ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Creasta semeata si maiestuoasa a Tarcului (Traseu Muntele Mic — Vf. Tarcu)

TIPĂREȘTE

Traseu: Muntele Mic - Saua Jigoriei - Poiana Seroni - Statia Meteo Cuntu - Statia Meteo Tarcu - Vf Tarcu (2190 m) Marcaj: Dunga rosie Durata traseu: 8 h dus-intors (cu tot cu pauze), de dificultate medie

Muntele Mic este o statiune, daca o pot numi asa, aflata la altitudinea de 1600 m, in apropierea orasul Caransebes, si se afla la limita sudica a Muntilor Tarcu. Din orasul Caransebes sunt indicatoare spre Muntele Mic, in directia Zervesti - Turnu Ruieni - Borlova - Muntele Mic. Soseaua este impecabila. Din Borlova sunt 15km pana in statiune. Drumul este spectaculos, cu serpentine, cu un view superb. Incep usor-usor sa apara si cabanele, rare ce-i drept. Eu nu pot numi Muntele Mic o statiune. Multe nu iti ofera. Cateva pensiuni si cabane si cam atat. Nici un restaurant separat, magazine suveniruri, supermarket, nimic. Se poate manca la pensiunile unde va cazati, unele au si restaurant. Totul pare pustiit, in paragina, constructii abandonate, trist. Nu investeste nimeni, turisti sunt doar in sezonul de iarna, la ski. Telescaunul nu functioneaza nici macar iarna pentru ca, dupa spusele proprietarei cabanei unde am fost cazati, nu se prea merita. Au sosea foarte buna si e dezapezita, asa ca poti sa urci lejer cu masina din Borlova.

Pacat de zona. E atat de frumos! Are potential turistic fantastic. Dar prea putini vin pentru trasee. Se cazeaza si stau in cabana ca multe nu ai ce sa faci acolo. Chiar acum, odata cu noi, au fost un grup de tineri studenti care au stat inchisi acolo 2-3 zile. Chiar spunea doamna la care am stat ca ii pare si ei rau ca nu au iesit sa se plimbe deloc. Dar e alegerea fiecaruia cum vrea sa isi piarda timpul, asa ca incep sa va descriu unul din cele mai frumoase trasee, pe care am avut ocazia sa le fac. Am fost un grup de 8 tineri pasionati de natura.

Am auzit de la oamenii din zona ca e destul de periculos Masivul Tarcu, vremea e schimbatoare, vantul atinge viteze foarte mari uneori, cu furtuni de nu vezi la 2m in fata, asa ca sa fiti atenti la prognoza meteo. Si in primul rand pe munte se urca echipat, cu incaltaminte speciala, haine impermeabile si rezistente la frig si vant, apa, alimente, lanterna, bricheta. In rucsac trebuie sa ai lucruri care in caz de o vreme nefavorabila, sa iti fie de folos. In primele mele trasee nu aveam nici o treaba cu aceste detalii, dar urcand tot mai des sunt constienta ca nu stii niciodata ce urmeaza. Totul este imprevizibil.

Marcajul dunga rosie este bine semnalizat pe tot traseul, asa ca nu aveti cum sa va pierdeti. La un moment dat, in lipsa stancilor, sunt formate niste momai din pietre pe care este prezent marcajul. Vremea a tinut cu noi pana la urma, pana la varf am avut doar soare dar si putini nori. La intoarcere insa vedeam cum in departare ploua, parca se uneau muntii cu cerul formand mici tornade si ne era groaza sa nu mergem direct spre ploaie. A inceput sa ploua usor odata ajungi la Cuntu, dar apoi prin padure nu am simtit-o aproape de loc. Duminica a plouat dimineata, dar a creat un spectacol uimitor, pentru ca din paduri iesea abur, si dadea impresia ca cerul s-a pravalit peste munti.

Muntii Tarcu sunt situati in vestul Carpatilor Meridionali, cu o serie de culmi despartite de vai, cu caldari si lacuri glaciare, cu pajisti alpine si branduse imbobocite. Ce mai! Acolo e de noi! Pe internet gasisem informatii ca acest traseu se face in 10 ore dus-intors. Noi am facut 8, dar nu ne-am grabit prea tare, am mers lejer. E adevarat ca pauzele nostre nu sunt lungi, aprox 15 min la fiecare oprire.

Din Statiunea Muntele Mic, spre Borlova, cam la 4 km de statiune, se afla Saua Jigoria. Se desprinde din sosea o carare in stanga, care intra in padure. Acela este punctul de plecare in traseu, se poate observa si marcajul dunga rosie din acel punct. Se vede creasta Tarcului, pe care am gasit-o inzapezita. Am fost foarte fericita sa o gasesc asa, pentru ca imi place peisajul montan cu pete de zapada, e un contrast uimitor cu cerul si cu rocile dure. Si in plus, pozele sunt uimitoare.

Prima parte a traseului este din aceasta Saua Jigoria pana la Cabana Meteo Cuntu, cu trecere prin Poiana Seroni. Am facut o ora si jumatate pana la statia meteo. Traseul a fost destul de usor, prin padure, cu urcusuri si coborasuri, dar nu foarte solicitante. Cand am ajuns in Poiana Seroni am ramas impresionati. E atat de verde si de proaspat totul, la sfarsit de aprilie. Flori violet ne inveselesc si ele cu gingasia lor. De aici, din poiana, se vede perfect creasta Tarcului, pe care vom urca, cu firisoare albe de zapada care parca curg pe versant. Pare atat de departe, dar atat de imbietoare in acelasi timp. Dupa o scurta pauza, o luam la pas in continuare prin padurea de conifere, si la o ora si jumatate de la intrarea in traseu ajungem la Statia Meteo Cuntu (1474 m).

Cabana si statia meteo se afla intr-o poiana foarte frumoasa, cu ultimii brazi crescuti razlet, ici si colo. Se vad varfurile muntilor, lacul de langa cabana care completeaza perfect tabloul si cararea care serpuieste usor in sus. O urmam si ne intampina domnul de serviciu de la statie. Si un pui de catel blanos si simpatic cu chef de joaca. Il smotocim pana nu mai poate, mai povestim una alta cu domnul de acolo, care ne da informatii despre traseu si ne avertizeaza ca se apropie niste nori de ploaie. Vremea o consultasem noi inainte si stiam ca exista posibilitatea de putina stropeala, asa ca ne rugam sa avem noroc sa nu ne prinda pe traseu.

Asa ca am pornit din nou la drum. Aceasta este cea mai grea parte a traseului. Spre varf stiam ca vom face aproximativ 3 ore. Dar clar, trebuia doar sa urcam, ca doar destinatia e un varf. Am lasat in urma catelul si statia meteo, si am inceput sa luam altitudine. Peisajul a inceput sa devina stancos, cu vegetatie mai deloc. Norii pareau atat de aproape, mai sa ii atingi. Platou dupa platou, am lasat in spate privelistile domoale si impadurite ale Muntelui Mic si cararea ne-a dus prin gol alpin cu vant taios si rece, cu tone de piatra si vai glaciare. Dar in contrast cu lipsa de vegetatie a versantului, am gasit ultimele branduse inflorite, iesind timid la soare. View-ul a inceput sa se schimbe cu fiecare cotitura care ne ducea mai aproape de cer. Am strabatut platouri imense si lipsiti de inspiratie, ca sa mai scurtam traseul, am taiat cararile pentru ca ni se parea ca ocolim. Dar asa, am obosit si mai tare. Proasta alegere.

Stiam ca mult nu mai avem pana la Statia Meteo Tarcu, deja eram obositi toti 8, dar nu puteam abandona in nici un caz. O cladire mica si alba apare in zare asa ca deja rasuflam mai linistiti. La 3 ore de la plecarea de la Statia Meteo Cuntu si la 5 de la inceputul traseului, iata ca am ajuns la Statia Meteo Tarcu si Varful Tarcu, care se afla la doi pasi de statia meteo. Inapoi, spre Saua Jigoriei inca 3 ore, asa ca un traseu de 5 ore dus-3 intors, tot timpul la coborare ffind mai usor.

Nu stiu ceilalti prieteni ai mei ce au simtit cand au ajuns in varf. Eu personal am fost foarte mandra de noi. Pentru ca nu e chiar usor traseul, este mediu spre greu. Am avut si o prietena pentru care a fost primul traseu si doua prietene pentru care a fost al doilea. Am simtit o satisfactie imensa ca am privilegiul sa ma aflu in acel loc. Am muncit sa ajung acolo, asa ca am meritat toti sa vedem totul din alta perspectiva. Se vad toti muntii din jurul Tarcului. Godeanu si Retezat, spectaculos si inzapezit, Muntele Mic, care pare si este mai prietenos ca urcus, Muntii Poiana Rusca, Almajului, Cernei. Cu o vedere larga in zare, i-am cuprins pe toti dintr-o privire, si asta pentru mine este minunat.

Am ajuns la 2190 m, pe Varful Tarcu. Cel mai inalt varf pe care l-am cucerit pana acum. Am simtit pe langa vantul rece, o libertate pe care doar un loc ca acesta ti-o poate da. Odata cu acest traseu, chiar daca credeam ca e imposibil, am prins si mai mult drag de munte. Am mers pe jos 8 ore, dar a meritat fiecare pas!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 24.04.16 16:25:36
Validat / Publicat: 24.04.16 17:43:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ŢII ŢARCU.

VIZUALIZĂRI: 13118 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Flori de munte in Poiana Seroni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.04.16 18:23:05]
»

O poveste cat se poate de frumoasa, pentru ca nu este un articol, este o poveste si ce este mai frumos este ca ea se petrece in tara noastra.

Frumos povestit totul iar pozele iti taie rasuflarea. M-am uitat la fiecare poza si cu fiecare care trecea spuneam "Asta este mai frumoasa" ca apoi urmatoarea sa fie mai frumoasa.

Felicitari, votat cu mare placere articolul iar voua felicitari pentru traseul parcurs.

elviramvio
[24.04.16 18:24:59]
»

@noi doi -

Felicitari pentru articol si mai ales pentru poze. Nu stiu pe care pot sa o aleg daca m-ar pune cineva. Si-ti doresc sa ai parte des, in mijlocul naturii frumoase, de acel sentiment de libertate de care pomeneai in finalul articolului. L-am simtit si eu candva in tinerete si este sublim.

Vacante frumoase!

webmaster
[24.04.16 18:29:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

noi doiAUTOR REVIEW
[24.04.16 18:33:10]
»

@mishu - Multumim mult! Mai vazusem poze din acest traseu dar nicidecum atat de frumoase ca in realitate. Ma bucur ca am ales sa fac totusi traseul, am presimtit eu ca nu ma va dezamagi. Ma bucur si ca prin pozele mele am reusit sa aduc muntele mai aproape de voi!

noi doiAUTOR REVIEW
[24.04.16 18:35:41]
»

@elviramvio - Multumesc pentru vorbele frumoase! Si eu va doresc la fel!

noi doiAUTOR REVIEW
[24.04.16 18:38:48]
»

@webmaster: Multumesc!

Radu Tudoran
[24.04.16 20:06:56]
»

Nu-mi vine sa cred. 2190m este cea mai mare altitudine pe care ai atins-o pe munte? La cata pasiune si dragoste pentru munte am gasit in review-ul tau am crezut ca ai terminat deja varfurile noastre din Fagaras Iti doresc cat mai multe excursii frumoase pe munte si sa ne povestesti mai departe si noua.

noi doiAUTOR REVIEW
[24.04.16 20:41:55]
»

@Radu Tudoran - Am facut mai mult trasee prin zona Banatului pana acum, si multe trasee care nu duc neaparat la un varf. Am cautat lacuri, chei, cascade prin munti.

Dar in vara urmeaza un concediu prin tara cu alte si alte varfuri. Ma bucur ca Tarcu a fost primul meu varf peste 2000m. Va multumesc si cu siguranta va voi povesti!

Michi
[25.04.16 09:51:11]
»

@Radu Tudoran - Au toată viaţa în faţă pentru că sunt foarte tineri. Nu strică sâ-şi facă mâna (piciorul) pe Tarcu înainte de Făgăraş, Piatra Craiului, Retezat. @Noi doi mi-a plăcut review-ul în special prin modestie şi dragoste pentru munte.

Noi am vrut să urcăm pe Ţarcu acum vreo 50 de ani. Ne-a plouat trei zile aşa că am aşteptat în staţiune să se oprească şi până la urmă am plecat pe o platformă cu buşteni că pe potecă alunecai, nu se putea merge. Staţiunea era foarte cochetă şi bine pusă la punct cu aprovizionarea Erau vile ale sindicatelor din Caransebeş şi Reşiţa încă din timpul lui Max Auschnitt care, la uzinele de locomotive cu abur avusese înainte de război 16000 angajaţi.

noi doiAUTOR REVIEW
[25.04.16 14:26:05]
»

@Michi: Va multumesc! Da, pacat ca Muntele Mic nu mai e ce a fost odata. E situatia mai multor statiuni din pacate.

liviu49
[25.04.16 15:15:13]
»

@noi doi - De-abia asteptam sa citesc acest articol, pe care in banuiam ca va fi captivant. Si asteptarea me anu a fost in zadar. Muntii Banatului (inclusiv Clisura Dunarii), alaturi de Maramures sunt marile mele regrete in materie de turism. Culmea este ca in urma cu 30-35 de ani, cand concediile insemnau bilete prin Sindicat, sau prin ONT, nu am reusit niciodata sa gasesc un bilet la Muntele Mic, sau la Semenic. Anii au trecut si traseele din concediu (care dupa Revolutie, lucrand in mediul privat, a devenit din ce in ce mai scurt) s-au departat tot mai mult de Banat si Maramures. Ce este imbucurator este faptul ca inca mai sper sa conving pe cineva sa ma insoteasca intr-un concediu prin aceste zone. Norocul meu ca mai sunt turisti adevarati, care vad ca au baut apa dupa mine si nu renunta la drumetiile pe munte si ne mai descriu si noua, celor care nu am avut norocul lor frumusetea locurilor prin care au drumetit. Si daca mai adauga si niste poze frumoase, parca ti se mai alina dorul de plecare. Felicitari inca o data si calatorii placute in continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[25.04.16 18:13:53]
»

@liviu49 - Multumesc mult! Nu se stie niciodata, speranta moare ultima. Poate chiar o sa aveti ocazia sa ajungeti pe meleagurile acestei zone. Fiecare om are la un moment dat si regrete si neimpliniri, dar altfel prea usor ar fi totul.

Toate cele bune!

Mika
[26.04.16 11:14:07]
»

@noi doi - Felicitari pentru traseu si pentru articol. Si, pentru ca si mie imi place muntele, indraznesc sa iti dau un sfat pentru viitoarele tale ascensiuni. Sa nu mai abandonezi niciodată traseele marcate. Nu numai că alte alegeri sunt mai grele dar pot fi şi mai periculoase, fără cale de intoarcere in traseul de bază.

noi doiAUTOR REVIEW
[26.04.16 11:26:38]
»

@Mika - Multumesc! Da, asa e, aveti dreptate, si eu sfatuiesc pe toata lumea sa nu se abata de la marcaj. Am facut o greseala pe care nu o sa o repet!

Calatorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, liviu49, Michi, Mika, mishu, noi doi, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Munţii Ţarcu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.60740518569946 sec
    ecranul dvs: 1 x 1