GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru sejurul acesta nu mi-am făcut nici lecțiile, nici vreun plan. În afară de viză, biletele de avion, cazarea și transferul, nu mi-am bătut capul cu nimic. Nu m-am informat cu ce-i musai de vizitat sau de făcut acolo. Evident că aveam niste idei în cap, dar chiar am vrut să mă duc relaxat acolo.
Norocul meu a fost că onor partenerii mei de călătorie, nu au gândit ca mine, ci au fost mult mai organizați. Astfel au achiziționat de pe net bilete de intrare la Armory Chamber, un muzeu cu de toate situat în incinta Kremlinului.
Intrarea la acest muzeu se făcea numai la ora indicată pe bilet și se vindeau un număr limitat de bilete. Online un bilet a costat 1000 de ruble și se puteau achiziționa maxim 4. Cum noi eram cinci persoane evident că a trebuit să facem două comenzi.
Noi am avut programare duminică dimineață la ora 10 exact când se deschidea acest muzeu. La ora 9 dimineața am ieșit din stația de metrou de la Piața Roșie și am avut o mare surpriză. Accesul în ditamai piața era restricționat. Sincer am intrat un pic în panică. Păi noi cum mai putem să întrăm în atri condițiuni în incinta Kremlinului!? Știam deja din ziua trecută că întâi trebuie să preschimbăm rezervarea online în bilete de intrare. Casa era situată în parcul din spatele Kremlinului. Acolo sunt distanțe imense. Am luat-o un pic la pas, dar pe unde ajungeam era tot închis. Norocul nostru a fost că la punctele de intrare în complex erau amplasați soldați care o mai rupeau cu engleza și ne-au putut foarte lesne îndruma spre casele de bilete.
Doar acolo era permis accesul în parc. Am preschimbat rezervările și am achiziționat tot de-acolo bilete de acces în zona Kremlinului, unde se puteau vizita bisericile amplasate acolo. Asta ne-a mai scos din buzunar câte 700 de ruble de persoană.
Cumva liniștiți ne-am prezentat la poarta de intrare în Kremlin amplasată undeva la marginea parcului. Deja era o coadă de vreo 20 de persoane. Pe la ora 9.30 ne-a fost permis accesul în zona Kremlinului. Am putut intra doar după ce ne-au controlat la sânge de către forțele de securitate. Mai ceva ca la aeroport și anume trebuia să scoatem totul din geantă.
Muzeul Armory Chamber este situat chiar în apropierea intrării. Era cam devreme, noi aveam rezervare de la ora 10. Afară era o căldură înăbușitoare, iar în jur era numai betoane, așa că tam nesam am zis să-mi încerc norocul. Am intrat în muzeu și așa am aflat că ni se permite accesul chiar înainte de ora fixată. Vorba eram primii. Cam două ore a durat vizita la acest muzeu, iar când am plecat era deja doldora de lume. Poze nu aveam voie să facem, dar am făcut câteva mai pe ascuns.
Muzeul are nouă săli fiecare cu o altă temă. Astfel am văzut o mulțime de bijuterii de aur și argint în care la loc de cinste se află amplasate celebrele și inestimabilele Ouă Faberge. În celelalte săli am admirat o colecție impresionantă de armuri, preferatele mele, de mai multe categorii europene, orientale sau rusești. De asemenea am admirat niște adevărate calești regale, imense ca dimensiuni și cu o lucrătură manuală impresionantă. Apoi a venit rândul unei săli unde am admirat diverse lucrături de coroane regale și apoi o sală cu veșminte pentru prinți și prințese de pe vremea țarilor.
Am ieșit de la acest muzeu efectiv amețiți de atâta lux și atâta bogătie. Deasemenea am rămas impresionați de cât preț puneau în acele vremuri meșteșugarii pe creearea diverselor obiecte. Că erau rochii, coroane, bijuterii sau chiar calești toate în sine erau adevarate opere de artă.
În drumul nostru spre ieșire am dat de Diamond Fund Moscow Exibition și anume un muzeu unde sunt printre cele mai tari diamante. Tot într-o doară m-am dus să întreb dacă il putem vizita. Nu aveam bilete online, iar pentru toate atractiile Kremlinului acestea se achiziționează de la o casă de bilete situată undeva în parc, evident în fara Kremlinului. Și aici am avut noroc. Ulterior am aflat că e singurul muzeu din împrejurimi la care se achiziționează bilete doar de la intrarea în acesta. Am m-ai plătit 600 de ruble de persoană. Se spune că acest muzeu e diferit de Kremlin și e administrat direct de Ministerul de Finanțe. Intrarea în el se face doar după un alt control de securitate mult mai strict. Ești obligat sub atenta supraveghere a baieților cu ochii albaștrii să închizi toate camerele de luat vederi, dar și toate telefoanele.
Accesul se face printr-o ușa securizată. În interior dai de o mică încăpere cu o lumină difuză unde îmi închipui că sunt valori nestemate. Există un agent de securitate cam la cinci vizitatori. Și nu nu sunt din ăstia de umplutură ci sunt băieți tineri, blonzi cu ochi albaștrii bine antrenați. După cum am spus muzeul este micuț, dar neprețuit. Doamnele cred că nu s-ar mai lăsa duse de-acolo. Diamnate, perle, până si lingouri de aur, prelucrate, dar și în stare brută am admirat acolo. Acolo am descoperit și cel mai mare safir din lume. Cu toate acestea punctul maxim de atracție al muzeului era diamantul Orlov de numai 190 de karate dăruit de contele cu același nume, amantei sale țarina Ecaterina cea Mare. Încurcate sunt căile Domnului.
Deja mă sufocam. Gata mi-ajunge cu atâta bogăție vreau la aer. E dar aici nu e chiar atât de simplu. Era un cerber la intrare care nu ne lăsa să ieșim. Se pare că aici e după principiul intră cine vrea, iese cine poate. După ce s-au strâns vreo 20-30 doritori de aer curat, ni s-a permis ieșirea din încăpere. Off ce mult îmi place soarele și viața cât mai simplă!!!
Dacă tot eram în incinta imensului Kremlin era musai să vedem și partea bisericoasă. Aici sunt amplasate mai multe biserici, una lângă alta și la fiecare era o coadă extrem de mare. Le-am luat și noi pe rând, ce să facem? Toate catedralele de aici sunt pictate cu fresce superbe și deasemenea sunt pline de aur. În Asumption catedral sunt înmormântati o mulțime de patriarhi ai bisericii și abia ai loc să te miște de mulțimea de morminte. Parca te-ai afla într-un cimitir. Sincer n-am înțeles de ce au costruit atâtea catedrale atât de apropiate! La care slujbă să te duci, nici nu mai știi! Culmea e că acum au ajuns în stăpânirea ateilor comuniști. Ironia soartei, nu?
Tot aici în imediata apropiere se află turnul lui Ivan cel Groaznic. Daca te urci sus vezi toată panorama orașului. Bilete se iau tot de la casa de bilete din parc și noi cum nu aveam am renunțat a-l vizita. Asta și pentru ca văzusem deja panarama cu o zi înainte de pe biserică.
În spatele turnului lui Ivan cel Groaznic se află amplasat cel mai mare clopot construit vreodată, care s-a spart înainte de a fi utilizat, dat și cel mai mare tun tot așa nefolosit. Toate sunt dovezi ale grandomaniei umane.
Vis a vis de clopot se afla un părculeț frumos unde am stat un pic pe bancă și ne-am tras sufletul. Aici este și singurul chioșc din incintă de unde îți poți cumpăra o cafea, o apă sau un sandviș, dar nimic mai mult.
În incinta Kremlinului se află și clădirea guvernului, dar și reședința lui Putin. Cu toate că străzile din incintă sunt imense și pustii, accesul pietonal e permis doar prin spațiile delimitate strict. De asta au grijă câțiva agenți de la circulatie extrem de atenți și de stricți. Ordine și disciplină, ce mai!
A fost o zi plină, dar foarte frumoasă, interesanta și instructivă. După atqtea muzee și biserici vizitate nu vroiam decât un loc în natură. Astfel am ales imensul și celebrul parc Gorki atât de iubit de moscoviți.
Am luat metroul catre acest parc. Fiind duminică după amiază o mare de oameni se îndreptau spre el. Ce mi-a plăcut foarte mult aici era tocmai liberatatea. Puteai să mergi nestringherit pe role sau cu bicicleta sau puteai sa stai tolănit pe iarbă. Mai mult era și o mică zonă amenajată cu nisip, ca o plajă unde cei mici se puteu bălăcii în voie.
Era multa bună dispoziție în acest parc și mulți tineri care practicau diverse sporturi. Chiar și lecții de dans am văzut. Acest parc se află chiar pe marginea râului Moscova care traversează capitala Rusiei. Aici pe faleză se află o mulțime de terase și de restaurante. Evident că am ales să luăm cina în fața mai multor halbe de bere.
Tot aici se află și portul de unde se pot achiziționa bilete pentru o scurtă croazieră pe râu. Evident că nu am ratat ocazia de ane lua si noi bilete, dar pentru următoarea zi acum fiind destul de obosiți.
Așa s-a încheiat cea mai frumoasă zi de pe tărâm rusesc, de până acu! ; -)
Trimis de robert in 18.06.19 09:42:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=Tg-Q-Acv4qs
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Povestea celor 10 oua Fabergé gazduite de Palatul Armurilor din Kremlin — scris în 06.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Parcul VDNH din Moscova — scris în 28.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Izmailovsky Kremlin — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Metroul moscovit, obiectiv turistic — scris în 27.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Kremlin - Armoury Chamber — scris în 15.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Piata Rosie si catedrala Sfantul Vasile Blajenii — scris în 07.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Moscova - palatul Kuskovo — scris în 04.09.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ