GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piatza Miracolelor
Inima si mandria Pisei este Piazza dei Miracoli, care deseori este numita Campo dei Miracoli (gresit confundata cu Campul Miracolelor din povestea Pinocchio, unde daca sadesti un banutz vei obtine un copac cu bani).
De fapt este piata domului din Pisa si unul din principalele centre de arta medievala din intreaga lume... Cred ca intentionat curtea este pavata partial si restul este doar gazon fara alt fel de vegetatie, pentru a nu distrage atentia de la splendida arhitectura a celor patru edificii care se gasesc aici si anume:
Domul, Baptisterul, Turnul inclinat (campanila domului) si cimitirul Camposanto.
Cand am vazut aceasta piata, m-am intrebat cum a fost posibil ca omul sa creeze asa ceva atat de uluitor de frumos, un loc care aduna la un loc cele mai importante momente din viata, botezul, cununia si inmormantarea
Stiam ca aici in permanenta este o mare de turisti si foarte multa activitate comerciala (vanzatori de suveniruri, multi africani), de aceea am venit aici dimineata la ora 7, cand piata era aproape pustie si soarele poleia cu o nuanta aurie marmora acestor edificii. A fost un spectacol greu de uitat.
Nu am fost documentat in ceea ce priveste istoria locului, de aceea am scapat multe detalii importante, prin urmare in continuare am sa spilcuiesc cateva date care le-am gasit ulterior pe net si care cred ca va pot fi de folos.
Denumirea Piazza dei Miracoli (si este cu adevarat o piata a miracolelor arhitecturale) a dat-o scriitorul si poetul Gabriele d'Annunzio in novela sa FORSE CHE SI FORSE CHE NO. Citez: starcul se rotea pe cerul dumnezeiesc deasupra Pietei Miracolelor.
Inima acesteia este Domul, catedrala dedicata Sf. Maria Assunta (cea care se inalta la cer). Constructia a inceput in anul 1063 de catre arhitectul Buscheto, care este si intemeietorul stilului romanic in arhitectura din Pisa. Mozaicurile din interior arata o puternica influenta bizantina, in timp ce arcurile superioare denota influenta araba. Fatada din marmura gri si coloane din piatra alba, despartite de medalioane din marmura colorata, a fost realizata de catre mesterul Reinaldi, conform inscriptiei de deasupra portii de intrare: Reinaldus Prudens Operator. Portile masive din bronz au fost realizate in atelierele lui Giambologna, in trecut intrarea in dom se facea prin portile Sfantului Ranieri, amplasate langa turn si realizate in 1180 de catre Bonanno Pisano.
Deasupra portilor se afla 4 randuri de galerii deschise; in varf o statuie Madona cu pruncul; la colturi cei 4 evanghelisti. In una din aceste galerii se afla mormantul lui Buscheto. Interiorul este impodobit cu marmura alba si neagra, tavanul este aurit iar cupola este pictata cu fresce datand din 1595, realizate dupa un incediu ce a distrus mare parte din lucrurile de arta medievale. Mozaicul din apsa centrala reprezentand pe Isus flancat de Fecioara si Sf Ion Botezatorul a supravietuit focului si este original atribuit lui Cimabue, dar de fapt doar capul Sf Ion este realizat de acesta in 1302, fiind si ultima sa opera, acest mare artist murind aici in Pisa in acelasi an. Se crede ca Galileo si-a formulat teoria sa privind miscarea unui pendul urmarind miscarea unei lampi pentru tamaie care era suspendata de tavanul uneia dintre cele 5 nave principale ale domului, lampa care se pastreaza in Camposanto. Impresionantele coloane corintice din granit provin din moscheia din Palermo, capturate de catre pisani in 1063. Amvonul, care de asemenea a scapat din incendiul din sec 16, este unul din cele mai reprezentative sculpturi medievale, realizat de Giovani Pisano; acesta fusese pus la pastrare in timpul redecorarii dupa incendiu si redescoperit in 1926.
In dom se gasesc si osemintele Sfantului Ranieri, patronul Pisei, si cele ale lui Henric al 7-lea, Imparat al Sf. Imp. Roman, mormantul acestuia din urma fiind realizat de catre Tino da Camaino in 1315. Deasemenea, Papa Grigorie al 8-lea se afla inmormantat aici.
"1153 mense august fundata fuit haec" = in luna august 1153 s-a inceput constructia baptisterului de catre Diotisalvi in stil romanic si a fost terminat in secolul 14, cand s-a adaugat logia superioara si etajul superior acesteia in stil gotic de catre Nicola Pisano si Giovani Pisano. Este cel mai mare baptisteriu din Italia si daca punem la socoteala si statuia Sf Ion Botezatorul din varf este chiar cu cativa centrimetri mai inalt decat turnul inclinat, deasupra intrarii basoreliefurile prezinta scene din viata sfantului Ion. Cu toate ca la Interiorul este surprinzator de putin ornat, dimensiunile acestuia sunt coplesitoare, prezinta o acustica deosebita.
Camposanto, amplasat pe latura nordica a pietei, este de fapt un cimitir interior, multi sustin ca este cel mai frumos din lume; se spune ca a fost construit pe locul in care s-a descarcat pamantul adus cu o corabie de pe muntele Golgotha in timpul celei de-a 4 cruciade de catre Ubaldo de'Lanfranchi, episcopul Pisei in secolul 12. Constructia in sine este un fel de manastire patrulatera realizata in stil gotic, terminata in secolul 14. Peretele exterior este compus din 43 arcuri oarbe, mormintele fiind amplasate sub arcadele care le formeaza acestea. Aici se afla o colectie impresionanta de scuplturi romane, sarcofage - acum nu mai exista decat 84 piese. Peretii erau decorati cu fresce care redau scene din vechiul testament realizate de Benozzo Gazoli in 1360, Buffalmaco Buonamico si Piero di Puccio, dar acestea s-au pierdut in urma bombardamentelor din al II-lea razboi mondial.
Despre turn nu cred ca mai este cazul sa va spun ceva, decat ca nu am vazut in toata Italia alta campanila (ceeace este de fapt) mai frumoasa, si chiar daca nu ar fi inclinat tot ar fi celebru.
Ce pot sa spun in incheiere, cautam stiri de senzatie despre miracole fara sa vedem ca ele exista, poate foarte aproape de noi. Unul dintre acestea se afla la Pisa si prin acest fapt se intampla zi de zi, sub soarele acestei localitati din Toscana.
Trimis de Cristian_h* in 23.03.09 21:26:50
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sunt incantat sa pot citi o astfel de prezentare, as putea spune un "must-read"-musai inainte de a vizita Pisa si celebra ei Piaţă.
http://www.trilulilu.ro/vestala/9c6b5a24359d55
adaugat Gregorians (ca ilustratie muzicala) in "antetul" review-ului.
Punctaj maxim si de la mine: un "must-read" si un "must-see"!
Care este perioada cea mai potrivita pentru o calatorie in Toscana: preturi, vreme, etc... ?
cred ca este o greseala , melodia Margaretei Paslaru este frumoasa ..dar...s-ar potrivi daca.. toate trenurile ar merge la Pisa
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 In speranta unui miracol in Piata Miracolelor – Turnul din Pisa — scris în 19.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Scurtă escapadă italiană de noiembrie la Pisa — scris în 27.01.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Superbele uși din bronz, ale Catedralei din Pisa — scris în 26.04.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Piazza dei Cavalieri, inima centrului vechi, din Pisa — scris în 01.10.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În căutarea miracolelor din Pisa — scris în 27.06.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Miracolele din Pisa — scris în 30.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Pisa în 6 ore — scris în 12.04.16 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ