ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul de schi și trambulina olimpica de la Holmenkollen

TIPĂREȘTE URM de aici

Imediat dupa ce am servit micul dejun, am pornit spre o alta locatie, prima de acest gen pe care am vizitat-o pana in prezent. Ne-am indepartat putin de centrul orasului Oslo, pentru a ajunge la Holmenkollen, dealul din partea de nord-vest a orasului. Cea mai mare atractie de aici este trambulina pentru sarituri cu schiurile, vizibila din anumite zone ale orasului Oslo, care apare ca un gigant metalic. Tot aici exista si un muzeu dedicat istoriei schiului de peste 4000 de ani, din timpuri preistorice pana in prezent.

Aici se ajunge in circa 30 minute cu metroul, din centrul orasului, pe directia Frogneseteren (linia 1), coborand in statia Holmenkollen. De aici se urca pe jos, intr-un peisaj de munte, aproximativ 10-12 minute pana la destinatie.

Chiar sub intrarea in Muzeul schiului de la Holmenkollen exista si un simulator de sarituri cu schiurile, unde doritorii pot incerca senzatii asemanatoare cu ale saritorilor la trambulina, pentru care se platesc 110 coroane. Am intrat si noi in capsula, ne-am asezat in cabina, am apucat balustrada cu mainile si ne-am pregatit coborarea, privind ecranul imens care iti crea impresia ca totul este real. Tehnologia folosita este disponibila doar pilotilor si astronautilor combinand miscarile simulatoarelor de zbor cu filmul, pentru a crea o senzatie unica si realista 4D.

Dupa ce se da startul, cabina incepe sa vibreze, in fata e abisul, aerul rece ne loveste peste fata, zburam 10 secunde in care nu stiu daca am respirat, cabina se inclina si aterizam zgaltaiti, in uralele spectatorilor. Dar asta nu e totul. Ne mutam apoi pe alte partii pentru a participa la o alta proba a sporturilor de iarna, slalom. Senzatiile sunt mult mai puternice la coborarea pe cele mai dure partii de schi alpin din lume, trecand printre jaloane cu o viteza vertiginoasa.

Dupa experienta traita in simulator, am intrat in Muzeul schiurilor, cel mai vechi muzeu de schi specializat din lume. Intrarea este gratuita pentru cei care detin Oslo Pass, altfel biletul este de 160 coroane.

Colectia muzeului este formata din circa 2500 de perechi de schiuri, incepand cu cel mai vechi schi confectionat din pin si descoperit in Alvdal, datand din jurul anului 600 d. Hr. si finalizand cu cele moderne, cu care norvegienii au facut istorie la Jocurile Olimpice si la Campionatele Mondiale. Muzeul de schi are, de asemenea, expuse cele mai lungi schiuri din lume, cu o lungime de 374 cm si care cantaresc 11 kilograme.

Expozitiile polare prezinta unele dintre cele mai importante expeditii ale lui Fridtjof Nansen, Roald Amundsen si Børge Ousland, care au donat o mare parte din echipamentul folosit in expeditiile lor, Asociatiei pentru Promovarea Schiului, traditie care a continuat si cu exploratorii polari din zilele noastre.

Fridtjof Nansen a organizat o expeditie in Groenlanda, carie ii este dedicata expozitia „Groenlanda pe schuri in 1888” . Acesta a testat diverse tipuri de echipamente precum schiuri, saci de dormit și bocanci, echipament care a devenit model pentru viitoarele expeditii polare.

In expediția la Polul Nord din 1893-1896 denumita si „prima expeditie Fram” , Nansen si echipajul sau intentionau sa traverseze Oceanul Arctic pentru a ajunge la Polul Nord, pe nava „Fram” . Imbracamintea prezentata in expozitie a fost purtata de Nansen si Hjalmar Johansen pe toata durata calatoriei in incercarea lor de a ajunge la Polul Nord, fiind plina de sudoare, precum si sange de morsa. In expoziție sunt expuse si schiurile, saniile, caiacele, alte artefacte, precum si drapelul Uniunii. Exista un alt muzeu, despre care voi povesti, aflat in peninsula Bygdøy, dedicat acestei expeditii.

Expeditia Amundsen la Polul Sud, din 1910-1912 a fost o cursa pentru a invinge o expeditie britanica condusa de Robert Falcon Scott. Toti cei cinci membri ai echipajului britanic si-au pierdut viata. Trupurile a trei dintre acestia au fost gasite inghetate in corturile lor, de unul dintre membrii echipei norvegiene. A construit un mormant de gheata, din schiurile lui a facut o cruce iar el a incaltat schiurile lui Scott, cu care s-a intors acasa in Norvegia, donandu-le muzeului de schi. In expozitia dedicata acestei expeditii este expus si „Obersten” impaiat, singurul caine care s-a intors in Norvegia, supravietuitor al expeditiei la Polul Sud, care a devenit cunoscut si foarte iubit de toti localnicii.

Børge Ousland este unul dintre exploratorii polari din ziua de azi, care a intreprins mai multe expeditii arctice si antarctice. Articolele folosite de el, costumele, schiurile, caiacul, in calatoria sa solo la Polul Nord în 2001, sunt expuse si ele in muzeu.

Mai exista si alte expozitii, fara importanta istorica, una organizata ca expozitie pentru copii, o alta despre vreme și schimbările climatice, implicarea familiei regale in sustinerea schiului, regele Olaf al V-lea fiind un schior impatimit, la fel si actuala regina, Sonja.

Mi-a placut si expozitia machetelor trambulinei din Holmenkollen, care prezinta fiecare modificare adusa acesteia, de la prima varianta din 1892 pana in 2011.

Dupa ce am terminat de vizitat muzeul, am ajuns in holul de unde urma sa urcam cu liftul catre partea cea mai de sus a trambulinei. Ne-am asezat la o coada destul de mare si am pierdut destul de mult timp aici, deoarece in lift nu incapeau decat maxim 13 persoane.

In hol ne-a intampinat Karin, o fetita trol cu ochi mari si cu schiuri in brate, care astepta si ea sa urce pe trambulina. Ca sa nu ne plictisim, am facut cateva fotografii impreuna.

Liftul este de fapt un funicular ce urca printre structurile metalice ale trambulinei, geamurile din sticla oferindu-ne posibilitatea de a urmari traiectul acestuia.

Cand usile funicularului s-au deschis, in punctul cel mai de sus al trambulinei, am uitat de oboseala si timpul pierdut la rand. Privelistea este fantastica, in orice directie te-ai uita vezi numai padure si verdeata, iar printre copaci, cate o casa cocheta. Dar cireasa de pe tort este marea care se vede in departare si zecile de insule, unele mai mari, altele mai mici.

In ceea ce priveste trambulina, e impresionant sa te afli in acelasi punct ca si„zburatorii” olimpici. Este singura trambulina din lume construita din otel, care are protectie permanenta la vant. La competitiile importante asista cateodata si 30000 de spectatori, capacitatea maxima a constructiei. In 1952, aici au avut loc Jocurile Olimpice de iarna, iar pana in prezent Holmenkollen gazduieste in mod regulat Campionatele Mondiale de schi si biatlon. Tot aici, in luna martie, se desfasoara Jocurile de schi Holmenkollen, una dintre principalele competitii nationale in sporturile de iarna.

Cine doreste sa parcurga in lungime trambulina, fara a sari de pe ea, ci zburand deasupra ei, are optiunea tirolienei Kollensvevet, care coboara din varful turnului de sarituri pe o lungime de 361 de metri si o diferenta de inaltime de 107,5 metri, pana in zona tribunelor spectatorilor.

Am avut noroc ca vremea sa fie foarte frumoasa, astfel ca am profitat si am admirat privelistea din toate punctele, dupa care am coborat cu acelasi lift si am parasit muzeul.

Nu am plecat imediat din zona, am tras in piept aerul curat si ne-am plimbat ajungand pe o alta culme, in zona unde exista Scandic Holmenkollen Park, hotelul capodopera arhitecturala, care dateaza din 1894, construit in„stil dragon” norvegian, deosebit de popular intre 1880 si 1910. Acesta se afla in proces de restaurare, urmand a fi redeschis chiar in acest an. Se afla la doar 5 minute de mers pe jos de Turnul pentru sarituri cu schiurile, iar in spatele acestuia exista insa si un hotel cu arhitectura noua. De aici se deschid panorame splendide asupra orasului Oslo si padurilor Nordmarka.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 26.01.23 11:04:18
Validat / Publicat: 26.01.23 12:10:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.

VIZUALIZĂRI: 891 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Asteptand luftul pentru a urca in turnul trambulinei, ne-a intampinat Karin, o fetita trol cu ochi mari si cu schiuri in brate, care astepta si ea sa urce pe trambulina. Ca sa nu ne plictisim, am facut cateva fotografii impreuna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oslo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045586109161377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1