ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 17.02.25
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2025
DURATA: 4 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Peripețiile drumului spre Palma de Mallorca

TIPĂREȘTE

Pentru că în martie 2025 se prefigura rara ocazia de a pleca de acasă fără copii, am căutat variante de transport într-un loc cu soare, cu mare și munte, peisaje naturale deosebite, încărcat de istorie și cultură.

Zborul

Am găsit bilete de avion pe ruta București – Palma de Mallorca cu Ryanair (150 euro / dus-întors / 2 persoane cu 2 bagaje mici tip rucsac și 1 bagaj de mână de max 10 kg). Urma să petrecem în Mallorca 3 zile și jumătate: de duminică (decolare 10:35) până joi (decolare 06:00).

M-am informat în principal pe AFA despre insulă și am găsit extrem de multe informații utile, pentru care mulțumesc! Ne-au ajutat să ne facem un plan pe care am reușit să-l respectăm în mare, vizitând destul de multe. Voi încerca să nu reiau ceea ce s-a scris deja foarte bine de către alți membri AFA, ci doar să descriu ce obiective și variante de program am ales noi, sau ce probleme am întâmpinat, poate vor oferi inspirație altor călători.

Ca durată, zborul a fost ok, a decolat la timp și a ajuns mai devreme. Însă pentru noi, aflați pe locurile din spate, turbulențele au fost la maximul resimțit vreodată, ca-n rollercoaster. O doamnă în spatele nostru plângea și toți pasagerii din zonă erau panicați. Unii călători obișnuiți cu ruta acesta au spus că sunt frecvent goluri de aer în apropiere de Mallorca și au mai experimentat astfel de turbulențe. Ne-am promis ca pe viitor să luăm locuri în față și-am pornit spre ieșirea din aeroportul San Joan. Aeroportul este foarte mare (al treilea ca mărime din Spania), așa că am mers pe benzile rulante timp de vreo 10-15 minute, căutând să preluăm mașina rezervată prin Booking la compania Goldcar.

Preluarea mașinii închiriate

Pentru a vizita Mallorca este recomandată închirierea unei mașini pentru șoferii cu experiență. Drumurile sunt frumoase, la început de aprilie n-au fost prea aglomerate, însă curbele din Serra de Tramuntana, îngustimea drumurilor și cicliștii în număr mare pot pune probleme unui șofer începător.

Prețurile la închiriere sunt relativ mici, noi am plătit cca 55 euro / zi oarecum forțați de împrejurări, pentru că am întâmpinat probleme la semnarea contractului de închiriere în aeroport și la preluarea mașinii cu rezervarea făcută pe booking. Dacă ar fi să repet experiența, aș închiria din nou, dar direct la fața locului (fără rezervare), de la o companie de pe insulă (nu din aeroport) și în niciun caz Goldcar (care are 1,2 puncte / 5 pe Tripadvisor, după cum am verificat ulterior).

În aeroport companiile rent-a-car sunt amplasate după ce se trece de zona de sosiri, terminalul D, preluare bagaje, prima ieșire pe stânga (fără a ieși pe a doua ușă, spre exteriorul aeroportului).

Noi ne-am încurcat căutând să preluăm mașina conform instrucțiunilor primite pe mail de la Booking și-am depășit zona companiilor rent-a - car. Am ajuns în clădirea parcării cu vreo 4 etaje, vivazi de aeroport, însă personalul de la Goldcar din clădirea parcării se ocupa doar de predarea/preluarea cheilor. Ne-au trimis înapoi să căutăm reprezentanța Goldcar din interiorul aeroportului, pentru a semna contractul.

În sfârșit, după ce-am ajuns la Goldcar, o domnișoară ne-a cerut numărul de rezervare de pe Booking și actele șoferului și ne-a explicat condițiile de închiriere, noi devenind tot mai confuzi pe măsură ce ea vorbea. Ne-a explicat că, deși pe voucherul de la Booking scria că depozitul este de 1.100 euro, altundeva în termenii și condițiile Goldcar (cu litere mai mici) se preciza că suma asta e doar pentru risc de coliziune. Pentru zgârieturi, furt etc ne trebuie fie asigurare suplimentară contra unui depozit de 2.300 euro (din care ei puteau retrage 600 euro pentru cea mai mică zgârietură?!), fie să le plătim 247 euro pe lângă ce achitasem prin Booking (64 euro) … Plus 100 euro depozit pentru benzină... Plus niște taxe locale… Nu înțelegeam nimic, părea că vrea să ne vândă mașina, nu să ne-o închirieze. Deși nu respectau prea mult drepturile consumatorilor, am hotărât să plătim totuși (suplimentar față de ceea ce știam de pe booking) suma adițională fixă cu asigurare completă inclusă (247 euro), precum și depozitul de 1.000 euro. Apoi domnișoara ne-a anunțat că nu primesc carduri de debit pentru depozit, doar card de credit. I-am arătat condițiile de pe Booking, unde era menționat și depozitul cu card de debit, dar nu ne-am înțeles. Ne-am retras de la ghișeu să gândim problema (noi neavând card de credit).

Am decis să întrebăm la celelalte firme dacă acceptă card de debit pentru depozit. Am ales Europcar, unde mergea coada mai repede. Un tânăr bulgar amabil ne-a explicat clar costurile și condițiile Europcar pentru 4 zile închiriere: 220 euro (incluzând chiria și asigurarea completă), plus 100 euro depozitul de benzină. Acceptau card de debit pentru depozit. Mașina nouă, un Mitsubishi cu doar 40 km. În 10 minute aveam contractul semnat și zâmbetul înapoi pe buze. I-am promis tânărului din Ruse că o să vizităm curând Plovdiv și o să-i dăm un meritat review cu nota 10.

Am plecat iarăși spre parcarea de peste drum de aeroport, tot la etajul 1, am preluat cheia mașinii de la personalul Europcar și la ora trei ne-am pornit să vizităm Palma, după o întârziere de cca 2 ore față de planul nostru.

Pe drumul spre Palau d’Almudaina am povestiti telefonic celor de la Booking peripețiile cu Goldcar. Au fost foarte profi și până seara ne-au confirmat că ne vor rambursa integral banii achitați pe Booking pentru rezervarea mașinii la Goldcar (64 euro), fiindcă ar fi trebuit să ne accepte cardul de debit pentru depozit. În două zile banii reveniseră în cont. Iar noi ne-am promis să nu mai rezervăm mașini pe Booking, ci doar cazări.

Având o după amiază de duminică și mașina la dispoziție, în prima zi în Mallorca am explorat sud - vestul insulei. Am vizitat Palau d’Almudaina, Andratx, Port d’Andratx și am făcut câțiva pași pe plaja Camp de Mar. Mai aveam planificat să vedem Torre de Cap Andritxol, una dintre fortificațiile defensive împotriva piraților, dar a trebuit să renunțăm din motive de timp (din cauza celor 2 ore pierdute în aeroport). Știam că sunt mai multe alte astfel de turnuri în sudul insulei, așa că am reușit să vedem unul în preziua plecării, Torre del Serral dels Falcons, în zona Porto Cristo.

Prima destinație era Palau d’Almudaina așa că am pus pe GPS parcarea Aparcament Parc de la Mar - SMAP, despre care citisem pe AFA și pe care pot să o recomand călduros altor turiști (fix vizavi de Palat și Catedrală, 2 euro/h, spațioasă, găsești loc).

Ieșiți din parcare, am admirat solemnitatea Palatului istoric al familiei regale și a Catedralei Le Seu, peste mica întindere de apă din fața noastră. Am trecut podul spre Palat, singurul dintre cele două obiective care avea program de vizitare duminică după-amiaza. Biletul de acces costă 7 euro, iar miercurea și duminica, între 15.00 - 19.00, au intrare gratuită rezidenții, cetățenii UE și ai țărilor ibero-americane. Întârzierea din aeroport ne-a adus așadar o vizită gratuită a Palatului, turul durând cca 1 oră. Toți turiștii fotografiau, așa că ne-am permis și noi să pozăm birourile monarhilor, sala tronului și curtea interioară.

Palau d’Almudaina, cu rădăcini din perioada preistorică, a fost reședința vizirilor mauri și apoi a regilor medievali ai Mallorcăi. În 903, Isam Al Jawlani - primul Wali (guvernator) musulman din Insulele Baleare - a cucerit insula, urmând ordinele Emirului de Denia, Abd Allah, iar dominația arabă a continuat până în 1229. În această perioadă, Palma a fost reconstruită și una dintre cetăți a luat numele” Al – Mudayna” , după o așezare fortificată anterioară din perioada romană. Guvernatorii Walis au extins așezarea originală romană pentru a-și construi propriul alcázar (fort), înainte ca Jaime I și succesorii săi să-l modifice. Jaime al II-lea (1276 – 1311), primul rege propriu-zis al Mallorcăi, a transformat castelul musulman într-un palat care să poată fi folosit ca reședință regală și sediu administrativ al noului stat. Fiul său, Sancho I a continuat proiectul. Astfel, palatul îmbină arhitectura islamică și catalan – gotică. De palat aparține și sala tronului din sec. XIII, o grădină interioară drăguță (Patio del Rei) și Capela regală de Sant’Anna.

După vizita la Palau d’Almudaina și o gustare în zonă, am revenit la mașină (am achitat 2,85 euro parcarea pentru cca 1 oră și jumătate) și am pornit spre vechiul orașul Andratx. Drumul până la Andratx a durat cca 30 minute, am găsit ușor parcare gratuită aproape de centru. Zona în care este amplasat a fost ocupată de romani, care au numit orașul Andrachium, în secolul al II-lea î. Hr. Orașul a fost construit în interiorul coastei, ca măsură de precauție împotriva amenințării constante cu raidurile piraților barbari. În secolul al XVI-lea, pe insulă a fost ridicat un sistem de turnuri de observație ca mijloc de protecție împotriva piraților. Din cele 14 turnuri din municipalitățile Andratx și Calvià, încă mai există 12. Municipialitatea Andratx include, de asemenea, orașele Port d'Andratx, Sa Coma, S'Arracó, Sant Elm și Camp de Mar, precum și insula nelocuită Sa Dragonera.

Am parcat în oraș și am pornit în plimbare spre clădirile reper din Andratx: Castelul Son Mas și impozanta biserică gotică Santa Maria d'Andratx. Fiind duminică după-amiază, orașul era gol, dar am admirat frumusețea zonei în care este amplasat Castelul Son Mas, care este sediul Primăriei Andratx din 1998. Son Mas este deschis în fiecare zi, cu excepția weekend-urilor, cu acces gratuit în sălile de expoziție. Impozanta biserica gotică Santa Maria d'Andratx a fost documentată într-o bulă de către Papa Inocențiu al IV-lea, în 1248, reconstruită secole mai târziu în forma actuală și a servit drept refugiu față de atacurilor piraților.

Port d'Andratx este unul dintre cele mai spectaculoase porturi ale insulei, înconjurat de golfuri frumoase precum Cala Llamp și Cala d’Egos. Acest oraș-port modern, cu aproximativ 3.000 de locuitori, a evoluat de la un vechi refugiu de pescari pentru a deveni una dintre cele mai remarcabile destinații turistice din Mallorca. Vilele din port sunt elegante și luxoase, cu o priveliște magnifică la mare.

Următoarea oprire a fost Camp de Mar, o enclavă turistică de pe coasta Andritxola, care se mândrește cu o plajă deosebit de frumoasă și cu o mică insuliță care împarte plaja, adăugând și mai mult farmec peisajului său natural. Prima zi s-a încheiat frumos; fiind duminică, nu ne propusesem să vizităm prea multe clădiri istorice, ci să intrăm treptat în atmosfera insulei. Am fost fermecați de peisaje, plaje, golfuri, vile, port și de mirosul insulei (florile și pomii fructiferi exotici emanau un parfum aparte). Parfumul specific insulei a continuat să ne însoțească și la Hotel Helios, unde aveam cazare și am ajuns la opt la cină, iar în recepția mare a hotelui erau vaze imense cu crini și alte ghivece înflorite, un gest mic, dar atât de drăguț.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Anda_10 in 09.04.25 09:14:25
Validat / Publicat: 09.04.25 12:04:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona, Madrid

VIZUALIZĂRI: 430 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Anda_10); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Amenajarea de apă din fața Catedralei Le Seu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abancor
[11.04.25 17:06:16]
»

În zone din astea turistice, și mai ales în insule, am observat că e mult mai avantajos să închiriezi mașină de la firme locale, nu de la franșize internaționale. Prețul nu conține steluțe și paranteze, asigurarea completă e chiar completă (fără „franșiză 200 de euro, dar nu acoperă geamurile și anvelopele, mai dați 300 ca să acopere și alea, dar cu franșiză 150 euro, și cu 2 carduri de credit garanție etc.” ), nu e nevoie de card de credit, și e mai ieftin (de regulă). În Mallorca am luat mașină de la o companie locală de vizavi de hotel, cît mi s-a zis că e prețul atît a fost, cu asigurare completă inclusă, nici nu au verificat mașina cînd am returnat-o, „e asigurată domle, dacă are ceva e treaba noastră” . Avantajul unei afaceri mici, locale, de familie, față de o corporație cu sute de proceduri și 7 niveluri de manageri.

Unele astfel de firme pot aduce mașina și la aeroport, dar, mai ales pentru sejururi mai lungi, e mai practic să te duci cu transfer la hotel, și să închiriezi de acolo mașina, pentru că ești scutit de căutat parcare din prima zi de cînd ajungi și de cărat apoi bagajele pînă la hotel, poți închiria pe mai puține zile decît stai și poți lua și o mașină mai mică, nefiind nevoie să cari bagaje cu ea. Asta ca regulă generală pentru vacanțe, sigur că în funcție de sejur poate fi mai practic altfel.

Andratx nu e în sud-est, ci sud- vest (e cel mai vestic punct al insulei de fapt). Palma la fel, e sud-vest.

Anda_10PHONEAUTOR REVIEW
[11.04.25 19:39:51]
»

@abancor: La aceeași concluzie am ajuns și noi, mai bine închiriam de pe insulă. Am mai procedat astfel în Corfu și-a fost foarte bine, fără costuri ascunse.

De fapt și Europcar, la aeroportul din Mallorca, au fost ok. Problema a fost rezervarea prin booking și condițiile pe care Booking le impune companiilor rent-a-car.

Mulțumesc de sugestii și observația cu Andratx. Am adăugat “v” -ul de rigoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Palma de Mallorca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054764986038208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1