GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Via Manzoni - Milano
Via Manzoni (numita asa din anul 1874), este o strada aglomerata in Cartierul Modei din orasul Milano. In secolul al XIX-lea a fost strada cea mai eleganta din Milano
Strada uneste Piata Scalla cu Piata Cavour
Pe aceasta strada se afla cladiri notabile:
- palate, Boromero d Adda, Palatul Galaratti Scoti
- muzee: Poldi Pezzoli
- hoteluri: Grand Hotel de Milano, Hotel Armani
- case de moda. ; Armani, Versace,
- Teatrul Manzoni
- Biserica San Francesco di Paola
- fortificatii - Porta Nuova
Palazzo Borromeo d'Adda, Via Manzoni, nr 39-45
Situat pe Via Manzoni, districtul Porta Nuova, Palatul Palazzo Borromeo d'Adda
a fost reconstruit in stilneoclasic in anul1820, de catre arhitectul Jerome Arganini
Fatada are trei portaluri, dintre care cel mai mare este pozitionat crntral, este decorat cu coloane duble granit roz, care sustin balconul primului etaj
Cele 20 de ferestre ale fatadei sunt decorate cu frontoane triunghiulare
si curbatecare alterneaza.
Palatul se dezvolta pe doua nivele si se încheie cu o cornisa. In centrul frontonului, in partealui cea mai inalta este aplicat blazonul familiei.
La interior accesul la nivelurile superioare se face pe o scara monumentala, cu tavan boltit sprijinit de coloane ionice
Palatul Gallarati Scoti, Via Manzoni, nr 30
Palatul Gallarati Scoti a fost construit in secolul al XVIII lea, in stil baroc, decorat cu fresce de Tiepolo si Carlo Innocenzo Carloni la interior. Interiorul mai are ca elemente de decor medalioanesi arcade si o fresca cu Rapirea Sabinelor. Palatul este detinut si locuit de descendentii familiei originare, care l a cumparat (ducele Gallarti Scoti).
Porta Nuova
Porta Nuova, cele mai vechi fortificatii, numita in Evul Mediu asa, reprezinta frontiera romana (vechile ziduri romane ale orasului) dintre Piata Cavour si Via Manzoni. Monumentul se prezinta ca doua arcade gemene, flancate de turnuri masive, construite din marmura policroma, care face un efect de culoare cu gnaisul cu care alterneaza in benzi. Dupa atacurile turcilor condusi de Barbarossa, poarta a fost reconstruita in anul 1171 si restaurata dupa mult timp de arhitectul AzzoneVisconti care a adaugat zidurilor o Fecioara cu Pruncul si Vietile tuturor sfintilor, lucrate in marmura.
Biserica San Francesco di Paola
Mergand dinspre Dom pe Via Manzoni spre Piata Cavour si Gradinile Montanelli dinspre Porta Nuova, cam la jumatatea strazii, pe partea stanga vei intalni biserica San Francisco di Paola. Construita pe locul unui fost oratoriu distrus de un incendiu in anul 1623, biserica este un exemplu de arta baroca si roccoco din Milano si atasata manastirii Ordinului Minimilor
Construita in stil baroc in anul 1728, dupa proiectul arhitectului Marco Bianchi Romano, agreat de Minimilor, un ordin fondat de Sf. Francisc di Paola la mijlocul secolului al XV-lea, biserica, a fost terminata in anul 1891 (fatada pana atunci a fost numai din caramida) de catre arhitectul Emilio Alemagna, respectandu se designul original. Fatada este impartita in doua registre de o cornisa, partea frontala care este curbata si nivelul inferior catre sol. Accesul in biserica se realizeaza prin portalul din centru, iar prin portalurile laterale se asigura accesul in casa parohiala si curtea interioara.
Portalurile sunt surmontate de frontoane si ferestre cu forme eliptice.
Fundamentul cladirii a fost pus in anul 1728 de catre Jhon Simth si deschisa pentru inchinare in anul 1735, biserica l a avut ca arhitect pe Marco Bianchi, agreat de Ordinul Minimilor, fondat in secolul al XV lea de catre Sf. Francisc da Paola.
Pana in anul 1891 fatada a fost numai din caramida si fara decoratiuni. In acest an a fost finisata dupa planurile arhitectului Emilio Alemagna. Biserica are un singur naos cu forma ovala intrerupta de camere de rugaciune cu altare si nise cu statui.
Fatada, asa cum arata ea astazi, prezinta doua niveluri departajate de o cornisa, prezinta suprafete concave care alterneaza cu cele convexe. Nivelul inferior prezinta trei usi (cai de acces) in incinta bisericii si curtea interioara. nivelul superior prezinta central o fereastra bogat ornamentata. Fatada este placata cu marmura, este decorata cu medalioane, opt pilastri cu capiteluri corintice. Pe punctul cel mai inalt al fatadei se aflao stema care are gravat motto ul”Caritas”, La extremitatea aripilior se inalta statui. Restaurarea fatadei s a facut cu o donatie a designerului Georgio Armani
Fatada este sustinuta de opt coloane cu capiteluri corintice. Deasupra portalului principal se afla o fereastra tip grila, decorata somptuos, surmontata de un medalion in care este gravat motto ul „Caritas”. Deasupra cornisei, pe partile laterale, se afla doua statui reprezentand Credinta si Speranta.
Naosul, de formă ovala, este întrerupt de camere ocupate de altare, portiere, loggii si nise pentru statui.
Interiorul abuna in ornamente aurite si marmura, care dau nota de roccoco si baroc. Altarul cel mare se afla in centrul lacasului, este realizat din marmura policroma si il are ca autor pe Giuseppe Buzzi, care si a savarsit lucrarea intre anii 1749-1753. Peretii sai sunt impodobiti cu fresca lui Carlo Maria Giudici Viggiu”Gloria lui san Francisco di Paola”Medalioanele din marmura sunt opera lui Perego Giuseppe. In anul 2000 acesta s a bucurat de restaurare.
Daca interiorul si picturile nu trebuie ratate, remarcabile sunt si capela cu picturile lui Antonio Cucchi si sacristia, pictata de Pier Francesco Guala. In biserica se afla trei capele: Addolorata, San Francisco da Paola si Crucifixul. In afara de acestea se gasesc confesionalele facute din lemn sculptat care adapostesc multe picturi.
Printre cele mai remarcabile lucrari de pictura se pot aminti cele ale lui San Michele Guerini. Tot in biserica se gaseste sanctuarul construit in anul 1868 de catre fratii Turri di Legnano, care are decoratiuni deosebite.
Interiorul bogat decorat, ingemanare intre baroc si rococo, are un singur naos.
. De la intrare se observa orga aflata pe un piedestal, construita in stil baroc.
Altarul principal cu forme monumentale, construit intre anii 1749- 1753 din marmura policroma, este opera lui Giuseppe Buzzi.
Fresca neo-clasica reprezenta "slava lui San Francesco da Paola", o lucrare a artistului Carlo Maria Giudici Viggiu.
Capelele
Capela Mariei Magdalena
Capela Sfintei Rosalia
Remarcabila este capela Sf. Francisc de Sales, cu picturi de Antonio Cucchi si sacristie, care gazduieste lucrari de Pier Francesco Guala.
Celelalte trei capele sunt dedicate Suferintelor lui Isus, St Francesco da Paola si Crucificarii lui Isus. Se mai poate observa un confesional din lemn sculptat si numeroase picturi.
Frescele de pe tavan sunt pictate de Carlo Maria Giudici si il slavesc pe Sf. Francisc de Paola, iar ovalele din marmura sunt executate de sculptorul Giuseppe Perego.
Cum se ajunge:
Via Manzoni nr 22
Linia de metrou M3 (linia galbena) statia Montenapoleone-Turati
Tramvaiul: 1,2, 20
Autobuze: 61,94
Trimis de ile57b in 28.07.13 23:49:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venetia, Roma, Napoli
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O vizită-fulger în Milano — scris în 11.11.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Teatro alla Scala — scris în 19.07.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Generalități din Milano la început de 2024 — scris în 13.03.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi în Milano — scris în 14.08.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Programul nostru pentru city break Milano — scris în 16.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ho visto Milano camminato a piedi — scris în 14.09.19 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 O foarte scurtă vizită — scris în 01.10.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ