GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Corso Venezia - Milano
Pe tiimpul sejurului meu la Milano (7-11 iulie 2012), am locuit aproape de aceasta strada, incat am parcurs o zilnic si i am admirat palatele insirate parca ca intr o salba de margele.
Corso Venezia este un bulevard renumit din Milano care are cladiri intr o multitudine de stiluri arhitectuarale, de la Renastere la Art Nouveau, alaturi de magazine de lux, magazine de cartier.
Bulevardul se desfasoara pe distantanta de 1km de la bastioanele Porta Venezia, din partea lor nordica, la Piazza San Babila si este marginit de gradinile publice “Giardini Indro Montanelli” (foste Porta Venezia), care ii sporeste farmecul. Pornind din Piazza San Babila spre Porta venezia intalnim urmatoarele atractii turistice:
1. Piata si biserica San Babila
Pornind de la Piazza San Babila, prima cladire notabila este biserica cu acelasi nume. O bazilica a fost construita aici, locul unui templu roman sin secolul al IV lea. Biserica are aspectul de astazi din secolul al XIX lea, iar fatada din secolul al XX lea. In fata bisericii se afla o coloana care are in varf o statuie care reprezinta un leu, simbolul Venetiei.
2. Casa Fontana Silvestri
Construita in stil renascentist, Casa Fontana-Silvestri estena dintre cele mai frumoase case de pe Corso Venezia. Casa este veche, din secolul al XII lea. Fata renascentista de astazi o are din secolul al XVlea, si se datoreaza arhitectului Donato Bramante. Casa Fontana-Silvestri este una dintre cele cateva cladiri renascentiste ramase in Milano
3. Seminar teologic
Vis a vis de la Casa Fontana-Silvestri se afla Seminarul arhiepiscopal, un seminar construit la cererea lui Saint Charles Borromeo in anul 1560. Lucrarile de constructie a seminarului a inceput in anul 1565 si l a avut ca arhitect pe Vincenzo Seregni. Portatul este magnific si te lasa fara suflare! Portalul, decorat cu un timpan și statui, a fost adaugat in anul 1652 de catre arhitectul Francisco Maria Richini.
4. Palazzo Serbelloni
Palatul Serbelloni este una dintre cele mai mari cladiri de-a lungul Corso Venezia
Palatul a fost construit initial în secolul al 1XV lea, si reconstruit la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupA un proiect de elvetian, de catre arhitectul italian Simone Cantoni. Ceea ce il face impunator este fatada, care este dominata de o loggie centrala surmontata de un portic neoclasic.
5. Palazzo Castiglioni
Construit In 1904 de un om de afaceri local bogat, Ermenegildo Castiglioni, palatul este conceput in stil Art Nouveau. –Acest stil arhitectonic este cunoscut in Milano sub numele de Liberty Style - un stil foarte mult in voga in timpul secolului al XX-lea. Tipic pentru Art Nouveau este fatada, care este decorata cu motive florale. La baza cladirii decorul are pietre brute, neslefuite, care simbolizează natura accidentata.
6. Palazzo Rocca-Saporiti
Palazzo Castiglioni, un palat din secolulal XIX lea, contrastează cu fatada neoclasica a Palazzo Rocca-Saporiti, situat vis a vis, cu fatada capricioasa de la inceputul secolului al XX lea. Palatul Rocca-Saporiti a fost comandat
De Gaetano Belloni, in anul 1800. Constructia palatului a inceput in 1812, in timpul epocii napoleoniene, dupa proiectul lui Giovanni Perego, care a decorat fatada cu coloane ionice si o friză reprezentând istoria orasului Milano. Statuile de pe partea de sus a balustradei descrie "Dii Consentes", 12 zeitati romane cele mai importante.
7. Muzeul de stiintele naturii si Planetariul - Gradinile publice Porta Venezia (Indro Montanelli)
Intre Via Palestro si Porta Venezia, Corso Venezia este mărginita de gradinile publice Porta Venezia, cel mai mare parc al orasului Milano.
Aceste gradini au fost primul parc din Milano destinat in mod expres activitatilor de recreere colectiva. Ele se gasesc cuprinse in arealul Corso Venezia, Via Manin, Via Palestro. Pentru mai mult de doua secole au fost numite
gradinile publice, sau gradinile Porta Venezia. Candva (secolul al XVIII lea), Gradinile publice au fost un teren, pe marginea de miazanoapte a orasului, in incinta zidurilor spaniole, detinut de familia Dugnani.
Terenul era impartit in gradini de legume (loturi date in chirie), strabatut de o retea de rauri din care astazi au ramas doar niste iazuri si canale si parcul din apropierea Vilei Real, situata la jumatatea strazii Via Palestro (partea sudica a Gradinilor) In parc se afla cladirile a doua manastiri care au fost demolate sub dominatia habsburgica in Milano. Arhiducele Ferdinand de Austria va comanda arhitectului Giuseppe Piermarini sa transforme toata zona intr un parc public (inclusiv parcul Vila Real)
Astfel iau fiinta primele gradini publice din Milano. Partea estica a gradinilor a fost executata de maestrul constructor Giuseppe Crippa intre anii 1782 si 1786.
In parc se va construi in a doua jumatate a secolului al XIX lea Muzeul de Istorie Naturala si spatii care au gazduit caprioare, girafe si maimute la care cse vor adauga si alte animale si va da nastere la ceea ce va fi cunoscut sub numele de Gradina zoologica din Milano. Aceasta va fi inchisa definitiv in anul 1992 la cererea ecologistilor. In anul 1930 in parc se va construit cladirea Planetariului “Ulrico Hoepli”din Milano
Astazi gradinile au o suprafata de 172 000 de metri patrati. Ca specii de arbori existentente in parc se pot aminti: bradul, artarul, chiparosul, cedrul, fagul, castanul, magnolii, ulmi si platani. Parcul este decorat cu monumente zoomorfe si statui. Personalitati italiene, Indro Montanelli si ale arhitectilor care au proiectat gradina isi au si ei locul lor aici
Parcul are trei zone de joaca si o zonă de divertisment, cu plimbari si un trenulet.
Expozitia de HorticulturA, care are loc în luna mai, organizata de Horticultura di Lombardia este deschisa din iulie pana la inceputul lunii septembrie, Gradinile sunt una dintre cele trei locatii în aer liber in care are loc Festivalul de film.
In parc se ajunge prin trei parti: bastioanele Porta Venezia, Via Manin, Via Palestro, Corso Venezia.
Pe timpul noptii gradinile sunt inchise. Plaja orara pe care ele sunt deschise variaza in functie de anotimp intre orele 6,30-22,30 (vara)
Aici am cautat umbra la amiaza unei zile toride de vara pret de cateva ore.
Mijloace e transport: linii de tramvai 1-9, autobuz, linii de 61-94, linia de metrou M1 (Palestro-Porta Venezia) si linia M3 (Cehia-Turati).
8. Porta Venezia
Corso Venezia se termina la Porta Venezia, intr o mare piata de trafic intens, care a fost odata poarta zidurilor spaniole care au inconjurat orasul.
Porta Venezia din Milano este numele cel il poarta doua cladiri gemene neoclasice, care au fost utilizate ca birouri vamale, de o parte si de alta a strazii principale care facea intrarea in oras pe partea de nord est. Turnurile gemene incheie Corso Buenos Aires si de la ele porneste Corso Venezia. Tot de aici incep Gradinile care au acelasi nume (Porta Venezia), nume luat dupa Unificarea Italiei (1862). Pana atunci monumentul se numise Porta Orientale si facea parte din zidurile romane din Milano care aveau sa se extinda in Evul Mediu. Aceste ziduri au fost inlocuite in secolul al XVI lea cu zidurile spaniole. De a lungul timpului bastionul si a pierdut rolul sau defensiv transformandu se in statii de taxe la intrarea in oras. Intre anii 1783-1786, sub dominatia austriaca zona Porta Venetia a fost reproiectata, luand nastere in jurul bastionului, bulevarde si gradinile publice.
Pe timpul cat Milano a fost capitala Republicii Italiene, orasul a cunoscut un amplu program de sistematizare si modernizare. Inainte de a muri (1805) arhitectul Piermarini proiectase un plan de modernizare in stil neoclasic pentru Porta Venezia. Planul sau va fi pus in opera de Luigi Cagnola, care il va finaliza in anul 1828, cand arcului de triumf ii vor fi adaugate birouri vamale. Elementele neoclasice vor fi adaugate la edificiu in anul 1833. Restaurarea din anul 2004 ia redat fata edificiului avuta in secolul al XIX lea. Fiecare turn are cate un portic doric pe trei laturi, cu basoreliefuri, prevazute cu pervazuri si un set de patru nise, fiecare dinre ele adapostind cate o statuie. Basoreliefurile si statuile sunt de factura clasica si reproduc zeitati romane Pe constructia din dreapta Minerva (Eternitatea) si Ceres (Credinta), iar pe cea din stanga Mercur (Abundenta) si Vulcan (Justitia). Constructiile dunt realizate din piatra, gresie de Viggiu.
Bastionul de est. acum este sediul Asociatiei fabricantilor de paine, ” Casa Painii, ” din provincia Milano, iar bastionul de vest este un loc de promovarae culturala in memoria identitatii sale istorice. Aici se organizeaza expozitii de arta contemporana, conferinte de presa, prezentari, mese rotune, intalniri de afaceri, prezentari de moda. Locatia poate fi utilizata partial sau in totalitate la care se adauga pridvorul si terasa, care ofera vederi incantatoare ale orasului Milano si ale Granilor publice Indro Montanelli.
Cum ajung - Cartierul are atat o gara mica (Stazione di Porta Venezia) și mai multe statii de metrou din Milano metrou (Linia 1 SI 3), tramvaiul 5,9, 33, autobuzul NM1
Trimis de ile57b in 28.07.13 13:04:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venetia, Roma, Napoli, Firenze, Pisa, Livorno, Cecina, Bibbona
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ile57b: Ar fi bine sa faci un rw separat si pentru hotel daca poti.
@ile57b te rog să eviţi pe viitor folosirea exclusivă a literelor MAJUSCULE (LITERE MARI), această practică este nerecomandată (îngreunează citirea) şi în general considerată lipsită de politeţe pe internet.
În limbaj internaut, a scrie cu LITERE MARI înseamnă că strigi la noi!!!
Vezi, de exemplu, aici
@webmaster: Incerc sa ma conformez, pt mine este mai comod si rapid ca nu prea mai vad (deh, am niste ani...) macar comment ul la fotografii lasa ma sa l scriu cu litere mari
@ile57b, dacă ai word şi ţi-e mai uşor, poţi scrie ciorna cu majuscule dar, înainte să copiezi textul pe site îl selectezi şi apoi cu ajutorul opţiunii "Format" - "Change case" alegi "sentence case" şi documentul va fi aranjat frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O vizită-fulger în Milano — scris în 11.11.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Teatro alla Scala — scris în 19.07.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Generalități din Milano la început de 2024 — scris în 13.03.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 O zi în Milano — scris în 14.08.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2023 Programul nostru pentru city break Milano — scris în 16.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Ho visto Milano camminato a piedi — scris în 14.09.19 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 O foarte scurtă vizită — scris în 01.10.18 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ