ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Destinatie Rasnov

TIPĂREȘTE

Rasnov este o destinatie pe care o puteti include usor pe agenda Dumneavoastra turistica daca sunt in zona Brasov – Predeal – Zarnesti – Bran – Moieciu.

In saptamana noastra de vacanta montana cu baza de cazare la Casa Tabacaru vezi impresii din satul Pestera, vis-à-vis de Moieciu, am dedicat o zi vizitarii a doua obiective din Rasnov: proaspat deschisul Dino Parc (12 Iunie 2015) si Cetatea Rasnov.

Cei 20 km de la pensiune pana la parcarea amenajata din Rasnov destinata vizitarii acestor obiective i-am parcurs in 45 minute pe traseul Pestera – Moieciu de Jos – DN 73 – Bran – Rasnov. In Rasnov puteti urma indicatoarele, care ghideaza catre destinatia aleasa.

Dino Parc

Dino Parc este situat pe dealul Cetatii Rasnov in vecinatatea cetatii. Accesul turismelor pe deal pana la botul calului sau... al dinozaurilor este interzis. Masinile se parcheaza jos la poalele dealului intr-o parcare aparent mare, dar intr-o zi torida de luni, de luna august a anului 2015, era noastra, nu cea a zaurienilor, parcarea a fost neincapatoare, datorita afluxului neasteptat de mare de turisti bipezi intalniti in zona.

Accesul in Dino Parc se face fie pe jos in urcare pe dealul, care duce la cetate, fie motorizat cu un minicar contra sumei de 5 lei (pentru copii peste 6 ani si adulti acelasi pret) dus-intors. Minicarul, tras de un tractor, urca par!... par!... par! cu o viteza dubla decat a celor ce se incumeta sa mearga per pedes, adica cu circa 10 km/h. Acesta are doua statii: la Dino Parc si apoi la Cetatea Rasnov unde si intoarce. In ziua aleasa de noi pentru vizita in jurul orei 11 am reusit sa urcam cu primul minicar care a incarcat turisti, dar incet incet coada de asteptare crestea, astfel ca nu stiu daca urmatorii au mai avut acelasi noroc ca si noi sa se inghesuie in vehiculul de agrement pus la dispozitie ""din priam"" sau au puns in miscare a muschii picioarelor. Coboram la prima statie: Dino Parc.

Dino Parc este un proiect selectat în cadrul programului operațional regional co-finanț́at de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională cu participarea Guvernului Romaniei. In mijlocul padurii (partial defrisate, dar putin, si in scop de amenajare a parcului) se desfasoara noua atractie deschisa turistilor din acest an.

De la intrare ne intampina panouri explicative si harti. Biletele de intrare costa 28 lei pentru adulti si 22 lei pentru copii de orice varsta.

Trecem prin constructia care gazduieste intrarea / iesirea, casa de bilete, magazinul de suveniruri, dar si o zona de machete si panouri explicative despre cativa dinozauri, un joc cu lasere, altele. Din aceasta constructie se desprinde o iesire laterala catre ""papazaur"", adica o terasa unde poti da papa la copii si adulti in parcul dinozaurilor. Papazaurul nu ni s-a parut inspirat amplasat, cea mai mare parte a acestuia fiind expusa drept in soare. Nu am servit masa aici.

Dupa traverasarea constructiei din zona de intrare se intra in zona dedicata locului de joaca pentru copii de diverse varste cu tobogane, nisip, un leagan – hamac, o scara in forma de semicerc, casute, alte leagane, cadre de catarare etc si banci pentru cei ce vor sa se odihneasca si sa supravegheze de aproape generatia de maine si poimaine. Tot in aceasta zona mai este deschis si un bar cu preturi maricele – de ex o apa la jumate costa 5 lei.

Traversand locul de jocul descoperim in fata un mic lac decorativ in care 3 dinozauri machete “se racoresc””, iar in stanga si in dreapta mai multe casute din lemn, construite suspendat, pe piloni din lemn.

Pe deasupra noastra era organizat un traseu de catarare adresat copiilor care depasesc o anumita inaltime, dar in egala masura si adultilor. Se poate parcurge un traseu scurt (o traversare de vreo 25 metri lungime situata la circa 6 metri inaltime de sol) sau un traseu mai lung, in bucla. Accesul pe traseul scurt costa 10 lei. Exista personal care asigura echipamentul de protectie, instructajul si interventiile necesare in cazul acelora care supraestimeaza curajul lor si vor sa faca drum intors dupa cativa pasi petrecuti la inaltime. L-am asteptat pe Emi sa parcurga traseul scurt, traseu in general usor accesibil, daca nu ai rau de inaltime, daca ai putin curaj si daca urmezi indicatiile instructorului, respectiv daca iti calculezi cu atentie pasii, prizele si ai grija sa iti pastrezi echilibrul absolut necesar la inaltime pe branele suspendate.

In timp ce Emi cobora de la casuta, unde a predat echipamentul de catarare la sfarsitul “”plimbarii pe sarma”” (casca, ham, carabiniere), vedem ca jos copiii se inghesuie toti catre un punct aparent fix, mai ceva ca la o miuta. Punctul fix, devenea mobil, daca priveam cu atentie si atragea tot mai multi curiosi. Pai atunci, hai si noi!

Era ora 12, ora la care prin zona de joaca un dinozaur in marime naturala se plimba printre copii spre imensa bucurie a acestora (in realitate bipezi de-ai nostri imbracati de fapt in dinozaur). Momentul plimbarii dinozaurului cu gura larg casacata a atras bineinteles o sumedenie de poze executate la minut sau la secunda de cei prezenti, care cum au apucat functie de pozitiile in care au fost surprinsi fotografii, respectiv copiii si / sau nepotii lor.

Dino Parc-ul propriu-zis prezinta 40 machete de dinozauri din Era Triasicului, a Jurasicului si a Cretacicului.

Un traseu in circuit ne conduce pe o poteca prin padure in urcus si coboris usor prin lumea dinozaurilor. Machetele de dinozauri au marime naturala, langa fiecare existand o placuta explicativa despre respectiva specie de zaur. Din nou multe posibilitati de a face poze inedite alaturi de imensele vietuitoare imortalizate in parc. Poze cu copilul, cu copiii, cu mamica, cu taticul, cu bunicul, cu bunica, cu toata familia, poze, poze, poze…. Pe la jumatatea traseului de vizitare este amenajat un mulaj care imita un vulcan care fumega. Raspund prezent la intalnire: tyranozaurul, alozaurul, triceratopsul, spinozaurul, iguanodonul, pteranodonul, ankylozaurul, stegozaurul, archeopterixul, dimetrodonul, plesiozaurul, oviraptorul, styracozaurul, henodusul, diplodocusul si altii. Imi cer scuze domniilor zaurieni, daca am scris vreun nume gresit, dar mi se poate intampla la scrierea numelor unor “”stranieri””, scuze si celor pe care i-am omis. Scuze, imensitatile voastre, daca e cazul! (PS: La editarea acestui paragraf m-a ajutat mult Emi!)

Dupa parcurgerea circuitului pe la dinozauri, ne-am indreptat catre Casa lui T-Rex, unde se desfasura un atelier de pictura pentru cei mici, care aveau posibilitatea sa isi etaleze talentul pictand diferite obiecte tematice, spre exemplu oua de dinozaur. Sa spunem ca aceste obiecte te obligau sa mai scoti din buzunar, alti 4,5, 6 lei… Atelierele erau “’administrate”” de personal care avea grija de buna desfasurare a activitatilor specifice.

In alta casuta amenajata din lemn se derula un concurs cu intrebari tematice, la capatul caruia puteai castiga insigne galbene cu Dino Parc. A fost placerea lui Emi sa raspunda la intrebari si sa castige cate o insigna pentru el respectiv pentru surioara lui mai mica, Denisa.

Apoi ne-am relaxat stand pe bancute in parc, in timp ce copiii mai mici au abordat diferitele dotari de la locul de joaca destinat lor.

Am petrecut circa doua ore in Dino Parc.

Cetatea Rasnov

De la Dino Parc la Cetatea Rasnov eu am mers pe jos si am fost mai rapid decat restul grupului nostru de 9 persoane care a urcat o statie cu minicarul.

La capatul minicarului exista cateva magazinase – tarabe si mini- terase unde poti servi ceva racoritor sau cumpara un suvenir. De asemenea multi vanzatori de fructe de padure te invitau la tot pasul sa cumperi zmeura, afine, mure, catina in paharute din plastic sau cosulete frumos impletite.

Istoric

Cetatea Rasnov domina de pe varful dealului imprejurimea supraveghind odinioara drumul comercial care ducea din Tara Barsei inspre Tara Romaneasca prin pasul Bran. Denumirea germana a Rasnovului este Rosenau, care inseamna lunca trandafirilor.

Cele mai vechi urme de locuire pe dealul cetatii provin inca din neolitic. In perioada Regatului Dac, pana in anul 106, aici se gasea probabil cetatea Cumidava, nume atestat de o inscriptie latina gasita in castrul roman construit in apropiere si care a preluat numele asezarii dacice. Despre asezarile romane care au preluat nume dacice am scris in articolul despre Sarmizegetusa Ulpia Traiana vezi impresii.

Unii cercetatori sustin ca in secolul al XIII-lea a existat aici o fortificatie in perioada cavalerilor teutoni la constructia careia s-a refolosit parte din vechile structuri defensive dacice. Inceputurile cetatii Rasnov asa cum exista ea astazi sunt practic inca necunoscute. Au trecut pe aici sasii, maghiarii, secuii. Se pare ca Regatul Maghiar a acordat privilegii colonistilor sasi pentru protejarea Tarii Barsei, Rasnovul avand un rol strategic prin pozitionarea sa. Cetatea a facut fata raidurilor tatare si turce in secolele al XIV-lea si al XV-lea. In 1421 Cetatea Rasnovului a fost arsa de catre turci, dar si-a revenit repede datorita comertului intens cu Tara Romaneasca dupa ce a primit privilegiul acordat de regele Ungariei si imparatul german, Sigismund de Luxemburg. Din aceasta perioada Rasnovul a primit denumirea Rosenau si insemnul heraldic cu trei trandafiri.

In 1529 cetatea a fost din nou arsa de armata voievodului moldovean Petru Rares. Ca urmare s-au construit doua barbacane (curti fortificate care preced intrarea propriu-zisa in cetate). Datorita pozitiei sale, cetatea asigura vizibilitate pana la o distanta foarte mare, artileria fiind arma principala care se folosea la apararea cetatii de atacuri inamice. Se mai tragea si cu arme de foc individuale din turnurile cetatii: Turnul Mic, Turnul Cuplat, Turnul Preotului.

In interiorul cetatii a fost sapata o fantana cu o adancime de 150 metri, aceasta fiind unul din punctele de vizitat in cetate. Fantana a fost sapata de mesteri sasi timp de 17 ani.

Targul Rasnovului s-a dezvoltat in secolul al XVIII-lea dupa incetarea atacurilor turco-tatare. Ultima utilizare a cetatii cu rol militar a fost in anul 1848, cand popuplatia saseasca s-a refugiat aici din fata armatei revolutionare maghiare.

Mai aproape de zilele noastre, in 1990 investitorul privat care a luat in administrare cetatea a intervenit “barbar” asupra structurii cetatii. In prezent Cetatea Rasnov este administrata de Primaria orasului Rasnov, este restaurata si redata in mod prezentabil vizitarii.

Constructia

Cetatea a fost construita in mai multe etape. Materialele folosite la ridicarea acesteia au fost tuful volcanic (material usor de cioplit) si calcarul (abundent in zona). Fortificatia cuprinde doua incinte: “cetatea de sus” si “cetatea de jos”. Locuirea cetatii s-a facut in “cea de sus” unde au existat circa 80 de casute majoritatea cu etaj unde puteau locui circa 400 oameni. Locuintele au fost construite pe stanca nivelata pe care se aseza direct podeaua din lemn sau pe barne de lemn puse in santuri special scobite in stanca. Intr-un turn a existat si o scoala. Astfel cetatea avea aspectul unui mic oras medieval, locuit permanent. Arheologii au descoperit aici multe obiecte de ceramica, cahle, tigle, cereale carbonizate, vase din sticla, podoabe, monezi, dar si un vas dacic.

Preturi si program de vizitare

10 lei adulti, 5 lei copii; vizitabila zilnic astfel: mai – octombrie ora 9 – ora 19, in rest 9 – 17. In primavara acestui an s-a dorit inaugurarea unui lift cu cremaliera pe plan inclinat ca si alternativa de acces in cetate, solutie care a esuat. (niste bani risipiti)

Impresii

Am vizitat Cetatea Rasnov de mai multe ori in decursul timpului. Am “prins-o” pe vremea lui Ceausescu, dar si dupa ’90 cand aparuse in incinta acesteia chiar si un restaurant si se dorea construirea unui hotel (astazi nu exista), si mai nou, acum in 2015. Prima impresie pozitiva a fost redata de zidurile restaurate (trebuie mentionat ca o parte a cetatii este inca in proces de restaurare).

Celor ce se deplaseaza mai greu le recomand sa nu se descurajeze de drumul in panta ascedenta pana in curtea cetatii, privelistea de sus, le va rasplati efortul. Panorama asupra Postavarului, a Bucegilor si a orasului Rasnov este admirabila.

La intrare vom intalni un panou mare explicativ si o harta amanuntita a cetatii.

In incinta cetatii puteti intalni mai multe magazine de suveniruri, un muzeu de arta feudala (si de arme), dar si un mic muzeu personal al unui colectionar fost montaniard care a abordat optmiarii planetei, inclusiv din HImalaya. Va asteapta chiar si o invitatie inedita la concert in Pestera Valea Cetatii, un alt obiectiv de marca situat in apropere la 1,5 km distanta. Punctele de vizitat sunt marcate pe harta si pe teren cu numere pentru identificare. Plimbarea pe aleile pietruite ale cetatii este placuta, aerul medieval este redat de o zona in care puteai imbraca costumatii si accesorii din perioada respectiva si unde te puteai si fotografia. De la “ferestrele” in piatra poti admira orasul, jos in vale, sau iti poti imagina cum se apara cu secole in urma cetatea. Steagul Romaniei flutura in punctul cel mai inalt la cetatii.

Am citit ca de la deschiderea Dino Parc numarul vizitatorilor Cetatii Rasnov a crescut cu 30%. Bine si asa!

Va invit si pe Dumneavoastra sa vizitati Dino Parc si Cetatea Rasnov.

Alte obiective remarcabile in zona

Pestera Valea Cetatii situata la 1.5 km de Cetatea Rasnov

Rezervatia de ursi LiBearty de la Zarnesti vezi impresii

Muntii Piatra Craiului (vezi impresii), Muntii Bucegi (vezi impresii) plimbare la Turbaria Laptici si Pestera Ialomitei), Muntii Postavaru

Bran si Castelul Bran

Bibliografie la Cetatea Rasnov: Brosura “Cetatea Rasnov”, editata de Art Historia.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.08.15 21:49:59
Validat / Publicat: 30.08.15 22:54:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 10101 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P45 Rasnovul vazut din Cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[31.08.15 18:03:28]
»

@Dan&Ema - Ați avut o vacanță frumoasă. Weekendul ce tocmai s-a încheiat l-am dedicat și eu zonei Bran-Râșnov. Am revăzut obiective deosebite, am vizitat pentru prima oară alte locuri drăguțe. Am intrat și la Dino Parc pentru a vedea monștrii vremurilor apuse - voi reveni cu articole.

Aglomerația este cuvântul de ordine ce a domnit în weekend la toate obiectivele. Puhoi de oameni și autoturisme care parcă au contrazis concluziile studiului prezentat în această știre: http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/7-romani-din-10-si-au-petrecut-vara-la-munca-si-acasa-lipsa-banilor-i-a-impiedicat-sa-plece-in-vacanta. html

Am observat destul de mulți străini, mai puțin grupuri organizate.

Întra-devăr, deschiderea parcului dedicat dinozaurilor a impulsionat și vizitarea Cetății Râșnov - cei mai mulți turiști preferau să hoinărească pe aleile ambelor obiective.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Râșnov și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04815411567688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1