ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Oaza de liniște de la marginea comunei Cristian

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou - Cristian

Data vizitei: 14 august 2022

Adresa: JGH6+4G Cristian

Pagina FB: click aici

Link Google Maps: click aici

Dumnezeu face un drum acolo unde tu vezi un zid.

Am mers de multe ori pe DN73 (Pitesti - Brasov) si in special pe tronsonul Bran - Rasnov - Cristian - Brasov si am observat un indicator cu aceasta locatie. Avand destul de de mult timp la dispozitie, intr-una din zile, am urmat calea indicatoarelor si am mers catre Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou.

Drumul este destul de intortocheat si te plimba printre multe depozite dar si pe langa abatorul Transavia Brasov. O ultima parte din drum mai exact de la iesirea de pe strada Stejarilor, este drum pietruit (dala cu praf fin de iti faci praf masina dupa cateva zeci de metri - tocmai bine ca abia o spalasem cu o ora in urma si era lacrima... ????). Aproximativ 800 de metri de drum neasfaltat dar practicabil inclusiv cu o masina ce are garda la sol mai joasa.

Pana sa ajungem la Manastire, trecem pe langa Balta Cristian, o zona destul de animata si plina de pescari. Noi ne continuam drumul spre Manastire.

Parcam masina pe... câmp. Locuri la discretie. Chiar daca era duminica, slujba se terminase, fiind trecut de 12:00. O zona foarte linistita, plina de verdeata si aer curat.

"Biserica Schitului „Sfântul Efrem cel Nou” din localitatea Cristian, județul Brașov, a fost târnosită în Duminica Tomii de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La slujba de sfințire au participat pelerini și credincioși din Brașov și din localitățile apropiate de așezământul monahal ridicat începând cu anul 2016 la câțiva kilometri de orașul de sub Tâmpa.

Ierarhul a sfințit Sfântul Altar și locașul de cult prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al schitului. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, egumenul schitului, protosinghelul Clement Vadin, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. "

(sursa: Mitropolia Ardealului)

Asadar un lacas de cult "nou" ca sa zic asa. Am mai intalnit in curtea bisericii cativa pelerini care se pregateau sa se duca spre masini. Asa cum am spus, slujba se terminase.

Am intrat in manastire unde am intalnit obiecte bisericesti importante, de exemple Vesmantul ce a imbracat moastele Sf. Cuvioase Parascheva. Dar si foarte multe moaște precum cele ale:

-Sf. Ierarh SPIRIDON al Trimitundei

-Sf. GRIGORIE Teologul

-Sf. SIMEON din Verhotur (Siberia)

-Sf. Cuv. EUTROPIA din Herson (da, Herson din Ucraina)

-Sf. Arhiepiscop ERASM

-Sf. Alexie Carpatinul

- Sfinti din Ierusalim

-Sf. Nectarie din Eghina

-Sf. Apostol Andrei

-Sf. Mercurie de la Plateresti

-Piatra de la Sf Mormant

-Sf. Mare Mucenic Mina

-sf. EFREM Katanachiotul

-Sf. Cuv. Mucenic Efrem cel Nou

-Papucel ce a incaltat moastele Sf. Efrem Cel Nou

-Oseminte ale domnitorului Mihai Viteazul

____

Biserica este una mica, dar foarte primitoare, curata, frumoasa. La intrarea sunt si rezervoare cu Agheasma mica. Aceasta se poate bea dimineata pe nemancate dupa anafura, potrivit legilor bisericesti.

Mi-a placut foarte mult curtea bisericii. Aici era amenajat un altar, probabil folosit preponderent vara sau in perioada pandemica ce abia a trecut, cand multe biserici si manastiri si-au "mutat" slujbele afara, in aer liber. Foarte foarte frumos amenajat si treaba profi, nu gluma.

Acoperis retractabil, sistem audio, difuzoare, microfoane, Altarul la fel, dotat cu toate cele necesare pentru slujba. Mi-a cam parut rau ca nu am prins macar finalul. Toata zona din fata altarului de afara era dotata cu bancute si foarte multe flori de toate culorile. Sunt sigur ca atmosfera creata in timpul slujbei era una foarte adanca si spirituala.

____

Asadar dupa ce am mai facut cateva fotografii si ne-am asezat pe una din bancutele de afara pentru a ne reculege, am plecat de aici. Cu siguranta vom mai reveni (fara sa spalam masina inainte), locul fiind chiar unic si interesant.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 23.08.22 10:22:26
Validat / Publicat: 23.08.22 12:53:49
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în RÂȘNOV

VIZUALIZĂRI: 2876 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou - Cristian
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16650 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.08.22 10:39:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Râșnov și împrejurimile, RÂȘNOV" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

mishu
[01.09.22 08:20:26]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Acoperis retractabil, sistem audio, difuzoare, microfoane, Altarul la fel, dotat cu toate cele necesare pentru slujba.

doar suntem secolul XXI , si chiar daca imi place sa fiu cat de cat la zi cu tehnologia, imi plac in continuare bisericutele vechi, dar este si aceasta de folos comunitatii. Mi s-a parut util faptul ca exista bancutele afara si poti asculta slujba fara sa te misti de pe un picior pe altul in picioare, gandindu-te ca nu se mai termina odata .

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Râșnov și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062889099121094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1