ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un turn si trei chei

TIPĂREȘTE URM de aici

Alt nume mai interesant nu am gasit pentru ca ar fi fost prea lung, dar am sa va povestesc despre fiecare pe rand.

Asa cum va spuneam aici, una dintre persoanele pe care am avut placerea sa o cunosc a fost Dl Dumitru (Mitu pentru prieteni) Barlida, unul dintre prietenii unchiului meu si care modest nu voia sa spuna nimic despre el insa am aflat ca la varsta pe care o are (72 de ani) are in spate multe realizari, schior de mare performanta, campion national de 2 ori cu echipa de schi, 45 de ani a fost seful echipei Salvamont Petrosani (este si un altinist de inalta performanta) si o persoana altruista, unchiului i se stricase masina cu o zi inainte sa venim si s-a oferit sa ne plimbe dansul cu masina, insa intre timp masina a fost reparata. Despre Dl Barlida gasiti multe informatii pe net, asa am aflat si eu ca echipa pe care o conducea a participat la o interventie de salvare spectaculoasa in Slovacia.

Primul obiectiv la care am ajuns a fost Turnul-cetate de la Crivadia, care ca localizare se afla pe drumul spre Hateg, cum treci peste raul Crivadia, iti apare pe partea dreapta in dreptul unui panou o mica cararuie care urca pe deal. Nu este nimic amenajat si cel putin vara aceste ziduri nu se vad, si poate ca nu sunt un obiectiv de tip wow! dar reprezinta o particica din istoria noastra. Acolo nu poti face inconjurul acestor ziduri, si la un moment dat ca sa poti face poze spre vale chiar trebuie sa te urci pe ziduri (eu nu am facut-o, dar Dl Barlida da, si asa am reusit sa am poze si spre vale)

Cel mai sigur traseu si unde se facea si cea mai mare contrabanda era prin pasul Valcan prin Petrosani sau prin Merisor astfel incat in perioada 1528-1529 se construieste Turnul de la Crivadia de catre voievodul Transilvaniei Petru de Pereny pentru a combate contrabanda, unde sunt angajati numai vamesi sarbi care nu vorbeau romaneste si nici ungureste, si care la fiecare 6 luni erau schimbati. Sa ne gandim oare ca in acest fel nu puteau fi corupti? Poate fi o idee.

Un alt rol atribuit acestui turn era de control al circulatiei aurului (obtinut prin spalarea nisipului dintre cele doua Jiuri) dinspre Petrosani spre Transilvania.

Daca vorbim despre constructie aceasta este circulara, cu un diametru de aproximativ 13 m, o constructie din piatra de calcar extrasa din zona, cu ziduri groase de circa 1 m si exterior tencuit. Accesul este destul de usor pe una dintre zone, in cealalta protectia este asigurata de terenul accidentat si din acest motiv nici noi nu am putut da roata acestui turn. Se pare ca aici s-au descoperit o serie de obiecte care acum sunt expuse la Muzeul din Deva, dar turnul in sine a fost abandonat si daca nu ar fi fost construit atat de solid poate ca astazi nu ar mai fi existat.

Totusi desi Turnul de al Crivadia a fost declarat "monument istoric de valoare nationala exceptionala" in anul 2000, in baza Legii nr. 5/6 martie, valoarea lui nu este totusi exploatata. Doar niste afise puse in drum care arata in ce consta rezervatia naturala si faptul ca se afla langa turn nu spune ca acest turn se afla acolo.

Un aspect amuzant insa legat de aceasta rezervatie, am fost atentionata sa fiu cu bagare de seama ca aici s-ar gasi vipera cu corn. Nu am vazut-o si nici nu-mi doresc.

Acest turn puteti sa il vedeti si in filmuletul acesta

Dl Barlida ne-a mai spus ca pe un drum mai putin accesibil se ajunge in vale la niste chei care sunt minunate si tot aici in zona se afla si pestera de la Cioclovina uscata de unde s-au scos tone de guano (si care a fost dus in vest), un ingrasamant provenit din materiile fecale ale liliecilor si care a fost testat ducand la o recolta mult mai bogata.

Pentru mai multe informatii va invit sa cititi cateva randuri aici ro.wikipedia.org/wiki/Guano

De aici am plecat spre primele chei pe care le-am vazut, Cheile Banitei, nu sunt insa pe drumul care duce la Pestera Bolia, ci sunt intre pestera si turn, iar la ele se ajunge tot din drumul national si la fel, nesemnalizate.

Daca nu ai sti ce te asteapta acolo poate ca nici nu ai incerca sa ajungi in zona si asta deoarece la un moment dat drumul pare ca duce catre nicaieri, vezi sina de cale ferata si niste tunele, o fosta cabana cam parasita, un gater si cam atat. Insa in spatele acestora se gasesc aceste chei minunate, si ar trebui sa treci apa peste o barna ca apoi privelistea sa fie si mai si, insa de data aceasta nu am avansat prea mult, dar Dl Barlida chiar s-a si catarat pe pietre si mi-a adus unele dintre cele mai frumoase poze. Nu poti sa nu admiri felul in care pietrele parca s-au lasat modelate de apa, iar acum primavara toata acea explozie a naturii cum a pus in tablou si culoarea verde crud.

Cand este vremea calda se poate merge pe firul apei, cu atentie deoarece acest parau Jupaneasa care pare ca a sculptat in calcar nu este foarte adanc si poate ca ar merita sa mai merg odata acolo si vara.

Sper sa va placa pozele, eu le consider spectaculoase, iar cu paraul Jupaneasa ne vom mai intalni si in articolul urmator. youtube

Am plecat mai departe spre Cheile Rosia (sau Rosiei), desi am mai facut o oprire intre timp dar despre asta separat, si aici pot spune ca drumul este destul de anevoios in ceea ce priveste masinile cu garda joasa acesta fiind un drum forestier, astfel incat la un moment dat am lasat masina si am inceput sa mergem pe drum mai departe pe jos (fara mama pentru ca pentru ea era mai greu, pe ea insa unchiul a sfatui-o sa o ia incet la vale).

Am mai mers cam vreo 700 m, trecand pe langa gospodarii razlete, pe un drum pietruit, din loc in loc admirand la vale paraul Rosia, ca la final sa ajungi intr-o zona in care ai senzatia ca pietrele au fost asezate de un artist, astfel incat drumul a meritat parcurs cu prisosinta, intre timp iesise chiar si soarele astfel incat la deal, bine imbracati, deja ne cam luasera transpiratiile.

Despre acest bloc masiv de piatra se mai poate spune ca este folosit de alpinisti pentru pregatire sau concursuri de catarare. Am facut poze si aici, am mai admirat peisajul (asa spuneam cand ma opream sa ma odihnesc, ca m-am oprit sa fac poze si sa admir peisajul) dupa care am luat-o la vale. Intre timp ne sunase si mama sa ne intrebe cand coboram ca ea nu mai inainteaza ca o pazeste un caine de la stana :). Cand aproape ca ajunsesem la masina se cauta unchiul de chei si constata ca nu le are in buzunare, a urmat un moment de panica, e clar, le daduse mamei crezand ca daca ploua se va refugia in masina. Am ajuns si la masina si ne-am linistit :), cheile erau in contact, acum nu stiu daca sa zic noroc ca zona nu este prea umblata sau ca oamenii ar fi mai cinsiti pe acolo, in orice caz insa nu va recomand o astfel de experienta.

Mai departe am mers spre Petrila, unde am mers pe Cheile Taia, formate de raul cu acelasi nume, adica din Petrila, la stanga la un moment dat am luat-o pe drumul care duce la Varful Surianu.

Alte chei, insa la fel de frumoase si acestea, o altfel de frumusete, ceva mai usor de strabatut, astfel incat am mers cu masina pana la un loc de popas, dupa care incet, incet, pe jos am mers o buna bucata strabatand acest drum in sens invers.

La fel, nu stiai pe ce parte sa te uiti si ce sa fotografiezi zicand ca este mai frumos. Si aici vedem acelasi fel de pereti abrupti alcatuiti din calcare si care au aceeasi stratificare cenusiu-alb. Daca la Salina Turda am inteles de ce erau straturile cenusii- albe, aici nu stiu si mai bine tac. Vegetatia de abia pornita la drum dupa o iarna capricioasa ne bucura de asemenea privirile.

Si aceasta zona este una protejata si exista panouri din care aflam speciile protejate (plante si animale) care se gasesc in zona. Peretii stancosi abrupti, sunt totodata preferatii alpinistilor, aici fiind amenajate trasee cu diverse grade de dificultate.

Foarte interesant la un moment dat un refugiu construit in stanca destinat celor ce obosesc pe aceste trasee si unde se poate ajuge fie prin catarare, fie cu un sistem de scripeti.

In aceasta zona insa s-a ridicat si un monument in cinstea celor care l-au construit si care si-au pierdut viata intr-o avalansa in Retezat.

Si despre aceste chei am gasit un filmulet care sper sa va faca placere: youtube

Am profitat din plin de o zi in care ploaia putem spune doar ca ne-a stropit, insa cum am ajuns acasa a inceput ploaia adevarat, semn ca trebuie sa ne odihnim pentru a doua zi.

In articolul urmator am sa va prezint Pestera Bolii, o pestera minunata, prezentata de o alta persoana deosebita.

Am incercat sa redau doar in cateva cuvinte aceste locuri si asta deoarece frumusetea naturii nu poate fi prezentata, ea trebuie vazuta pe viu sau in acest caz in poze. Nu cred ca as putea spune mai bine decat ca eram precum un girofar, ma uitam in toate directiile si admiram si respiram natura. Avem parte destul de putin de natura adevarata astfel incat atunci cand o avem la indemana trebuie sa ne bucuram cu adevarat de ea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 12.05.17 09:41:26
Validat / Publicat: 12.05.17 11:54:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PETROȘANI [HD].

VIZUALIZĂRI: 2604 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cheile Banitei - asa arata natura la lucru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[12.05.17 12:16:31]
»

@mishu: Excepțional peisajul în zonă - mulțumim pentru articol și imagini. Înălțimile verzi, chei și peșteri, casele de pe versanți, fânețele, oamenii - totul e la superlativ. Iar câteva fotografii ilustrează pe deplin ceea ce s-a mai spus pe AmFostAcolo: România e frumoasă! Drumul dintre Petroșani și Hațeg trece prin zone naturale de o frumusețe aparte, iar numeroase obiective sunt înșirate (și semnalizate corespunzător) de-a lungul acestei șosele, sat după sat.

mishuAUTOR REVIEW
[12.05.17 12:22:18]
»

@tata123: Multumesc de vizita si aprecieri, sunt de acord ca avem o tara frumoasa si ne batem joc de ea. Daca ar fi si infrastructura pusa la punct, daca autoritatile s-ar implica pentru promovarea zonei lor, etc, etc

Sa ne auzim de bine.

teona
[12.05.17 12:35:23]
»

Frumoasa incursiune in natura! Chiar daca vremea nu a fost prea prietenoasa. Si cred ca ati avut mare noroc cu un asa ghid. Cheile Banitei foarte interesante, P19 este favorita mea. Cred ca si eu simt, in ultima vreme parca mai mult, dorinta de a interactiona cu natura, in locuri cat mai salbatice.

mishuAUTOR REVIEW
[12.05.17 12:45:44]
»

@teona: Multumesc frumos de vizita si aprecieri. Intradevar sunt frumoase incursiunile in natura insa cand mai ai parte si de niste oameni familiarizati cu locurile este si mai bine.

Cred ca daca stateam o saptamana si tot mai aveam cate ceva de descoperit, insa poate fi o idee buna, ca tot am unde sa stau .

Zoazore
[12.05.17 19:34:58]
»

@mishu: Iar eu m-am bucurat cu adevărat de articolul tău. Pozele sunt fantastice. Îți mulțumesc pentru acest colț de natură! Și d-lui Bardila!

Dan&Ema
[13.05.17 09:16:37]
»

@mishu:

Mi-a placut excursia asta foarte mult. Esti si genul meu. Te felicit. Acum iau a doua oara la mana pozele si incerc sa ma transpun pe acea cararuie.

Este un obiectiv pe care nu l-am cunoscut. Multumesc pentru completarea cunostintelor mele turistice.

Felicitari pentru plimbare.

Felicitari pentri articol!

Vreau si eu!

Lucien
[13.05.17 09:23:52]
»

Un articol care mă introduce într-o lume excepțională, total necunoscută: un turn și trei chei pe care nu le știam nici măcar după nume. Asta e... nu le poți ști chiar pe toate Articolul este însă puțin alambicat, informațiile turistice - documentare, se împleticesc cu cele familiale și personale. A trebuit să revin e mai multe ori asupra textului și a fotografiilor ca să înțeleg. Mi se pare evident că fiecare din cele patru ținte prezentate ar fi meritat cel puțin câte un articol separat (sau chiar două: unul de documentare științifico-turistică și altul de impresii). Sunt atât de interesante din punct de vedere istoric (turnul) și atât de frumoase cheile! Din păcate, superbele fotografii cu cheile Roșia și Taia nu ajung să fie văzute de cititori (se poate verifica prin numărul de voturi și vizualizari) pentru-că ele exced cele 20 de bucăți foto accesibile fără comenzi suplimentare. În această privință, websitul AFA cred că își face un mare deserviciu. Pierde și autorul articolului pentru-că excelente fotografii nu primesc voturile (și punctajul) meritate.

adri-nico
[13.05.17 12:16:33]
»

Draga mea, dintre toate articolele care mi-au aparut in lista de pe prima pagina a site=ului, asta m-a atras crezind ca poate gasesc vreo vorba cum ca te-ai intilnit cu Mogly, maimutica noastra din Petrosani. N-am gasit!

Dupa titlu, am crezut ca ai gasit trei chei ale unui turn... nici aici nu am avut intuitie...

Cind am ajuns si pe la vipere... deja m=am urcat in schinarea lui Dom' Bardila!

Frumoasa e zona, sper sa mai ajung si eu pe acolo.

Felicitaciones!

mishuAUTOR REVIEW
[13.05.17 13:10:31]
»

@Zoazore: Multumesc frumos pentru vizita si vot si cred ca Dl Barlida ar aprecia un miel din partea ta ????

mishuAUTOR REVIEW
[13.05.17 13:12:31]
»

@Dan&Ema: Dan sunt convinsa ca te-ai fi plimbat pe acolo cu familia ta si poate ai fi observat lucruri care mie poate ca mi-au scapat. In mod sigur vei cauta aceste obiective cand vei ajunge prin zona. Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[13.05.17 13:16:50]
»

@Lucien: Un ecou foarte interesant si obiectiv si iti multumesc pentru vizita si aprecieri. Poate ca m-am lasat cuprinsa de exuberanta, m-am simtit atat de bine acolo cum ca sa fiu cinstita nu prea ma asteptam, vremea se anunta conform prognozei neprielnica, asta insemna ca doar ceva prin oras putem face, am avut insa noroc. Ai mare dreptate, fiecare obiectiv ar fi mers descris separat prin frumusetea emanata si personala a fiecarul loc vizitat, am zis insa sa mai condensez epopeea, asta deoarece urmatoarele obiective vor povestite separat si sper sa fie idei interesante de turism. Multumesc frumos si o zi minunata.

mishuAUTOR REVIEW
[13.05.17 13:24:05]
»

@adri-nico: Draga mea, bun venit pe la mine, si daca intuitia ta nu te-a facut sa gasesti cheile demla turn afla ca pe Mogly am cunoscut-o, era precum obiectivele importante marcate cu: "It's a must! " nu stiam insa cand sa o sun avand in vedere ca eu eram in plimbare si ea avea programul ei. Stia ca vin la Petrosani vorbisem la telefon insa nu stabilisem ziua. Iar vineri asa cum am povestit in articolul anterior dupa ce am ajuns acasa a inceput ploaia. Unchiul bause ceva asa ca nu se punea problema de a mai merge undeva. Totusi Mogly m-a sunat si apoi a venit cu sotul sa ma ia la ea acasa unde am petrecut (ca si impresie mi s-au parut cateva minute doar) momente minunate. Are o familie frumoasa, eu ma declar indragostita denfata ei, o mladita de fata cu doua cosite lungi, si recunosc cinstit ca si pisica mi-a placut. Imi cer scuze nu sunt fan pisici eu avand caine, insa era o pisica interesanta.

Asadar sper ca te-am lamurit si in privinta asta, multumesc de vizita si vot... ca sper ca m-ai votat ????.

adri-nico
[13.05.17 14:04:39]
»

@mishu: asa sper si eu!

mogly
[15.05.17 17:52:07]
»

@mishu: Si noua ne-a facut mare placere sa te cunoastem, te asteptam cu drag, din nou prin locurile noastre si citim cu interes ce ai scris aici (eu si Malina, pe pisi nu am invatat-o inca sa citeasca )

adri-nico: te pupa maimutica ta de Petrosani!

adri-nico
[15.05.17 20:24:24]
»

@mogly: Sa stii ca mi-e dor de tine! PUNCT!

CATAAS
[17.05.17 09:51:48]
»

@mishu: Nu se mai poate! M-am abonat la articolele scrise de dvs., sa nu imi mai scape ceva!...

calatorul
[25.05.17 21:15:53]
»

@mishu: INtersante locuri, cred ca nu am mai trecut prin zona asta de vreo douazeci de ani, poate ar fi timpul sa le facem o vizita. Mai ales pentru frumoasele chei descrise, pe care nu le-am vazut inca, si multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare.

mishuAUTOR REVIEW
[25.05.17 21:38:31]
»

@CATAAS: Îmi cer scuze pentru răspunsul întârziat si nu pot decât sa spun ca este cel mai minunat compliment si-ți mulțumesc. O seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[25.05.17 21:42:02]
»

@calatorul: Ca sa fiu cinstita nici eu nu ma așteptăm sa fie chiar atât de spectaculos si chiar sa găsesc lucruri atât de frumoase. Mulțumesc de vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

liviu49
[01.06.17 15:21:17]
»

@mishu: Da'unde gasisi nene frumusatele-astea! Daca mai citesc doua articole cu asemenea locuri frumoase din zona Petrosani nici nu mai spun la cineva ca am peste o suta de drumuri in zona, adevarat in inters de serviciu. Dar pe vremea aceea, era timp berechet si pentru desfatarea ochilor cu frumusetile naturii. Vazand pozele cu chelile Banitei am doua mari dileme. Una, de ce nu Am Fost Acolo in anii 80, cand gaseam timp berechet pentru asemenea vizite. Tin minte ca in vara lui 2010, cand ne intorceam din Apuseni, dupa vizita la Castelul Huniazilor, am vazut indicatoarele, pe stanga sprei pestera si spre chei, dar timpul nu ne-a permis sa ne abatem din drum. Aveam planificata o destinatie speciala, care nu merita ratata si chiar putin a lipsit sa nu o ratam. Este vorba de Transalpina. Asa ca am ales Transalpina si o aventura demna de povestit si la stranepoti, daca ii voi apuca. Doamna jos palaria pentru descrierea zonei. M-as bucura sa va fi molipsit de microbul drumetiei pe munte.

Pana atunci multumirile mele, numai bine si calatorii placute!

PS. Sunteti sigura ca pozele sunt facute in chelile Banitei? Seamana teribil cu ce am vazut eu acum trei ani in Austria, in zona Lofer. Numai ca acolo era mare inghesuiala la vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[01.06.17 15:25:28]
»

@liviu49: Stimate colega, nu pot decat sa ma bucur de asemenea ecouri, venite mai ales din partea cuiva care a cutreierat muntii si zonele frumoase cu adevarat. Si mie mi-a parut rau ca nu am stat o saptamana acolo deoarece erau multe de vizita, insa cum usa ne este deschisa acolo tare ma bate gandul sa mai ajung in zona. Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, o zi frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[01.06.17 15:33:22]
»

@calatorul: Toate articolele din aceasta serie scrise de @mishu sunt o invitatie in zona montana si urbana a Petrosaniului!

mishuAUTOR REVIEW
[01.06.17 15:36:33]
»

@Dan&Ema: Multumesc frumos pentru aprecieri si le multumesc tuturor celor ce au citit si apreciat aceasta zona. Mai am putin de povestit insa deja mi-e dor de zona si regret ca nu am stat mai mult, insa poate voi mai reusi sa mai ajung o data in zona, mi-au ramas locuri nevazute inca. O zi frumoasa sa ai si sa te bucuri de ea alaturi de sotie si de cele doua bijuterii ale tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, calatorul, CATAAS, Dan&Ema, liviu49, Lucien, mishu, mogly, tata123 🔱, teona, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petroșaniul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091984987258911 sec
    ecranul dvs: 1 x 1