ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2016
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Demir Baba Teke [Isperih, Sveshtari] – locul sacru de vindecare al tracilor

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Nu va lasati influentati de denumirea cu iz de moschee turceasca si nu ocoliti acest loc pentru ca el este incarcat cu energie blanda si vindecatoare si ne-a fost lasat noua de stramosii geto-daci.

    Locul se afla in apropiere de mormantul regelui Dromichete, la Isperih.

    De indata ce lasam masina intr-o parcare amenajata rustic intr-o padure si patrundem printre cararile codrului atentia ne este atrasa de multimea de zdrente colorate legate prin copaci.

    Privind cu atentie descoperim tot felul de obiecte de imbracaminte legate in copacii de pe margine scarilor de ciment care coboara. Imi amintesc de alte locuri unde oamenii cu diverse probleme de sanatate considera ca lasand un obiect de imbracaminte, boala si raul se vor indeparta de cel al carui obiect este lasat la acest loc sfant.

    Ajungem la un soi de mausoleu mic unde este inmormantat un personaj pe nume Demir Baba considerat sfant in cultul Alevi. Alevismul combina cu succes elemente ale islamismului, crestinismului dar si misticismului. Alevismul propavaduieste dragostea si respectul pentru toate fiintele de pe pamant.

    In interiorul mausoleului se afla mormantul lui Demir Baba. Pe acoperisul acestui mausoleu au stat impreuna pana in 1927 atat crucea crestina ca si semiluna islamica. Acum mai este dar semiluna.

    Ceea ce este cu adevarat ciudat la denumirea actuala a locului este ca in traducere ea inseamna Templul Tatalui Fierului – The Temple of the Iron Father. Iarasi gandurile ma poarta catre zeii veniti demult din ceruri cu carele lor de foc, zei care aveau printre ei un fierar priceput, pe Hefaistos... oare aici era locul unde s-a stabilit el sau cei care il venerau?! Si totusi ce legatura sa fi avut el cu medicina?

    Dar ceea ce imi atrage atentia este exteriorul. Mausoleul este plasat intr-o curte cu zid din piatra realizat exact ca celebrul murus dacicus adica din bucati enorme de piatra perfect slefuite si suprapuse cu precizie milimetrica si fara lianti. In exterior este pamant in timp ce blocurile de piatra de pe interior sunt sculptate cu motive solare, cu floarea vietii si multe alte motive apartinand clar culturii trace.

    Undeva in departare pe un perete de stanca ce se vede in zare, descopar cu ochiul liber coridoare secrete si ferestre sapate la inaltimea muntelui. Oamenii locului cred in puterea vindecatoare a izvorului de la intrarea in curtea strajuita de murus dacicus si vin sa bea din apa lui limpede ca cristalul. Este clar ca aici era un centru de vindecare al tracilor, un sanctuar, probabil locul unde un adept al scolii Zalmoxiene practica medicina dupa invataturile lasate lui de zeu. Aici se pastreaza si o piatra de sacrificii pe care localnicii vin sa o atinga si sa se vindece.

    Mergeti sa vedeti acest loc atat de straniu, mergeti sa beti din apa cristalina cu proprietati vindecatoare, mergeti sa atingeti piatra de sacrificii, mergeti sa simtiti sub talpi pamantul stramosilor si sa priviti cu atentie la sculpturile din zid. Va fi o experienta unica si cine stie, poate marii zei va vor oferi vindecarea si pacea pe care o cautati.

     

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film: https://www.youtube.com/watch?v=Iot1qrG_cxs&t=15s

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 10.05.17 09:48:13
    Validat / Publicat: 10.05.17 10:30:09
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

    VIZUALIZĂRI: 3126 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Mausoleul lui Demir Baba
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55200 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [10.05.17 10:17:53]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Razgrad și împrejurimile, Razgrad" (deja existentă pe sait)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 11:11:08]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    Lucien
    [10.05.17 11:41:32]
    »

    impresii deosebite despre o locație care face parte din categoria obiectivelor turistice alternative, din acelea unde sufletul (spiritualitatea) ia locul distracției.

    În plus că nici nu este foarte departe de România, la vreo 60 Km de Ruse în direcția Varna (spre sud-est), deci accesibil pentru cei în căutare de nisipuri nobile.

    M-a surprins ezoterismul mai alambicat descris aici în legătură cu hainele lăsate: dacă la Biserica rupestră de la Șinca Veche (Țara Făgărașului, jud. Brașov) lași hainele (sau alte obiecte) să se încarce cu energii benefice și apoi le recuperezi, aici, la Baba Demir Teke, din contra, lași hainele ca printr-un misterios proces metafizic aceasta să sustragă răul din proprietrarul hainei aflat deja la mari depărtări.

    Zoazore
    [10.05.17 12:18:05]
    »

    @buterfly: Fascinant, Fluturas! Mistic, ezoteric, fascinant, ca tot ce scrii tu!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 12:55:33]
    »

    @Lucien: multumesc pentru vizita si aprecieri! Asa este, este un loc deosebit despre care putina lume stie. Bulgarii asta au un mozaic de credinte si obiceiuri care mai de care mai ciudate. Cert este ca locul are o puternica incarcatura spirituala ce provine de la stramosii nostri.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 12:57:43]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri Zozo!

    webmaster
    [10.05.17 13:23:39]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 14:26:52]
    »

    @webmaster: multumesc webmaster

    Testosu'
    [10.05.17 16:42:14]
    »

    @buterfly: acest obiectiv l-am ratat, din motive tehnice, cu ocazia vizitei de la Sveshtari, de la Mormantul lui Dromichete (presupus). Era prea tarziu, avand noroc sa ajungem sa vizitam acel mormant regal chiar inainte de ora limita. A inceput si o burnita si nestiind cat de grozav e drumul de acces pana acolo am lasat-o pe alta data, data care inca nu s-a ivit, trecand deja vreo 2 ani de atunci.

    Asa ca multumesc pentru vizita virtuala oferita! ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 18:36:12]
    »

    @Testosu : multumesc pentru vizita si aprecieri. Nea Testoase, numai matale esti "divina" pentru incursiunile mele din Bulgaria. La tine pe articole am citit cele mai precise instructiuni de ghidaj ever! Doua la stanga, prima la dreapta, 100 de metri si apoi stop! Mai ceva ca un GPS. Daca nu citeam la tine despre Valea Regilor Traci jur ca nu stiam despre ea poate nici in ziua de azi. Prin urmare ma bucur ca ti-am dat si eu o sugestie de calatorie, una mica ce-i drept, Promit ca vor fi mai multe in curand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, Lucien, Testosu', Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Razgrad și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076520204544067 sec
    ecranul dvs: 1 x 1