ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2011
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

The old Nesebar

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Scurt istoric

O peninsula micuta cu peste 3000 de ani de existenta, cu tone de istorie pe mp, un muzeu in aer liber. Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, ea fiind dintotdeauna un important port la Marea Neagra. Astfel in perioada tracica e stiuta sub denumirea Mesembria (orasul lui Melsa) denumire data de Greci pe la anul 510. Trece prin mai multe dominatii si perioade de evolutie, asa devine unul dintre cele mai importante porturi in perioada Bizantina, supravietuieste sub dominatie Romana si intra in patrimoniu UNESCO in 1983.

Astazi cu o suprafata de ~800/350, peninsula se dezvaluie incet si treptat calatorului la fiecare colt si pas. Cu toate ca timpul a rapit cam 1/3 din peninsula, apa marii crescand an de an cate putin, minunatul Nessebar de azi are inca ce arata.

Pe linga vestigiile bine conservate mai exista in larg la vreo 80m de tarm o parte din zidul vechi al fortaretii, astazi acoperit de mare.

Cu case mici din piatra si lemn, strazi inguste, terase la tot pasul si o bogatie de vestigii Nessebarul merita macar o dupaamiaza pentru a te bucura de ce poate oferii.

Asezare

Pe drunul ce leaga Varna de Burgas, la 5 km de frumoasa statiune turistica Sanny Beach, facand stanga la sensul giratoriu si mergand inainte, ti se dezvaluie la un moment dat in fata Nessebar-ul in toata splendoarea lui. Drunul principal al peninsulei poarta denumirea de Mesembria, asta spre a cinsti denumirea veche a orasului.

Cum poti ajunge

Din Sunny Beach cu autobuzul 1/pret 2 leva/sens/cam la 12-15min unul, dinspre Burgas nu am cercetat dar este sigur si de acolo autobus

Cu auto propriu mergi pe drumul primncipal al statiunii Sunny Beach si la sensul giratoriu, unde pe stanga e un frumos hotel cu un loc de joaca minunat (miniaquaparcul PIRATII DIN CARAIBE) faci stanga. Intrarea in orasul vechi se face pe singurul drum care il leaga de restul lumii. Nu ai cum sa ratezi.

Cand sa mergi

Cred ca din aprilie pana in octombrie nu te impiedica nimic sa faci o vizita acestui loc. Aici poti alege de la sejururi cu cazare in Nessebar (ai de la hotel de 4* la pensiuni de 1-2*) si atunci seara e de la sine inteles ca faci cunostinta cu istoria, macar savurand un peste la una din multele terase, cu specific principal... PESTELE... orice si sub toate formele

Daca ai cazare in alta statiune cred ca macar 1/2 zi tot ar trebiu sa te lasi purtat pe stradutele pietruite, inguste si cu frmec aparte.

Ce poti vedea/face

Ei... aici e de povestit, de fapt asta e adevarata poveste.

Inca de la inceput, din locul unde te lasa autobuzul, te intimpina zidul de vest al fostei fortarete cu poarta de acces, conservate exemplar. Daca ai citit macar cate ceva inainte sau ai luat un minighid te vei simtii ca un Imparat pasind prin acea poarta, pe strada Mesembria. Daca vi cu auto ai loc suficient de parcare atat in stanga cat si in dreapta. pret parcare 2leva/ora sau 5leva 4ore.

Orasul il poti cucerii organizat, cu un traseu ales asta daca e cineva care sa i-ti calauzeasca pasii sau la voia intamplarii, trecand pe ce parte vrei a drumulu /insulei

Indiferent in ce situatie te aflii cu putina atentie nu vei rata mimic. Planul zonei e destul de simplu si firesc.

Eu am ales sa merg pe partea dreapta, lasand poarta orasului pt o iesire triumfala la final de vizita.

Mergand pe str. Chalka, am trecut de micile magazine si de o zona de restaurante si terase unde la intrare era mereu cineva care sa te poftesca inauntru iar la streasina puteai admira siraguri de peste pus la uscat si am ajuns la portul de sud unde am stat putin la soare pe o banca si am admirat marea f lina in acel moment.

Dupa momentul de contemplare am purces incet la drum si am urcat pe str. Ribalska, unde pe dreapta admiri biserica SF Ioan Aliturgetos sec. XIV, astazi doar ruine, iar mai jos de ea parti ale fostei fortarete Bizantine. Mai sus pe aceeasi strada e pe stanga Biserica SF Stefan sec X-XI, care detine picturi f vechi si care pentru 5 leva intrare si 4 leva pentru filmat/pozat te teleporteaza in vremuri demult apuse. Daca pentru o inchetata m-am tot gandit daca sa dau 4-5 leva pentru a vizita biserica nu am cragnit la 9 leva. Dupa 5 minute de filmat parca eram alt om.

Tot in aceasta zona se gasesc si parti al fortaretei si turnuri de observare a portului din perioada bizantina, precum si casa Capitanului Pavel

Dupa ce sedinta foto obligatorie a fost gatata, dupa ce am cascat gura destul cat sa putem lua in suflet cu noi o bucatica de istorie mergem mai departe fara o tinta precisa. Sunt pe ambele parti ale strazii o multime de magazinase cu suveniruri, dulciuri si tot ce cred ei ca noi am cumpara (haine, genti, obiecte de arta locala, etc).

Urmam drumul pe linga apa, admiram casute din secolul/secolele trecut, inca locuite si cu un farmec aparte.

Incet ajungem la casa Panayot Muskoyani care ca si cea a capitanului Pavel adapostesc expozitii etnografice, un moment de ragaz pt cei interesati de trecut.

Cum in zare ne facea cu ochil o constructie pe o limba de pamant/nisip am plecat sa vedem minunea, care e de fapt un hotel ingenios, trecem pe langa un loc de joaca bine amenajat si urcam cu entuziasm o portiune de trepte spre a ajunge inapoi la zona de colindat. Astfel ajungem sa ne plimbam pe str Rusalka, aici admiram casutele, strazile f inguste unde de cele mai multe ori nu au 1m latime, unde doua gospodine fac usor schimb de diverse "mirodenii" doar intinzand o mana.

Aici e o zona unde merita admirat si simtit pulsul locului, nu sunt obiective majore, asa ca dupa ce ne-am plimbat nitel, aiurea, total in deriva, o luam usor pe str. Neptun spre str. Kraybrezhna, (aceasta este una din cele mai lungi strazi, care ocoleste partea de vest a insulei) unde ne asteapta din secolul V-VI bazilica "Sf. Virgin Mary Eleusa" inchinata Fecioarei Maria, care a functionat pana in secolul XIV cand a fost partial afectata de un cutremur, ea facand parte deintr-un ansamblu manastiresc, astazi partial reconstruita si foarte bine conservata. Admiram marea si o fosta moara de vant, intalnim un restaurant, o pensiune care fiind intr-o zona mai inalta a insulei ofera o priveliste foarte ampla si deosebita. Intram pe str. Slavynska unde de o parte si de alta cu mici abateri pe stradute adiacente putem observa arhitectura secolului trecut si nu numai.

Admiram in treacat biserica "sf Virgin Mary" si biserica "sf Saint Paraskeva" din sec XIII, biserica "sf arhanghel Mihail si Gavril"sec. XIII-XIV, pe o alta straduta poti admira bazele unei biserici in forma de cruce, si tot asa ajungem pe str. Mitropoliska unde putem vedea alte simboluri ale Nessebar-ului, biserica "sf. Spas" din sec XVII, biserica "sf. Jhon the Baptist" sec IX-X

Nessebarul este o "colectie" de biserici, fiecare ocupatie construind propriile lacase de cult, asa s-a ajuns ca zona sa fie cunoscuta pt numarul impresionant de astfel le construcii. Cica 40 la numar, astazi marea majoritate ruine, candva marete si dominante constructii cu o mare importanta in viata si evolutia locului.

Asa se poate petrece o zi sau macar jumatate intr-un muzeu in aer liber, nu degeaba e patrimoniu UNESCO, intr-un mod dintre cele mai placute pentru o vacanta.

Pentru final poti face o plimbare cu trenuletul pe faleza cost 3 leva/om


[fb]
---
Trimis de roth in 11.09.11 14:22:01
Validat / Publicat: 11.09.11 16:12:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2893 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 asa arata o parte de plaja pe langa zidurile fortaretei bizantine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

rothAUTOR REVIEW
[11.09.11 14:27:12]
»

Voi pune un filmulet de pe youtub nu poze.

rothAUTOR REVIEW
[11.09.11 15:45:33]
»

rog un webmaster sa ataseje videoclipul

http://www.youtube.com/watch? v=HiDYN4_LzuE

multumesc

webmaster15
[11.09.11 16:12:15]
»

Done!

rothAUTOR REVIEW
[11.09.11 16:17:16]
»

Multumesc wm15

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045279026031494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1