GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un caracter aparte îl are poarta despicată, tipică pentru Bali, de la intrarea în stațiunea Nusa Dua. Această modernă stațiune este situată în peninsula Bukit Badung, aflată în sudul insulei Bali. Complet izolată de restul insulei, aici a fost amenajat un luxos parc de palmieri, peluze englezești, un teren de golf și superbe alei pietonale. Aici marile lanțuri hoteliere au construit hoteluri de lux, păstrând totodată specificul balinez.
Aici am decis să-mi petrec partea doua a concediului și bine am făcut. Am fost cazat la un hotel de 5 stele de la capatul stațiunii, situat în zona portuară. Aici a fost locul ideal pentru o vacanță linistită la mare, la soare.
Resortul la care am stat vezi impresii ne-a oferit toate condițiile pentru a avea o vacanță minunată. Serviciile, de care eu pun mare preț, au fost de nota 10. Într-adevăr am și o mică obiecțiune pentru că nu și-au respectat angajamentele din pliantele hotelului, respectiv spectacole în fiecare seară. A fost o tentativă doar într-o seară, întreruptă de o ploaie torențială.
Dacă în zona hotelului totul era de nota 10, la ieșirea din perimetrul acestuia se schimbau lucrurile. Am ieșit la prânz să mâncăm la o terasă pe stradă. Toate, parca erau vorbite, fiind într-o zona de lux aveau prețuri ca la hotel. Adică ridicate. Dar atât. Servirea, condițiile si meniul erau clar sub standardele de la hotel. Păi și atunci de ce să mai mâncăm la ei. Astfel de voie de nevoie am servit pânzul doar la hotel. Scump dar măcar era altceva.
Cum am ajuns la hotel m-am dus la un super market să iau câte o bere și câte ceva de ciugulit. Ei bine aici am fost păcă lit a doua oară, doar ca de data asta fără voia mea. A calculat cea de la casă nu știu, de am ieșit în pagubă cu 50000 IDR. Fiind prima oara nu am comentat. Nici nu știam dacă sunt prețurile cu taxe sau fără. Pentru că aici de exemplu la majoritatea restaurantelor la prețurile afișate se adaugă la sfârșit la nota de plată, taxe de 21 %. Firește în aceste taxe este inclusă și șpaga așa că nu mai trebuie lăsat nimic. Ei bine la supermarket am aflat ulterior că nu se aplică această regulă. A doua zi, când am prins-o pe tură iar pe vânzătoarea hoață, am făcut iar cumpăraturi și iar m-a păcălit. M-am întors si i-am bătut obrazul și mi-a dat restul corect fără să comenteze. După acest incident a început să calculeze corect. Probabil fiind în zona hotelurilor de lux, încearcă să profite la maxim. Oricum urât! Și nu a fost ultima experiență neplăcută.
Lumea la hotel foarte liniștită și relaxată. Fără excese de niciun fel. Având în vedere că se apropia anul nou chinezesc erau foarte mulți turiști de această naționalitate. Sau apropiată. Spun asta pentru că am intrat în vorbă cu unul și era din Singapore. Aștia sunt și mai aproape de Bali, dar și mai bogați ca și chinezii. Mai erau mulți indieni și mulți japonezi.
Mare, soare, piscină, o masă bună. Cam de astea aveam parte la hotel. Am mai condimentat și cu o excursie la Turtle Island, despre care am scris un alt articol vezi impresii. Seara nu era nimic interesant pe la hotel. Ei bine atunci am hotărât să beneficiem de o altă facilitate pusă la dispoziția clienților hotelului. Din oră în oră era un microbuz care ducea turiști în centrul stațiunii. Aici este un loc special pentru turiști numit Bali Collection. Sunt multe magazine frumoase și deasemenea multe restaurante.
Intrarea la Bali Collection se făcea după un sumar control de securitate. Ei bine aici ne-am petrecut timpul seară, de seară. Era o zona destinată relaxării si distracției. De aici am cumparat produse tradiționale balineza, dar și produse moderne la un preț decent. Prețurile erau cam ca la noi. La unele produse mai mari, dar dacă știai să cauți găseai și produse mai ieftine.
Masa de seară o serveam la unul din numeroasele restaurante de-aici. Dintre multitudinea de restaurante alegeam în fiecare seară unul cu muzică live. Erau cântăreți localnici. Cântau diverse cover-uri internaționale. Ce am remarcat la ei e ra faptul că pentru anumiți clienți cântau și în limba rusă și chiar în limba chineză. Mai rău a fost faptul ca într-o seară am primit dedicații și noi, crezând că suntem ruși!
Mâncarea și servirea la aceste localuri era foarte bună. Doar că am mai avut un incident neplăcut într-o seară. Am mâncat noi, ce-am mâncat, am cerut nota și am lasat banii în carnețelul în care ne-a adus nota. Nu am așteptat să vina să ia banii și am plecat. Erau o mulțime de chelneri ce mișunau pe-acolo. După aproximativ 5 minute ne trezim cu o fată după noi, că o tragea pe nevastă-mea de mână. O întreb, da ce-ai femeie? Ne spune, veniți înapoi că n-ați achitat nota. Ne întoarcem ce să facem. Vorbim și cu ea și cu chelnerița și cu șefa și nimic! Le explicăm că le-am lasat banii în carnețel, ele nu că n-am plătit. Îi zic soției, astea au vazut banii. Ori una e hoață ori toate. Așa ca imi vine o idee. O iau pe șefa deoparte și îi spun să facă casa, să vadă dacă-i ies banii. Se apucă ele de calcule de zor. Trec 5 minute, trec 10, trece un sfert de oră și pe noi nu ne mai băga nimeni în seamă. Eu tot le întrebam de vorbă, ele o țineau în limba lor. La un moment dat așa diin senin ne spune una că e ok și că putem pleca. Cred că au încercat marea cu sarea, au încercat să ne ardă, dar dacă am stat tare pe poziție ne-au lasat în pace.
Încă din prima zi am vrut să mai încerc o senzație nouă, respectiv să-mi bag picioarele într-un bazin cu pești Garra Ruffa, să-mi facă pedichiura. Sunt o mulțime prin Bali, dar am ales și eu unul unde era apa curată. Nu am putut în primele zile, deoarece dupa excursiile în Ubud aveam o mica rană la picior și nu am vrut să risc vreo infecție... Ei bine în ultima seară m-am delectat cu juma de oră de pedichiură efectuată de câteva zeci sau poate sute de peștișori. Vreau să spun că s-au repezit cu poftă în special asupra mărarului meu de pe picioare. M-am ales după această experiență și epilat și cu pielea foarte bine curățată. Cert e că au fost foarte eficienți. De simțit, am simțit doar așa, ca o mică gâdilare.
În rest vreau să mai spun ca am făcut o cură de fructe exotice. În afară de cele cunoscute precum, banane, ananas sau mango am savurat si rambutan, pitaya sau fructul dragonului așa cum este cunoscut sau snake fruit (fructul șarpelui), preferatul meu.
Rambutanul este un fruct originar din Malaezia. Are coaja acoperită cu niste spini moi. Se curăță coaja foarte usor și se mănâncă miezul, care este suculent si gustos. Gustul este dulce acrișor. Mie îmi place foarte mult. Atenție la sâmburi că nu sunt comestibili.
Fructul dragonului este mai aspectuos, decât gustos. Acesta crește într-un fel de cactus. Acest fruct are coaja roșie, iar miezul poate fi alb sau rozaliu. Miezul seamăna cumva cu miezul de kiwi. Pulpa este cremoasă, dulce acrișoară, ceva între pepene roșu, galben și dovleac. Cel puțin așa mi s-a părut mie. Oricum pe mine nu m-a dat pe spate.
Durianul sau regele fructelor cum mai este denumit este foarte răspândit și apreciat în Asia de sud est. Este un fruct verde acoperit de țepi. Se spune ca este foarte gustos, doar că nici acum nu am putut trece peste mirosul de șoșete murdare, pe care-l degajă. Este pur și simplu înfiorator acest miros.
Fructul șarpelui are o coajă ce imită pielea... șarpelui, firește. Deasemenea se mănâncă miezul care are un gust dulceag. De departe ăsta a fost preferatul meu. Aici în Nusa Dua am facut o cură de snake fruit.
Să mai spun că aici în Bali am descoperit si turmericul, condimentul pe care l-am găsit în multe mâncăruri tradiționale. Știu că este și la noi, dar nu l-am apreciat până acum la adevarata lui valoare.
Tot aici în Nusa Dua se poate vizita si Templul Uluwatu situat foarte spectaculos, pe malul mării, pe o stâncă. Să spun drept cu toate că l-am avut în plan, pe lista scurtă, nu am mai apucat să-l vizităm.
Vreau să mai avertizez pe posesorii de card, ce intenționează să facă plăți cu acesta, să vorbească în țară înainte de plecare la banca emitentă, deoarece Indonezia este considerată o țară nesigură și e foarte probabil să fie blocat.
Tocmai despre lucrul care m-a impresionat foarte tare uitam să vorbesc, frangipani. Ei bine aici în Bali am descoperit și m-am îndragostit iremediabil de această floare. Aici în Bali o găsim peste tot. Crește în niste arbuști sau în copaci micuți. Hindusi de aici o folosesc zilnic, în ofrandele pe care le aduc zeilor. Mai mult la majoritatea localurilor, fetele poartă o floare după ureche și băieții în piept. De altfel în cultura hindusă această floare înseamnă loialitate și acesta e moticul pentru care e purtată. Aici în Bali este plin de frangipani, albe, galbene sau roz. Mirosul pe care-l degajă este super. E de la sine înțeles că ne-am luat parfum, ulei de corp și bețișoare parfumate din frangipani.
Un sejur în stațiunea Nusa Dua merită făcut, dar doar după o experiență autentică balineză, în Ubud.
Trimis de robert in 27.02.16 11:06:24
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Nusa Dua, [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Foarte frumos articolul. Cat despre durian am intalnit si eu persoane in China si Malaezia care erau incantate de acest fruct. Dintre produsele cu durian am incercat cafea, bomboane si foetaj insa nu mi-au placut deloc apropo de sosete murdare.
Frumoasă și deosebită vacanță! Și un review util, nu că aș ajunge și eu acolo, dar am aflat ce este Frangipani, pentru că o florărie din Sibiu poartă acest nume și mereu m-am întrebat ce vrea să însemne. Din poză, mi-am dat seama că este o floare gingașă.
@mishu - Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase!
Durianul, cel puțin în Asia de Sud Est este considerat regele fructelor și este foarte apreciat în această zonă.
Cu toate acestea comercializarea durian-ului este interzisă în multe spații publice, din cauza mirosului înfiorător.
De altfel nu se găsește la niciun hotel, deoarece pur si simplu sperie turiștii!
Eu încă nu am reușit să-l degust!
@Rodel - Multumesc frumos pentru apreciere.
De frangipani eu personal m-am îndragostit iremediabil. Mi se pare cea mai frumoasă floare. Iar mirosul pe care-l degajă este absolut demențial. Îmi pare rău că nu-l pot transmite prin cuvinte (de miros e vorba).
Dacă o să trec prin Sibiu o să caut și eu această florărie. Nu cred că o să găsesc frangipani, dar cine știe!? ; -)
@robert: Foarte util, mi-am facut rezervare pentru sfarsitul lunii Mai!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 Impresii despre Nusa Dua — scris în 01.02.19 de r-Uca din TIMIşOARA - RECOMANDĂ