ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Sfântu Gheorghe [CV]
ÎNSCRIS: 20.02.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Fragmente de istorie conservate cu grijă

TIPĂREȘTE URM de aici

„Prietenii sunt cei mai buni ghizi”, mi-a spus recepționerul de la hotelul unde ne-am cazat în Regensburg. Eh, prietenii pe care i-am vizitat la aici în timpul hoinărelii nostre prin Bavaria sunt arheologi și specialiști în conservarea patrimoniului cultural. Astfel că, am avut parte de niște ghizi foarte pricepuți. Ei ne-au arătat orașul ca o îmbinare minunată între vechi și nou, între cultură și modernitate, între frumos și util.

În 13 iulie 2006, ansamblul „Orașul vechi cu Stadtamhof” a devenit cel de-al 32-lea sit în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Ansamblul conține în jur de 1000 de monumente arhitecturale. Pe o arie de 183 de hectare ale sitului locuiesc 15000 de oameni. Într-o astfel de casă-monument, aparținând Universității din Regensburg, locuiau și prietenii noștri. La parter funcționa o pizzerie, iar pe cele două etaje superioare erau apartamente pentru oaspeții universității. Am făcut câteva fotografii să vedeți cum erau conservate elementele interioare vechi. Într-o clădire veche de 1000 de ani ne-am cazat și noi... Altstadthotel Am Pach.

Oriunde priveam, în zona centrului vechi, ni se arăta istoria de 2000 de ani a orașului. Câteodată, ți se arăta evidentă, iar altă dată bine ascunsă, trebuia să o cauți...

Prietenii ne-au dus într-un loc pe care noi, singuri, nu l-am fi putut descoperi, decât, poate, întâmplător. Un loc ce, la prima vedere, părea intrarea îngustă într-un centru comercial. Dar nu. De fapt, era o parte din zidul Castrului roman Regina. Bine păstrat până în zilele noastre, zidul este inclus într-o construcție mai nouă, pe a cărui pereți găsim date despre Castrum Regina. Iar de cealaltă parte a zidului roman se află... o parcare acoperită etajată.

Tot din acea vreme, datează și Porta Praetoria, o construcție din blocuri mari de piatră, parte a așezării romane Regina. Fragmente din ceea ce a mai rămas din Porta Praetoria, monument ce datează din anul 179 (pe vremea lui Marcus Aurelius) se pot vedea astăzi în pereții unei clădiri din secolul al XVII-lea. După ce am trecut prin Porta Praetoria, am ajuns într-o curte interioară, în spatele Catedralei Sf. Petru, unde funcționează un hotel și un restaurant. Aici am găsit o statuetă alegorică interesantă. Dacă te uiți la ea din față, vezi cum un cleric predică unor gâște (nimic în neregulă cu această imagine), dar dacă te uiți în spatele statuii vezi cum, de sub sutana clericului iese un lup care a înșfăcat o gâscă de gât. Hmm, subtil?

Catedrala Sfântu Petru, cu ale sale turnuri înalte, se vede din orice parte a orașului. Construită pe vechea așezare romană, catedrala este un monument reprezentativ de arhitectură gotică și este faimoasă pentru vitraliile sale. Aproximativ 100 de imagini cu Sfântul Petru se găsesc în catedrală sub diverse forme. Ceea ce mai este interesant la ea, este faptul că în interior este o fântână cu scripete și găleată, care a fost demult sursă de apă pentru locuitorii orașului. Pe o ușă laterală a domului am intrat într-un spațiu expozițional dedicat tezaurului domului. Breasla aurarilor era una dintre cele mai nobile și bine reprezentate în Regensburg. „Domschatz” dezvăluie obiecte din aur folosite în serviciul religios (crucifixe, casete, sceptre, platouri și cupe), îmbrăcăminte clericală cu broderii fine cu fir de aur și covoare cusute cu mărgele. Remarcabil este un exponat din aur, de doar 5 cm, în formă de fluture, pe care este pictată scena crucificării (realizată în anii 1310-1320).

Totul în oraș este conservat cu grijă sau interesant restaurat. Acest lucru l-am putut observa și la Muzeul de Istorie al Regensburgului. Istoria de 2000 de ani a orașului este prezentată într-o clădire interesantă care, la intrare pare un spațiu expozițional, dar se continuă până într-o biserică medievală.

Aș vrea să vă mai spun că în hoinăreala noastră am observat că sâmbăta localnicii merg la cumpărături prin magazine sau târguri. Am văzut un târg mic organizat în Piața Teatrului unde producătorii locali își vindeau produsele din carne (multe feluri de cârnați) sau legume și fructe. Iar duminica se plimbă. Magazinele sunt închise, doar muzeele și restaurantele sunt deschise. Muzeele au prețuri de acces mici (3-5 euro/ persoană), dar sunt deschise numai până la orele 17. Se mai pot face tururi cu autobuzul turistic care pleacă de la catedrală către Primăria veche și Podul de Piatră peste Dunăre până la Palatul Thurn und Taxis și Wurstkuchl. Turul costă 9 euro și durează 45 de minute.


[fb]
---
Trimis de istvana in 16.02.19 16:18:24
Validat / Publicat: 16.02.19 17:26:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1922 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (istvana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Catedrala Sf. Petru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Regensburg:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06140398979187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1