ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Praga, revedere după cinci ani (de data asta cu alţi ochi)

TIPĂREȘTE URM de aici

Motto: "A trebuit să vin a doua oară, pentru că prima oară abia acum îmi dau seama că nu există".


(Nichita Stănescu)

Iată-mă pentru a doua oară în această frumoasă, aglomerată şi scumpă capitală europeană! Poate unii cititori nu sunt de acord cu etichetarea mea de „capitală europeană scumpă”, însă eu eu aşa am perceput-o după cea de a doua vizită. Diferenţa de preţuri dintre Praga şi restul capitalelor din ţările fostului bloc comunist este una deloc neglijabilă.

Unităţile de cazare sunt scumpe şi cu greu am reuşit să găsesc pe Booking.com una care să-mi satisfacă cerinţele (cât de cât central, wc în cameră, parcare gratis, semnal internet). Am „rascolit” aproape o zi întreagă site-ul de cazare amintit mai sus şi cu greu am găsit una convenabilă. La preţuri mai domestice ba găseam o pensiune (hotel) fără parcare, ba una cu wc pe hol, ba una care cerea 40 de euro taxă de curăţenie, ba una care nu avea semnal internet.

Parcarea în oraş este enorm de scumpă, preţul la intrarea în unele obiective turistice a urcat şi el destul faţă de 2011, anul când am vizitat pentru prima oară Praga. Şi apoi nu mi se pare corect ca în zona obiectivelor turistice folosirea wc-urilor să fie contra cost. Ca să nu mai zic că şi în majoritatea benzinăriilor din Praga (Cehia) se plăteşte pentru folosirea toaletei. Cam zgârciţi cu turiştii cehii ăştia şi d'aia i-am etichetat ca fiind cam scumpi. :)

Dar să revin la subiectul principal al review-ului meu: vizitarea cu „repetir” a oraşului Praga. De data asta am ţinut cu tot dinadinsul să vizitez unele din obiectivele care mi-au scăpat la prima vizită. Doar că „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”, pentru că nişte verişori m-au rugat să-i iau şi pe ei cu mine şi a trebuit să le arăt cele mai căutate şi vizitate locuri pragheze. Am reuşit să vizitez şi altceva, dar mul mai puţin din câte îmi propusesem iniţial. Chiar dacă eram cazaţi la numai două staţii de metrou de centrul oraşului, ne-am cumpărat cu aproximativ 12 euro un abonament pe trei zile valabil pe toate mijloacele de transport în comun.

Primul obiectiv pe care l-am revizitat a fost Prague Castle cu intenţia de a vizita grădinile castelului pe care le ratasem acum cinci ani. N-a fost să fie, le-am ratat din nou, fiind închise pentru întreţinere. Dacă acum cinci ani am vizitat castelul urcând treptele din apropierea staţiei de metrou Malostranska, de data aceasta am început vizita de sus, din apropierea catedralei St. Vitus.

Am cumpărat pechetul de 15 euro (trei obiective turistice din cinci) şi apreciez că singurul care merită banii este catedrala. Faţă de acum cinci ani am observat o noutate: la poarta de intrare dinspre staţia de metrou Malostranska nu mai există cei doi soldaţi de pază, au rămas doar gheretele. :(La prima mea vizită la acest castel am avut ocazia să asist la schimbarea gărzii şi chiar am făcut un filmuleţ.

Pentru că data trecută ne-a plăcut şi pentru că aici sunt cele mai frumoase imagini panoramice ale oraşului Praga, am trecut şi pe la Turnul Petrin, corespondentul cehesc al mult mai celebru lui turn Eiffel din Paris. Şi aici preţul de intrare a crescut cu mult faţă de acum cinci ani. Accesul pe dealul şi frumoasa grădină din apropiere l-am făcut cu ajutorul funicularului pe şine, gratis, graţie abonamentului.

În cele trei zile cât am stat în Praga, am reuşit să vizităm majoritatea obiectivelor turistice din zona istorică a oraşului Praga şi chiar am avut timp să vizităm şi alte câteva locuri mai puţin vizitate de turişti. Despre ele vreau să amintesc câteva în continuarea reviewului meu.

Cartierul Petriny

Profitând de faptul că aveam abonament pe toate mijloacele de transport în comun, am sacrificat o jumătate de zi din sejurul nostru şi „ ne-am dat „ cu tramvaiul prin cartierele Pragăi. Aşa am ajuns la un moment dat, cu tramvaiul 22 (luat din staţia Malostranska), într-un cartier de blocuri situat în vestul oraşului, undeva pe deasupra dealului unde se află Turnul Petrin.

O zonă liniştită, cu un bulevard central larg şi foarte curat. Blocurile au o arhitectură plăcută, diferită de „cutiile” noastre din marile oraşe. Cartierul are numeroase clădiri administrative, magazine, restaurante, unităţi de cazare, dar şi o mănăstire ce poartă numele vechiului sat Brevnov „înghiţit” în timp de interesele urbanistice ale oraşului Praga.

Castelul şi Cimitirul Visehrad

Tot din staţia Malostranska, de data aceasta cu tramvaiul 3, în direcţia sud a oraşului şi pe lângă râul Vltava, am ajuns după vreo 3-4 staţii în apropierea unui deal, pe care se află un interesant castel. Din staţia de tramvai se urcă nişte trepte de beton, iar la capătul lor avem imagini panoramice asupra oraşului şi asupra râului Vltava.

Castelul este înconjurat de ziduri înalte şi are în interior o biserică gotică frumoasă, un parc plin de statui tematice, două restaurante cu terasă, un punct de degustare de vinuri şi un cimitir îngrijit care adpăsteşte osemintele unor celebrităţi ceheşti. Printre ele se numără şi cele ale compozitorului şi dirijorului  Bedřich Smetana sau a dramaturgului şi prozatorului Karel Kapek.

Parcul castelului este un loc frecventat des de localnici. La adăpostul copacilor şi pe verdele gazonului am întâlnit multe familii cu copii mici şi tineri ce lecturau o carte, departe de tumultoasa zonă centrală a oraşului.

Palatul şi Grădinile Wallenstein

Din staţia de metrou Malostranska se face o stradă, Letenska, iar pe la jumătatea ei se intră, printr-o poartă masivă din lemn, într-o oază de verdeaţă străjuită de nişte clădiri arhitecturale deosebite. Suntem în grădinile palatului Wallenstein, care astăzi adăposteşte Senatul Republicii Cehe. Este un loc atrăgător care ne-a plăcut tare mult.

Pe unele alei din grădină eşti întâmpinat de păuni gălăgioşi, iar pe altele sunt statui din mitologia greacă. Grădinile au şi un lac, acesta este populat cu peşte şi înconjurat de flori şi verdeaţă. În capătul labirintului de garduri vii se află clădirea barocă (palatul) ce adăposteşte Senatul. Fântânile arteziene, ornamentele în stocatură (naturală?) de pe zidurile palutului, arhitectura clădirilor administrative din jur, fac ca acest loc să fie vizitat de tot mai mulţi turişti.

Vă invit să vă alăturaţi lor şi... vacanţe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 13.10.16 17:40:27
Validat / Publicat: 14.10.16 06:40:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 3879 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 "Casa Dansatoare" (Ginger & Fred) din Praga, Cehia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 86350 PMA (din 73 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[14.10.16 06:54:56]
»

@traian. leuca:

Bun citatul din Nichita Stanescu, pentru cei ce fac turism cultural este foarte adevarat. Si mie imi place sa revin unde se poate si desigur ca am alti ochi si alta perceptie a ceea ce vad.

Legat de toalete la benzinarii, pai Piatra Neamt- Bucuresti, toate inchise, chiar si la una a teutonilor, cum zice Zoazore, noroc ca mai sunt depozitele mari de materiale care nu te intreaba de cumperi sau nu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[14.10.16 08:25:17]
»

@traian. leuca: Bravo! pentru acest articol din care am tras o concluzie: sa revenim peste cinci ani pentru ca o sa ni se para mai frumoasa Praga.

In privinta preturilor si noua ni s-au parut cam mari in zona centrala, de exemplu am cumparat o sticla de suc (bitter lemon) pe care am platit 80 de coroane aproape 12 lei, dar ne era sete si nu aveam ce face.

Ca sa vizitati gradinile palatului trebuie sa mergeti si a treia oara la Praga.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[14.10.16 08:29:44]
»

@traian. leuca: Eu care nu am fost niciodata la Praga o sa fac comparative doar cu ce am vazut in rest. Insa la fel am auzit si eu ca preturile sunt mari. De fapt la un moment dat ma gandisem la o escapade scurta pe acolo si ma uitam la cazare si am vazut ca este cam scumput.

Insa orasul este foarte laudat astfel incat o sa ajung totusi si pe acolo.

Revenind la articolul acesta nu pot sa spun decat ca este ca o raza de soare la prima ora, ca este primul articol de care am dat cu ochii in aceasta dimineata si acum o sa ma bucur in liniste si de poze la care doar am tras cu ochiul.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion
[14.10.16 08:31:39]
»

@traian. leuca: Ai dreptate în privinţa preţurilor: odată cu năvala turiştilor, Praga a ajuns un oraş destul de scump, fapt constatat şi de mine revăzându-l la câţiva ani distanţă.

Despre parcul Wallenstein păstrez aceleaşi amintiri frumoase ca şi tine: e un loc liniştit şi plăcut despre care prea puţină lume ştie, aşa că te poţi plimba în voie fără a "da din coate" ca pe Podul Carol. Iar de la Hrad cred că cel mai bine e să cobori pe strada aurarilor, pe lngă Muzeul Kafka, pentru a ajunge în final la Mikulase şi Vltava.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robert
[14.10.16 09:39:12]
»

@traian. leuca: Praga o am de multi ani pe lista scurtă a capitalelor europene, pe care vreau neapărat să le văd. Cu toate ca e destul de aproape de noi, costul ridicat al biletelor de avion m-au ținut deoparte. Sper ca totusi în viitorul mai mult sau mai putin îndepărtat, să o vizitez si eu!

Felicitari atât pentru excursie, cât și pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mogly
[14.10.16 13:59:35]
»

@traian. leuca: Felicitări pentru destinaţie!

Se spune că Praga este un oraş romantic, cel puţin aşa am auzit eu. Având în vedere că aţi umblat ceva prin Europa, cum vi s-a părut oraşul (trecând peste faptul ca e mai scump)?

Călătorii de vis în continuare şi multă sănătate!

Michi
[14.10.16 18:48:31]
»

Praga a fost prima excursie pe care am făcut-o individual prin 1995. Am mai trecut odată câteva ore ca urmare a unui tur în Germania dar aş vrea s-o văd pe îndelete cu ochii de acum. Supărarea e că la multe destinaţii aş da repetier dar când coane Traian, când?

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.10.16 19:42:13]
»

@elviramvio: Şi eu caut de multe ori toalete (chiar şi parcări) în supermarketurile din România. Peste hotare însă sunt mai greu de identificat şi găsit.

@ zlatna : Nu cred că o să mai ajung în Praga curând, dar " never say never".

@mishu :

Insa orasul este foarte laudat

Şi nu pe degeaba, merită vizitat!!

@Carmen Ion :Mulţumesc pentru completări şi mă bucur că un călător experimentat ca dumneavoastră mi-a confirmat că preţurile în Praga sunt cam mari!

@ robert :Cât mai repede la Praga! Merită!

@ mogly : Praga este un oraş care are DE TOATE şi merită să fie vizitat, euroi să fie!

@Michi :

Supărarea e că la multe destinaţii aş da repetier dar când coane Traian, când?

Dacă dumneavoastră, care aţi călătorit din tinereţe, puneţi această întrebare, eu, care am simţit gustul călătoriilor abia după ce am ieşit la pensie, ce să mai zic? "M-aţi lovit" unde mă doare...

Vă mulţumesc tuturor pentru vizită şi aprecieri!

Michi
[14.10.16 20:03:23]
»

@traian. leuca: O micuţă corecţie. Am început călătoriile afară din 1990 adică de la 56 de ani.Adică ai dreptate, la 56 de ani eram tinerică.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.10.16 20:39:19]
»

@Michi:

Alexa_77
[15.10.16 15:53:51]
»

@traian. leuca: Felicitari pentru articolul din acesta saptamana, care bineinteles trebuie recompensat cu un ZUPERBONUS de 20000 PMA!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[15.10.16 16:09:13]
»

@Alexa_77: Mulţumesc pentru apreciere şi "Zuper"!!

printesa82
[15.10.16 16:14:52]
»

@traian. leuca: Frumos articol si poze superbe. Citit si votat cu placere! La cat mai multe calatorii de vis☺.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[15.10.16 17:34:25]
»

@printesa82: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

Utube
[19.10.16 13:48:11]
»

Bună să-ţi fie inima, scriitorule!

Citit şi votat cu plăcere. Felicitări şi pentru foto în special pentru foto 3,15 şi 19 - cele mai reuşite, părerea mea.

O zi deosebită!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.10.16 18:25:01]
»

@Utube: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

Şi mie îmi place poza cu nr. 19. Dacă ştiam că iese aşa intram şi eu în cadru...

zlatna
[19.10.16 19:49:03]
»

@traian. leuca: Felicitari pentru noul statut de AUGUSTUS.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.10.16 19:57:31]
»

@zlatna: Mulţam fain!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, elviramvio, Michi, mishu, mogly, printesa82, robert, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063283920288086 sec
    ecranul dvs: 1 x 1