GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mausoleul Galla Placidia - Ravenna
Albastru de Ravenna. Albastru de Galla Placidia.
Albastrul este culoarea păcii și a liniștii. Este o culoare rece, ce scade frecvența pulsului, calmează nervii, induce tihnă și relaxare.
Pacea sufletească! A reușit oare, Galla Placidia să și-o însușească prin albastrul intens al mozaicurilor din interiorul mausoleului său din Ravenna?
Acest obiectiv, situat în apropiere de Basilica di San Vitale, despre care am scris aici, este unul din cele 8 monumente UNESCO din Ravenna.
Aflată la capătul unei alei, cu zidăria sa rămasă la stadiul de cărămidă, această construcție de tip romanic, nu dezvăluie privirii nimic din splendorile ce le ascunde.
Galla Placidia a fost fiica împăratului Teodosie I (417-421) și sora împăratului Honorius, cel care în anul 402 a mutat capitala imperiului la Ravenna. După două scurte căsătorii, prima cu un rege vizigot (414-416) și a doua cu co-împăratul roman Constantius al III-lea (417-421), puternica împărăteasă a ajuns conducătoarea Imperiul Roman de Apus pentru mai bine de 12 ani (425-437). (După moartea fratelui său Honorius în anul 424, Galla, care se afla la Constantinopol, revine la Ravenna pentru a prelua titlul de regentă a fiului său, Valentinian al III-lea).
Construcția a fost înălțată în jurul anului 430. Galla Placidia a murit la Roma și nicio data istorică nu atestă cum că, împărăteasa ar fi fost înmormântată în Ravenna, deși în interior sunt trei sarcofage, din care unul îi era destinat. Celelalte două sunt ale fiului Valentinian și al soțului Constantin al III-lea.
Zidită în formă de cruce greacă, cu dimensiunile de 12 x 9 metri, interiorul prezintă câteva arce oarbe. În centru se înalță un turn de formă pătrată.
Interiorul este luminat de câteva ferestre micuțe, scobite în anul 1908 și acoperite cu alabastru, spre a pune mai bine în evidență culorile mozaicurilor.
Bolta înfățișează un cer înstelat. Stelele, peste 800 la număr, sunt așezate în cercuri concentrice, în mijlocul lor fiind așezată o cruce aurie și simbolurile celor patru Evangheliști. Arcele nișelor laterale prezintă motive aurii pe un fundal albastru închis. Motivele sunt mult, mult diversificate, iar albastrul este înfiorător de... albastru!
Cel mai important mozaic din Mausoleul Galla Placidia este cel în care Blândul Păstor paște oile Sale, mozaic aflat pe peretele nordic, deasupra ușii de intrare.
Un alt mozaic este cel de pe peretele sudic, ce înfățișează un bărbat ce se crede a fi Sf. Laurențiu, martirizat pe un grătar încins.
Mozaicurile sunt o splendoare și nu se cunosc artiștii care au lucrat asemenea minunății.
Da, recomand cu căldură vizitarea acestui obiectiv, care aduce pace și liniște interioară.
Trimis de mihaelavoicu in 26.05.18 21:29:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Milano, Napoli, Roma, Florența.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ravenna, RAVENNA" (deja existentă pe sait)
@mihaelavoicu: Foarte frumos (și) acest mausoleu! Este interesantă arhitectura interioară, cu arcele ei îmbrăcate în mozaic. Câtă migală în realizarea lor!
Felicitări, am votat cu drag!
@doinafil: Mulțumesc dragă Doina, pentru vizită și vot.
Cu toate dificultățile zilei de ieri, am reușit o oarece relaxare intrând în folderul de poze cu Ravenna (lucru pe care îl fac ori de câte ori simt nevoia), reușind chiar să înjgheb un review.
Chestia cu albastru, este chiar o realitate!
@mihaelavoicu: Câte comori ascunde Ravenna! Atunci când privim clădirea din prima imagine nu bănuim nici o clipă ce operă de artă se ascund sub bolțile ei. Câtă migală, măiestrie și cunoștințe au avut meșterii care au elaborat/realizat mozaicurile albastre din mausoleu. Norocul nostru că au rezistat atâtea veacuri și putem să le admirăm în secolul al XXI-lea.
Mulțumim pentru seria de articole dedicate monumentelor din Ravenna.
@tata123: Și încă nu s-a terminat șirul monumentalor din Ravenna. Cea mai interesantă este ”Domus dei Tapeti” nu de mult descoperit și deschis publicului de curând. Se află sub o biserică.
Mulțumesc pentru vizită și vot. Aștept!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ravenna, orașul mozaicurilor și a lui Dante — scris în 25.01.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ravenna intr o singura zi — scris în 17.06.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Museo Nationale di Ravenna — scris în 29.03.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Casa Covoarelor din Piatră — nou sit arheologic în Ravenna — scris în 03.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Tomba di Dante, Ravenna — scris în 24.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mausoleul lui Theodoric din Ravenna — scris în 21.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 ”Flacăra vie” din Piazza della Rezistenza, Ravenna — scris în 12.02.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ