GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
NB: o parte substantiala din informatiile de mai jos au fost "imprumutate" de autor, fara specificarea sursei. Voturile obtinute au fost anulate
Venise ziua sa plecam spre Patras, asa ca dimineata am urcat in tren si am pornit intr-o calatorie de 4 ore spre orasul port Patras care aveam sa aflu mai tarziu este principalul port din Peloponez. Banuiam ca o sa sa ma plictisesc pana o sa ajungem dar m-am inselat mai ales ca trenul a inconjurat mai intai Atena si am mai vazut o data de la departare Acropole si alte monumentele istorice pe care le-am ratat in ziua petrecuta aici. Cand am trecut de Atena trenul mergea pe malul mari si parca desena malurile Greciei asa de aproape mergea de tarm. Am inceput sa fotografiez si mi am dat seama ca pe parte dreapta se intindea marea iar pe stinga se inaltau uneori livezi de maslini alteori de portocale sau de lamai. Totul era linistitor si plin de culoare iar trenul mergea lin spre destinatie. Am avut placuta surpriza ca atunci cind oprea in micile gari sa descopar in departare parcuri ingrijite cu vegetatie de mare, flori ciudate si palmieri inalti.
Cind in sfarsit am ajuns in Patras prima imagine a fost o gara mica si cocheta cu doar 2 linii inguste de tren, si la o distanta de cativa metri de gara un vapor imens acostat. Nu ne putem lua ochii de la vapor. Gara si vaporul unul langa altul, totul aproape de sinele de tren e ceva ce ne fascineaza retina, ceva cu care nu suntem obisnuiti. Ma gandesc la un fel de antropologie psihologica si cum influenteaza geografia comportamentul si cultura. In timpul calatoriei cu trenul am avut timp sa citesc cite ceva despre Patras si e bine de stiut ca este cel mai mare oras situat in nordul peninsulei Peloponez, principalul port din Peloponez si al treilea port ca importanta din Grecia situat in golful cu acelasi nume si principalul punct de legatura pe mare dintre Grecia si Italia/vestul Europei, dar si intre continent si insulele Ionice - Lefkada, Corfu, Zakynthos sau Kefalonia.
Orasul a fost intemeiat in 1100, insa a devenit un port important in timpuri romane. Dupa cea de-a doua cruciada a devenit locul unui arhiepiscop romano-catolic. In 1408 orasul era sub conducerea Venetiei, iar in 1460 a revenit in mainile turcilor, care l-au distrus in anul 1821. Dupa distrugerile turcilor a fost reconstruit in stil neo-clasic cu strazi aranjate dreptunghiular. Daca aveti timp puteti merge sa vedeti teatrul Apollon care se afla in piata principala Regele George A. , sau puteti merge in biserica sf Apostol Andrei care a fost construita in secolul XX. In interior am citit pe un pliant ca intr-o capela micuta s-ar pastra moastele Sfantului Apostol Andrei, iar in spatele ei se afla ramasitele crucii sale in forma X. Fiind un oras la mare trebuie neaparat sa mergeti sa vedeti farul ce strajuieste tarmul.
Dupa un drum atat de lung am mers la restaurantul din centru si am cerut o salata de caracatita, calamar prajit, salata greceasca si o bere si la sfarsit am aflat vechea si arhi-cunoscuta expresie „chalara”, care e cu adevarat CONCEPTUL de relaxare. Am vazut peste tot in Grecia ca oamenii sunt calmi dar ca aici in nici o alta parte. Nu stiu daca cuvantul lenes e cel mai potrivit, oricum daca mergi in Grecia, intelegi foarte repede conceptul de chalara. Sunt cateva ore de siesta pe zi, chefurile incep la ora 2, in oras sunt batrani care iau cina sau masa de amiaz in parcuri la mese aduse din casa si joaca sah si table, totul e sub o liniste deplina. Presarate cu pisici lenese, toate strazile inspira calm…
Mai aveam ceva de stat asa ca ne-am hotarat sa facem o plimbare prin parcuri sa colindam strazile si sa ne pierdem si bine am facut pentru ca am descoperit fantani cu apa albastra tipator, fructe (capsuni – 1 euro cutia), cetati si ziduri nenumarate, strazi lungi in panta, din capatul carora se vede marea. Am intilnit un grec care studiase in Romania care ne-a deschis pofta de a ne intoarce in Patras, prin ceea ce ne-a povestit despre oras. In fiecare primavara orasul gazduieste unul dintre cele mai colorate carnavaluri din Europa. Acesta include parade cu figuri satirice gigantice, la care asista mii de vizitatori. Patras este renumit pentru sustinerea dezvoltarii culturii locale si a literaturii urbane; a fost Capitala Culturala Europeana in 2006. Iar daca nu sunteti convinsi si vreti mai mult ne – a povestit despre orasul Rio (nu e vorba de Rio de Janeiro din Brazilia) oraselul-suburbie al Patrasului, de unde porneste podul de 2880 de
metri de peste Golful Corint, un golf lung ce desparte Peloponesul de
Balcani. La capatul celalalt, Antirio sau Adirio (”nt”. de fapt “niu
tav” se citeste “d” in greaca). Cu posibilitate de a vizita Olimpia, orasul antic unde s-au tinut
primele olimpiade, la vreo ora de mers cu masina din Patras. Ruinele
unui intreg oras, cu temple, case, agore dar mai ales, primul stadion
olimpic din lume.
Vaporul cu care am mers apartine Minoan Lines si trebuie sa treceti mai intai pe la ghiseul liniei pentru imbarcare inainte de a merge spre vapor care este o enormitate si seamana cu un hotel plutitor. Pe drum spre vapor am vazut garduri inalte si multa paza si mai incolo ne-am dat seama ca in spatele gardurilor se aflau sute de imigrantii adunati ciorchine sau solitari in asteptarea unei clipe de neatentie din partea garzilor pentru a putea urca intr-o remorca sau un intr-un autotren care asteptau imbarcarea pe vas. Am intrebat un marinar si mi-a spus ca sunt sute de imigranti care locuiesc intr-o tabara ilegala din apropiere de port si sunt in special afgani.
Pe vapor am avut locuri in fata vaporului pe fotoli, era mai ieftin (30 de euro) dar puteati opta si pentru cusete. Aveau dusuri separate si ingrijite daca doreati sa faceti o baie si in afara de asta era foarte putina lume asa ca nu va deranja nimeni. Am plecat pe cind se insera ne-am luat la revedere de la frumosul oras si am promis ca ne vom intoarce cit mai repede. Toata noapte vaporul s-a strecurat printre insule si a mers aproape de tarm lasandu-ne sa ne bucuram de privelistea ferica a luminilor care impodobeau tarmul ca un pom de craciun.
Trimis de artistul_18 in 25.09.10 18:50:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: atena
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
deschid eu cutia cu voturi pentruun review documentat, plin de informatii folositoare. ce nu am inteles eu este anul in care a fost intemeiat orasul, cred ca e vorba totusi de anul 1100 inainte de christos...
mutat la "Descopera Peloponezul" - sectiunea in care grupam review-urile de calatorie despre aceasta zona.
Un vot si de la mine, am fost si eu anul asta prin Patra, e un oras superb, deosebit.
O precizare la imbarcare pe un ferrry ce pleaca catre Italia exista un amanunt destul de suparator. Se face check in cu 3 ore inainte, daca nu apari cel putin cu 3 ore inainte locul tau e cedat altcuiva. Destul de trista situatia, cel putin pentru noi, care venim de la mai mult de 1000 km, sa trebuiasca sa asteptam cel putin 3 ore degeaba.
Folosirea unor informatii "imprumutate" este permisa pe acest site - aceste "suplimente" pot contribi la o calitatea imbunatatita a descrierii, insa doar cu specificarea expresa a acestui lucru, prin delimitarea fragmentelor citate (folosind ghilimele, caractere altfel formatate - italic etc) si cu specificarea sursei.
Este pacat ca aceasta regula elementara (care tine in primul rand de common sense si abia il al doilea - in opinia mea - de Regulament) nu a fost respectata in cazul de fata.
--
In plus fata de masura anuntata mai sus de webmaster10, au fost sterse si toate voturile primite pana acum.
Dupa finalizarea analizelor, e posibil sa fie anuntate si alte masuri administrative, suplimentare, la adresa autorului.
Masurile suplimentare au fost anuntate intr-un review scris ulterior (folosind ACELEASi practici), aici - click aici
@ionescunic
se pare ca am fost amandoi pe fenta! pacat de astfel de practici...
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Patra» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Lord Byron, eroism, flamingi... într-un cuvânt, Missolonghi — scris în 26.12.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ