BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Circuit Fiorduri Scandinave — un circuit extraordinar // ziua 6
Stockholm- Uppsala-Hammar
Dupa micul dejun ne luam la revedere de la Stockholm si ne îndreptam spre Uppsala, un important centru universitar si al patrulea oras ca marime din Suedia. Pe drum admiram micile ferme cu terenuri îngrijite, case din lemn cu pereti dubli umpluti cu material de izolare contra frigului si a umezelii, recolta e strânsa, fânul e strâns în baloti mari rotunzi, ferestrele sunt în general fara perdele sau cu perdele scurte si cu o lampa aprinsa în geam pentru calatori.
Ajungem în Upssala, vizitam stradutele centrului istoric unde se afla Catedrala, e liniste, e vacanta, putina lume pe strada. De-a lungul timpului în aceasta catedrala au fost încoronati 11 regi si o regina.
Catedrala Upssala este situata în apropierea râului Fyris si este cea mai mare si cea mai înalta din toata Scandinavia. Constructia a început cam din anul 1270 aprox, în stil gotic sub îndrumarea arhitectilor francezi si în anul 1435 desi nu era gata – lucrarile au avansat anevoios din lipsa de bani, a bolilor ce devastau zona…, a fost sfintita cu hramul a trei Sfânti Laurentiu, Eric si Olaf.
Interiorul ne dezvaluie bogatia de statuete, vitralii, o rozeta-vitraliu mare troneaza deasupra asamblului de orga, cu numeroase capele in care se pot vedea o expozitie cu haine de clerici, un sarcofag al regelui Emanuel Swedenborg 1688- 1772, alt sarcofag al regelui Gustav I, statui ale celor 3 sfinti, o statuie din ceara a fetei clopotarului în atitudine de rugaciune, amvon bogat ornamentat, un dispozitiv sa zicem muzical cu o forma neobisnuita, sunetele melodiei Gloria de Händel rezoneaza cu vasele de sticla din acest dispozitiv, la sfârsitul slujbelor este pus în functiune acest dispozitiv si Gloria se aude cu un sunet deosebit, am aprins doua lumânari dupa ce le-am platit. si le-am asezat pe un suport interesant, veti vedea fotografia.
Catedrala a trecut prin mai multe lucrari de restaurare de-a lungul timpului, la restaurarea din sec 19 turnurile au fost întarite si cladite la inaltimea actuala de 120 m. Merita mentionata prezenta în aceasta catedrala, la o slujba, a Papei Ioan Paul al II-lea în anul 1989.
În drum spre universitate trecem pe lânga un parc, si vedem doua blocuri de piatra cu înscriptii runice, posibil sa fie doua pietre funerare pentru razboinici dupa spusele ghidului nostru. Universitatea Uppsala e o cladire impozanta, sobra, si cum e vacanta cladirea e închisa. Pe frontispiciul cladirii este scris Universitas Regia Upsaliensis si ar data din anul 1477. O poza de grup pe treptele universitatii spre amintire.
Plecam mai departe spre satul Gamla Uppsala, aflat la o distanta de 5 km de Uppsala. Trecem prin asezari rurale cu ferme individuale, cu baloti mari rotunzi de fân cosit ambalati într-un soi de plastic, hrana pentru animalele din ferma în timpul iernii.
Biserica din piatra era închisa, mai jos este un bar restaurant pe care l-am vizitat mai toti pentru grupul sanitar cu bunavointa domnului de la bar. Gamla Uppsala este considerata a fi una dintre cele mai vechi si importante regiuni din Scandinavia unde legenda spune ca ar fi locuit chiar Odin.
De la biserica o luam pe alee în sus si de la mica intersectie o luam spre dreapta spre situl arheologic, un gard de lemn delimiteaza aleea de sit si un panou ne informeaza ca nu avem voie sa calcam pe teritoriul sitului. Ghidul nostru ne informeaza ca aici a fost un centru important religios, politic, unii istorici spun ca este din perioada vikinga, altii ca e chiar mai vechi, vedem o multime de movile mai mari si mai mici acoperite cu iarba. O parte din movile-tombe sunt morminte regale, în aceasta zona au fost îngropati peste 2000 de oameni, nu s-au pastrat toate movilele, unele au ajuns teren agricol pentru fermele din jur. Doar oamenii importanti aveau parte de un asa ritual de înmormântare, ramasitele erau arse împreuna cu armele, podoabe, obiecte diverse despre care se credea ca are nevoie cel dus în calatoria lui, iar razboinicii aveau parte de un bloc de piatra pusa vertical si cu înscriptii runice. S-au facut sapaturi arheologice, au fost gasite ramasite umane arse alaturi de arme, resturi de podoabe certificând teoria arderii ramasitelor si a obiectelor personale, numarul obiectelor personale depindea de rangul avut, apoi se punea un strat de pietris, apoi un strat de nisip si la urma pamânt formând movile mai mari sau mai mici în functie de importanta persoanei.
Pornim la drum, vedem ferme, garduri de protectie pentru a împiedica animalele sa ajunga pe sosea, tunele în stânca câte unul pe fiecare sens, culturi de panouri solare.
Oprim pentru masa de prânz la un restaurant Rasta în Kristinehamn, cod cu cartofi, mazare si sos, pentru fiecare meniu comandat se ia la liber salata de varza alba, rosie cu maioneza si o cana de cafea, total 125 SEK adica 13 euro, la o bancnota de 20 euro am primit rest 63 SEK.
Peisajul pâna la frontiera cu Norvegia e frumos, zona de munte, mici ferme, casute caramizii cu ferestre in chenar alb. La frontiera suntem dati jos din autocar pentru controlul pasapoartelor si certificatul COVID. Toti suntem în regula si pornim spre Hammar pentru cazare la hotel Scandic Hammar.
Dupa cazare am plecat la o plimbare pe malul lacului Mjosa, este cel mai mare lac din Norvegia, cu o lungime de 100 km, cu o latime variabila si o adâncime de aprox 153 m. E o zona turistica foarte apreciata, plimbari cu barca pe lac, pescuit… chiar am vazut doua persoane, pe dig, ocupati cu pescuitul la ora 10 seara, persoane cu barba si ten masliniu, numai nordici nu erau.
Împreuna cu colega de camera o luam la dreapta la iesirea din drumul de la hotel, urcam panta, tinem drept drumul spre calea ferata, din nou la dreapta, apoi drumul merge paralel, trecem de hotelul Victoria déjà se vede lacul, trecem pe sub un pasaj si ajungem în zona cu terase amplasate pe malul lacului. Pescarusii si ratele îsi cautau hrana pe malul lacului, am trecut pe lânga un pilon înalt, fixat în apa la câtiva metri de mal si în vârf erau asezate pe mai multe rânduri clopote, nu stiu ce rol au, poate scot sunete când bate vântul tare. Aer curat, imagini superbe, e ora 10 seara, luminile înconjoara lacul, facem fotografii si pe dig unde i-am vazut pe cei doi pescari, pe strazi e pustiu, întâlnim doar câtiva oameni, grabim pasul spre hotel.
Hamar este amplasat pe malul estic al lacului, în partea nordica se gaseste orasul Lillehammer la care vom ajunge a doua zi, în jurul lacului s-au dezvoltat multe ferme, unele cu o vechime mare chiar din perioada vikinga, terenul fiind foarte fertil si apa suficienta.
De mâine începem sa descoperim Norvegia.
La revedere pâna la urmatorul review.
Trimis de Yolanda in 21.11.21 18:29:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Experiențe norvegiene de top — scris în 13.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Locuri și atracții turistice norvegiene — scris în 08.07.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Și aceasta ar fi putut fi o zi foarte frumoasă — scris în 09.10.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cea mai frumoasă zi a circuitului — scris în 28.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Azi ajungem în cel mai nordic punct al excursiei — scris în 06.09.22 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Odată-n viaţă. — scris în 15.02.22 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Opss! I did it again, o Norvegie, plină de norvegieni! — scris în 16.03.22 de scoty din RO - RECOMANDĂ