GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca vorbim despre o zona viticola celebra atat in trecut cat si in zilele noastre, mi-am permis sa fiu precum acel degustator de ocazie care, intrebat dupa primul pahar cum i se pare vinul, a raspuns ca nu se poate pronunta pt ca un pahar este prea putin, la al doilea si al treilea la fel iar dupa al patrulea nu a putut decat sa zica " ce sa intelegi de la un om beat". Voi continua cu "paharele" dar ma voi opri inainte de al patrulea.
- Casa Kordopulov : construita in 1754 special pt a fi folosita la producerea si pastrarea vinului, cumparata de foarte bogatul comerciant grec Manolis Kordopulou, astazi este un muzeu privat in propietatea unui descendent al celor ce au slujit familia greaca. Este o constructie interesanta, o crama imensa la subsol, sapata in stanca si cu un sofisticat sistem de aerisire naturala, iar cladirea propriu zisa are o arhitectura aparte, un amestec de stil turcesc cu venatian (la vremea constructiei relatiile cu Venetia erau stranse si foarte profitabile), stil ce o face unica in Bulgaria. Interiorul din pacate nu l-am vazut - am ajuns prea tarziu - am inteles ca are obiecte originale de lemn si tesaturi iar zidurile au fost restaurate in stilul epocii de constructie.
- Casa Pashov construita in 1815, declarata monument arhitectonic si artistic, gazduieste azi Muzeul de istorie al orasului Melnik. Ea are 8 camere in care sunt expuse piese de ceramica gasite pe actualul loc al oraselului dar si artefacte din zona cetatii slave, acolo unde sunt acum ruinele bisericii Sf. Nicolae
- ruinele bisericii Sf. Nicolae
- casa Boyar este in renovare si reprezinta locuinta despotului Alexis Slav, sub conducerea caruia Melnikul a cunoscut o perioada de glorie, despotul avand relatii de rudenie cu un principe al Flandrei.
- casa boiereasca (Bolyarskaia), azi mai mult ruine, construita se pare in sec 12 sau 13.
- casa Pasha ridicata in timpul otomanilor de un foarte bogat "bey".
- parcul oraselului, dupa podul roman antic, frumos si foarte racoros seara dar si ziua caci are platani cu multe sute de ani, acolo este si statuia, cred, a despotului, nu am reusit sa inteleg.
- nu am fost dar am aflat la hotel ca exista si o biserica veche al carei paroh vine daca i-l cauti la telefon si-ti prezinta lacasul si istoria lui. Dar aici nu pot sa spun decat laconic, precum spartanii in fata lui Alexandru cel Mare : Daca!
- la 5-6 km de Melnik este manastirea Rozhen, nu am ajuns, deci nu pot spune decat ce am auzit, ca este cea mai mare manastire ortodoxa din zona si ca este foarte cautata de pelerini, aici existand o icoana facatoare de minuni. Manastirea a fost construita cam prin anii 1220 din ordinul despotului Alexis Slav si a razbit ocupatiei otomane, cutremurelor si incendiilor. Si multe alte case si biserici cu nume mai greu de aflat dar care incanta ochiul si starnesc curiozitatea cu arhitectura si istoria lor aparte.
- puteti merge sa vizitati " piramidele" cu forme ciudate si schimbatoare permanent datorita conditiilor atmosferice care au erodat amestecul de calcar, lut si nisip, inaltimea lor nedepasind 100 m.
Incaltati-va cu ceva confortabil si inchis, nisipul si pietricelele va pot strica plimbarea iar daca cumva ati urcat pe o ciupercuta de aceea lutoasa si nu puteti cobora decat folosind o anume parte a corpului, amintiti-va daca aveti haine de schimb caci la Melnik n-am vazut decat vin, magneti, dulceturi, palarii, miere, cani... si sa nu ziceti ca nu am spus ce am patit eu sa va fie voua invatatura! Si grija mare, la unele case si cam la toate cramele, degustari!!!
Probabil ca sunt printre voi prieteni care vor sa ma intrebe cum ajung la atm sa scoata bani pt cadouri, nu ocoliti si intrebati-ma direct despre muzeul de care azi n-am amintit nimic, langa el este si atm-ul dar la al treilea pahar ce am vorbi daca nu doar despre " veritas" sau "in vino", puneti voi cuvintele in ordine caci eu am servit un suc rece de portocale...
Trimis de elviramvio in 24.06.15 19:29:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Melnik» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Un orasel de poveste!! — scris în 17.08.20 de strejear din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Melnik - un orășel fermecător și o degustare... virtuală de vin — scris în 02.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- May.2015 Melnik, al treilea pahar... — scris în 26.06.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2015 Melnik, primul pahar... — scris în 24.06.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ