GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
”Flacăra vie” din Piazza della Rezistenza, Ravenna
AmFostAcolo, am fost la fântâna ”Ardea Purpurea” din Piazza delle Rezistenza din Ravenna în toamna anului trecut. Și asta numai pentru că mi-am băgat bine nasul în câteva pliante turistice înșfăcate care pe unde le-am găsit.
Fântâna cu pricina nu este una oarecare, ci aparține unui artist plastic ravenez, Marco Bravura, cu studii efectuate la Academia de Arte din Veneția și se află pe unul din puținele locuri din Ravenna care să nu prezinte un mozaic.
Frumoasa fântână inaugurată în anul 2004 este o replică a celei din orașul Beirut, operă a aceluiași autor, care a participat la reconstrucția orașului distrus de război și inaugurată în 1999, simbolistica sa fiind revenirea la viață.
Pentru că aveam în program neapărat această fântână și implicit Piața, am luat traseul 4 din fața gării din Ravenna (după orientarea pe hartă, oraș de altfel mic) și am coborât în stația Piazza della Rezistenza.
Aici am găsit numai tarabe, dughene, zarzavaturi și nicio fântână. Doamne, întrebi localnicii și nu știu! Întrebă în stânga, întreabă în dreapta, nimic. Consultăm iarăși harta și ne dumirim că se află de fapt, în partea opusă zarzavaturilor. Noroc cu soarele care se lăfăia mulțumit printre mozaicurile sale. Și încă ce lăfăială!! Se juca zglobiu cu flăcările fântânii și în acest fel am reperat-o imediat!
Înconjurată de verdeață, fără nicio altă adăugire estetică, Ardea Purpurea, căci așa se numește fântâna, țâșnește maiestuos, cu cele două limbi de foc realizate din mozaic, înalte de 12m, precum aripile păsării mistice Phonix, cea născută din propria cenușă.
Privită de departe, suprafața limbilor de foc pare a fi din piele de șarpe. Privite de aproape, jocul fascinant al pietricelelor prezintă o puternică simbolistică a renașterii și revenirii la viață, simboluri ce se disting a fi litere străvechi orientale, precum cele ale alfabetului fenician, simboluri religioase evreiești, altele creștine (peștele), cuvinte în limba sanscrită, arameică, greacă și japoneza veche, motive florale, geometrice și zoomorfe.
Reflexele date de jocul picăturilor de apă în deplasarea lor pe verticală, dau impresia de mișcare, forță și viață întregului ansamblu. Fiind amplasată într-o latură a pieței ceva mai liniștită, însăși zumzetul apei contribuie la magia jocului.
La fel ca și cea din Beirut, cele două limbi de foc sunt confecționate din bucățele de email, marmoră, aur, ceramică, fildeș și fibre de rășini (majoritatea provenite din distrugeri), ce strălucesc în soare, aspectul fiind altul în funcție de ora zilei și intensitatea luminii.
Prin însăși natura sa, mozaicul în sine reprezintă o distrugere materială și reproducerea alteia cu har, inspirație, talent și îndemânare de artist.
Renașterea, reconstrucția și readucerea la o nouă existență sunt materializate prin spiralele limbilor de foc care se încolăcesc fără a se atinge și pot fi comparate în mișcarea lor elicoidală cu simbolistica ADN-ului.
Opera lui Marco Bravura face parte din galeria de valori protejate de UNESCO pe coasta Adriaticii. ”Ardea Purpurea” este una din denumirile date păsării Phonix, din cenușa căreia, se reface viața.
Ideea creării acestei fântâni mai întâi la Beirut și apoi la Ravenna, s-a născut la Bienala de Arte din 1999, odată cu promovarea Drumului Prieteniei, când Comune di Ravenna a participat la reconstrucția Beirutului.
Nu ocoliți Ravenna! Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 12.02.18 16:19:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: și alte orașe
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Start vot (profit că@mishu n-are, încă, net!) Impresionant! Atât de simpă, dar atât de complicată!
@mihaelavoicu: Depun marturie ca asa a fost: langa piata de zarzavat, soarele "se lafaia multumit" printre limbile de mozaic.
O seara frumoasa, la fel cu a mea, caci citesc si recitesc.
@ilinca59: Da, Ravenna merită văzută! Nu aș da-o nici pe 10 Antalii.
@mihaelavoicu: O fântână suuupeeeerbăăă, mai ales când soarele o inundă!!!
Dacă am să ajung vreodată la Ravenna, sigur n-am s-o ratez!
Felicitări pentru poze și conținut, am votat cu drag!
@doinafil: Mulțumsc!
Ai votat un valoros artist plastic: Marco Bravura.
Bună! foarte frumoasa fântână, detaliile sunt chiar interesante.
Placut și votat
@mihaelavoicu: Un articol excelent, o lectura mai mult decat placuta si spre rusinea mea nu ca nu am putut sa dau startul (asa cum s-a bucurat @Zoazore) dar am citit si la o distanta de doua luni articolul.
Oricum chiar si acum, eu ma consider castigata.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Merci, dar te compătimesc cât ai de muncă la recuperat. S-au scris articole superbe pe AFA.
@mihaelavoicu: Știu, și din păcate (ca sa nu pierd pe careva) încerc sa iau de unde am rămas, azi am început de la pagina 84 in urma și am ajuns la pagina 78 de abia, așa ca am ceva de tras, iar zilele viitoare iar voi rămâne in urma. Dar încă mai sper.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Ravenna, orașul mozaicurilor și a lui Dante — scris în 25.01.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ravenna intr o singura zi — scris în 17.06.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Museo Nationale di Ravenna — scris în 29.03.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Casa Covoarelor din Piatră — nou sit arheologic în Ravenna — scris în 03.06.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mausoleul Galla Placidia - Ravenna — scris în 26.05.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Tomba di Dante, Ravenna — scris în 24.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mausoleul lui Theodoric din Ravenna — scris în 21.04.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ