ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 18 MIN

    În căutarea miracolelor din Pisa

    TIPĂREȘTE URM de aici

    După ce ne-am atins obiectivul și am văzut Cinque Terre dar și alte câteva așezări pitorești de pe Coasta Ligurică, fiind cazați în cel mai bun loc de unde poți face asta, ne-am transferat la Pisa de unde urma să zburam înapoi spre casă. Dar dacă tot ajungeam la Pisa ne-am rezervat 2 nopți ca să vedem ce e de văzut acolo, neapărat Turnul Înclinat și Piața Miracolelor și ce-o mai veni la pachet, urma să vedem la fața locului.

    Transferul a avut loc în ziua de 1 Aprilie când a fost Paștele Catolic și considerând că totul este închis la italieni, am stabilit să plecăm cât mai devreme din La Spezia ca să ne instalăm la Pisa și să apucăm să ne dezmeticim cu orașul chiar din ziua aceea. Închis nu era deloc în La Spezia și aveam să constatăm asta mergând pe jos, spre gară. Carrefour-ul nostru era deschis și rând pe rând se deschideau cafenelele și restaurantele. Cred că și-au mai luat seama și italienii ăștia și au realizat ei că nu e cazul să ții închis când orașul colcăie de turiști. Urma să vedem asta și la Pisa pentru că foarte multe magazine și restaurante de pe ștrasele principal au fost deschise în ziua de Paște.

    Am luat un alt fel de tren de la La Spezia, care a costat cu câțiva EUR mai mult decât la dus (11 EUR/persoană față de 7,60 EUR) dar au fost cu totul și cu totul alte condiții. Mai rapid nu a fost cu mult, a făcut doar 10-15 minute mai puțin, dar a fost mult mai elegant. Ne-am bucurat de o călătorie foarte plăcută, într-un tren încă destul de gol.

    Puțin peste ora 12 eram la hotelul nostru din Pisa pe care l-am ales în jurul gării ca să ne fie ușor cu transferul și de la La Spezia, dar și când urma să plecăm acasă. Cum am spus și în articolul de cazare, transferul de la gara din Pisa la aeroportul Galileo Galilei (sau viceversa) se face în 10 minute cu vagoanele fără conductor Pismover. Cu toate că suntem adepții cazărilor centrale, sau cât mai aproape, ca să fim în miezul lucrurilor, de data asta am considerat că zona gării n-o fi una după care să te omori într-un oraș, dar ne era mai comodă din cauza transferurilor.

    În plus, așa urma să vedem și Pisa, pentru că exact cum am văzut de acasă cu street view când am ales cazarea, de la gară începe principala arteră pietonală, plină cu magazine ale brandurilor renumite, terase, cafenele…. și cam în 2 km eram la principala atracție a orașului, Turnul din Pisa și Piața Domului, trecând prin alte piețe importante, traversând podurile peste râul Arno care străbate orașul, practic, trecând prin toate locurile importante. Așa că, chiar dacă la început nu eram prea încrezători în legătură cu cazarea în zona gării, ulterior ne-am felicitat pentru decizie.

    În Duminica Paștelui Catolic, când am ajuns la hotel, am lăsat bagajele, fiind prea devreme pentru check-in și am plecat în oraș. Conform indicațiilor tânărului de la recepție și a hărții pe care am primit-o de la el, în afară de Turnul din Pisa și Piața Miracolelor pentru care ne-am oprit aici, urma să mergem pe cele două trasee turistice marcate pe hartă cu mov și cu galben și dacă reușeam să le parcurgem însemna că am văzut aproape tot ce se poate vedea în Pisa.

    Ambele trasee turistice, și cel galben, și cel mov, încep de la gară, din Piazza Stazione unde stăteam și noi și toate locurile de interes sunt concentrate în această arie de câțiva km, ceea ce face să poți să vezi Pisa la picior, cum se spune. Și ambele se termină la Piața Domului iar pe traseu te poți abate și spre zidurile vechi ale orașului cu multele lui porți de intrare.

    Noi am mers pe ambele trasee pentru că nu era cine știe ce distanță și cu mici excepții am reușit să trecem cam peste tot. Iar ca o concluzie, pot să spun că nu trebuie să-ți faci griji, chiar și dacă nu reușești să-ți procuri o hartă, pentru că este aproape imposibil să nu te descurci în Pisa.

    După Piazza Stazione de la gară, mergând spre centru, am trecut prin Piazza Vittorio Emanuelle unde în ziua de Paște era o piață de vechituri, de unde fiecare ne-am luat câte ceva și apoi am intrat pe principala stradă pietonală a Pisei, Corso Italia, plină cu terase, restaurante și magazine de firmă, dintre care multe erau deschise, contrar informațiilor citite pe net și chiar a celor primite de la hotel că toate ar fi închise în ziua de Paște. Hotelul ne-a recomandat chiar să facem rezervare dacă vrem să mâncăm undeva, dar chiar nu a fost cazul. Aproape toate terasele și restaurantele, mai ales cele din zona Turnului, erau deschise și abia aveau câțiva clienți. Prețurile ni s-au părut ușor mai mici decât la La Spezia, în special cele la mâncare.

    Pe Corso Italia este o plăcere să mergi pentru că sunt vitrine care mai de care mai atrăgătoare. Înainte să ne săturăm de privit, că de cumpărat nu ne-am îndurat, am ajuns la Râul Arno care împarte Pisa în două jumătăți, recunoscute ca Tramontana la nord și Mezzogiorno, la sud. Sunt mai multe poduri pe care se traversează Arno într-o parte sau alta, iar pe râu nu am văzut nici o mișcare, dar am înțeles că te poți plimba cu barca începând cu martie-aprilie până în octombrie. Noi am fost la Pisa în perioada 1-3 aprilie și nu am văzut nici o barcă sau orice altă activitate pe Arno.

    Am trecut podul peste râul Arno și cum avem și noi o vârstă și obosim des, ne-am oprit imediat după pod, la o terasă în Piazza Garibaldi, pentru o bere (4 EUR) și o înghețată (1,5 EUR/cupa). În centrul pieței este o statuie a generalului Garibaldi și ne-a plăcut să lenevim puțin aici pentru că zona este pietonală, plină de restaurante și cafenele și aici am găsit cea mai bună înghețată la binecunoscutul La Bottega del gelato. Lângă Piața Garibaldi o alta, Piața 20 Septembrie reprezintă centrul orașului Pisa și aici au loc tot felul de festivaluri și festivități.

    Ne-am continuat apoi drumul spre centrul Pisei intrând pe Borgo Streto, o altă arteră importantă care străbate centrul orașului și am ajuns în Piazza dei Cavaleri (Piața Cavalerilor), unde n-am avut timp să zăbovim pentru că acum ne grăbeam spre turn, dar am revenit în ultima zi pentru că este o piață foarte frumoasă, cu clădiri impunătoare și merita mai mult decât o trecere prin ea.

    Puțin după Piața Cavalerilor, am mers pe Via Corsica și am ajuns în faimoasa Piață a Domului sau a Miracolelor, principalul motiv pentru care ne-am oprit în Pisa.

    În Piazza del Duomo (Piața Domului) sau Piazza Dei Miracoli (Piața Miracolelor) din Pisa, declarată patrimoniu mondial al umanității din 1987, se află ansamblul format din 4 edificii importante: Camposanto (cimitirul medieval), Duomo (Catedrala), Battistero (pentru ceremonia botezurilor) și Campanile (Turnul Înclinat cu Clopotnița).

    În afară de turn care are un preț separat, pentru a intra la unul din cele 4 obiective biletul costă 5 EUR, la două 7 EUR iar la 3,8 EUR. În Catedrală intri gratuit dacă iei bilet la oricare alt obiectiv dintre cele enumerate, inclusiv la Turn. Este evident că am luat bilet de 8 EUR, pentru toate monumentele că pentru ele venisem.

    Există în același perimetru și Museo dell’Opera dell Duomo (Muzeul Domului) , care adăpostește operele de artă (originale) din Catedrală și din Baptisteriu, care sunt adevărate comori, dar și Museo delle Sinopie (Muzeul de desen și grafică) din Pisa, unde se află schițele inițiale pentru frescele care au ajuns în cimitirul Camposanto. Tot aici este și punctul infopentru Pisa de unde puteți afla tot ceea ce vă interesează.

    Prima noastră grijă când am ajuns în Piața Domului a fost să ne luăm bilete pentru turn dar pe la ora 14,30 mai erau doar pentru ora 20,15, ceea ce nu ne-a surâs pentru că se însera și noi voiam să vedem Pisa din turn ori pe lumină, ori pe întuneric. La case mai erau doar 10 bilete pentru marți, la ora 10, pe care le-am luat noi și am avut noroc pentru că eram 12, dar una din perechi mai fusese și nu a vrut să mai urce. Așa că, dacă vă duceți în perioade mai aglomerate ar fi bine să vă achiziționați biletele pentru turn online ca să nu riscați nimic.

    Spre deosebire de alte obiective la care se cumpără bilete online mai ieftin, în cazul Turnului din Pisa nu este valabil, dar ai garanția că ai biletul. Noi am considerat că suntem într-o perioadă mai lejeră și din 3 zile prindem noi una în care să găsim bilete și așa a fost până la urmă. În plus mai speram și la vreo intrare liberă fiind zilele de Paște, dar pentru turn nu cred că există oferte de genul acesta. Biletul a costat 18 EUR/persoană, iar vizita în Turn a durat 30 de minute.

    Cu lecția învățată și biletele de intrare la turn abia peste 2 zile, am avut la dispoziție aproape o după-amiază întreagă să vedem celelalte monumente din Piața Miracolelor.

    Cattedrale/Il Duomo di Pisa/Domul din Pisa/Catedrala Santa Maria Assunta, este ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult. Construită numai cu marmură albă și colorată, faimoasă pentru ușile din bronz din 1180, Catedrala a fost distrusă în timpul unui incendiu devastator din sec al XVI-lea în care s-au pierdut foarte multe opere de valoare. De-a lungul timpului catedrala a fost restaurată de mai multe ori. Și astăzi adăpostește multe opere de artă, din mai multe epoci, dar o parte sunt copii, întrucât originalele se află la Muzeul Domului care se află în apropiere, după cum am spus.

    Camposanto (Câmpul Sfânt) este cimitirul monumental din Pisa și se spune că a fost construit din pământ sfânt adus de pe Golgota. Aici și-au găsit somnul de veci cei mai importanți oameni din Pisa și este un monument destul de impresionant ca mărime, cred că unul dintre cele mai frumoase cimitire din lume. Și el a suferit de-a lungul timpului, bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial distrugând mare parte din frescele care înfrumusețau zidurile cimitirului. O parte din schițele frescelor distruse în bombardamente au fost găsite și se află astăzi în Museo delle Sinopie (Muzeul de desen și grafică), care se află foarte aproape, în același perimetru cu celelalte edificii și pe care l-am vizitat și noi în prețul celor 8 EUR pe care i-am plătit.

    Battistero di San Giovanni (Baptisteriul Sfântului Ion) , clădirea circulară a bisericii unde au loc ceremoniile pentru botezuri, are un interior destul de simplu, dar acolo se află două obiecte de artă importante: Amvonul cu scene sculptate care descriu viața lui Hristos și Cristelnița de botez, în centrul căreia este o statuie a Sf Ioan Botezătorul, căruia îi și este dedicat Baptisteriul. Baptiseriul are o acustică perfectă și se spune că poți auzi concertele corului de la mile distanță. Mi-a plăcut Baptisteriul și pentru poza prin plasă pe care am făcut-o Domului dintr-un loc special amenajat la etaj.

    Cum pe al 4-lea obiectiv, Turnul din Pisa, urma să-l bifăm peste două zile, după ce am terminat cu vizitarea celorlalte, am intrat într-un restaurant de lângă Piața Miracolelor pe care îl ochisem de la dus și chiar dacă nu a fost prea ieftin ne-am simțit și am mâncat bine acolo. Toată lumea a poftit la Pizza Calzone care era expusă la scară reală în fața restaurantului și arăta foarte bine. Până la urmă s-a mâncat și altceva nu doar pizza aceea. Fiecare după gusturi. Noi am împărțit o Calzzone (10,50 EUR) și o o porție de Toscanini (13,50 EUR), fel recomandat de ospătar care însemna ravioli umplute cu ricota și spanac și sos cu carne de vită. Toate foarte bune. Cu un pahar de vin roșu, o bere și coperta 2 EUR/persoană, masa a făcut 40 EUR. Nu atât de mult, având în vedere locul în care ne aflam.

    În drum spre hotel am intrat din nou în traseul galben cu scopul de a termina cu el în acea zi și am traversat un alt pod peste râul Arno, ca să ajungem la Santa Maria della Spina, o mică biserică gotică, foarte bogat decorată la exterior. Dar pe cât de spectaculos este exteriorul dantelat din marmură, cu o fațadă cu două porți cu arcade, cu sculpturi și multe statui pe toate părțile, pe atât de simplu este interiorul. Tot ce îți atrage atenția este plafonul pictat care are în centru, capodopera sculpturii gotice, Madonna. Biserica nu se află pe locul ei inițial, ci a fost strămutată, nu departe, dar într-un loc mai înalt, din cauza amenințării apelor râului Arno, pe malul căreia s-a aflat și se află și acum. De la depărtare biserica pare că are niște spini ascuțiți, ceea ce ar face plauzibilă legenda care spune că în 1333 s-a donat acestei biserici un spin din coroana lui Isus.

    Ne-am retras la hotel după o zi plină în care am făcut extrem de multe lucruri. În următoarea zi am făcut o excursie prin Toscana, iar în ultima, până la ora 14, când urma să plecăm spre aeroport aveam de urcat în Turnul Înclinat și apoi să revenim spre hotel, urmărind traseul mov.

    Așa că în ultima zi la Pisa am plecat mai devreme de la hotel și în drumul spre turn, unde trebuia să urcăm la ora 10, am mers din nou pe traseul galben ca să trecem prin Piața Cavalerilor în care nu am putut să zăbovim deloc în prima zi.

    Piazza dei Cavalieri (Piața Cavalerilor) este a doua piață principală din Pisa, după Piața Domului sau a Miracolelor. Este plină de clădiri impresionante, așezate circular, cu niște fațade foarte frumos decorate. Astăzi este un centru de educație, cunoscut fiind că Pisa adăpostește 3 dintre cele mai importante Universități ale Italiei și multe clădiri din această piață aparțin acesteia.

    Palazzo dei Cavalieri (Palatul Cavalerilor) , fostul Palat al Bătrânilor, este clădirea principală din piață, unul din edificiile care adăpostește clădirea principală a Școlii Normale Superioare din Pisa, o instituție de învățământ fondată de Napoleon, astăzi o secție a Universității. În colțul opus se află Palazzo dell’Orologio (Palatul Orologiului) , unde se află sediul bibliotecii Universității din Pisa. În piață se află și o biserică, Santo Stefano di Cavalieri (Biserica Sf Ștefan) cu o fațadă din marmură albă.

    Foarte aproape de Piața Cavalerilor este Grădina Botanică din Pisa, cu acces din traseul galben, pe care noi am văzut-o doar de la intrare. Am citit că ar fi cea mai veche grădină botanică din Europa, dar n-am mai avut răbdare și nici timp pentru ea, din păcate. Cum motivul principal pentru care ne-am oprit la Pisa a fost Piața Miracolelor cu toate edificiile de acolo ne-am grăbit spre turn ca să ne încadrăm în timp.

    Turnul Înclinat din Pisa este emblema orașului și a devenit celebru datorită înclinării lui care reprezintă, de fapt, rezultatul unei erori de construcție care se datorează solului nisipos pe care a fost construit și care (înclinare) s-a accentuat în timp. Construcția turnului a durat două secole, mare parte din această perioadă fiind datorată încercărilor de a corecta înclinația. Atunci când turnul era pe la etajul 3 lucrările de construcție au fost sistate pentru un secol.

    A fost conceput ca și clopotnița Catedralei din Pisa și așa a funcționat, fiind dotat cu 7 clopote cu o greutate foarte mare, care astăzi au rămas pe loc dar nu se mai aud din motive de stabilitate.

    Dimensiunile, lungime, înălțime, grosime, greutate… nu le-am reținut exact, dar sper că nu se supără cineva dacă spun că are aprox 56 de m în partea mai joasă și aprox 57 în cea mai înaltă și că orice informație exactă este ușor de găsit. De-a lungul anilor s-a încercat îndreptarea lui, fără succes total însă, dar între anii 1990 și 2001 turnul a fost închis publicului cu scopul de a scoate material de sub fundație, iar rezultatul a fost o reducere a înclinării. Astăzi nu se mai încearcă nimic pentru că tocmai aceasta înclinație este farmecul turnului, atât de căutat de turiști din lumea întreagă.

    Și niște date mai puțin tehnice, dar foarte practice dacă vreți să vizitați Turnul Înclinat din Pisa. Dacă ai bagaje trebuie să îți rezervi timp să le lași la camera de bagaje care se află într-o încăpere de lângă casele de bilete, pentru că nu ai voie să intri cu absolut nimic în turn. Trebuie să te așezi la coada care se formează pentru ora la care ai bilet cu cel puțin 15-20 de minute înainte. Dacă ți-a trecut rândul nu primești banii înapoi și nici nu intri mai târziu, cu altă grupă. Oameni de ordine ne-au cerut biletele, ne-au îndrumat la coadă și permanent au fost cu ochii pe noi. Ne băgau în rând dacă ne abăteam prea tare iar când am ajuns să intrăm ne-au scanat pe toate părțile și ne-au poftit înăuntru.

    Experiența… nu știu cum să zic că a fost. Dacă nu urcam, nu trăiam liniștită. După ce am urcat am considerat că nu merita atâția bani. Cred că Turnul este mult mai spectaculos din afară și cei care nu urcă nu trebuie să aibă vreun regret pentru că o panoramă asupra unui loc poți avea din multe alte locuri.

    După ce intri, la baza turnului găsești un panou informativ cu date generale și tehnice despre turn. Apoi ai de urcat aproape 300 de scări circulare, destul de înguste și se simte înclinarea, așa că dacă ai probleme de echilibru s-ar putea să te confrunți cu mici amețeli. Pe parcurs nu te poți opri, nu sunt alte balcoane în afară de cele de sus, acolo unde sunt și clopotele care, așa cum spuneam, au rămas pe loc, dar nu mai bat.

    De acolo, de sus, ai o panoramă frumoasă asupra complexului monumental din Piața Miracolelor și asupra Pisei. Unii cârcotași ar putea să spună că pot să aibă aceeași panoramă din oricare turn de biserică unde urci, pentru mult mai puțini EUR și sunt oarecum de acord. 18 EUR de persoană mie mi s-a părut cam mult pentru ce am primit. M-am gândit la clopotnița San Pietro de la Vatican, unde am urcat pentru 4 EUR și experiența nu a fost cu nimic mai prejos. Dar... în fine… avem dreptul inalienabil de a alege, așa cum ne place nouă să spunem des și dacă am făcut-o înseamnă că am ales. N-am plecat de la turn fără să facem și noi celebrele poze din care să reiasă că îl susținem sau că îi dăm un brânci.

    După turn am avut la dispoziție 3,5 ore să vedem ce este și cu traseul mov. Am intrat pe el chiar de acolo, din Piața Miracolelor și am bifat obiectivele unul câte unul așa cum le găseam trecute pe hartă.

    Am trecut prin Piazza Martiri della Liberta (Piaţa Martirilor Libertăţii) , am ajuns în Piazza S. Francesco am intrat în biserica cu același nume unde aproape că n-am văzut nimic atât era de întunecată. Am trecut prin mai multe parcuri și pe lângă multe biserici. În unele am mai intrat, pe lângă altele doar am trecut.

    Lângă Teatrul Odeon este Gipsoteca di Arte Antica, aparținând de Universitatea din Pisa, o instituție foarte importantă pentru oraș, care găzduiește mai mulți studenți decât locuitori are Pisa. Ca o curiozitate, Pisa are în jur de 90.000 de locuitori iar Universitate găzduiește aprox 60.000 de studenți. În Gipsotecă, unde intrarea a fost liberă am găsit o colecție de sculpturi ale unora dintre cele mai renumite lucrari de artă grecești și romane sau ale unor opere mai puțin cunoscute, dar și reproduceri după opere vechi care aveau etichetă cu muzeele naționale sau străine în care sunt păstrate originalele.

    Am ajuns apoi la Piazza della Republica, căutând casa în care a locuit Galileo Galilei, renumitul părinte al astronomiei, al fizicii și al științei, pe care am găsit-o, dar nu se vizita. Ne-am întors de acolo ca să intrăm din nou în traseul mov care ne ducea spre hotel și am trecut pe lângă mai multe clădiri, instituții oficiale și din nou pe lângă biserici vechi, piețe, palate, dintre care unele au devenit sedii de instituții ale statului și am ajuns la Grădina Scotto din Pisa, o grădină publică cu locuri de joacă pentru copii și parc înconjurat de zidurile orașului.

    Cu toate că era la doi pași de noi, am uitat efectiv de Pictura murală Tuttomondo care se află pe peretele exterior al Bisericii Sf Anton, pictată într-o săptămână în anul 1989 de către un artist american, tema fiind pacea și armonia în lume. Aceasta se afla atât de aproape de hotelul nostru încât am amânat-o ca să facem celelalte mai îndepărtate până am ratat-o.

    Ca și concluzii. Ce să zic eu despre Pisa? Ce centru comercial și economic a fost în Evul mediu, ce flotă importantă controla, ce bătălii a dus pentru a obține supremația asupra mărilor din jur, ce instituții importante găzduiește… citești peste tot. Ca și oraș turistic n-aș spune că m-a dat pe spate. Orașul nu are ceva wow, îi lipsește vino-ncoa-ul.

    În afară de complexul monumental din Piața Domului și cele 2 străzi principale, pietonale, Corso Italia și Borgo Streto, unde poți face și shopping dacă ești amator (și noi am făcut puțin), celelalte obiective nu sunt așa puse în valoare. Cu toate că în Piața Miracolelor era o mare de oameni de nu puteai să înaintezi, pe traseul galben și pe cel mov pe care am umblat căutând să bifăm obiectivele de pe harta noastră, aproape că nu ne-am întâlnit cu nimeni. Mergi pe ele și harta îți arată tot felul de obiective, dar când ajungi ceva nu funcționează, nu este explozia aceea de bucurie că vezi ceva deosebit.

    Ce a fost curios la Pisa a fost să constatăm că turiștii vin aproape exclusiv pentru complexul din Piața Domului. Când ne-am îndepărtat de arterele centrale, liniște și pace… ne-am mai întâlnit doar cu localnici care își vedeau de treburile lor. La Gipsotecă, de ex, am stat în jur de 30 de minute și nu am găsit pe nimeni acolo, dar nici nu a intrat cineva până am plecat noi. La Grădina Scotto erau doar părinți cu copii la locurile de joacă sau persoane care își plimbau animalele, nu am văzut alți turiști. În Piața Republicii unde ne-am dus să vedem casa în care a locuit Galileo, la fel, nimeni.

    Pisa este un oraș pe care poți să-l faci într-o zi, maxim două, dacă îți place să zăbovești mai mult. Dacă citești o hartă sau un ghid pentru Pisa s-ar putea să consideri că ai nevoie de mai mult, dar la fața locului o să vezi că îi lipsește ceva… acea strălucire care să te țină acolo. Poate începutul lui aprilie nu este o perioadă bună pentru Pisa, poate că alta este perioada când este mai animată și în afara complexului care include Turnul. Sau poate măreția complexului monumental din Piața Miracolelor minimizează orice altceva? Este posibil și asta. Mie, una, mi s-a părut suficientă această vizită și probabil că Pisa este singurul loc din Italia, din cele pe care am apucat să le văd, în care mi-aș face planuri să mă întorc doar pentru vizitarea împrejurimilor, care nu sunt puține deloc. Dar sunt foarte mulțumită că am ajuns la Pisa și că am văzut tot ce are ea mai frumos.

    După un aperol spritz băut la pizzeria Nando de lângă hotelul nostru, La Pace, ne-am îndreptat agale către gară și apoi spre aeroport și iarăși la casele și la stresul nostru, cel de toate zilele. Dar cu gândul la următoarele vacanțe, ceea ce ne face viața mult mai ușoară și mulțumim mereu că pentru noi toate astea sunt posibile.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Aurici in 27.06.18 21:48:14
    Validat / Publicat: 28.06.18 07:53:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Complexul monumental din Piazza dei Miracoli din Pisa. Aici Domul și Turnul Înclinat.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80000 PMA (din 60 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    Dana2008
    [28.06.18 08:26:47]
    »

    @Aurici: Start vot!

    Ce călătorie frumoasă am făcut de dimineață alături de tine... Îți mulțumesc frumos, Aurici!

    Fotografia cu nr. 30 e pe locul întâi în topul minunatelor fotografii postate.

    Și mie îmi place mult catedrala din foto nr. 33, cimitirul care este deosebit de frumos, turnul înclinat, mâncarea fotografiată din farfuriile voastre, trenul fără conductor...

    Felicitări pentru articol și fotografii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [28.06.18 09:19:01]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    --

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mihaelavoicu
    [28.06.18 09:23:13]
    »

    Bună dimineața! Articolul tău a picat la fix pentru mine care, chiar ieri am rezervat 4 zile la Pisa în luna septembrie. Orașul l-am văzut în 2016, dar acum vreau Lucca și Cingue Terre.

    Crezi că una zi e suficientă pentru Cinque Terre?

    Mulțumesc pentru toate informațiile și am votat cu drag!

    doinafil
    [28.06.18 10:26:01]
    »

    @Aurici: Un articol foarte bun, cu multe informații utile, bine documentat și ușor de citit, chiar dacă pare a fi lung, l-am citit repede, nu mi-am dat seama că s-a terminat!

    Și pozele sunt bune, luate din unghiuri care să pună în evidență ce este important.

    Felicitări pentru ambele, am votat pentru că a meritat!

    Pușcașu Marin
    [28.06.18 10:27:42]
    »

    @Aurici: Mi-a placut tare mult articolul si mi-am si reamintit una-alta.

    Nu mai era in Baptisteriu un nene care din zece in zece minute canta cateva masuri din arii celebre de Verdi?

    Am stat acolo o jumatate de ora, la balconul interior, doar pentru a-l asculta de doua-trei ori. Acustica e senzationala.

    Fotografiile sunt foarte frumoase.

    Felicitari pentru articol. Felicitari pentru traseul ales in aceasta vacanta.

    Vacante de exceptie iti doresc si pe mai departe.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [28.06.18 12:18:32]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc mult pentru vizită. M-aș bucura dacă toți oamenii ar avea șansa, măcar o dată în viață, să ajungă în Piața Miracolelor din Pisa.

    Am renuntat la aparatele foto, care nici alea nu erau cine știe ce, și facem poze doar cu telefoanele...comune și ele. Așa că mi se mai ia o piatră după inimă când voi ziceți că pozele sunt ok. Visez și eu la un aparat sau măcar la un telefon mai bun.

    Numai bine, mulțumesc încă o dată pentru aprecieri, călătorii frumoase!

    @webmaster: Mulțumesc mult, zi faină!

    @mihaelavoicu: 'Neața. Lucca este foarte aproape de Pisa, am cochetat și noi dar ne-a ieșit altceva.

    Așa ți-aș recomanda să vezi Cinque Terre de la La Spezia... Nu cred că îți ajunge o zi decât dacă treci așa ca vântul și ca gândul prin cele 5 sate. Trebuie să ajungi cu trenul de la Pisa la La Spezia care o să-ți ia în jur de 2 ore sau peste. Trenul face 1,20-1,30 ore dar mai pui și timpii de transfer la gară, luat bilete, așteptat tren... Într-o jumătate de oră ajungi de la La Spezia până în ultimul sat Cinque Terre dar nu poți să socotești așa pentru că, la fel, trebuie să ții cont de orarul trenurilor și de timpii de așteptare. Dacă iei în calcul și drumul de întors ar însemna că ceva ore 5-6-7 ar însemna călătoriile cu trenul Pisa-La Spezia și La Spezia-sate și timpii de așteptare. Ce rămâne dintr-o zi este cam puțin pentru cele 5 sate.

    Dacă ar trebui să aleg eu, aș face Lucca și alte împrejurimi ale Pisei. Noi am avut pe listă, Tirrenia, San Giuliano Terme, San Miniato, Fiesole și Prato, al 2-lea mare oraș din Toscana, după Florența. Nu le-am văzut dar citisem despre ele că sunt destinații turistice renumite ca și stațiuni maritime sau pentru stabilimente religioase și clădiri istorice. Pentru Cinque Terre îți recomand măcar 2-3 nopți în La Spezia. O să-ți placă și orașul și o să ai timp să faci lejer cele 5 sate pitorești.

    Mulțumesc pentru vizită, numai bine!

    @doinafil: Mi-am tot propus să nu mă mai lungesc dar nu-mi iese. Și chiar aș fi putut să mai vorbescpentru că mă ocup de organizare în general și am material suficient. Sper să ajung să scriu mai succint, mă străduiesc.

    Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

    @ghisor: Din păcate nu era nici un nene cu ajutorul căruia să verificăm și noi acustica despre care citisem că este perfectă. Chiar dacă și noi tot cam așa am stat în Baptisteriu.

    Mulțumesc pentru vizită și cuvintele frumoase. Vacanțe asemenea vă doresc și eu.

    Pușcașu Marin
    [28.06.18 13:21:01]
    »

    @mihaelavoicu: Mi-as permite inca o sugestie, daca nu-i cu suparare. Daca mi-amintesc bine de la Lucca la Montecatini Terme nu-i chiar asa mult si acolo e o statiune linistita, cu multe spatii verzi. In plus se poate urca cu cel mai vechi funicular din lume, undeva pe dealurile de la nord de Montecatini Terme. Panorama superba si un restaurant excelent de unde poti privi un apus de soare excelent in timp ce bei un pahar cu vin de Chianti.

    doinafil
    [28.06.18 13:48:53]
    »

    @Aurici: Nu te strădui să scrii mai succint review-urile, scrie-le așa „cum îți vine”, pentru că scrii bine și fluent!

    De-aceea le parcurgem ușor și, ... dovada că le citim mulți dintre noi este tocmai numărul mare de ecouri pe care le generează.

    Încă odată felicitări și să ai plimbări frumoase, să vii să mai povestești, pentru că ne place!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [28.06.18 14:39:08]
    »

    @doinafil:

    mihaelavoicu
    [28.06.18 17:05:22]
    »

    Eu am deja rezervate 3 nopți în Pisa și avem 4 zile întregi, din care a patra este plecarea spre casă la o oră foarte târzie. Este exclusă cazarea la La Speza.

    Mă gândeam să facem Cinque Terre printr-o agenție din Pisa. O zi, la mine înseamnă imediat după micul dejun până seara la, să zicem 23.00.

    Referitor la Campo Santo, pământul cu gazonul de la P11 este adus de la Locurile Sfinte. Pe el nu se calcă.

    Nu ai amintit de Lampa lui Galilei care se vede foarte bine în P18

    Mulțumesc pentru informații!

    Despre Cinque Terre voi studia și alte reviewuri, că sunt o mulțime.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [28.06.18 17:41:43]
    »

    @mihaelavoicu: Da, nu am amintit de lampa lui Galileo, de la care se spune că ar fi plecat și teoria pendulului. Sunt mai multe lucruri pe care le citesc în pliante dar pe multe le uit iar pe altele evit să le dezvolt dacă nu mă simt confortabil. Am mai spus și altădată că nu sunt un cunoscător de artă și atunci, în articolele mele, fac doar comentarii simple, pornind de la văzut-plăcut și elementare informații pe care le adun când îmi fac temele sau le aflu la fața locului.

    Dacă mergi într-o excursie organizată s-ar putea să câștigi niște timpi și să fie ok o zi pentru Cinque Terre dar de la La Spezia tot cu trenul sau cu vaporul se merge spre sate. Un eventual autocar/microbuz cu care s-ar pleca de la Pisa nu te va duce prin sate. Dar lasă, că ne spui tu când te întorci, cum ai făcut.

    Mulțumesc și eu pentru completări și așa este, despre Cinque Terre găsești o mulțime de informații și n-am nici o îndoială că le vei alege tu pe cele care ți se potrivesc.

    Numai bine, călătorii plăcute și până atunci!

    mihaelavoicu
    [28.06.18 18:41:30]
    »

    @Aurici: Primul paragraf, Corect. Așa face toată lumea cu documentarea, că nimeni nu poate reține tot.

    Cu Cinque Terre nu am altă soluție. Cum o fi. Eu mă mulțumesc și cu puțin. Rămâne de văzut la fața locului.

    Toate cele bune!

    elviramvio
    [29.06.18 22:17:21]
    »

    @Aurici:

    Excelente informațiile tale.

    mishu
    [30.06.18 00:32:12]
    »

    @Aurici: Foarte frumos spus totul iar pozele sunt minunate. Cred ca o sa visez frumos la noapte. Felicitari, votat cu mare drag.

    AuriciAUTOR REVIEW
    [02.07.18 11:10:17]
    »

    @mishu & @elviramvio :

    crismis
    [17.07.18 19:37:14]
    »

    @Aurici: Nu știu cum mi-a scăpat articolul ăsta (adică bănuiesc, în ziua când l-ai încărcat eram pe drum spre Cipru); am dat "înapoi" când să-l citesc pe cel de azi, cu Toscana.

    N-am ajuns la Pisa, dar am niște prieteni cu care râd de ne tăvălim pe jos doar când rostim cuvântul "Pisa". Ne-am făcut un concediu împreună acum câțiva ani buni, eram la Roma și Tati a plecat cu trenul într-o dimineață la Pisa să se întâlnească "la jumătatea drumului" cu fratele lui, care locuia în Genova. Noi, ceilalți, ne-am văzut de ale noastre, ne-am continuat explorarea de fiecare zi. Seara ne-am strâns pe terasa de socializare și, într-un târziu, a apărut și Tati. Noi, nerăbdători și maxim de curioși: "Ei, cum a fost la Pisa? " Din păcate, răspunsul nu poate fi reprodus aici, depășind ușor limitele academice... Tati era supărat că se întâlnise pentru prima dată cu "coperta" italiană, băuse o cafea de 1 euro la barul din gară și fusese taxat cu încă 2 euro pentru faptul că au stat la masă! Pe cât era el de necăjit, pe atât ne-am distrat noi!

    AuriciAUTOR REVIEW
    [19.07.18 11:18:48]
    »

    @crismis: Nu-ți face nici un fel de griji, știu cum e. Nu mă întreba cât citesc de în urmă și cât de depășită sunt de situație. Dar eu știu că ești prin zonă așa că nu te stresa.

    Pe noi și-acum ne necăjește coperta aia după atâtea drumuri în Italia, mai ales când sare din limitele bunului simț. Dar'mite atunci, necunoscând-o, îmi dau seama ce ochi o fi făcut Tati. Și barem n-a făcut o consumație ca lumea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    roth
    [22.07.18 22:21:50]
    »

    Citit, placut si votat, binenteles dupa ce am admirat pozele. Cred ca o sa vin sa iau lectii de pregatire a escursiilor, esti nemaipomenita.

    Cat mai multe vacante.

    AuriciAUTOR REVIEW
    [23.07.18 18:01:08]
    »

    @roth: Eiii, nu fi modestă, știu eu cât de bine te descurci.

    La fel și ție, mii de km. Te pup

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, crismis, doinafil, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, Pușcașu Marin, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086203813552856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1