuri cu olteni iar oltenii s-ar supara (risc sa fiu iar pus la punct probabil). Iar pt asta Georgiana isi permite sa imi spuna (a n-a oara) ca trebuie sa-mi fie rusine! Ca ma cred Dumnezeu, ma ameninta cu pedepse samd. de unde pana unde? Nu cred ca are de ce sa-mi fie rusine si nu vad unde este atitudinea de Ferentari.Cat priveste faptul ca te-ai inselat... eu ce pot spune... O zi frumoasa.. si scuze de off topic
PS Eu nu am intalnit olandeze care sa bea 10 beri! in general prefera vinul rosu. Sunt femei destul de finute chiar daca din exterior nu arata. Daca apuci sa le cunosti sunt de nota 10.
imi pare rau ca o frantura de fraza din postul meu - o gluma de altfel - a atras dupa ea astfel de comentarii.
indiferent cine are dreptate, cred ca ar fi super daca am reusi sa pastram acest gen de discutii in cadrul privat, pentru a nu arunca o lumina negativa asupra locatiei descrise.
please!
merci.
@Molko,
cand asemeni o femeie cu o vaca(INDIFERENT DE NATIONALITATE)... nu poate fi nicicum finuta, nu te mai contrazice singur!
M-a durut, pentru ca si eu sunt tot o EVA, ca mama ta dealtfel!
Chiar imi sta in gat expresia asta si, sincer, nu-i gasesc rostul pe un site serios de turism.
PUNCT!
Foarte bine spus, OvidiuB.
Momentan, am sa inchid threadul fiindca aceste discutii nu au legatura cu locatia si nici nu cred ca sunt constructive.
Fiecare si-a expus punctul de vedere, sunt sigur ca s-a inteles ideea, nu vad ce altceva ar mai trebui spus, pozitiile celor doua parti imi par clar definite si din pacate, ireconciliabile pe acest subiect.
Prin urmare, thread inchis.
Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.
- Apr.2024 Brielle: Bastionul Libertății Olandeze în Războiul de 80 de Ani — scris în 02.05.24 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Rotterdam in martie 2020 — scris în 22.03.20 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O plimbare în Rotterdam — scris în 20.08.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Impresionant — scris în 14.07.16 de lucris din GERMANIA [ALTE LOCURI] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Schiedam, aromat de jenever — scris în 07.04.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 O zi in Rotterdam — scris în 22.10.15 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 O ceașcă de cultură în Muzeul de top „Boymans - Van Beuningen”, Rotterdam — scris în 19.05.15 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ