ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Pisa - pe Campo dei Miracoli

    Ilustrație video-muzicală
    Claudio Monteverdi - Damigella tutta bella (Jaroussky & Rial)


    TIPĂREȘTE

    Dacă sunteţi în Italia, iar drumurile vă poartă de la Florenţa spre Genova sau Livorno, merită o mică abatere la Pisa pentru a vedea Campo dei Miracoli, un loc cu adevărat miraculos, nu doar prin sacralitate.

    Înainte de venirea mea aici, vazusem la televizor şi în diverse publicaţii nenumărate imagini cu turnul înclinat, iar acum aşteptam cu emoţie să văd aievea clădirea care se împotriveşte legilor fizicii şi - chiar dacă într-o pozitie mai nefirească - încă dăinuie.

    Simpla rostire a numelui Pisa ne aduce în faţa ochilor imaginea renumitului turn înclinat. Acest turn, atât de dichisit, de protejat, de consumator de fonduri şi eforturi de gândire inginerească, nu este nici singurul obiectiv de interes de pe Campo dei Miracoli şi nici singurul turn din Italia care este înclinat şi continuă să se încline din cauza terenului pe care a fost construit. Faima deja creată, care a adus Pisa în atenţia întregii lumi ca pe o mare curiozitate, obligă la întreţinerea acestui renume.

    Drumul de numai 80 km de la Florenţa până la Pisa a fost străbătut rapid, în primele ore ale dimineţii, aşa încât am ajuns pe Campo dei Miracoli o dată cu cei dintâi vizitatori. Poate că ar fi trebuit să spun de la început că pe Campo dei Miracoli, în colţul nord-vestic al vechiului oraş Pisa, pe lângă alte clădiri de importanţă religioasă, istorică şi arhitecturală, sunt patru atracţii principale: Catedrala, Baptisteriul, Turnul Înclinat şi Camposanto, un foarte vechi cimitir.

    Am aşteptat câteva minute în faţa uşilor încă închise ale Catedralei, timp în care ghida a aranjat intrarea grupului. Ajunşi în interior, în linişte, ne-am disipat, rămânând fiecare în contemplare, în punctele care ne atrăgeau mai mult. Celelalte obiective le-am vizitat pe cont propriu, cu respectarea strictă a orei de adunare la autocar.

    Duomo di Santa Maria Assunta - acesta este numele întreg al catedralei din Pisa. Edificiul care domină Campo dei Miracoli are pe faţada principală trei uşi bogat ornamentate cu scene religioase. Deasupra fiecăreia, în suprafeţe semicirculare, sunt reprezentări religioase în mozaic. Întreaga faţadă este monumentală, cu şiruri de coloane de marmură şi arcade amplasate pe patru niveluri. În partea central superioară veghează statuia Fecioarei Maria cu Pruncul în braţe, iar în lateral, pe fiecare colţ, sunt cei patru evanghelişti.

    Interiorul pavat în alb şi negru, cu marmură, este susţinut de coloane solide tot de marmură, decorate în partea superioară şi terminate în arcade. Din bolta altarului principal, chipul lui Iisus binecuvântând domină întreg spaţiul interior. Altarele şi statuile - multe şi foarte frumos executate - sunt cele care impresionează pe orice vizitator. În faţa amvonului octogonal, executat în marmură albă, am rămas în admiraţie câteva minute bune. Este un conglomerat de sculpturi şi basoreliefuri cu personaje şi scene biblice, impecabil lucrate. Lei, vulturi, motive florale, brâie ornamentale, statui şi chipuri de sfinţi, toate se îmbină aici în cel mai fericit mod. Giovanni Pisano este sculptorul care şi-a pus tot talentul în această superbă realizare.

    Lucrările de construcţie la Catedrala di Santa Maria Assunta, dedicată înălţării la ceruri a Fecioarei Maria, au fost începute în anul 1064 şi, deşi neterminată, biserica a fost sfinţită în 1118. Efectuate în decursul câtorva sute de ani, completările ulterioare - diferite de stilul arhitectului Buschetto, cel care a făcut planurile iniţiale - etalează influenţe gotice şi renascentiste.

    Baptisterio

    Baptisteriul, edificiul circular în care se săvârşeşte taina sfântă a botezului, a fost construit după înălţarea şi sfinţirea bisericii. Început în 1152 şi finalizat în 1363, menit să înlocuiască vechiul baptisteriu, de mai mici dimensiuni, care se afla pe locul cimitirului, acest edificiu este considerat şi astăzi cel mai mare baptisteriu din Italia. În opinia mea este şi cea mai frumoasă clădire de pe Campo dei Miracoli.

    Robust prin dimensiuni, dar atât de delicat prin minuţioasa decoraţiune exterioară, Baptisteriul din Pisa, doar cu puţin mai înalt decăt Turnul Înclinat, are în vârful cupolei statuia Sf. Ioan Botezătorul. Din nu ştiu ce raţiuni, înclin să cred că din motive financiare, cupola este acoperită cu ţiglă pe partea dinspre vest şi cu plăci de plumb pe partea dinspre est. Am surprins acest amănunt în fotografiile mele pe care le voi ataşa. Portalul aflat pe partea dinspre catedrală este flancat de două coloane sculptate, cu ornamente complicate, iar în arcada dantelată din partea superioară, deasupra unui şir de sfinţi şi scene biblice minutios executate, tronează Fecioara Maria cu Pruncul.

    Comparativ cu exteriorul, interiorul este surprinzător de simplu. Reţine atenţia bazinul de botez, octogonal, cu statuia în bronz a Sf. Ioan Botezătorul amplasată în centru şi amvonul, o delicată lucrare în marmură realizată de Nicola Pisano, tatăl lui Giovanni Pisano, sculptorul care a realizat amvonul catedralei. Şi aici pot fi admirate în basoreliefuri scene din viaţa lui Iisus şi coloane foarte frumos decorate.

    Torre Pendente

    Turnul Înclinat de pe Campo dei Miracoli este de fapt turnul-clopotniţă al bisericii. Înălţarea lui a început în anul 1176 şi chiar înainte de a fi finalizat s-a observat că din cauza terenului nisipos turnul se înclina. Lucrarile au fost sistate, apoi, după 90 de ani, au fost reluate de doi temerari constructori care au încercat consolidări ale terenului în ideea de a aşeza turnul într-o poziţie firească, verticală. Construcţia a fost terminată şi dată în folosinţă, dar a necesitat tot timpul eforturi susţinute - financiare şi de muncă - pentru întreţinere şi consolidare, menite să întârzie cât mai mult prăbuşirea. Periodic, tocmai din acest motiv, accesul publicului în turn nu este permis.

    Cu toate acestea Turnul Înclinat din Pisa rămâne pentru turişti una dintre cele mai mari atracţii şi curiozităţi din Italia. Am văzut oameni încercând să-şi imortalizeze bucuria de a fi atât de aproape de această curiozitate pozându-se sprijinind turnul - cu palma, cu umărul sau chiar cu spatele - "ajutându-l" să nu se prăbuşească. Iluzie optică şi divertisment turistic!

    Privind turnul care continuă să dăinuie de mai bine de 800 de ani în această poziţie bizară, nu poţi să nu remarci delicateţea de bijuterie a acestui edificiu. Pe şase dintre nivelurile sale este înconjurat de coloane albe şi arcade în motivul celor de pe faţada catedralei.

    În interior se află scara de acces în clopotniţă şi pe terasa de deasupra. Dacă doriţi să urcaţi, în situaţia în care nimeriţi într-o perioadă în care accesul publicului este permis, trebuie să ştiţi că aveţi de înfruntat 294 de trepte, că intrarea se face în serii mici, iar în interior nu veţi rămâne prea mult. Dacă-mi amintesc bine, intrarea este 15 euro/persoană.

    Camposanto

    În Campo dei Miracoli, pe latura din stânga, am dat de o clădire lungă despre care până atunci nu ştiam nimic. Cu zidul decorat sobru, doar cu nişe oarbe, această clădire are la un capăt o cupolă. Am trecut de intrarea îngustă, decorată cu mici statui - Fecioara Maria cu Pruncul, având de o parte şi de alta câte doi sfinţi - fără ca nimeni să mă întrebe ceva. O curtea interioară pustie, toată numai iarbă, s-a deschis în faţa ochilor mei. Am aflat ulterior că acesta este Camposanto, câmpul sfânt construit pe pământ adus de la Golgota. Construcţia, iniţial o mănăstire, a fost începută în 1278 şi finalizată ca cimitir în 1464. Aici sunt capele foarte vechi, morminte de personalităţi şi multe sarcofage romane frumos sculptate. Istoricul locului spune că zidurile erau cândva acoperite cu fresce, reprezentări biblice (Răstignirea, Judecata de Apoi, Iadul, Triumful morţii, scene din Vechiul Testament şi din viaţa unor sfinţi pisani) din care astăzi se mai pot vedea doar puţine din cauza distrugerilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

    La Pisa am făcut un popas de numai o oră şi jumătate, destul de puţin, totuşi suficient pentru a vedea un loc declarat monument UNESCO, cu o catedrală frumoasă, un baptisteriu deosebit şi mai ales cu celebrul Torre Pendente - Turnul Înclinat.

    Am aflat cu această ocazie că nu numai turnul-clopotniţă este înclinat, ci şi Baptisteriul. Înălţat pe acelaşi sol nisipos, Baptisteriul are şi el o mică înclinaţie spre est, în direcţia catedralei.

    Bineînţeles că şi la Pisa, ca şi în majoritatea punctelor de interes turistic, sunt multe tarabe cu suveniruri. Mi-a plăcut că erau grupate undeva înainte de intrarea în Campo dei Miracoli, lăsând incinta obiectivului turistic nealterată de kitschuri şi comercianţi. Menţionez că aici, majoritatea produselor aveau imprimata într-o formă sau alta imaginea turnului înclinat: tricouri, şepci, căni, brelocuri, brichete... în general tot ceea ce ţine de capitolul "nimicuri turistice".


    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 11.02.13 08:49:02
    Validat / Publicat: 11.02.13 10:59:44
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Pisa - Primele grupuri de turişti sosind pe Campo dei Miracoli.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [11.02.13 10:59:24]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Costi
    [11.02.13 15:37:42]
    »

    Frumoasă aducere aminte a propriei mele călătorii la Pisa, despre care am scris aici.

    O frază însă mi-a atras atenţia, de fapt doar această exprimare din ea:

    ... clădirea care se împotriveşte legilor fizicii...

    De fapt, această expresie e doar o figură de stil.

    Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu "legile fizicii", vreau să precizez că, în realiate, clădirea nu se împotriveşte nicidecum acestora, ba dimpotrivă, le respectă întocmai.

    La orele de fizică din gimnaziu, profesorii chiar folosesc exemplul celebrului turn înclinat, pentru a argumenta una din legile echilibrului corpurilor aşezate, anume aceea care susţine că, atât timp cât verticala coborâtă din centrul de greutate cade în interiorul suprafeţei bazei corpului, acesta este în echilibru.

    Este şi cazul turnului din Pisa, care nu se răstoarnă datorită acestui fapt. Dacă însă înclinarea ar creşte peste limita la care verticala coborâtă din centrul de greutate nu ar mai cădea în interiorul suprafeţei bazei, turnul s-ar răsturna. De aceea specialiştii s-au străduit atât să menţină înclinarea la o valoare rezonabilă. Ultimele lucrări, desfăşurate acum câţiva ani au reuşit stoparea procesului de înclinare tot mai accentuată, dar trebuie subliniat faptul că aceste lucrări nu au urmărit niciun moment verticalizarea turnului, ci doar stabilizarea lui, pentru că, odată verticalizat, care ar mai fi fost farmecul lui, nu?

    iulianicAUTOR REVIEW
    [11.02.13 16:54:31]
    »

    @Costi: Mulţumesc pentru ecou! Am primit avertizarea, iar când am văzut de la cine vine ecoul, am crezut că vrei să faci o remarcă privind faptul că scriu şi eu româneşte.

    Da, "…clădirea care se împotriveşte legilor fizicii…" este doar o figură de stil. Nu ştiu dacă cea mai reuşită în cazul de faţă, dar… am scris-o!

    Ştiu că legilor fizicii nu i se poate împotrivi nimeni şi nimic. Le putem doar studia, înţelege şi folosi în beneficiul nostru atunci când se poate. Îmi amintesc cum ne vorbea profesorul de fizică în clasa a VI-a despre centrul de greutate, cum ne făcea demonstraţii şi de asemenea îmi amintesc faptul ca Turnul din Pisa era exemplul folosit în manuale la acest capitol.

    Eu însămi am fixat din ochi turnul din P06 încercând să-i trasez - imaginar - verticala coborâtă din centrul părţii superioare până la bază să văd cât mai are până cade în exteriorul suprafeţei bazei. Asta ar însemna prăbuşirea turnului şi ar fi mare păcat.

    Am citit că ultimele lucrări de consolidare a terenului, efectuate prin anii ’90, au reuşit să prelungească viaţa turnului până prin anul 2200. Noi încă îl mai putem vedea, urmaşii noştri de asemenea, dar asta nu înseamnă că turnul nu este în continuare pe lângă un bun aducător de fonduri şi un foarte mare consumator de fonduri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [12.02.13 04:11:42]
    »

    Corect este Piazza dei Miracoli, Campo dei Miracoli este câmpul imaginar în care Pinocchio a sădit un bănuţ pentru a obţine un copac cu bani! Felicitări pentru folosirea diacriticelor!

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062735795974731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1