ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Mausoleul lui Theodoric din Ravenna

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Când spunem barbari, ne gândim la niște popoare necivilizate, greu de stăpânit și care, așa cum zice Istoria, au distrus Imperiul Roman. Și tot Istoria este cea care ne spune cât de ”civilizați ” erau romanii, de vreme ce, practicau și ovaționau luptele de gladiatori, intrând în delir la vederea șuvoaielor de sânge ce se scurgea din arenă. No, că bine le-au făcut!

    Și totuși, a existat un rege barbar care nu a fost străin de cultură și nici indiferent la artă și frumos. Acesta a fost regele ostrogot Theodoric cel Mare.

    Mausoleul său se află în orașul italian Ravenna, provincia Emilia Romagna, în zona de nord-vest a orașului, pe Via delle Industrie 14.

    Amplasat într-un imens spațiu verde, ca apoi să aflăm că de fapt este un spațiu ce cuprinde oseminte, pe o alee lată și prevăzută cu panouri informative, dar puțin întortochiată, ajungem în fața acestei impunătoare construcții, formată din două blocuri masive de calcar, așezate unul deasupra celuilalt, ambele din piatră de Istria.

    Falnicul mausoleu ridicat în anul 520 d. Ch. are drept acoperiș un monolit în greutate de 2300 Kg cu un diametru de 10 m.

    Printr-o ușă metalică pătrundem în spațiul de la parter unde se afla o lucrare, de fapt un mozaic din pietre naturale, realizată de artistul plastic Marco di Luca, intitulată ”Himera” și expusă cu ocazia Bienalei de Mozaicuri Contemporane 2017.

    În mijlocul încăperii, pe pavimentul din piatră se află un disc, probabil intrarea într-un spațiu, un fel de capelă unde Theodoric a fost îngropat. În perioada de dominație bizantină, mausoleul a fost transformat în oratoriu creștin, i-au fost aduse modificări, iar rămășițele pământești ale lui Theodoric, îndepărtate.

    Pe o scară exterioară se urcă la etajul superior unde, într-o încăperea largă, cu pereții din piatră, se găsește o cadă romană vandalizată, în documentație spune a fi un sarcofag din porfir în care a fost depus corpul neînsuflețit al acestuia.

    Este singurul exemplu supraviețuitor al unui mormânt de rege ostrogot.

    Dar, cine a fost Theodoric? Ba, încă și Cel Mare!

    S-a născut în Panonia în anul 454, ca fiu al regelui ostrogot Theodomir, o ramură a goților stabiliți în zona de nord a Mării Negre. Cealaltă ramură a goților, anume vizigoții, în fruntea cărora se afla Odoacru, au dus la cucerirea Romei și căderea Imperiului Roman.

    Încă de copil, Theodoric a fost trimis ostatec, sau gaj, în capitala Imperiului Bizantin, în urma unor înțelegeri între aceștia. Aici primește o educație aleasă mai ales în domeniul militar, învățăminte care îi vor folosi mai târziu pe câmpurile de luptă. Dar această educație a cuprins și partea sa de comportament. A învățat să mănânce civilizat, a învățat să scrie și să citească și să aprecieze cultura.

    Ajuns rege al poporului său și o amenințare la adresa bizantinilor, este sfătuit de împăratul Bizanțului să pornească spre Roma unde situația era dezastruoasă, orașul devastat, dar încă plin de valori și bun de jefuit. Dar cuceritorii însăși, adică vizigoții, erau un pericol real pentru Bizanț

    Pe unde oare au trecut aceștia, din nordul Mării Negre în drum spre Roma mult visată? Nu prin zona de azi a țării noastre? Și cum se deplasau ei oare? Nu cu tot calabalâcul, cu arme și bagaje, cu cățel și purcel, animale, bucătari, potcovari (ce-ar mai spune Tata123, despre acești potcovari!!) și niscaiva vraci care erau răspunzători de sănătatea regelui? Cum se explică existența în Județul Vrancea (de la cuvântul vraci) în zona Vizantea a unor urme de cetate ostrogotă? Probabil au fost nevoiți a staționa un timp pe acolo.

    Ajuns la Roma îl învinge în luptă pe Odoacru, îl ia ostatec, apoi în timpul unui banchet, îl ucide.

    Își stabilește capitala la Ravenna, va menține administrația romană și va asigura o perioadă de tranziție după căderea imperiului.

    Theodoric cel Mare a încheiat alianțe cu regatele germanice vecine. S-a aliat cu francii prin căsătoria sa cu sora lui Clovis I, și a încheiat căsătorit cu regi ai vizigoților, vandalilor și burgunzilor.

    La Ravenna își construiește un palat, de unde va conduce întreaga peninsulă italică. A fost de credință ariană, a ridicat biserici pe care, Împăratul bizantin Justinian le va transforma în cult ortodox.

    Monumentul este protejat UNESCO și se află la aproximativ 1 Km de centru orașului, respectiv de gară.

    Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 21.04.18 16:05:32
    Validat / Publicat: 21.04.18 16:57:04
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse

    VIZUALIZĂRI: 1559 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Modificări aduse mausoleului, după ce a primit titulatura de Oratoriu creștin.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster45
    [21.04.18 16:56:17]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ravenna, RAVENNA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [21.04.18 17:09:01]
    »

    @webmaster45: Mulțumesc! Dar ați rămas pe ora veche?

    doinafil
    [21.04.18 21:15:52]
    »

    @mihaelavoicu: Interesant articol! Nu știam nimic despre acest rege barbar, îți mulțumesc că ai scris despre el!

    Cât despre acoperișul din monolit al mausoleului, cred că ai vrut să scrii 2300 Kg. (doar 2,3 tone?) Chiar și așa, mie-mi pare a avea o greutate mult mai mare, cu încă un zero la final, cel puțin!

    Dar asta cred că nu contează așa de mult, în comparație cu informația despre acest rege barbar, bine instruit și cu drag de frumos!

    Să o duminică frumoasă! Am votat, ca de obicei, pentru că a meritat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [21.04.18 21:22:45]
    »

    @doinafil: Doamne, am greșit! 230 tone are acoperișul. Mulțumesc pentru corectură. Am râs singură când am văzut!

    doinafil
    [21.04.18 21:35:11]
    »

    @mihaelavoicu: Și mie mi se mai întâmplă să greșesc, și nu doar mie! La fel ca tine, și pe mine mă „umflă” râsul, când îmi dau seama de greșeală!

    De plimbări frumoase îți doresc să ai parte!

    crismis
    [22.04.18 16:05:58]
    »

    @mihaelavoicu: Foarte interesant, mulțumesc pentru lecția de istorie! Am trecut prin zonă acum 2 ani și ceva și soțul meu a propus să ne abatem prin Ravenna. Dar am zis nu, ar fi fost în mare, mare fugă și ar fi fost foarte frustrant! Ravenna merită cu siguranță mai multă atenție! Îi va veni rândul, în ceea ce ne privește, mai ales că acum avem și un prețios ghid semnat Mihaela Voicu! Încă o dată felicitări! ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [22.04.18 18:54:29]
    »

    @crismis: Mulțumesc de vizită! Neapărat trebuie făcută și la obiect.

    tata123 🔱
    [23.04.18 11:51:29]
    »

    @mihaelavoicu: Interesant! În timpul domniei regelui ostrogot Theodoric cel Mare în Basilica Sant Apollinare Nuovo din Ravenna sunt compuse bucățică cu bucățică primele 26 de mozaicuri cu scene din Noul Testament.

    Să nu uităm că o serie de cărturari de renume ai epocilor de atunci se trag din „barbarii” goți, de exemplu Iordanes - autor al lucrării „Getica”. Regele Theodoric l-a avut drept consilier pe omul politic roman Cassiodor care scrie o „Istorie a goților”.

    Ostrogoții au deținut o perioadă controlul spațiului nord-dunărean, șefii formațiunilor tribale erau acceptați de către Imperiu, romanii dăruindu-le piese din metal prețios descoperite de arheologi în morminte princiare și tezaure pe teritoriul românesc. După ostrogoți vor sosi alte popoare migratoare, valuri după valuri...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [23.04.18 18:45:42]
    »

    @tata123: Mulțumesc, așteptam ecoul!

    Într-o altă biserică și anume San Giovanni Evangelista, sunt expuse cele mai vechi mozaicuri din Ravenna care, se pare a fi din palatul lui Theodoric. Va veni și vremea lor.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, doinafil, mihaelavoicu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ravenna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13395881652832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1