GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este dimineata!!!... in Peru, la noi... in Romanica este ora 12... noaptea. Doamne, ce greu este sa te scoli cand in mod normal la ora asta acasa... oamenii se duc la culcare!!!
Dar odata ce ne-am dat jos din pat (noroc ca suntem inalti altfel am fi avut nevoie de scarita ca sa atingem pamantul, asa de mare si de dublu insaltelit era patul... si ne-am dezmeticit unde suntem de fapt, cu pasi aproape vioi, dupa ce ne-am aranjat, am coborat la restaurant pentru a servi micul dejun tip bufet suedez si dupa aceea de a porni impreuna cu deja prezentatul ghid personal Juan Carlos si cu soferul autoturismului pe meleaguri peruane. Primul impuls este de a scrie limuzina in loc de autoturism, dar nu ar fi situatia reala asa ca... asta e.
Tare imi vine sa va descriu ce am servit la masa dar pentru ca nu este un site culinar, tin sa mentionez doar felul in care chelnerii erau tot timpul atenti si te intrebau ce fel de suc doresti sa-ti stoarca proaspat: mango, portocale, ananas... de felurile de mancare, mai bine nu-mi amintesc pentru ca imi lasa gura apa... numai gandindu-ma la somonul afumat... si la...
Si am pornit in sfarsit la drum, dupa nu-mi mai amintesc exact cat timp, am ajuns la o asa-zisa gradina zoo. Adica mai zoo eram cred noi turistii decat relativ pasnicele ierbivore: lame, alpaca, viguna. Am mai vazut prin documentare astfel de animalute dar in realitate nu mi-a mai fost dat sa stau atata de aproape de ele... poate chiar prea aproape. Ghidul, adica J. C. ne-a informat ca din lana toarsa din blana puilor de alpaca: baby alpaca, se obtine cel mai fin si cel mai scump fir de lana, iar produsele confectionate din aceasta sunt de o calitate exceptionala: moi, nu se scamoseaza etc...
Copilul din mine nu-mi da pace, asa ca... am vrut sa pipai si eu blana asta atata de speciala. Bun... am si ochit o baby alpaca, pe care vezi doamne vroiam sa o mangai, si mi-am inclestat degetele in aceea blanita, care pe bune chiar ca avea o finete extraordinara si era foarte placuta la pipait. Cu o mana am incercat sa-i dau niste verdeata... , ca sa-mi maschez cumva gestul fata de ceilalti turisti, dar... am fost deconspirata chiar de posesoara lanei care dupa ce a emis niste avertismente vazute numai de barbatu'meu (adica a ciulit intr-un mod evident de nervozitate urechile) mi-a tras un scuipat din resturile de vegetale, peste mana, de am sarit ca arsa.
Nici nu m-as fi gandit ca am o viteza de reactie atat de rapida! Oricum, normal ca spectacolul nu a ramas fara spectatori mai ales ca sotul meu si J. C. au izbucnit in ras.
De la acel zoo unde erau si exponate din tesaturi facute din diverse fire de lana, (tocmai pentru a putea compara, diferenta de calitate) am plecat mai departe spre Valea Sacra, unde odata ajunsi si vazand constructiile care n-i se desfasurau in fata ochilor am ramas muta de uimire (nu chiar foarte multe clipe pentru ca sunt fiica Evei, si precum se stie femeilor le vine foarte greu sa taca mult timp).
Lasand glumele la o parte, cand vezi acele trepte, ziduri, facute din bucati de piatra imbinate perfect fara a folosi mortar si avand si informatia ca pietrele au fost aduse acolo de la distante foarte mari si mai ales stiind ca incasii nu cunosteau roata, personal primul gand care imi vine in minte este: ce ajutor de pe alte meleaguri (cosmice) au avut? !
Este impresionant!!! si spre deosebita placere a mea si a sotului meu am avut ocazia sa vedem si fenomenul de halou: un curcubeu... cu picioarele in sus!!!
Plecand din Valea Sacra am intrat si intr-un targ atat cu suveniruri pentru turisti cat si cu produse din gospodariile lor aduse spre vanzare: porumb... in cateva zeci de culori si sortimente, cartofi despre care ghidul spunea ca ar fi 800 de soiuri cultivate, intr-un pamant si pe niste coclauri unde ai crede ca nu poate sa creasca nimic. Oricum agricultura in zonele inalte este foarte rudimentara, pentru ca sunt saraci si nu si-ar putea permite utilaje moderne care oricum nu ar putea sa faca fata terenului foarte accidentat.
Printre altele ce m-a impresionat mult e faptul ca asa saraci cum sunt totusi se bucura de viata: canta, danseaza chiar si in targuri (nu numai pentru turistii care stau cu gura cascata) si cand se intalnesc pe strada, zambesc intre ei mult mai mult decat se intampla in tarisoara mea.
Ei, si plecand de la targ ne-am dus sa mancam la un restaurant unde masa se servea in gradina... si ce mai gradina. Renunt cu stoicism sa va descriu si acesta masa, nu de alta, dar acum sunt la cura de slabire (pe care o incep in fiecare zi de luni... ma intelegeti nu-i asa? ! si amintesc doar de unul din deserturi: capsuni proaspeti cu mot de ciocolata... Hm! Uite trebuie sa va marturisesc ca desi sunt o gurmanda: deci imi place mancarea gustoasa si sunt deschisa unor noi experiente culinare, sub nici o forma nu am cedat insistentelor de a manca porcusori de guineea!!! Poate sa fie mancarea lor natonala, sa manance ei si sa fie sanatosi!!! Eu voi manca acasa la mine cea mai buna leguma: carne de porc!
Si dupa o zi minunata am fost "debarcati "intr-un alt hotel, locatia in alte vremuri servind drept manastire. Atasez cateva poze si din aceasta zi minunata locatie, uramand ca de scopul destinatiei principale: MACHU PICCHU sa va scriu data viitoare.
Cu bine,
Edith
Trimis de edith simon in 17.11.09 21:40:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (edith simon); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesante si pline de umor relatarile tale, mi-au placut. Astept continuarea...Noapte buna!
Am parcurs cu placere si randurile de mai sus, ca si cele ale primei tale povestiri; insa trebuie sa recunosc: tare le mai astept pe cele despre Machu Picchu!
Cat despre blana puilor de alpaca: din cate stiu, valora greutatea in aur cand era vanduta - vi s-a spus asa ceva de catre ghid? Multumesc frumos si asteptam Machu Picchu...
nu este pacat sa nu ascultam si putina muzica, oferta este bogata... aceasta este doar una dintre ele: http://www.trilulilu.ro/LiviaC/d31a312e58ce20
Astept si eu cu nerabdare Machu Picchu. Mi-am propus de anul trecut sa vad peru... Dar daca anul asta eram putin nehotarata (din cauza crizei economice), acum, chiar m-ai hotarat. As vrea sa imi dai mai multe amanunte... sa le zic eu, practice... la ce pot sa ma stept pe acolo... in afara peisajelor minunate... Voi cand ati fost? Si ceva despre preturi (o bere de exemplu sau un plovarut de alpaca), clima... drumuri, transporturi... Ligia
lygya7, Machu Picchu - una din cele 7 noi minuni ale lumii! a venit de ceva vreme. Iti doresc lectura placuta!
Buna lygya7,
Ma bucur daca se va materializa dorinta ta si vei ajunge in Peru!
Noi am fost la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lui octombrie, cand in Peru este inceputul primaverii. Legat de vreme depinde pe unde vei merge, pentru ca temperaturile difera foarte mult de la o zona la alta: desert-jungla-munte-oras. Noi am avut si tricouri cu maneca scurta dar si ceva haine mai groase pentru ca in Cuzco de exemplu seara era destul de racoare, iar ca incaltaminte noi am fost in cea mai mare parte a excursiei incaltati cu bocanci de primavara -toamna. Despre preturi nu pot sa-ti scriu pentru ca, precum ai citit... noi am avut totul asigurat, iar suvenirurile cumparate nu pot sa spun ca au fost la preturi de chilipir, poate si din cauza ca le-am cumparat din locatii destinate in special turistilor. Ce mi-a placut in mod deosebit au fost bijuteriile din argint cu diverse monturi f. frumoase si niste esarfe din lana de baby alpaca cumparate din bazare sau piete.
Agentia din PERU care s-a ocupat de noi se numeste "inka natura travel " despre agentia din Romania nu stiu daca am voie sa scriu... deci doar atat: fluture in engleza.
Legat de drumuri... ce sa scriu... nu sunt cine stie ce si din cele auzite si vazute la stiri sunt destul de multe accidente. Oricum trebuie sa te documentezi f. bine ce vrei sa vezi si in functie de aceasta sa ceri agentiei de turism sa-ti intocmeasca un itinerar si sa faca rezervarile din timp (mai ales pentru biletele de tren spre Macchu P. )
Legat de raul cauzat de inaltime (Cuzco) eu am luat niste pastile dar nu au avut efectul scontat, deci cand ajungi in Cuzco si te cazeaza sa bei ceai din frunze de coca si daca programul iti va permite sa stai culcata in pat aprox. 3 ore pentru acomodare, ... asa mi-au indicat cei de acolo, ... dar la mine nici chestia asta nu a prea functionat, poate de vina a fost si diferenta de fus orar Abia astept sa pleci si sa te intorci si sa ne impartasesti din experientele traite.
O zi buna!
BAD NEWS!
Din pacate daca vreti sa va planificati o excursie in PERU si doriti sa vizitati Machu Picchu, pentru un timp nedefinit inca acest lucru va fi imposibil.
Alunecarile de teren cauzate de inundatiile din aceasta luna au distrus calea ferata , care era singura cale de acces, iar hotelurile care sunt in oraselul AGUAS CALIENTES care este la baza "orasului pierdut-M.P." nu cred ca mai pot oferi cazare turistilor, o buna parte din ele fiind distruse:spre amaraciunea mea am vazut la stiri imagini chiar cu hotelul Hatuchay Tower in care noi fuseseram cazati si care acum era o ruina.
Sper intr-o reconstructie rapida ca si alti oameni sa poata ajunge si vizita acele minunate locuri!
Sa auzim de mai bine!
Draga Edith,
Desi sint de citeva luni pe AFa, nu am avut timp sa citesc prea multe povesti de vacanta in afara celor cu descrieri ale destinatiilor turistice pe unde eu am vrut sa merg.
Pe ale tale le-am citit cu drag si ma bucur ca ai ajuns acolo unde sufletul meu a plecat de mult si asteapta si ochii...
Am citit cu drag si ecourile, pina cind unul mi-a taiat rasuflarea. Cind au fost inundatii? Eu n-am vazut la stiri. M-as multumi sa dorm si intr-un bordei, nu ca sotul tau pe pat suprasaltelat.
Mi-a venit sa rid cind am citit ca e nevoie sa stai 3 ore in pat, ca sa iti revii cu 'capatina". Pai care o fi patul ala de o putea sa ma retina pe mine 3 ore stind intinsa? Cred ca as fugi ca din arc, chit ca o sa mi se scurga creierul... dar nu as sta in camera. As gasi eu ceva de facut prin imprejurimi, ca sa uit de durerea de cap.
Al treilea pat din camera, cred ca era pentru cind unul dintre voi se incalzea prea tare in asternuturi, se ducea in racoarea celuilalt... si tot asa pina dimineata. Eu asa fac cu pernele.
Bleach!!! Porc de guineea la platou?! Cum erau gatiti aia? trasi in caramel? Era vreun turist care se risca degustind aceste delicatesuri?
Ma mut la alt review.
Pune mina si scrie daca mai ai in tolba, povesti.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 9 — scris în 19.11.17 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 3 — scris în 31.10.17 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Aventuri incredibile în jungla amazoniană – ZILELE 3 si 4 — scris în 31.01.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Aventuri incredibile în jungla amazoniană – ZIUA 2 — scris în 26.01.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Aventuri incredibile în jungla amazoniană – ziua 1 — scris în 24.01.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 PUKARA – Toritos si arheologie — scris în 15.12.16 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Misterioasele linii de la Nasca si Palpa — scris în 30.11.16 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ