GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiindcă vremea era nehotărâtă, ba soare, ba nori, oscilam între a cutreiera insula si-n a merge la mare... in apa imi place, la plaja nu stau nici cinci minute ... dar imi place sa merg, sa merg si sa vad cat mai multe locuri!
Copiii tot susoteau, m-am bagat si eu in vorba si mi-au zis ca e surpriza... de doua saptamani si cateva zile numai de surprize am avut parte si tare mult imi plac, te inveti cu viata buna si tare greu o sa-mi vina acasa... fara surprize.
Ne-am urcat in masina si-am luat-o pe drum la vale, spre Illetas, am trecut de Mall-ul lor, Porto Pi, am traversat autostrada si imediat am facut stanga.
M-au oprit la un punct de belvedere, m-am intrebat daca este un miraj. Este fabulos! Pare a fi o scena desprinsa dintr-o alta lume, de basm. De curand citisem despre mirajele mai complexe, cele prin care obiectele de la orizont, insulele, vapoarele, icebergurile, apar transformate ca un castel din povesti, au fost denumite "Fata Morgana", numele unui personaj din folclorul britanic. Legenda spune ca Morgan, sora vitrega a regelui Arthur, era o vrajitoare care traia pe taramul fabulos al Avalonului. Ea deprinsese arta farmecelor de la vestitul magician Merlin, si avea puterea de a-si schimba infatisarea, de a se face nevazuta si de a nauci mintile celor care doreau sa ii incalce taramul. Palatul in care traia plutea in vazduh si nu putea fi gasit niciodata, pentru ca Morgan proiecta in locuri diferite, in aer, pe ape sau deasupra muntilor, imaginea ireala a castelului sau. Pe masura ce te apropiai, tinta se indeparta, iar calatorul nu reusea sa ajunga niciodata la destinatie. Cartea se numea "Oamenii din roua"de Frangokastello. Una dintre cele mai spectaculoase aparitii ale fenomenului Fata Morgana se poate observa in fiecare an, la inceputul verii, pe insula Creta. Iar v-am bagat in povesti!
Vazandu-ma pierduta-n spatiu, fiul meu, dupa ce am intrat in cetate, m-a dus intr-o frumoasa gradinita sa bem un cappuccino si sa admiram marea, în jurul meu e numai apă, soarele cand apare, cand se ascunde dupa un nor, vântul bate încet. Sorb din ceasca, și o muzică atât de încet dată, cât să auzi și adierea vântului și fâșâitul valurilor. Ce mai contează în momentul ăsta? Că atunci când mă voi întoarce, voi vedea în jurul meu oameni care au uitat să râdă? Mă bucur deplin de acest moment și mă bucur că există în viața mea astfel de momente, atât de... absolute încât nimic altceva să nu mai conteze pe lumea asta. Și atât timp cât vor exista, pentru mine viața cu toate neplăcerile ei minore va fi doar o trecere între aceste momente. Vă doresc să aveți și voi momentele voastre absolute care să vă facă să spuneți în fața oricăror greutăți: Las' că trece și asta! Sau, precum spunea un personaj antologic: Tomorrow is another day!
Stefan ma cunoaste, imi place sa merg singura, sa ma opresc si sa privesc de jur imprejur, m-a lasat in urma... sa ma satur de frumosul meu, mergeam dupa el, sus, sus tot mai sus... era atat de frumos, erau si tunuri si turnuri, ziduri de aparare, fel de fel de cazemate, era si-un ghid care povestea in spaniola la trei domni cu varste inaintate. Muzeul a primit fonduri de la Ministerul Apararii si din mediul privat, ma cam mir de spaniolii astia (daca le spui ca sunt spanioli, se supara, ei sunt mallorquini), in Barcelona acelasi lucru mi s-a spus si la Sagrada Familia, mediul privat are o contributie majora.
Fortul San Carlos este o cetate, un castel din Palma si apara golful Portopi. Acum, este in interiorul bazei navale si adaposteste Muzeul de Istorie Militara a orasului.
Ca toate insulele, din cele mai vechi timpuri au fost atacate de pirati. Golful Palma avea cinci tunuri de aparare Tower Cap Moll in castelul sau cetatea San Carlos.
In 1608, Felipe al III-lea a aprobat constructia fortului. Constructia a inceput in 1610 si-n 1612 s-a terminat primul turn patrat, numindu-se Castelul Portopi. Turnul avea si-un far.
In 1662, castelul a fost extins de la baza dreptunghiulara s-a construit circular patru bastioane mari. In timpul razboiului de succesiune, s-au adaugat si alte constructii defensive, cu vedere la mare.
Istoria mai spune ca pe la 1890 se adauga un fort de incendiu cu tinta spre Illetas.
In 1936, o parte din rebelii impotriva Republicii au fost invinsi si inchisi in Castelul San Carlos si in Castelul Bellver.
Cetatea a fost cazarma si inchisoare militara pana in 1980.
Acum, de aici se trag salve militare de salut la diverse sarbatori.
In 1981 a fost reabilitat si transformat in muzeu militar.
Trimis de balasa violeta in 04.01.15 17:14:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@balasa violeta - Până la urmă tot o să-i fac o surpriză lui Ștefan
@balasa violeta: Excelent articol, impresionant, o revenire de marcă. Dar ce spun articol, articole bune sunt multe aici.
O excepțională lecție de viață, din care avem toți de învățat. Dar oare învățăm sau citim și mergem mai departe?
Pe de altă parte îmi pun întrebarea - ce ar fi dacă aș încerca și eu o altfel de insulă decât una grecească. Să ne uităm la buget și poate cine știe, apare vreo ofertă de nerefuzat...
@Dabator - ma gandesc, am fost in Rhodos, in Kos, in Skiathos, mi-a placut mult. In Kos am avut vacanta perfecta.
In Mallorca am fost de trei ori, n-am fost de doua ori in acelasi loc... in Cala Millor, am sarit din masina si-am 55 de ani si sunt grasana, nu m-am putut stapani sa am rabdare sa parcheze... trebuia sa vad privelistea care se intrevedea de departe. Data trecuta am ramas fara grai in Alcudia. Imi place Mallorca, trebuie s-o descoperi altfel nu vezi nimic, trebuie sa te urci pe bicicleta si sa mergi, azi in stanga, maine-n dreapta, o poti rezema de gard, intri-n mare, te usuci un pic si mergi mai departe. Copilul asta e de vina, m-a dus noaptea in Magalluf la BCM, o discoteca cotata in primele locuri din nu stiu ce topuri, m-a dus in niste porturi exclusiviste, in restaurante se servea bautura in cel mai fin cristal. Aproape 5 km am admirat barcute numai una si una, sub pavilion spaniol, italian, german, norvegian, britanic, rus, de toate felurile, yacht-uri, veliere, catamarane, mici, medii, mari, foarte mari, impresionant de mari si coplesitor de mari Isi dadusera intalnire bogatanii lumii, aveau lumea lor, totul era exclusivist. I-am admirat, eram mica, mica de tot, oameni ca noi, aveau mult bun simt, diferenta era in spatele fiecaruia... Imi place tineretea, oameni la 80 de ani erau tineri... ii intalneai pretutindeni, radeau, glumeau, cantau, dansau... N-am stat deloc, totul era aranjat din timp, sotul meu a fost o singura data, doua saptamani, prefera Turcia, e genul Delphin Imperial!
Stiti ce muzica am auzit pe acolo, muzica noastra, muzica anilor 70, 80, 90!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@balasa violeta: Vreau si eu la Stefan si Alina!!!! Ce v-au mai rasfatat!!! Sa va traiasca sa va faca mereu surprize de genul acesta!!
@Dabator - Anul acesta nu dau insulele din Grecia pe cele din Spania, insa anul viitor nimic nu ma mai opreste sa ajung in Mallorca.
"Fetele rele ajung in Mallorca, fete bune ajung in rai''- nu-i asa Claudiu?
@danamandache - multumesc! Ai rabdare si tu vei fi rasfatata.
Foarte tari imaginile de la 9 la 14 cu mirajul. Si restul, of course.
Frumoasa povestire si impresionant! Fata asta morgana se arata cui merita, cred eu...
M-am bucurat sa citesc un review atat de frumos si de cald si cum a fost vorba de cetati si cazemate care sunt obiective des vanate si de mine, nu putea sa rezulte decat articolul perfect!
dan
@Dan&Ema - multumesc frumos, am cam rosit de atata atentie!
@balasa violeta - Frumos review! Cum să nu te invidiez, când tu ai vizitat Mallorca de trei ori și eu niciodată...
Abia acum descopar artistul fotograf, ce bine ca de o vreme putem vota si pozele.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 La pas prin Palma de Mallorca (part 1) — scris în 21.09.22 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2020 Palma de Mallorca in noiembrie — scris în 19.12.21 de nela b din FRANTA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Palma de Mallorca - doar cât să ne facem o idee — scris în 14.12.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Renumitul Es Trenc - o dezamagire pt noi — scris în 08.06.19 de Annemarye din BOTOşANI - nu recomandă
- Sep.2018 O perspectivă cu tentă medievală de la castelul Bellver — scris în 09.12.18 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Mallorca insula verde si plina de viata — scris în 15.06.18 de Florinasimi din BISTRIţA - RECOMANDĂ
- Oct.2017 La plimbare prin capitala insulei Mallorca — scris în 27.05.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ